Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

CPC Soccer: Το Sensible έρχεται στον Amstrad!

Είναι ηλίου φαεινότερο το ότι οποιοσδήποτε διαβάζει αυτό το blog γνωρίζει το Sensible Soccer (για τους φίλους Sensi) καθώς και τη συνέχειά του, το Sensible World of Soccer (για τους φίλους SWOS), τα ηλεκτρονικά ποδοσφαιράκια που για κάποιους είναι συνυφασμένα και άρρηκτα συνδεδεμένα με την Amiga, τον 16μπιτο home computer της Commodore που έφερε - για μερικά χρόνια, έστω - gaming αντάξιο αυτού των coin ops στα σπίτια των τυχερών ιδιοκτητών της.

Το Sensible Soccer (αλλά και το SWOS) αποτέλεσε αποκλειστικό προνόμιο των 16μπιτων μηχανημάτων, με μόνη εξαίρεση μία αξιοπρεπέστατη έκδοση του πρώτου παιχνιδιού στο Master System της Sega (αν κάποιος μάλιστα μας εξηγήσει πώς είναι δυνατόν να παιχτεί το εν λόγω παιχνίδι με το μικροσκοπικό joypad του Master System κερδίζει χρυσούν ωρολόγιο και ετήσια συνδρομή στο Πιτόγυρο & Διπλοκοίλι). Αν όμως κάποιος ήταν (ακόμα;) κάτοχος κάποιου από τα 3 κλασικά 8bit home computers της εποχής (ZX Spectrum, Commodore 64, Amstrad CPC), τότε θα έπρεπε να βολευτεί με κάποιο άλλο ποδοσφαιράκι (και όχι το Kick Off πάντως, του οποίου οι 8bit εκδόσεις ήταν... χμ, κάτι άλλο, πάντως όχι Kick Off!).
 

Fear not though, Amstrad CPC users: με μία μικρή καθυστέρηση 28 ετών, θα μπορέσετε επιτέλους να απολαύσετε την εμπειρία ενός από τα καλύτερα 16bit soccer games και στις οθόνες των δικών σας υπολογιστών (δεν τους έχετε αλλάξει ακόμα, να υποθέσουμε). Αυτή τη φορά όμως δεν έχουμε μεταφορά του original τίτλου - όπως στην περίπτωση του Pinball Dreams - αλλά ένα ποδοσφαιράκι που ξεκίνησε από την προσπάθεια του κυρίου Israel Roman, στα πρώτα βήματα αυτού στην assembly, να scrollάρει γρήγορα και ομαλά ένα ποδοσφαιρικό τερέν στην οθόνη του CPC. Και από εκεί, με μικρά και δειλά βηματάκια, προσθέτοντας σιγά-σιγά όλο και περισσότερα στοιχεία (παίκτες, για παράδειγμα!), ο κύριος Roman κατέληξε σε έναν πλήρη ποδοσφαιρικό τίτλο ο οποίος δανείζεται πάμπολλα στοιχεία από το Sensible Soccer, με πρώτο και κύριο την οπτική και τα γραφικά του: πράγματι, το CPC Soccer δείχνει όπως ακριβώς θα έδειχνε το δημιούργημα της Sensible Software αν είχε τύχει μίας προσεγμένης και αξιόλογης μεταφοράς στην 8μπιτη σειρά home υπολογιστών της Amstrad.


Προκειμένου να επιτευχθεί ένα αξιοπρεπές οπτικό αποτέλεσμα, ο Israel Roman επέλεξε σοφά την χρήση του mode 1 του Amstrad, του οποίου τα 4 χρώματα (οριακά) επαρκούν αλλά η ανάλυσή του είναι ακριβώς η ίδια με αυτή των Amiga/Atari ST που χρησιμοποιήθηκε στο Sensible Soccer. Έτσι, όπως μπορείτε να εξακριβώσετε και εσείς από τα screenshots, το CPC Soccer είναι - σε επίπεδο γραφικών, τουλάχιστον - ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να γίνει στο διαθέσιμο hardware. Επειδή όμως ένα video game - και δη ένα ποδοσφαιράκι - πέρα από γραφικά είναι κίνηση, ταχύτητα, ήχος και, πάνω απ' όλα, gameplay, επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε το κατά πόσο το CPC Soccer είναι όντως το Sensi του Amstrad CPC, καθώς προς το παρόν ο τίτλος διατίθεται μονάχα προς προπαραγγελία σε μορφή κασέτας (!) από το website της Bitmap Soft.

Συνεπώς, θα πρέπει να κάνουμε λίγη ακόμα υπομονή για να δούμε εάν ο Amstrad CPC - και φυσικά οι coders που φτιάχνουν παιχνίδια γι αυτόν - θα μας εκπλήξει για μία φορά ακόμη, όπως συνέβη επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια. Λέτε; (Πηγή: Vintage is the new Old)

12 σχόλια:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=yXO6IVjVxJg Δείχνει καλό για 8μπιτο αλλα sensible δεν ειναι δυστυχως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί βγάζεις αυτό το συμπέρασμα από το video; Αν εξαιρέσεις το τρομόπαιγμα σε κάποια sprites δεν μπορώ να αντιληφθώ κάποιο άλλο πρόβλημα...

      Διαγραφή
    2. θα σου δωσω και νεο βιντεο από πρόσφατη δοκιμή γνωστού βρετανού ασμτραντα!

      https://www.youtube.com/watch?v=Kv3h0KnW7uY

      Διαγραφή
    3. Τώρα μου φάνηκε ακόμα καλύτερο! :o

      Εννοώ ότι πέρα του ότι μπορείς να πεις ότι είναι λίγο rough on the edges δεν μπορώ να βρω κάτι το αρνητικό, συνυπολογίζοντας φυσικά το ότι τρέχει σε Amstrad, έτσι; Ίσα-ίσα, παρακολουθώντας το αρκετή ώρα διαπιστώνω ότι έχουν μεταφερθεί σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά του Sensible. Δεν μπορώ φυσικά να είμαι απόλυτος μέχρι να το δοκιμάσω ο ίδιος με κανονικό joystick, αλλά οι πρώτες εντυπώσεις για μένα είναι κάτι παραπάνω από θετικές...

      Διαγραφή
    4. Το να μην είναι sensible, για μένα μόνο θετικό θα μπορούσε να είναι! :Ρ

      Διαγραφή
    5. Καλά, άσε, να μην επεκταθούμε σε αυτό, γιατί είναι μια ολόκληρη (άλλη) κουβέντα η οποία όμως έχει να κάνει βασικά με τα ποδοσφαιράκια στα 16μπιτα μηχανήματα, όπου ο κάθε τίτλος έχει τους φανατικούς του φίλους αλλά και τους πολέμιούς του. Όπως όμως και να το δει κανείς, ακόμα και αν απεχθάνεται το Sensible, σαν προσθήκη στην software library κάποιου μηχανήματος είναι θετικό γεγονός.

      Διαγραφή
  2. Το "VITNO" γράφει ότι θα παίζει στα 50 fps!
    Multidirectional scrolling στα 50 fps!!!
    Που να κυκλοφορήσει και το Vespertino από το Batman Group... Θα αλληθωρίσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι, Alex: με αυτά που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια αποδεικνύεται ότι ο CPC είναι η retro πλατφόρμα του μέλλοντος! :D

      Διαγραφή
    2. "retro πλατφόρμα του μέλλοντος..."
      Αυτή η ατάκα πρέπει να γράφτηκε με μεγάλο πόνο ψυχής!

      Διαγραφή
    3. Όχι βρε, κάθε άλλο, γιατί το λες αυτό; Θεωρώ ότι οι software και hardware κυκλοφορίες της κάθε πλατφόρμας την τοποθετούν σε διαφορετική θέση στην κατάταξη των "δημοφιλών retro μηχανημάτων" ανά έτος. Και, επειδή το ένα φέρνει το άλλο, μία-δύο κορυφαίες κυκλοφορίες φέρνουν νέους developers, επαναδραστηριοποιούν χρήστες-sleepers και πάει λέγοντας. Ο Amstrad CPC την τελευταία δεκαετία στέκεται δυναμικά στην retro σκηνή, σε αντίθεση με ό,τθ συνέβαινε για παράδειγμα μεταξύ 2000-2010.

      Διαγραφή
    4. Έλα ρε συ, το πήρες πιο σοβαρά από ότι έπρεπε!
      Εγώ στάθηκα απλά στη χιουμοριστική προσέγγιση του οξύμωρου "ρετρό του μέλλοντος"...!!!

      Διαγραφή
    5. Καλά, δεν θα το πιστέψεις: στην αρχή πίστεψα ότι αυτό ακριβώς εννοούσες, αλλά όταν διάβασα για τον "μεγάλο πόνο ψυχής" σκέφτηκα ότι μιλούσες για τον Amstrad σε σχέση π.χ. με τον Commodore!

      Άρα εντάξει, κομπλέ είμαστε, ίσως όχι με την πρώτη, αλλά τελικά συνεννοούμαστε! :D

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.