Τρίτη 4 Μαΐου 2021

The Spectrum Show επεισόδιο 104

Είναι στ' αλήθεια εντυπωσιακό το πόσο ελεύθερο χρόνο μπορεί κανείς να βρει από το πουθενά. Ή, ακριβέστερα, όχι από το πουθενά, αλλά από τις μέρες αργίας - όχι των Διάφανων Κρίνων, αλλά - του Πάσχα. Το διαπίστωσα από τις αναρτήσεις μου εδώ και στο ομόσταυλο onlyamiga.gr: 5 αναρτήσεις σε διάστημα 5 ημερών, εκεί που είχα φτάσει να ανεβάζω μία ανάρτηση το δεκαπενθήμερο! Και αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα, δεν είναι ότι λείπει η διάθεση ή απουσιάζουν τα ενδιαφέροντα θέματα: ο χρόνος είναι που ώρες-ώρες είναι αναθεματισμένα λίγος και δεν επαρκεί για να κάνει κανείς όλα όσα θα ήθελε να κάνει. Βέβαια, αυτό το τελευταίο ισχύει και για την ανθρώπινη ζωή στο σύνολό της εδώ που τα λέμε, αλλά ας μην οδηγηθούμε σε τέτοιες καταθλιπτικές ατραπούς καλύτερα...

Έτσι λοιπόν, όταν έχεις χρόνο προλαβαίνεις να παρακολουθήσεις και μερικά videos στο YouTube από τα πολλά ποιοτικά και ενδιαφέροντα retro θεματολογίας που ξεφυτρώνουν σε πλήθος που θυμίζει... Έλληνες όταν δουν λιακάδα! Φυσικά, ένα από αυτά τα videos είναι και το νέο επεισόδιο του The Spectrum Show του Paul Jekninson του οποίου, όπως θα έχετε καταλάβει μέχρι τώρα, είμαι πιστός ακόλουθος (αν και η αλήθεια είναι ότι απεχθάνομαι τη συγκεκριμένη λέξη - τουλάχιστον αν δεν προηγείται αυτής το... "διπλωματικός").

Ο περί ου ο λόγος κύριος λοιπόν, σταθερά ταγμένος στο δικό του μετερίζι εδώ και πολλά χρόνια, συνεχίζει να μας τροφοδοτεί με videos Spectrumικής θεματολογίας φτιαγμένα με όρεξη και μεράκι, αποδεικνύοντας περίτρανα πως όταν κάποιος γουστάρει τρελά κάτι και είναι και αυτό που θα χαρακτηρίζαμε ως "μερακλής" μπορεί να παράξει ατέλειωτες ποσότητες έργου σχετικά με το αγαπημένο του αντικείμενο (αντί απλά να κάθεται να πρήζει τους υπολοίπους για την ανωτερότητα του Spectrum όπως θα έπραττε η πλειονότητα).


Στο καινούριο επεισόδιο του The Spectrum Show (το 104ο, αν δεν έχουμε χάσει το μέτρημα) ο Paul μας παρουσιάζει το v-drive, ένα σύγχρονο υποκατάστατο του αλήστου μνήμης ZX Microdrive αλλά και το Konix Speedking, ένα πραγματικά αξιόλογο joystick, ίσως ό,τι καλύτερο μπορούσε να προμηθευτεί κάποιος back in the day στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να απολαύσει τα αγαπημένα του παιχνίδια. Και φυσικά γράφω για τις "υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες" καθώς στην Ελλαδίτσα είχαμε την τύχη να μπορούμε να αποκτήσουμε τα χειριστήρια του Νίκου Ανερούση, οπότε, ξέρετε τι λένε: αρχηγού παρόντος, πάσα αρχή παυσάτω.

Πίσω στο 104ο επεισόδιο του The Spectrum Show θα δείτε ακόμα reviews παλιών και νέων παιχνιδιών (ναι, για τον Spectrum, μην ακούω ηλίθιες ερωτήσεις!), θα πληροφορηθείτε για websites και videos με μαθήματα για την εκμάθηση assembly του Z80 και θα ενημερωθείτε και για την νέα έκδοση του Arcade Game Designer του Jonathan Cauldwell η οποία, σε αντίθεση με τις παλαιότερες, υποστηρίζει sprites των 8x8 pixels. Ναι, downgrade λέγεται αυτό, σωστά τα λέτε - αλλά τι να κάνουμε;

Με αυτά και μ' αυτά φτάσαμε στο ψητό (μέρες που 'ναι) που, φυσικά, δεν είναι άλλο από το ίδιο το video:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.