Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

SymbOS anybody?

Πριν από μερικές ημέρες κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του SymbOS, η 3.0, ακριβώς 3 χρόνια μετά την προηγούμενη (άρα, όσοι ψήνονται για την 4η έκδοση θα πρέπει να περιμένουν μια τετραετία, isn't it?). Για όσους δεν γνωρίζουν τι εστί SymbOS, να σας πω ότι πρόκειται για ένα παραθυρικό περιβάλλον με πάρα πολλές ομοιότητες με τα Windows 98. Και για να σας προλάβω εσάς που σκέφτεστε ότι τα Windows 98 είναι ξεπερασμένα να σας ενημερώσω ότι το SymbOS τρέχει αποκλειστικά σε υπολογιστές που έχουν ως κεντρικό επεξεργαστή τον Ζ80 της Zilog. Τιιιιιι;


ΟΚ, τώρα που ξέρω ότι με παρακολουθείτε θα πρέπει να σας πω ότι δεν αστειεύομαι ή υπερβάλλω επ' ουδενί. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα πλήρες παραθυρικό περιβάλλον που τρέχει σε ταπεινά 8μπιτα, υποστηρίζει δίκτυο και αναπαραγωγή πολυμέσων, διαθέτει ένα πανέμορφο (αναλογικά με τα μηχανήματα στα οποία τρέχει πάντα) GUI και, είτε το πιστεύετε είτε όχι, μπορείτε να τρέξετε ακόμα και σε έναν stock Amstrad CPC 6128!


Πέραν του δημοφιλούς home computer της Amstrad, το SymbOS τρέχει ακόμα στους "επαγγελματικούς" all-in-one word processors της Amstrad (σειρά PCW), σε MSX και MSX2 αλλά ακόμα και σε Enterprise (δείτε το 14ο τεύχος του περιοδικού Retro Planet). Το SymbOS υποστηρίζει μέχρι 1024ΚΒ μνήμης RAM (καλό είναι να έχετε κάτι παραπάνω από τα 64/128ΚΒ) και μπορεί να υποστηρίξει ταυτόχρονα μέχρι και 32 processes με 9 διαφορετικά priorities, 24 applications, 32 παράθυρα, 8 συσκευές, 7 ανοικτά αρχεία μεγέθους μέχρι και 2GB σε δίσκους χωρητικότητας μέχρι και 2ΤΒ! Φυσικά, όπως κάθε σύγχρονο παραθυρικό περιβάλλον υποστηρίζει και preemptive multitasking - και γιατί όχι; Σε κοτζάμ Ζ80 βασίζεται (lol).


Επειδή όμως άλλο να διαβάζετε αυτά που σας γράφω εγώ κι άλλο το να παρακολουθείτε το SymbOS σε δράση, σας παραθέτω το παρακάτω video έτσι, για να γλυκαθείτε:


Αν θέλετε να δοκιμάσετε και οι ίδιοι το καταπληκτικό SymbOS στον Amstrad σας, μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ ενώ το εγχειρίδιο χρήσης του βρίσκεται εδώ. (Πηγή: Vintage is the new old).

2 σχόλια:

  1. Καλό, πώς και δεν το εχουν τρεξει σε Spectrum Next;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δεν υπήρχε ο Next τόσον καιρό! :D

      Πάντως είναι πολύ λογικό αυτό που λες, νομίζω ότι ο Next με την μνήμη, την ταχύτητα και την παλέτα του (σε συνδυασμό με την SD) είναι το ιδανικό μηχάνημα για το SymbOS ΕΑΝ μπορεί να ανεβάσει ανάλυση μεγαλύτερη της original του Spectrum. Γιατί όσα χρώματα κι αν έχεις, εάν η μέγιστη ανάλυση είναι 256 x 192 pixels δεν "σηκώνει" GUI... :-(

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.