Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Επισκευάστε τον ZX Spectrum σας με τα χεράκια σας!

Υπάρχουν προφανώς ορθοί και λανθασμένοι τρόποι να χρησιμοποιήσει κάποιος την τεχνολογία - δεν χρειάζεται να είναι κανείς φωστήρας για να το καταλάβει αυτό. Αν θέλετε ένα πραγματικά καλό παράδειγμα, δείτε το internet: από τη μία είναι γεμάτο με άπειρη ψηφιακή σαβούρα, από μανιφέστα και οδηγούς κατασκευής βομβών από φανατικούς και τρομοκράτες μέχρι και δισεκατομμύρια ανορθόγραφες και άθλια εκφρασμένες απόψεις διαφόρων "πυροβολημένων" επί παντός επιστητού. Από την άλλη όμως, υπάρχει και η καλή χρήση αυτού του κολοσσιαίου δικτύου υπολογιστών και λοιπών συσκευών: η άμεση επικοινωνία και πληροφόρηση, η παροχή βοήθειας εξ αποστάσεως σε κάποιον που βρίσκεται σε ανάγκη αυτής και, φυσικά, ο διαμοιρασμός της γνώσης - το βασικότερο κατ' εμέ πλεονέκτημα του διαδικτύου.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το τελευταίο, προσωπικά ενθουσιάζομαι όταν συναντάω sites, οδηγούς ή videos που ανιδιοτελώς έχει μπει κάποιος ή κάποιοι στον κόπο να δημιουργήσει ώστε να βοηθήσει τους συνανθρώπους του (ή έστω εκείνους που έχουν το ίδιο hobby με τον αυτόν). Μία τέτοια περίπτωση είναι τα videos που ακολουθούν...



Στα videos αυτά που τα οφείλουμε στον Άκη (pluto63), μπορούμε να δούμε και - το κυριότερο - να μάθουμε πώς μπορεί να επισκευαστεί ένας Sinclair ZX Spectrum εφ' όσον διαθέτουμε κάποια βασικά εργαλεία και κάποια ανταλλακτικά. Ο Άκης έχει κάνει εξαιρετική δουλειά καθώς δεν εστιάζει μόνο στο "πως" αλλά μας εξηγεί και το "γιατί", καθιστώντας έτσι την πλειοψηφία των hardware επισκευών που μπορεί να χρειαστούν ώστε να επαναφέρουμε έναν ZX Spectrum στη ζωή μία σχετικά απλή και σίγουρα ιδιαίτερα κατανοητή διαδικασία. Προσωπικά κόντεψα να πάθω κατάθλιψη όταν είδα τα videos για πρώτη φορά, καθώς θυμήθηκα πόσους προβληματικούς ZX Spectrum και ZX Spectrum+ (σίγουρα πάνω από 15!) είχα πουλήσει στο παρελθόν έναντι πινακίου φακής καθώς δεν γνώριζα πώς να τους επισκευάσω. Και δεν το αναφέρω αυτό για τα χρήματα που πιθανώς να έχασα, αλλά για την ικανοποίηση που θα ένιωθα ξαναφέρνοντας στη ζωή έστω και έναν από αυτούς...

Κάλιο αργά παρά ποτέ όμως: τώρα πλέον, με οδηγό τα δύο αυτά videos του Άκη - τον οποίο και ευχαριστώ θερμά - αισθάνομαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τον επόμενο ZX Spectrum με πρόβλημα που θα βρεθεί στο διάβα μου. Παρακολουθήστε κι εσείς τα videos - κάντε και κανένα like - και είμαι βέβαιος πως το ίδιο θα αισθανθείτε και εσείς!

2 σχόλια:

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.