Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

B-Squared για τον ZX Spectrum από τον Paul Jenkinson

Ο Paul Jenkinson επέστρεψε! Όχι, δεν είναι αυτό που νομίζετε, δεν ανέβασε νέο επεισόδιο του The Spectrum Show στο Youtube (αν και κάτι μου λέει ότι λίαν συντόμως θα το κάνει). Αυτή τη φορά φόρεσε το καπέλο του game programmer και μας χάρισε τη νέα δημιουργία του, ένα γλυκό platform παιχνίδι που έρχεται να διαδεχτεί τα Code Zero και Deep Core Raider στον κατάλογο με τα gaming έργα του πολυσχιδούς, πολυπράγμoνος και πολυτάλαντου λάτρη του ZX Spectrum.

Όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες πρόσφατες δημιουργίες του Paul Jenkinson, το B-Squared είναι φτιαγμένο με την σουίτα δημιουργίας παιχνιδιών Arcade Game Designer του Jonathan Cauldwell την οποία ο Paul παίζει πραγματικά στα δάχτυλα, καθώς μέχρι και video μαθήματα για την χρήση της έχει φτιάξει στο παρελθόν!


Το B-Squared, αν και καθαρόαιμο platform game είναι αρκετά πρωτότυπο: το πρώτο στοιχείο του που κάνει εντύπωση είναι το ότι, αντικρίζοντας ένα screenshot του παιχνιδιού είναι μάλλον δύσκολο να εντοπίσουμε με την πρώτη τον χαρακτήρα που ελέγχει ο παίκτης, καθώς αυτός είναι ένα... τετράγωνο! Άλλο ενδιαφέρον και ασυνήθιστο χαρακτηριστικό είναι ότι το τετράγωνο κινείται σαν τετράγωνο, πέφτει σαν τετράγωνο και, για να το θέσω πιο κατανοητά, έχει γίνει τρομερή δουλειά στα frames που δημιουργούν το animation του κύριου χαρακτήρα αλλά και στα βαρυτικά χαρακτηριστικά, όταν πέφτει το τετράγωνο από κάπου ψηλά. 

Αν και το B-Squared αρχικά δίνει την εντύπωση πολύ δύσκολου παιχνιδιού, τελικά αυτό δεν ισχύει: με λίγη προσπάθεια θα περάσουμε την πρώτη και τη δεύτερη πίστα (μετά από τουλάχιστον 3-5 Game Over, πάντως) και οι 3 επόμενες είναι απλά... βόλτα στο πάρκο! Από εκεί και πέρα το παιχνίδι ξαναδυσκολεύει σταδιακά αλλά κάτι τέτοιο είναι μάλλον αναμενόμενο, καθώς όλες κι όλες διαθέτει 31 πίστες.


Τα γραφικά του B-Squared είναι καλά και αναμενόμενα... τετράγωνα (!), ενώ έχει γίνει πολύ καλή χρήση των 2 επιπέδων brightness των χρωμάτων του Spectrum, ώστε να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση της σκιάς και του βάθους σε κάποια σημεία. Γενικά, κρίνοντας και από τις υπόλοιπες δημιουργίες του Paul Jenkinson των τελευταίων ετών ο άνθρωπος "το έχει" με τα γραφικά καθώς το Deep Core Raider και ειδικά το Code Zero είναι χάρμα ιδέσθαι και δείχνουν να ξεπερνούν τους (όποιους) περιορισμούς του Arcade Game Designer.

Ο χειρισμός του ήρωα - ε, συγγνώμη, τετραγώνου - μας γίνεται με 3 μόλις πλήκτρα (ή με joystick, εάν επιθυμούμε) και είναι πανεύκολος, ενώ οι τυχεροί κάτοχοι μοντέλων ZX Spectrum με 128ΚΒ μνήμης RAM θα μπορέσουν να χαρούν το B-Squared απολαμβάνοντας ταυτόχρονα το γλυκό και κεφάτο μουσικό θέμα που το συνοδεύει.


Συνολικά έχουμε να κάνουμε με ένα γλυκό, απλό και αρκούντως εθιστικό παιχνίδι που σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε. Πολλά μπράβο λοιπόν για μία ακόμα φορά στον Paul Jenkinson! Μπορείτε να κατεβάσετε το B-Squared από εδώ. (Πηγή: Indie Retro News).

1 σχόλιο:

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.