Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

ZX Spectrum Next: τα τελευταία νέα

Είναι αλήθεια ότι είχε περάσει καιρός από τότε που οι backers του ZX Spectrum Next έλαβαν το τελευταίο ενημερωτικό email από τον άνθρωπο που ουσιαστικά αποτελεί την ψυχή του όλου project, τον Henrique Olifiers. Τόσος καιρός που μόνο η γιορτινή ραστώνη θα μπορούσε να τον δικαιολογήσει επαρκώς. Κι όμως, τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι...

Όπως μας αποκάλυψε ο Henrique στο χθεσινοβραδινό του email, ο λόγος της καθυστέρησης ήταν βασικά η αποστολή και, στη συνέχεια, η τεχνική υποστήριξη σε ό,τι είχε να κάνει με τα boards του Next. Και αυτό διότι αρχικά εντοπίσθηκαν αρκετά bugs αλλά και πολύ περισσότερες συμβατότητες με τηλεοράσεις, ποντίκια, πληκτρολόγια κλπ που οφείλονταν περισσότερο στις συσκευές αυτές καθαυτές παρά στον ίδιο τον Next. Φυσικά, όλη η ομάδα που στηρίζει το project αλλά και η community πίσω απ' αυτό έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά, με αποτέλεσμα ήδη να έχουν λυθεί τα περισσότερα εκ των προβλημάτων.


Από την άλλη, έχουμε μια Spectrum-ική αναγέννηση όπως μας γράφει ο Henrique, καθώς δεκάδες νέα προγράμματα κυκλοφορούν καθημερινά για τον Next και υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός για το NextOS αλλά και για τις νέες BASIC εντολές που εκτοξεύουν την λειτουργικότητα του Spectrum του 21ου αιώνα στα ουράνια χωρίς να γίνεται απαραίτητη η χρήση γλώσσας assembly.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα cases, βρισκόμαστε στο στάδιο της κατασκευής των μητρών και μόλις τον Νοέμβριο ελήφθησαν οι οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο κατασκευής των πληκτρολογίων, τα οποία, αντίθετα με ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά, θα στηρίζονται με απλές βίδες προκειμένου να μπορούν να καθαρισθούν ή και να αντικατασταθούν σε περίπτωση βλάβης.


Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Henrique, θα καθυστερήσουν την αποστολή των πλήρων πακέτων του ZX Spectrum Next στους backers του project κατά περίπου δύο μήνες, διάστημα ανάλογο με αυτό που καθυστέρησαν και τα motherboards. Το καλό είναι ότι το όλο εγχείρημα προχωράει με σταθερά βήματα και γίνονται πράγματα συνέχεια, ενώ και η κοινότητα του Spectrum έχει αγκαλιάσει τον Next με αγάπη, ενθουσιασμό και θαλπωρή. Συνεπώς, λίγη υπομονή από όλους μας και για ό,τι νεότερο θα σας ενημερώνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.