Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Dreamtime 2K18

Διανύουμε μέρες Commodore Plus/4 καθώς το demoparty Arok για το οποίο σας έγραψα και στην προηγούμενη ανάρτηση ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Εκεί λοιπόν δεν παρουσιάστηκε μονάχα το Promised Land, αλλά και ένα άλλο demo ή μάλλον, για να είμαστε απολύτως ακριβείς, slideshow.

Η εν λόγω παραγωγή ονομάζεται Dreamtime 2K18 και δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να μας (επι)δείξει τις γραφικές δυνατότητες του TED chip, που αποτελούσε τον επεξεργαστή γραφικών και ήχου των Commodore 16 και Plus/4. Όπως έχω γράψει και παλαιότερα, το TED chip, αν και δεν δημιουργήθηκε για να είναι ανώτερο του VIC-II chip του Commodore 64 αλλά του original VIC που "φορούσε" ο VIC-20, παρόλα αυτά είχε κάποια χαρακτηριστικά που ξεχώριζαν. Αυτός σίγουρα δεν ήταν ο ήχος που μπορούσε να παράγει, ο οποίος ήταν σαφώς κατώτερος αυτού του SID - αλλά πάντως επαρκέστατος για home computer της εποχής - αλλά οι γραφικές του δυνατότητες καθώς μπορούσε να απεικονίσει 121 χρώματα ταυτόχρονα σε μέγιστη ανάλυση 320 x 200 pixels (με κάποιους περιορισμούς). Είναι αυτονόητο ότι με τέτοια γραφικά, το TED μπορούσε να απεικονίσει εικόνες υψηλής ανάλυσης που παρέπεμπαν περισσότερο σε 16μπιτο παρά σε 8μπιτο υπολογιστή. Ε, το Dreamtime 2K18 δημιουργήθηκε για να αποδείξει ακριβώς αυτό!


Δεν μπορεί να γράψει κανείς πολλά περισσότερα για ένα slideshow (μετά ήχου) όπως είναι το Dreamtime 2K18 πέραν του ότι κάνει αυτό ακριβώς που θα περίμενε κανείς, δηλαδή να επιδεικνύει με τον ιδανικότερο τρόπο τις γραφικές δυνατότητες του TED σε στατικές εικόνες υψηλής ανάλυσης. Το Dreamtime 2K18 είναι φτιαγμένο για Commodore Plus/4 με disk drive (ή και SD2IEC) αλλά θα τρέξει ευχάριστα και σε έναν "ταπεινό" Commodore 16, αρκεί να έχετε επεκτείνει την RAM του στα 64Κ.

Μπορείτε να κατεβάσετε το Dreamtime 2K18 από εδώ (κάντε το, αν διαθέτετε Commodore Plus/4, δεν θα απογοητευθείτε) ή απλά να το παρακολουθήσετε στο video που ακολουθεί. Δείτε το και θα καταλάβετε γιατί ο Bill Herd γκρινιάζει εδώ και χρόνια όπου σταθεί κι όπου βρεθεί για την (άστοχη) αντιμετώπιση των μηχανημάτων της σειράς TED από την ίδια την Commodore...


2 σχόλια:

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.