Είναι ίσως το πλέον συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει οποιοσδήποτε θέλει να παίξει ένα video game από "τα χρόνια του". Πού να το τρέξει; Είναι βέβαιο ότι το original hardware έχει άλλη γλύκα, αλλά είναι εξίσου βέβαιο και το ότι έχει άλλο κόστος σε χρήμα και χρόνο (και νεύρα, ενίοτε), καθώς και ότι πιάνει χώρο. Και εντάξει: αν το μόνο σύστημα που είχε κάποιος στο παρελθόν ήταν π.χ. το original Playstation τότε η επιλογή είναι εύκολη. Αν όμως αυτός ο κάποιος είναι από τους "τυχερούς" (ναι, έτσι αυτοχαρακτηριζόμαστε και σε όποιον αρέσει) που έζησαν τα μαγικά εκείνα χρόνια που μεσουρανούσαν οι 8μπιτοι και οι 16μπιτοι υπολογιστές και θέλει και ZX Spectrum και Amstrad CPC και Commodore 64 και Amiga και Atari ST - για να αναφέρουμε μονάχα "τα βασικά" - τότε τι γίνεται; Εδώ τα πράγματα μπλέκονται αρκετά, και οι συμβιβασμοί, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, είναι αναπόφευκτοι. Ίσως σε κάποιες πλατφόρμες να επιλέξει κανείς το the real thing, και άλλες να τις απολαύσει μέσω emulation.
Και η λύση της εξομοίωσης βέβαια, έχει και αυτή τους (μικρούς) μπελάδες της. Ποιον emulator να επιλέξει κανείς; Πού θα βρει τις ROMs της πλατφόρμας που επιθυμεί να εξομοιώσει; Πώς θα κάνει mount τα images των δισκετών/κασετών/cartridges; Ποια είναι τα ιδανικά settings; Σκεφτείτε δηλαδή ότι απλά έχετε διαβάσει ότι π.χ. το Goldrunner είναι ένας από τους κλασικούς τίτλους του Atari ST και να θέλετε να το παίξετε για να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι αν όντως ισχύει αυτό. Και ότι ταυτόχρονα δεν είχατε ποτέ ST και δεν έχετε ιδέα σχετικά με την πλατφόρμα. Από πού θα ξεκινήσετε, τι θα κάνετε, πώς θα βρείτε την άκρη χωρίς να ψάχνετε ξοδεύοντας ώρες που πιθανώς δεν έχετε στη διάθεση σας; Ωραία δεν θα ήταν να μπορούσατε απλώς να κατεβάσετε το παιχνίδι σε ένα εκτελέσιμο αρχείο στο PC σας και όλα (μα όλα!) να γίνουν αυτόματα;
Κάπως έτσι σκέφτηκε και ο Dimfil, και αφού τα έφεραν έτσι οι συνθήκες και βρήκε καιρό διαθέσιμο είπε να το κάνει πράξη. Ξεκίνησε λοιπόν από μία από τις αγαπημένες του πλατφόρμες, αυτήν του Atari ST, και έφτιαξε ένα πρόγραμμα σε Python που (χοντρικά) παίρνει το παιχνίδι του Atari και το μετατρέπει σε executable για PC. Ούτε ρυθμίσεις, ούτε extra downloads, ούτε εγκαταστάσεις, ούτε τίποτα: απλά επιλέγουμε αν θα παίξουμε με joystick ή πληκτρολόγιο και φύγαμε!
Στην πορεία του όλου project προέκυψε και η συνεργασία με τον γράφοντα (that's me), καθώς έπρεπε να προχωρήσουμε σε μία επιλογή σε ό,τι είχε να κάνει με το με ποιους τίτλους άξιζε να ασχοληθούμε από την αχανή software library του ST. Δεν αναφέρομαι σε κάτι του τύπου "τα 10 καλύτερα παιχνίδια" - καμία σχέση. Εκατοντάδες τίτλοι έχουν πάρει σειρά για να μετατραπούν, απλά προσπαθούμε να αφήσουμε εκτός τον "κατιμά", παιχνίδια που ίσως ακόμα και για 8μπιτο να αποτελούσαν... ντροπή. Και δεν είναι και λίγα αυτά, πιστέψτε με.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.