Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Το "Μπάσκετ" επιστρέφει στο PC σας

Οι ρέκτες του μπάσκετ μπορεί και να το θυμούνται αν και το πιθανότερο είναι πως όχι, καθώς αναφερόμαστε σε ένα παιχνίδι που είχε κυκλοφορήσει 24 χρόνια πριν τις μέρες μας, το μακρινό 1993.


Το περί ου ο λόγος "Μπάσκετ" είναι ένα manager παιχνίδι - ναι, σωστά το μαντέψατε, για μπάσκετ! - που είχε δημιουργηθεί από την εταιρία Soft Parade (σαφείς οι επιρροές από το ομώνυμο album των Doors, έτσι;) που είχε έδρα στην Αγία Παρασκευή. Το παιχνίδι έτρεχε σε DOS και σίγουρα ήταν μια εξαίρετη επιλογή για τους μπασκετόφιλους της εποχής, καθώς εμπεριείχε όλες τις ομάδες της Α1 της σεζόν 1992-93.


Δεν γνωρίζουμε αν και κατά πόσο η εμπορική πορεία του παιχνιδιού ήταν επιτυχημένη ή όχι, το γεγονός όμως είναι ότι ο πολύ ενδιαφέρων αυτός τίτλος χάθηκε στο πέρασμα των χρόνων, και αυτό λόγω του ιδιαίτερου κλειδώματός του που απαιτούσε την ύπαρξη της original δισκέτας σώνει και καλά στο floppy disk drive του PC προκειμένου να τρέξει...


Επειδή όμως όπως γνωρίζουν καλά οι παροικούντες την μικροϋπολογιστική Ιερουσαλήμ "ό,τι κλειδώνει, ξεκλειδώνει" ο καλός φίλος Λεωνίδας Δ. (κατά κόσμον γνωστός ως keropi) έκανε τα κουμάντα του - και μάλιστα σε όλα τα δυνατά επίπεδα - ώστε να μας χαρίσει, άνευ κλειδώματος πλέον, ένα μικρό κομμάτι πολιτιστικής κληρονομιάς, υπό τη μορφή ενός executable αρχείου!


Για να είμαι απολύτως ακριβής, ο keropi, μετά την αφαίρεση του κλειδώματος, ετοίμασε φωτογραφίες, σκάναρε manual, έφτιαξε εικονίδια και αρχεία εγκατάστασης και πλέον μας προσφέρει το "Μπάσκετ" της Soft Parade σε μορφή που τρέχει σε DOS (κατεβάστε το από εδώ), σε μορφή που τρέχει μέσω DOSbox σε οποιοδήποτε σύγχρονο PC (ό,τι θα χρειαστείτε βρίσκεται σε ένα αρχείο το οποίο μπορεί να κατέβει από εδώ - το password για το συμπιεσμένο αρχείο είναι "amigacomet") και, φυσικά, το εγχειρίδιο (εδώ).


Πιο αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε στο thread του παιχνιδιού στο AmigaComet. Άντε, πηγαίνετε, έχουμε τζάμπολ σε λίγο!


6 σχόλια:

  1. Αν τότε του είχανε προσθέσει απλά/υποτυπώδη γραφικά κατά την διάρκεια του αγώνα θα ήταν τέλειο ΙΜΗΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε, εμένα μια χαρά μου φαίνεται και χωρίς γραφικά. Αν ήθελα κάποια αλλαγή, αυτή θα ήταν να καταλάβαινε το πρόγραμμα τις θέσεις των παικτών στο γήπεδο έτσι ώστε να μην τελειώνει ο playmaker με 15 rebounds το παιχνίδι και ο center με 0! :D

      Διαγραφή
  2. Επειδή το mediafire δε γουστάρει ΕΧΕ , πλέον η εγκατάσταση για windows είναι συμπιεσμένη σε RAR με κωδικό: amigacomet
    link: https://www.mediafire.com/file/t6zxfotmecf45sb/BASKET-SETUP.rar

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το είχα παραγγείλει τότε μικρός από την Soft Parade & το είχα λιώσει μικρός!!! Ευχαριστούμε πολύ για το upload... 🏀

    ΥΓ: γνωρίζει κάποιος αν με κάποιο εργαλείο θα μπορούσαμε να επεξεργαστούμε πχ τα ρόστερ των ομάδων, τα ονόματα & τις θέσεις των παικτών κλπ κλπ???

    Ευχαριστώ πολύ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ευχαριστείς τον Λεωνίδα (keropi) - χάρη σε αυτόν το έχουμε το παιχνίδι. Είναι πραγματικά ωραίο και ενδιαφέρον, αλλά δυστυχώς όσο κι αν ψάξαμε δεν εντοπίσαμε κάτι που να επιτρέπει παρεμβάσεις στα rosters. Θα πρέπει να συνεχίσουμε με Τάρλατς και Παπαπέτρου (πατέρα)!

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.