Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

The Spectrum Show επεισόδιο 103 και ένα special περιοδικό!

Αυτά είναι! Νέο, ολόφρεσκο επεισόδιο του The Spectrum Show για τους fans των ZX Spectrum και ZX Spectrum Next από τον Paul Jenkinson. Ε, και ξέρετε πώς πάει η δουλειά: όταν έχεις να κάνεις με έναν άνθρωπο που είναι τόσα χρόνια συνεπής και αξιόπιστος χαρίζοντάς μας περιοδικά, παιχνίδια και πάμπολλα videos, όταν ξέρεις ότι το The Spectrum Show απαριθμεί ήδη 102 επεισόδια, ε, ναι, βάζεις και το χέρι σου στη φωτιά που λέμε ότι θα κυκλοφορήσει και το 103ο.

Όπερ και εγένετο. Το Σάββατο που μας πέρασε ο Paul ανέβασε στο YouTube το 103ο επεισόδιο της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας σειράς του, αλλά δεν έκανε μονάχα αυτό, ξαναέστησε το website του από την αρχή και έφτιαξε και αυτό εδώ:


Ω, ναι, ένα ολοκαίνουριο τεύχος του περιοδικού του, το υπ' αριθμόν 32 (καλά πάει και μ' αυτό). Και μάλιστα, επειδή αυτή τη φορά το περιοδικό θα κυκλοφορήσει και σε έντυπη μορφή, αύξησε τις σελίδες του στις 64, προσφέροντας ένα υπέροχο αποτέλεσμα Spectrumικής νιρβάνας για τους μύστες του γομολάστιχα και των απογόνων του.

Έτσι λοιπόν, αν ανήκετε στην τελευταία κατηγορία, μη διστάσετε να παρακολουθήσετε το video που ακολουθεί και να κατεβάσετε το 32ο τεύχος του περιοδικού του Paul από εδώ. Τα προηγούμενα τεύχη θα τα βρείτε εδώ. Εννοείται ότι όλα είναι δωρεάν!


Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

ST games σε PC executables: fixed!

"Λάθη είμαστε, ανθρώποι κάνουμε" (!) όπως έλεγε παλιά ένα φιλαράκι μου που δεν τα πήγαινε πολύ καλά με τη γραμματική (μεταξύ άλλων).

Έτσι κι εμείς, μέσα στη φούρια μας να μοιραστούμε με τον έξω κόσμο (εσάς) το νέο project του Dimfil αμελήσαμε ένα σημαντικό κομμάτι της όλης διαδικασίας: το να δοκιμάσουμε δηλαδή τα εκτελέσιμα που σας δώσαμε να παίξετε σε άλλα συστήματα πλην των δικών μας, που είχαν εγκατεστημένη την Python σε 64bit εκδόσεις των Windows 10 20H2. Our bad.

Χάρη στο δικό σας feedback όμως - και για το οποίο σας ευχαριστούμε θερμά - βάλαμε τα κεφάλια κάτω και επανερχόμαστε με νέες εκδόσεις οι οποίες, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα λειτουργούν απροβλημάτιστα σε οποιαδήποτε έκδοση των Windows, είτε 32bit είτε 64bit, από τα 7 μέχρι και τα 10. Η αλήθεια είναι ότι σε XP και Vista δεν τα δοκιμάσαμε, αν κάποιος από εσάς "ψήνεται" θα χαρούμε να μάθουμε τι γίνεται και εκεί.

Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν, το μόνο που θα χρειαστείτε - αν δεν το έχετε ήδη εγκατεστημένο - είναι το DirectX 9.0c (κατεβάστε το από εδώ). Το πρώτο πακετάκι με τα Ghosts 'n Goblins, Goldrunner και Kick-Off θα το βρείτε εδώ. Enjoy the legacy of the ST!

Α, ναι, παραλίγο να ξεχαστώ: αν χρησιμοποιείτε το Avast ως λύση antivirus κάντε το disable πριν τρέξετε τα παιχνίδια γιατί δεν θα σας αφήσει να δείτε το intro. Κρίμα θα 'ναι!



Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Παιχνίδια Atari σε PC executables; Καλή ιδέα!

Είναι ίσως το πλέον συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει οποιοσδήποτε θέλει να παίξει ένα video game από "τα χρόνια του". Πού να το τρέξει; Είναι βέβαιο ότι το original hardware έχει άλλη γλύκα, αλλά είναι εξίσου βέβαιο και το ότι έχει άλλο κόστος σε χρήμα και χρόνο (και νεύρα, ενίοτε), καθώς και ότι πιάνει χώρο. Και εντάξει: αν το μόνο σύστημα που είχε κάποιος στο παρελθόν ήταν π.χ. το original Playstation τότε η επιλογή είναι εύκολη. Αν όμως αυτός ο κάποιος είναι από τους "τυχερούς" (ναι, έτσι αυτοχαρακτηριζόμαστε και σε όποιον αρέσει) που έζησαν τα μαγικά εκείνα χρόνια που μεσουρανούσαν οι 8μπιτοι και οι 16μπιτοι υπολογιστές και θέλει και ZX Spectrum και Amstrad CPC και Commodore 64 και Amiga και Atari ST - για να αναφέρουμε μονάχα "τα βασικά" - τότε τι γίνεται; Εδώ τα πράγματα μπλέκονται αρκετά, και οι συμβιβασμοί, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, είναι αναπόφευκτοι. Ίσως σε κάποιες πλατφόρμες να επιλέξει κανείς το the real thing, και άλλες να τις απολαύσει μέσω emulation.

Και η λύση της εξομοίωσης βέβαια, έχει και αυτή τους (μικρούς) μπελάδες της. Ποιον emulator να επιλέξει κανείς; Πού θα βρει τις ROMs της πλατφόρμας που επιθυμεί να εξομοιώσει; Πώς θα κάνει mount τα images των δισκετών/κασετών/cartridges; Ποια είναι τα ιδανικά settings; Σκεφτείτε δηλαδή ότι απλά έχετε διαβάσει ότι π.χ. το Goldrunner είναι ένας από τους κλασικούς τίτλους του Atari ST και να θέλετε να το παίξετε για να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι αν όντως ισχύει αυτό. Και ότι ταυτόχρονα δεν είχατε ποτέ ST και δεν έχετε ιδέα σχετικά με την πλατφόρμα. Από πού θα ξεκινήσετε, τι θα κάνετε, πώς θα βρείτε την άκρη χωρίς να ψάχνετε ξοδεύοντας ώρες που πιθανώς δεν έχετε στη διάθεση σας; Ωραία δεν θα ήταν να μπορούσατε απλώς να κατεβάσετε το παιχνίδι σε ένα εκτελέσιμο αρχείο στο PC σας και όλα (μα όλα!) να γίνουν αυτόματα;

Κάπως έτσι σκέφτηκε και ο Dimfil, και αφού τα έφεραν έτσι οι συνθήκες και βρήκε καιρό διαθέσιμο είπε να το κάνει πράξη. Ξεκίνησε λοιπόν από μία από τις αγαπημένες του πλατφόρμες, αυτήν του Atari ST, και έφτιαξε ένα πρόγραμμα σε Python που (χοντρικά) παίρνει το παιχνίδι του Atari και το μετατρέπει σε executable για PC. Ούτε ρυθμίσεις, ούτε extra downloads, ούτε εγκαταστάσεις, ούτε τίποτα: απλά επιλέγουμε αν θα παίξουμε με joystick ή πληκτρολόγιο και φύγαμε!

Στην πορεία του όλου project προέκυψε και η συνεργασία με τον γράφοντα (that's me), καθώς έπρεπε να προχωρήσουμε σε μία επιλογή σε ό,τι είχε να κάνει με το με ποιους τίτλους άξιζε να ασχοληθούμε από την αχανή software library του ST. Δεν αναφέρομαι σε κάτι του τύπου "τα 10 καλύτερα παιχνίδια" - καμία σχέση. Εκατοντάδες τίτλοι έχουν πάρει σειρά για να μετατραπούν, απλά προσπαθούμε να αφήσουμε εκτός τον "κατιμά", παιχνίδια που ίσως ακόμα και για 8μπιτο να αποτελούσαν... ντροπή. Και δεν είναι και λίγα αυτά, πιστέψτε με.


Όπως ίσως καταλάβατε από τα παραπάνω, η όλη δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά έχει πάρει τον δρόμο της και προχωράει, καθώς όλα τα δύσκολα βήματα έχουν γίνει με επιτυχία. Για να πάρετε μία (καλή) ιδέα από πρώτο χέρι για το τι δημιουργείται τις ώρες που διαβάζετε αυτή την ανάρτηση, κατεβάστε το συμπιεσμένο αρχείο από εδώ και χαρείτε τα κλασικά Goldrunner, Ghosts n' Goblins και Kick-Off. Σε ένα απλό executable το καθένα!

Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Retro Planet 31

Έφτασε στα χέρια μας, at last (καλά, δεν είναι ότι περιμέναμε και πολύ, απλά προσθέτω λίγο δράμα στην ιστορία). Το ολόφρεσκο 31ο τεύχος του περιοδικού Retro Planet κυκλοφόρησε και εντός του τριημέρου θα υπάρξει και αναλυτική ανάρτηση επί του θέματος από το official website.

Δεν μπορούσα να κρατηθώ όμως να μην ανεβάσω μια-δυο φωτογραφίες με τους υπολογιστές που πρωταγωνιστούν στο θέμα του εξωφύλλου, οπότε... σας τις παραθέτω στη συνέχεια. Όπως μπορείτε να δείτε, έχουμε Atari ST σε κάθε μέγεθος, και είναι άπαντες λειτουργικοί (ναι, ακόμα και ο μικρούλης!). Ωραίο μηχάνημα ομολογουμένως με τις χαρακτηριστικές διαγώνιες γρίλιες του - και τα ανάλογα function keys - αλλά πρέπει να είναι ό,τι πιο ευαίσθητο υπάρχει στο κιτρίνισμα. Μόνο στο label του μοντέλου φαίνεται το κανονικό χρώμα που είχε όταν κατασκευάστηκε. Κρίμα, αλλά και τι να κάνεις...

Καλό τριήμερο σε όλους και καλό πέταγμα χαρταετού στο... σαλόνι σας!




Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

The Spectrum Show επεισόδιο 102

Συνεπής στο ραντεβού του - όχι με την ιστορία, αλλά - με τους ανά τον κόσμο ZX Spectrum lovers, ο Paul Jenkinson ανέβασε το Σάββατο που μας πέρασε το νέο επεισόδιο του The Spectrum Show, το 102ο (ναι, σωστά διαβάσατε, εκατόν-δύο).

Έχοντας ανεβάσει τον πήχη σε δυσθεώρητα ύψη με το επεισόδιο 101, το νέο υλικό αφήνει μια κάπως πικρή γεύση, καθώς αναλώνεται σε ένα μεγάλο μέρος με την παρουσίαση παιχνιδιών με θέμα το golf (!), τα οποία μπορεί να είναι από μέτρια μέχρι και λόγος να απαρνηθεί κάποιος τον Spectrum του. Χαρά στο κουράγιο και την υπομονή του Paul, μόνο αυτό έχω να πω.

Το πλέον ενδιαφέρον κομμάτι του νέου επεισοδίου είναι αναμφίβολα το ZX Spectrum Next part, που, ειδικά για εμάς τους κατόχους της τελευταίας δημιουργίας του Rick Dickinson, η θέασή του θυμίζει εποχές που ψάχναμε στα περίπτερα το Pixel!

Anyway, μπορείτε να παρακολουθήσετε το 102ο επεισόδιο του The Spectrum Show στο video που ακολουθεί. Και αν θέλετε ρίξτε μια ματιά και στα περιοδικά που έχει φτιάξει ο Paul, όλα σε .PDF και δωρεάν, εδώ.