Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

The Amiga 500; Είναι δυνατόν;

Όσοι διαβάζουν τακτικά το blog μου σίγουρα έχουν διαβάσει για τον The C64 και για το C64 Mini, τα προϊόντα της Retro Games Ltd. που φιλοδοξούν να ξαναφέρουν στα γραφεία και στα σαλόνια μας γνώριμα υπολογιστικά σχήματα του παρελθόντος.

Προσωπικά - και προφανώς δεν ντράπηκα να το γράψω - ο The C64 με ενθουσίασε. Έπαιζε τα πάντα, είχε λογικότατη τιμή, BASIC, λειτουργικό πληκτρολόγιο, normal & turbo loading, σύγχρονα ports για επικοινωνία με τον έξω κόσμο (HDMI και USB) και, κυρίως, ένα σχήμα λατρεμένο από τα 80s, αυτό του "φραντζόλα" Commodore 64. Και όλα αυτά σε τιμή μικρότερη από ένα 1541 Ultimate, ήτοι μιλάμε για το απόλυτο "πακέτο" για το 95% των χρήσεων που μπορεί να έχει ένας 64άρης.

Με όλα τα παραπάνω ως δεδομένα ήταν επόμενο να αναφωνήσω "shut up and take my money!" όταν πληροφορήθηκα για το νέο προϊόν της Retro Games Ltd, αυτό εδώ:

 
Εννοείται πως όταν με το καλό το παραλάβω θα ενημερώσω με ανάρτηση συνοδευόμενη από πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Και, αν κάποιος ρωτήσει "τι είναι ακριβώς αυτό το μηχάνημα;", η εύκολη απάντηση είναι "ένας The C64 με εμφάνιση VIC-20, τίποτα περισσότερο". Άλλωστε και ο The C64 διέθετε και VIC-20 mode λειτουργίας, οπότε δεν μιλάμε για κάτι πραγματικά καινούριο. Στην ουσία ναι, αυτό που σκέφτεστε συμβαίνει, αγόρασα 2η φορά το ίδιο μηχάνημα! Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που κάνω κάτι τέτοιο - μάλλον συνηθισμένο είναι εκεί έξω -, οπότε, περί ορέξεως...

Το θέμα όμως της τρέχουσας ανάρτησης είναι άλλο. Βλέπετε, η Retro Games Ltd. ανακοίνωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι μέσα στην επόμενη χρονιά (2021) θα κυκλοφορήσει... wait for it... την Amiga 500! Τι, δεν το πιστεύετε; Δείτε και μόνοι σας:

 

"Πφφφ, εξομοίωση" μπορεί να πει κάποιος. Ναι, αλλά αν μιλάμε για μηχάνημα με φυσικό μέγεθος, λειτουργικό πληκτρολόγιο και (προφανώς) τρόπο για loading από σύγχρονο, mass storage device των .adf images, τότε, για μένα τουλάχιστον, απλά θα τα σπάει!

Δεν θα κάτσω τώρα να αραδιάσω επιχειρήματα για την παραπάνω άποψη - έχουμε άλλωστε όλο τον καιρό μέχρι να κυκλοφορήσει (αν κυκλοφορήσει, εννοείται) το μηχάνημα, και στον χώρο της πάλαι ποτέ "Μεγάλης Κυρίας" του home computing το μόνο δεδομένο είναι ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο αν δεν το δούμε με τα μάτια μας και δεν το ακουμπήσουμε με τα χέρια μας! Μέχρι τότε πάντως σε κάποιους είναι σίγουρο ότι μας άνοιξε για τα καλά η όρεξη...

2 σχόλια:

  1. Αυτό θα το αγόραζα ευχαρίστως... Η Amiga 500 με σκέτες "δισκέτες" είναι υπεραρκετά για να νιώσεις την αίσθηση μιας Amiga. Σε αντίθεση με τα 8μπιτα που έχουν να προσφέρουν πολύ περισσότερες συγκινήσεις οπότε κάθε είδους "The" και "mini" κατά τη γνώμη μου δεν είναι αρκετά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε, αν έβλεπες πόσο... coding έχω ρίξει στον TheC64 θα άλλαζες γνώμη! Για μένα είναι απολαυστικός (γι' αυτό άλλωστε και πήρα και τον TheVic20 που είναι πρακτικά το ίδιο μηχάνημα) και, από την στιγμή που εξομοιώνει και cartridges, μπορείς να κάνεις πρακτικά τα πάντα! Αν τώρα κάποιος θέλει να φτιάξει π.χ. κάρτα... ραδιοφώνου (!) ΟΚ, εκεί πάω πάσο, είναι εξαιρετικά εξειδικευμένη χρήση και δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τίποτα άλλο από το the real thing. Αλλά αν σκεφτείς ότι τέτοιες λύσεις όπως το TheC64 σου προσφέρουν την εμπειρία του παλιού με την αίσθηση του καινούριου +mass storage device +σύνδεση σε σύγχρονες οθόνες, η αλήθεια είναι ότι είναι καταπληκτικές λύσεις, ειδικά αν δεν θέλεις να ψάχνεις, να μπλέκεσαι από δω κι από κει και να έχεις πάρε-δώσε με διάφορους "περίεργους".

    Πάντως, για να επιστρέψουμε στο θέμα ναι, αν κυκλοφορήσει η Amiga 500 και/ή ο Atari ST θα τα πάρω και τα 2 τρέχοντας. Ούτε accelerators θέλουνε, ούτε ultrasatan, ούτε ειδικά καλώδια, τίποτα. Όλα σε ένα, νοικοκυρεμένα. Αν κάποτε έλυναν και το θέμα του joystick με ένα ή δύο DB9 ports θα ήταν όλα... ονειρεμένα, γιατί αλλιώς η χρήση του Καναδικού adaptor είναι μονόδρομος. Εκτός βέβαια αν κάποιος βολεύεται με το a la Competition Pro ανοσιούργημα που περιέχεται στην συσκευασία και που ομοιάζει εντόνως όχι με joystick, αλλά με... γουδοχέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.