Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

E demo για Spectrum

Εντάξει, αυτό το ανακάλυψα εντελώς τυχαία, αλλά μου έκανε τρομερή εντύπωση: πρόκειται για ένα αρκετά σύγχρονο demo για Spectrum 128K/+2/+3 (παρουσιάστηκε στο demoparty DiHalt το 2012 στη Ρωσία όπου και κέρδισε την 1η θέση στην κατηγορία των 8bit demos) το οποίο, ειδικά στον αισθητικό τομέα, θέτει νέα standards.


Τι εννοώ; Γενικά, ό,τι πρόγραμμα κι αν δούμε σε Spectrum (παιχνίδι ή demo) γίνεται εμφανές από τα πρώτα του δευτερόλεπτα η πλατφόρμα στην οποία τρέχει, λόγω του color clashing ή των επιλογών σε χρώματα, graphics κλπ που έχουν γίνει για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο. Ε, στο Ε από το group thesuper αυτό απλά δεν συμβαίνει, γιατί έχει γίνει απίστευτη δουλειά στα γραφικά, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να φανεί color clashing σε κανένα σημείο όλου του demo! Ειδικά το part με τα χρωματιστά ισομετρικά τετράγωνα που κινούνται ταχύτατα είναι καταπληκτικό - αν και, πιστέψτε με, και το υπόλοιπο demo δεν πάει πίσω! Πριν σας αφήσω να το παρακολουθήσετε να πω απλώς ότι τα ratings στο (κατά τα άλλα καταπληκτικό) pouet.net είναι για κλωτσιές - δεν ξέρω πιο ευγενικό τρόπο να το θέσω -, αφού το Ε κατέχει την θέση 2161 στην κατάταξη! Δηλαδή, και καλά, υπάρχουν εκεί έξω άλλα 2160 demos καλύτερα απ' αυτό! Yeah, right... 


Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Κυκλοφόρησε το 5ο τεύχος του K & A Plus

Κυκλοφόρησε το 5ο τεύχος του K & A Plus, του Πολωνικού ηλεκτρονικού περιοδικού που διανέμεται δωρεάν σε αρχείο .PDF στα πολωνικά (φυσικά!) αλλά και στα αγγλικά. Το K & A Plus κυκλοφορεί περίπου κάθε 3 μήνες και στις (ψηφιακές) σελίδες του μπορείτε να βρείτε πραγματικά πλούσια ύλη σε ό,τι έχει να κάνει με τα μηχανήματα της Commodore (8bit και Amiga) αλλά ακόμα και σχετικά με nextgen Amiga πλατφόρμες (OS4.x, MorphOS κλπ).

Στο νέο τεύχος του περιοδικού μπορείτε μεταξύ των πολλών και ενδιαφερόντων νέων και παρουσιάσεων να διαβάσετε reviews για το Doom στον VIC-20 (!), για το υπέροχο Lands Of Zador, για το Platman 64, ένα αφιέρωμα στην αναγέννηση του technology demo (OK, κάποιοι υποστηρίζουν ότι ήταν παιχνίδι) Shadow Of The Beast στο Playstation 4, συνέντευξη του Linus από τον Geoanas, ρεπορτάζ από το Pixel Heaven 2016 και πολλά-πολλά ακόμη. Μπορείτε να κατεβάσετε το νέο τεύχος του K & A Plus στα αγγλικά από εδώ. Enjoy! (Πηγή: Amigaplanet).


MSX Photoshoot

Σας παρουσιάζω μερικές ακόμα φωτογραφίες από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δουλειά του Markus aka Hamlet (θυμηθείτε τις φωτογραφίες του με τα 8bit Commodore). Αυτή τη φορά έχουμε ως αντικείμενο διάφορα MSX μηχανήματα (Philips, Sony, Spectravideo) και... χήνες! Enjoy!











Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Service & Clone Cartridge by MasterGR

Είναι αλήθεια ότι έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που παρουσίασα κάποια από τις δημιουργίες του καλού φίλου Δημήτρη Λ., κατά κόσμον MasterGR. Τι συνέβη; Ο ταλαντούχος και πολυπράγμων Έλληνας δημιουργός σταμάτησε να κατασκευάζει cartridges, interfaces κλπ που λύνουν τα χέρια στους χρήστες των κλασικών 8bit και 16bit μηχανημάτων; Μήπως η παραγωγικότητά του έπεσε θύμα της καλοκαιρινής ραστώνης; Μήπως ο Δημήτρης τα παράτησε (χτύπα ξύλο!) και αποφάσισε να ασχοληθεί με κάτι άλλο;

Όχι, τίποτα από τα παραπάνω δεν συνέβη: η (πικρή) αλήθεια είναι ότι εγώ φταίω! Ο Δημήτρης φρόντισε να φτάσει στα χέρια μου εδώ και πάνω από 3 μήνες μία από τις τελευταίες δημιουργίες του, το Service & Clone Cartridge για τον Commodore 64. Εγώ όμως, ο ανεπρόκοπος, δεν αξιώθηκα μέχρι τώρα να σας το παρουσιάσω!


Ας τελειώνουμε όμως με προλόγους, σάλτσες και τα συναφή, και ας περάσουμε στο κυρίως πιάτο, το οποίο δεν είναι άλλο από το Service & Clone Cartridge. Το cartridge αυτό, όπως προανέφερα, απευθύνεται στους χρήστες/κατόχους των Commodore 64, Commodore 64C, Commodore SX-64 και Commodore 128/128D (σε C64 mode). Πρόκειται για μία συλλογή από utilities, που έχουν σκοπό να μας λύσουν σχεδόν οποιοδήποτε θέμα μπορεί να έχουμε με το hardware του Commodore 64, αλλά και να μας βοηθήσουν στις (πάντα αγαπημένες) αντιγραφές! Ας τα δούμε όμως όλα λίγο πιο αναλυτικά, shall we;

Με το που θα τοποθετήσουμε το Service & Clone Cartridge στον 64άρη μας και θα τον ανάψουμε, θα συναντήσουμε την παρακάτω οθόνη, η οποία, για να θυμόμαστε τις δυνατότητες του 64άρη (και του MasterGR!) και για να μην... βαριόμαστε (!), κυματίζει! Θα πρέπει στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω δημόσια τον Δημήτρη που μου έκανε την τιμή να με συμπεριλάβει στα credits του cartridge που εμφανίζονται στο κεντρικό menu.


Χρησιμοποιώντας τα cursor keys (το up/down για πάνω και το left/right για κάτω) μπορούμε να scrollάρουμε τη λίστα των διαθέσιμων utilities που περιλαμβάνει το cartridge, καθώς αυτά είναι τόσα που δεν χωράνε σε μία και μόνο οθόνη!


Για να επιλέξουμε το πρόγραμμα που θέλουμε να εκτελέσουμε, απλά πατάμε το αντίστοιχο πλήκτρο (αριθμό ή γράμμα) που βλέπουμε αριστερά από τον τίτλο της εφαρμογής και αυτή φορτώνει ακαριαία καθώς - μην το ξεχνάτε - βρίσκεται στην ROM του Service & Clone Cartridge. Εάν ολοκληρώσουμε την εργασία μας με την εφαρμογή που εκτελέσαμε μπορούμε πάντα να επιστρέψουμε στο αρχικό menu πιέζοντας απλά το κουμπί που βρίσκεται στην πάνω πλευρά του cartridge. Από το κεντρικό menu μπορούμε ανά πάσα στιγμή να γυρίσουμε στην Commodore BASIC πιέζοντας το πλήκτρο "<-". Εάν επιθυμούμε να επιστρέψουμε στο menu με τα utilities, απλά πατάμε και πάλι το κουμπί του cartridge.


Τι utilities περιλαμβάνει όμως το Service & Clone Cartridge; Καταρχάς έχουμε μία μεγάλη συλλογή από διαγνωστικές εφαρμογές, που αναλαμβάνουν να τσεκάρουν ενδελεχώς τον 64άρη μας - είναι και 30+ χρονών μηχάνημα, πού το πάτε αυτό; -, το SID, τις μνήμες, το VIC-II, τις θύρες επέκτασης, το πληκτρολόγιο, βασικά... τα πάντα! Στη συνέχεια, έχουμε utilities που όχι μόνο κάνουν διάγνωση, αλλά μας βοηθούν και να ρυθμίσουμε το 1541 disk drive μας, το οποίο μπορεί από τα χρόνια να έχει απολέσει κατιτίς από την αξιοπιστία του. Στην περίπτωση που ως πραγματικοί ρέκτες του retro feeling επιμένουμε να παιδευόμαστε με κασέτες, το Service & Clone Cartridge μας παρέχει εφαρμογή με την οποία μπορούμε να ελέγξουμε την κεφαλή του κασετοφώνου μας αλλά και - το κυριότερο - να την ρυθμίσουμε, ώστε να μπορέσουμε να ξεμπερδέψουμε μια και καλή με τα εκνευριστικά loading errors.





"Εντάξει", θα πείτε, "καλά τα διαγνωστικά, για τις αντιγραφές τι έχουμε;". Και τι δεν έχουμε! Έχουμε το "The Disk Wizard v2.0" που είναι ένας disk explorer/manipulator/monitor με πολλές χρήσιμες λειτουργίες, έχουμε το "Nybble Master", ένα πρόγραμμα αντιγραφής δισκετών για μονό ή πολλαπλά disk drives και, τέλος, έχουμε και το "1 Minute Copy" που, όπως ίσως θα καταλάβατε, είναι ένα ταχύτατο αντιγραφικό δισκετών.



Τα καλύτερα όμως, σας τα άφησα για το τέλος. Πρώτα απ' όλα είναι η τιμή: το πολυ-cartridge Service & Clone Cartridge θα ελαφρύνει το πορτοφόλι σας μόνο κατά 23€ (+τα μεταφορικά), κόστος λογικότατο με δεδομένο το ότι έχουμε να κάνουμε με hardware κι όχι μια συλλογή από utilities σε δισκέτες. Δεύτερο (και κατά τη γνώμη μου σημαντικότερο) κερασάκι στην τούρτα που ονομάζεται "Service & Clone Cartridge" αποτελεί το γεγονός ότι ο MasterGR σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε εσείς τις εφαρμογές που θα περιλαμβάνονται στο cartridge: αν για παράδειγμα δεν πρόκειται να ασχοληθείτε ποτέ με κασέτες, μπορείτε να αφαιρέσετε τα αντίστοιχα utilities και να τα αντικαταστήσετε με κάτι άλλο που να σας ενδιαφέρει: sprite editor, menu ή intro maker, editor, ακόμα και παιχνίδι! Η μόνη προϋπόθεση είναι το πρόγραμμα που θέλετε να μην είναι multipart και να το έχετε σε .PRG μορφή - τα υπόλοιπα αφήστε τα στον Δημήτρη!

Να σημειώσω τέλος ότι το Service & Clone Cartridge που έχω στα χέρια μου και έκανα την δοκιμή/παρουσίαση είναι η έκδοση 1.1 με μνήμη ROM των 256ΚΒ. Όπως με πληροφόρησε ο Δημήτρης υπάρχει και η δυνατότητα παραγγελίας/αγοράς του cartridge με ROM των 512ΚΒ με, φυσικά, διπλάσια χωρητικότητα και μια ελάχιστη επιβάρυνση στην τιμή. Το σίγουρο πάντως είναι ένα: όποια έκδοση κι αν διαλέξετε, όποια προγράμματα κι αν βάλετε μέσα, το Service & Clone Cartridge αποτελεί ένα χρησιμότατο πολυεργαλείο σε τιμή τέτοια που δεν μπορείτε να το προσπεράσετε!

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δημήτρη είτε μέσω email είτε μέσω του forum retro4fun.

The Spectrum Show επεισόδιο 55

Ο ακούραστος εργάτης του Spectrum Paul Jenkinson ανέβασε μόλις στο Youtube το νέο επεισόδιο του The Spectrum Show, το υπ' αριθμόν 55 (να τα χιλιάσει!). Στα 27 λεπτά που διαρκεί το 55ο επεισόδιο μπορείτε να παρακολουθήσετε τα νέα από τον Ιούνιο του 1987 - αν και πουθενά δεν αναφέρεται η κατάκτηση του Eurobasket από την Ελλάδα! -, reviews παλιών και νέων παιχνιδιών, ένα review παιχνιδιού 16Κ, ένα αφιέρωμα στα fanzines που κυκλοφορούσαν στην εποχή του Spectrum με αντικείμενο (φυσικά!) τον επιτυχημένο υπολογιστή του θείου Clive, ένα ακόμα αφιέρωμα σε mods για το Jet Set Willy και, τέλος, την παρουσίαση του βιβλίου Sinclair ZX Specttrum: A Visual Compendium.

Αλλά, αρκετά με τα λόγια, δείτε το νέο επεισόδιο του The Spectrum Show καλύτερα:


Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Pinball Dreams για Amstrad CPC!

Πάντα είχα την άποψη - για την οποία παρεμπιπτόντως κατηγορήθηκα επανειλημμένως και συνεχίζω να κατηγορούμαι ως "αναχρονιστικός βρωμόγερος" - ότι δεν υπάρχει λόγος να κυκλοφορεί νέο, ανώτερο hardware εάν δεν γίνει (σχεδόν) πλήρης εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του ήδη υπάρχοντος. Τι να το κάνω εάν το Playstation 77 (!) έχει καταπληκτικά γραφικά όταν ακόμα έχω μείνει με το παράπονο ότι ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκε κανείς στο έπακρο τις δυνατότητες του Playstation 3;

Βλέπεις μηχανήματα σαν τον Spectrum, τον Commodore 64 - ακόμα και το πρώτο Playstation - και μένεις χάνος με αυτά που κάνουν στα χέρια πεισματάρηδων και ταλαντούχων προγραμματιστών, την ίδια ακριβώς ώρα που χρησιμοποιώντας τα φρικαλέα και αδηφάγα development tools και τις game engines της εποχής μας ένα πρόγραμμα που θα εμφανίζει το περίφημο "Hello, World!" στην οθόνη του Playstation 4 μπορεί να έχει μέγεθος που να υπερβαίνει το μισό Gigabyte! Βλέπεις σε παλιότερα μηχανάκια τη διαφορά των προγραμματιστών με μεράκι σε σχέση με αυτούς που λειτουργούσαν ως δημόσιοι υπάλληλοι όταν συγκρίνεις ακόμα και παιχνίδια του ίδιου είδους, όπως το Outrun με το Lotus 2 στην Amiga.

Και κάπου εκεί, το 2011, εμφανίζεται το περίφημο Batman Group με ένα α-π-ί-σ-τ-ε-υ-τ-ο demo που ονομάζεται Batman Forever να κάνει πράγματα στον ταπεινό Amstrad CPC που κανείς μας ποτέ δεν είχε πιστέψει ότι είναι εφικτά. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά οι ίδιοι οι δημιουργοί του Batman Forever σου γράφουν μέσα στο demo ότι δεν εκμεταλλεύονται πλήρως τις δυνατότητες του hardware! Κι εκεί είναι που μένεις πραγματικά "παγωτό" και σκέφτεσαι "κάτσε ρε φίλε: με τέτοιες δυνατότητες σε γραφικά και ήχο, με 80στηλο, με οθόνη και (γρήγορο) disk drive να συμπεριλαμβάνονται στην τιμή, με CP/M, ε, μας πώς είναι δυνατόν ο κόσμος αντί για τον 6128 να αγόραζε PC συμβατά στην 10πλάσια τιμή που τα έκαναν όλα αυτά αλλά χειρότερα;". Φυσικά, αν ανοίξουμε αυτή την κουβέντα θα ξεφύγουμε εντελώς από το θέμα μας, οπότε ας την αφήσουμε για κάποια άλλη στιγμή. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο Amstrad CPC αποτελεί ένα από τα κλασσικότερα δείγματα μηχανήματος που κανείς (μα κανείς!) δεν το ώθησε στα όριά του. Και αυτό είναι που μας έδειξε το Batman Forever, αυτό μας έδειξε το BB4CPC, αυτό μας έδειξε το Orion Prime, αυτό μας είχε δείξει πολύ παλαιότερα και το Xyphoes Fantasy.

Και αυτό είναι που τελικά έρχονται και πάλι να μας θυμίσουν οι άνθρωποι του Batman Group, οι οποίοι μας ανακοίνωσαν εν ολίγοις ότι αποφάσισαν να μεταφέρουν το Pinball Dreams της Amiga στον Amstrad CPC (!), ότι η εργασία αυτή δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική καθώς θα χρησιμοποιεί το 40% των δυνατοτήτων του Amstrad (το Batman Forever κατά τους ίδιους χρησιμοποιούσε το 60%) (!!) και, τέλος, ότι μπορούμε να περιμένουμε την κυκλοφορία του conversion κάπου μέσα στον προσεχή Οκτώβριο (!!!).


Δεν ξέρω, δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να επεκταθώ περισσότερο, καθώς τα γεγονότα τα ίδια μιλάνε από μόνα τους: το μόνο που μένει είναι να περιμένουμε να κυκλοφορήσει το Pinball Dreams για τον CPC, να το κατεβάσουμε, να το γράψουμε σε δισκετούλα και να το τρέξουμε στον Amstrad μας. Και, αν το Batman Group δεν μας διαψεύσει, τότε θα είναι καιρός να ξανανοίξουμε την κουβέντα για τις (περιττές) συνεχείς αναβαθμίσεις και αλλαγές του hardware, για τους τεμπέληδες και ανέμπνευστους προγραμματιστές του σήμερα, για το καπιταλιστικό σύστημα που μας έχει μετατρέψει σε σκλάβους των ατελείωτων αγορών αδιάφορων προϊόντων και για πολλά-πολλά ακόμη. Μέχρι τότε δείτε για μία ακόμα φορά το Batman Forever και αναρωτηθείτε ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες εκείνου του Pentium 4 στα 2,8GHz που πετάξατε προχθές στα σκουπίδια... (Πηγή: Indie Retro News).

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Κυκλοφόρησε το 94ο τεύχος του Commodore Free

Μόλις κυκλοφόρησε το 94ο τεύχος του Commodore Free, ενός ψηφιακού περιοδικού που καταπιάνεται με οτιδήποτε άπτεται του αγαπημένου σας Commodore, είτε πρόκειται για κάποιο πολύ κοινό μοντέλο όπως ο 64άρης ή η Amiga, είτε για κάποιο πολύ πιο σπάνιο, όπως είναι ο PET ή ο Commodore 16.


Στο νέο τεύχος του περιοδικού μπορείτε μεταξύ άλλων, εκτός από το να ενημερωθείτε για όλες τις νέες κυκλοφορίες σε hardware και software, να διαβάσετε μια συγκριτική δοκιμή όλων των δημοφιλών fast load cartridges, καθώς και συνεντεύξεις του δημιουργού του εξομοιωτή KERNAL64 και αυτού του δημοφιλούς interface IDE64.

Το Commodore Free "κυκλοφορεί" σε μορφές PDF, TXT, SEQ, HTML, EPUB, MOBI αλλά και σε image δισκέτας .D64 σε περίπτωση που θέλετε να το "ξεψαχνίσετε" στην οθόνη του ίδιου σας του 64άρη! Έχουμε να κάνουμε λοιπόν με μια καθ' όλα αξιέπαινη προσπάθεια, που μπορείτε να κατεβάσετε από το site του περιοδικού, εδώ.

Joy Division: η επιστροφή

Εντάξει, θα ομολογήσω ότι ο τίτλος είναι παραπλανητικός: ούτε ο μακαρίτης ο Ian Curtis αναστήθηκε, ούτε τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος, τώρα "στα στερνά τους" αποκήρυξαν τους New Order και αποφάσισαν να επαναφέρουν στη ζωή το πολύ ιδιαίτερο αυτό σχήμα που έγραψε τη δική του ιστορία στην rock μουσική.

Άρα, σε τι αναφέρομαι; Μα, σε τίποτα περισσότερο από ένα νέο joystick adaptor, που επιτρέπει να συνδέσουμε τα παλιά, καλά και αγαπημένα μας 9πινα joysticks (ή και λίγο νεότερα, αν έχουμε την τύχη να γνωρίζουμε τον MasterGR!) σε σύγχρονους υπολογιστές εφοδιασμένους με USB θύρες. Το JoyDivision board λοιπόν είναι φθηνό και υπόσχεται απροβλημάτιστη συνεργασία των 9πινων joysticks με τους σύγχρονους υπολογιστές, και μάλιστα χωρίς να χρειάζονται drivers, καθώς αναγνωρίζεται ως ένα generic Human Interface Device.


Για περισσότερες πληροφορίες για το JoyDivision διαβάστε εδώ και παραγγείλτε το από εδώ. Και ξεπαστρέψτε κι έναν εξωγήινο στην υγειά μου, ε;

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Κυκλοφόρησε το 13ο τεύχος του περιοδικού Retro Planet!

Αυτά είναι: ενώ στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ο Παναθηναϊκός θα οργανώσει το τουρνουά "Diamonds Are Forever" προκειμένου να τιμήσει τον εμβληματικό του αρχηγό Δημήτρη Διαμαντίδη και να αποσύρει τη φανέλα του με το νούμερο 13 εκεί ψηλά στην οροφή του Ο.Α.Κ.Α., εμείς εδώ στο Retro Planet γιορτάζουμε την είσοδό μας στο 4ο έτος κυκλοφορίας, και σας φέρνουμε το δικό μας 13άρι!


Ναι, είναι γεγονός: λες και δεν πέρασε μια μέρα από τότε, στα τέλη του Σεπτέμβρη του 2013, που πιάσαμε για πρώτη φορά στα χέρια μας τα φρεσκοτυπωμένα αντίτυπα του παρθενικού, 1ου τεύχους του Retro Planet. Και σίγουρα τότε, κανένας δεν πίστευε ότι τώρα, 3 ολόκληρα χρόνια αργότερα, θα συνεχίζαμε την προσπάθειά μας με το ίδιο κέφι, την ίδια διάθεση και το ίδιο μεράκι, μένοντας ανεπηρέαστοι από το πέρασμα του χρόνου, τις οικονομικές δυσκολίες και το μιζέριασμα της καθημερινής ρουτίνας.


Όπως και τα τελευταία 12 τρίμηνα λοιπόν, η κυκλοφορία ενός ακόμα τεύχους του Retro Planet έρχεται να σηματοδοτήσει το ξεκίνημα μιας νέας εποχής, και αυτή τη φορά η εποχή είναι το φθινόπωρο, που ελπίζουμε να μας προσφέρει σύντομα κάποιες δόσεις δροσιάς για να μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας μια και καλή την ανυπόφορη ζέστη του καλοκαιριού.


13ο τεύχος λοιπόν, και με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώνει κανείς, από το εξώφυλλο κιόλας, την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει - για ακόμα μία φορά - οι γραφίστες μας, δουλειά που συνεχίζεται φυσικά με την ανάλογη ποιότητα και στις εσωτερικές σελίδες του τεύχους. Το 13ο Retro Planet λοιπόν, μετά το πάντα ενδιαφέρον editorial του Χρήστου Παπαδάκη συνεχίζει με τις ζουμερές και ενίοτε διασκεδαστικές ρετρο-αναδρομές από την πένα και με το χαρακτηριστικό στυλ του Νίκου Κανελλόπουλου.  Ο Νίκος υπογράφει και την επόμενη στήλη, τα ρετρο-νέα, που έρχονται να σας ενημερώσουν για κάποια τεκταινόμενα, γεγονότα και κυκλοφορίες στο χώρο του ρετρο computing/gaming που ίσως να μην είχατε την ευκαιρία να εντοπίσετε στο internet.


Κάτι ανάλογο πράττει και ο Γιώργος Σωκιανός, στον τομέα της Amiga αυτή τη φορά, με τη στήλη Amiga news που ακολουθεί και η οποία δίνει τη σκυτάλη στον υπογράφοντα, για τα 8/16 bits reviews που σε αυτό το τεύχος φιλοξενούν 3 εξαιρετικά παιχνίδια για τον ZX Spectrum, που σπρώχνουν το hardware του πολυαγαπημένου 8μπιτου υπολογιστή στα όριά του!



Στη στήλη 8 magic bits παρουσιάζεται ο Dragon 32, ένας υπολογιστής που άφησέ το δικό του στίγμα στο χώρο του ευρωπαϊκού home computing, και κυρίως στην αγγλική αγορά, αν και καταγόμενος εξ Ουαλίας.


Στο cover story του τεύχους, που απλώνεται σε 18 ολόκληρες σελίδες, ο υπογράφων καταπιάνεται με την Tandy/Radio Shack, μια αμερικάνικη εταιρία που αποτέλεσε έναν από τους πιονέρους στον χώρο των προσωπικών υπολογιστών, καθώς και τη μαμά εταιρία του πρώτου του υπολογιστή. Με εκτενή ανάλυση των γεγονότων που οδήγησαν στη δημιουργία και κυκλοφορία του Model I καθώς και της προσπάθειας της εταιρίας να ακολουθήσει το τρένο των PC συμβατών υπολογιστών, το αφιέρωμα αυτό θα γεμίσει ευχάριστα τις ώρες της ραστώνης σας.




Στη συνέχεια, και πάλι από τον υπογράφοντα - ο οποίος είναι φανερό ότι έγραψε πολλές υπερωρίες στη δημιουργία του τρέχοντος τεύχους - η στήλη Lost Treasures μας θυμίζει ένα από τα καλύτερα racing games όλων των εποχών, το μοναδικό Screamer 2. Ακολουθούν τα νέα από το χώρο των adventure games από τον Αντώνη Ηλιάκη, τα οποία διαδέχεται η χορταστική παρουσίαση ενός πολυαγαπημένου τίτλου του παρελθόντος, του Police Quest II, και πάλι από τον Αντώνη.



Το τεύχος κλείνει ιδανικά με τον Ιορδάνη Κιουρτσίδη να μας γράφει για ένα μνημειώδες album της metal σκηνής με τον δικό του, ιδιαίτερο - και ιδιαίτερα άμεσο - τρόπο, το "Programmed" των Lethal, που κυκλοφόρησε το 1990.


Αυτά, λοιπόν! Πολύ ενδιαφέρουσα και ποικίλη ύλη, εξαιρετικό στήσιμο και πανέμορφο artwork συνθέτουν το 13ο τεύχος του Retro Planet! Όσοι ενδιαφέρεστε να το αποκτήσετε, μην παραλείψετε να στείλετε ένα email στο retroplanetmagazine@gmail.com ή να επικοινωνήσετε με τους... γνωστούς προμηθευτές σας! Μην καθυστερείτε όμως, γιατί τα αντίτυπα του περιοδικού έχει παρατηρηθεί ότι έχουν μια τάση να εξαντλούνται σύντομα!






Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Θυμάστε τον ZX Spectrum Next;

Θυμάστε τον ZX Spectrum Next; Ναι, αναφέρομαι στο νεότερο incarnation του ZX Spectrum που έκανε τους πάντες να μείνουν με το στόμα ανοιχτό και την καρδιά τους να χτυπάει δυνατά από προσμονή, κυρίως λόγω της σχεδίασης του - εκπληκτικής ομορφιάς - case του από τον μοναδικό Rick Dickinson (βλέπε ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, QL to name a few - πώς σας φαίνεται το αγγλικό, ε;). Όπως ίσως θα θυμάστε είχα αναρτήσει στο παρελθόν και μια συνέντευξη του ανθρώπου που βρίσκεται πίσω από το όλο project, του Henrique Olifiers.

Πέρασε όμως αρκετός καιρός από τότε και δεν είχαμε κάποιο νέο, ούτε και κάποια αλλαγή στο site του project. Και γνωρίζουμε όλοι πως, σε περιπτώσεις σαν κι αυτή, το γεγονός αυτό είναι ανησυχητικό. Ευτυχώς όμως, ο Henrique Olifiers βάλθηκε να μας βγάλει ψεύτες (και τον ευχαριστούμε ολόψυχα!), καθώς εμφανίστηκε στο retro event Revival Solstice (30-31 Ιουλίου) μαζί με τι άλλο; Ένα πρωτότυπο του motherboard του ZX Spectrum Next!


Το project είναι ζωντανό λοιπόν, και αυτό είναι που έχει σημασία: αν θα έχουμε αποτελέσματα και νέα αργά ή γρήγορα μικρό ρόλο παίζει - το σημαντικό είναι να ολοκληρωθεί και να μπορέσουμε να αποκτήσουμε έναν νέο ZX Spectrum μετά από 30+ χρόνια! Εν αναμονή λοιπόν... (Πηγή: Retro Computing News).

Οι Commodore ποζάρουν...

Ο Markus από την Στουτγκάρδη (aka Hamlet), στα πλαίσια ενός εργαστηρίου φωτογραφίας που έχει δημιουργήσει για άστεγους (ναι, σωστά διαβάσατε!), χρησιμοποίησε ως μοντέλα έναν Commodore 64C, ένα disk drive 1541-II και, κυρίως, ένα από τα τιμημένα τέκνα του "πολύ" Ira Velinsky, τον Commodore Plus/4. Όπως μπορείτε να δείτε και μόνοι σας, το αποτέλεσμα, ειδικά σε κάποιες από τις φωτογραφίες, είναι εντυπωσιακό. (Πηγή: Plus/4 World).