Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

phX demo για Amstrad CPC

Είπαν ότι δεν μπορεί να κάνει ομαλό scrolling. Είπαν ότι τα πολλά του χρώματα ήταν άχρηστα αφού έπρεπε κανείς να δουλέψει στην χαμηλή ανάλυση του mode 0 (160 x 200 pixels). Είπαν ότι ήταν πολλά-σε-ένα αλλά δεν έκανε τίποτα πραγματικά καλά. Είπαν ότι το chip γραφικών του (Motorola 6845) ήταν καλό για επαγγελματική (text) χρήση αλλά όχι για animation. Είπαν, είπαν, είπαν...

Πολλά, πάρα πολλά είπαν ελαφρά τη καρδία από το 1985 που κυκλοφόρησε ο πρώτος Amstrad CPC αλλά, όπως γνωρίζουμε, η απεριόριστη σοφία του επιθεωρητή Κάλαχαν (ναι βρε, για τον Clint μιλάμε) τα συνοψίζει όλα σε ένα διαχρονικό απόφθεγμα: "οι απόψεις είναι σαν τις κ***τρυπίδες. Όλοι έχουν από μία".


Και έτσι είναι, φίλοι μου. Πολλοί πέταξαν την κοτσάνα τους, αλλά όταν τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν όντως κοτσάνα δεν είχαν τα κότσια να πουν "mea culpa" αλλά, σφυρίζοντας αδιάφορα, άλλαξαν θέμα, (έκαναν ότι) ξέχασαν τα πάντα και συνέχισαν το θεάρεστο (not!) έργο τους, εκτοξεύοντας κοτσάνες για άλλα θέματα, χωρίς σχεδόν ποτέ τελικά να αντιμετωπίσουν τη γενική κατακραυγή που τους άξιζε. Αφήστε, τα πέρασε ο Amstrad, τα πέρασε ο Atari ST, τα περνάμε 5 χρόνια τώρα εμείς στο Retro Planet, τα πέρασαν τόσοι και τόσοι που επί χρόνια προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες επειδή η πλειοψηφία πίστεψε κάποιον ηλίθιο προβοκάτορα που διέδιδε ότι είχαν προβοσκίδα!

Ο CPC έκανε πολλά χρόνια να πάρει το αίμα του πίσω, αλλά τελικά τα κατάφερε. Έστω και μια τριακονταετία αργότερα, κάτι η καλύτερη μεταφορά του Bubble Bobble που έγινε ποτέ σε Ευρωπαϊκό ή Αμερικάνικο 8μπιτο υπολογιστή (BB4CPC), κάτι το Pinball Dreams που κοντοζυγώνει, κάτι το Α-Π-Ι-Σ-Τ-Ε-Υ-Τ-Ο Batman Forever έκαναν πολλούς εξυπνάκηδες να το βουλώσουν. Και να, τώρα έρχεται το phX, όχι από τους Batman Group (είπαμε, αυτοί φτιάχνουν το Pinball Dreams!) αλλά από τους Condense, να αποδείξει για μία ακόμα φορά στους άπιστους Θωμάδες (μέρες που 'ναι!) ότι η all-in-one σειρά υπολογιστών της εταιρίας του Alan Sugar ήταν κάτι παραπάνω από απλώς "value for money".


Δεν θα σας αναλύσω/περιγράψω το phX, απλά δείτε το στο video που ακολουθεί ή, ακόμα καλύτερα, κατεβάστε το από εδώ και τρέξτε το σε έναν πραγματικό Amstrad CPC με 128ΚΒ μνήμης. Το εν λόγω demo κατέλαβε την 2η θέση στην Revision 2018 στην κατηγορία Oldskool αλλά, ξέρετε, αυτά είναι λίγο-πολύ σαν τα Oscars: η διάκριση σε επιβεβαιώνει, η μη διάκριση επιβεβαιώνει ότι οι κριτές δεν ξέρουν πού πάνε τα τέσσερα!

Όπως και να 'χει, ετοιμαστείτε να απολαύσετε τον (κακόμοιρο) Πασχαλινό οβελία και ανοίξτε την όρεξή σας με το phX. Και να θυμάστε το απόφθεγμα του Clint Eastwood!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.