Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Once We Were Kings #6 - Amiga Stuff

Δεν είναι μία και δύο οι φορές που έχω γράψει για τις... καραβιές χρημάτων που ξόδεψα στο βωμό των επεκτάσεων της Amiga: εκεί, κάθε μοντέλο που αποκτούσα έπρεπε να το κάνω όσο ταχύτερο γινόταν, να του βάλω όλο και περισσότερη μνήμη, να το εξοπλίσω με οποιοδήποτε χρήσιμο ή άχρηστο περιφερειακό. Έχω γράψει και άλλες φορές για πράγματα και υπολογιστές που πέρασαν από τα χέρια μου, αλλά διαπίστωσα ότι είχαν μείνει μερικές φωτογραφίες από Amiga stuff που είχα παραλείψει να δημοσιεύσω (μην στενοχωριέστε, αναφέρομαι στα περιφερειακά και τις επεκτάσεις: μετά θα ανεβάσω και τα μηχανήματα!). Πάμε λοιπόν να δούμε πώς πετούσα με χαρά τα ωραία μου λεφτάκια στο βαρέλι δίχως πάτο που λέγεται "Τουμπανιασμένη Amiga" μέχρι που ήρθε η οικονομική κρίση να μου βάλει μυαλό και να με αναγκάσει να τα ξεφορτωθώ όλα μια και καλή (και, ειλικρινά, είμαι χαρούμενος που συνέβη αυτό: δεν μπορώ καν να φανταστώ τον εαυτό μου με χιλιάδες ευρώ σε άχρηστο hardware να κάθεται σε μια γωνία όταν υπάρχουν άμεσες οικονομικές ανάγκες).

Anyway, enough με τη γκρίνια, για να δούμε τι (ακόμα) είχα μαζέψει πριν καταλάβω ότι η καλύτερη Amiga και η πλέον τίμια ονομάζεται... WinUAE!


Ο πρώτος μου accelerator και, ταυτόχρονα, μια τραγική επιλογή! Μιλάμε για την εποχή που αγόραζες accelerator για την 500άρα με 25€ (!) αλλά, και πάλι, ο "Professional 030" είναι τραγική επιλογή καθώς, χωρίς το έξτρα RAM board, απλά δεν επιταχύνει καθόλου την Amiga! Ναι, με Motorola 68030 στα 25MHz και μαθηματικό συνεπεξεργαστή χρονισμένο στην ίδια συχνότητα και καταφέρνει να... μην κουνιέται φύλλο! Αν δεν τον βρείτε μαζί με το RAM board αποφύγετέ τον πάση θυσία!




Αυτός, μάλιστα: εξοπλισμένος με έναν Motorola 68020 (όχι EC) χρονισμένο στα 16MHz και έναν 68882 στην ίδια συχνότητα και με ένα SIMMάκι μνήμης των 4ΜΒ αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για την Amiga 500 που είναι επαρκής για την πλειοψηφία των χρήσεων. Μόνο καλές αναμνήσεις έχω από τον συγκεκριμένο accelerator!








Για την Amiga 2000 αυτή τη φορά, ένας accelerator με Motorola 68040 στα 40MHz και 32ΜΒ fast RAM. Όμορφος, επιβλητικός και, από άποψη ταχύτητας... υπερηχητικός. Ένα θεματάκι είχε μόνο: ότι δεν έπαιζε με τίποτα άλλο συνδεδεμένο στην 2000αρη! Ναι, με ένα bootable floppy με την κατάλληλη library μπορούσα να τρέξω το Sysinfo και να διαπιστώσω ότι σε horsepower "έσβηνε" την Amiga 4000. Αλλά, τι να το κάνεις όταν έκανε conflict με οτιδήποτε άλλο και εάν συνέδεα στο μηχάνημα; Τι hard disk controllers, τι κάρτες γραφικών και δικτύου, ακόμα και scandoublers: τίποτα μα τίποτα δεν μπορούσε να λειτουργήσει ταυτόχρονα με τον Fusion Forty! Μια επιλογή για την οποία κλαίω ακόμα τα λεφτά μου αλλά, πολύ περισσότερο, κλαίω τις δεκάδες ώρες που ξόδεψα προσπαθώντας να κάνω τον Fusion Forty να λειτουργήσει! One to avoid at all costs!




Ένας γνωστός σε όλους accelerator για την 1200άρα, με γενικώς απροβλημάτιστη λειτουργία παρόλο που ανέβαζε υψηλές θερμοκρασίες. Λιγότερο συμβατός από έναν 68020 ή έναν 68030, θα τον πληρώσετε μια καραβιά λεφτά μόνο και μόνο επειδή "φοράει" τον PowerPC ο οποίος όλοι γνωρίζουμε πόσο χρήσιμος είναι σε μία Amiga ("όσο και ένα ζευγάρι γυαλιών πρεσβυωπίας σε ένα 5άχρονο παιδί", είπατε; Κακίες!). Δεν θα πρότεινα με την καμία να τον αγοράσετε και, εάν ήδη τον έχετε στην κατοχή σας τότε φυλάξτε τον ως κόρη οφθαλμού καθώς πλέον οι τιμές τους αγγίζουν 4ψήφια νούμερα! Πώς είπατε; "Δεν είναι δυνατόν;". Ναι, ΟΚ, για την παράνοια του οικοσυστήματος της Amiga μιλάμε!





Μια από τις καλύτερες λύσεις για bridgeboard στην Amiga, δίνει τη δυνατότητα να έχουμε ένα ολόκληρο Intel 80386SX based PC μέσα στην big boxed Amiga μας. Δεν μου έκανε ποτέ αίσθηση γιατί ανακάλυψα αυτά που θα δείτε παρακάτω...









Pentium III SBC computer
Ναι, όπως λέμε Single Board Computer: ένα ολόκληρο motherboard Pentium III σε μία ISA κάρτα το οποίο, με το που "παίρνει μπρος" ενεργοποιεί και τα υπόλοιπα ISA slots της Amiga! Μια εξαιρετική λύση για την Amiga 2000, καθώς οι Amiga 3000 & 4000 έχουν κάποια χωροταξικά "θεματάκια"...






Pentium 4 Single Board Computer
Όταν χρειάζεστε παραπάνω ισχύ απ' όση προσφέρει ένας Pentium III μέσα στην Amiga σας! Ναι, αναφέρομαι σε μια κάρτα που έμπαινε μέσα στην Amiga και την είχα αποκτήσει την εποχή που μεσουρανούσαν οι Pentium 4 στην αγορά των υπολογιστών - σαν να λέμε Core i5 με τα σημερινά δεδομένα! Σε κάποια μελλοντική ανάρτηση θα εξηγήσω αναλυτικά τι είχα φτιάξει με αυτή την κάρτα σε μια Amiga 2000...


...και διάφορες ακόμα καρτούλες:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.