Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Λίγος Next ακόμα...

"Επιτέλους, και μια αγορά που επιτέλους έπιασαν τα λεφτά μας τόπο" θα σκεφτεί και με το δίκιο του ο τυχερός ιδιοκτήτης ενός ολοκαίνουριου ZX Spectrum Next, βλέποντας δημοπρασίες σαν και αυτήν στην ebay Αγγλίας, στην οποία ο διάδοχος του ZX Spectrum "έπιασε" τις 740 λίρες, ήτοι 882,83€ χωρίς τα μεταφορικά!

Θεωρώ ότι η τιμολογιακή παράνοια της ebay ελάχιστα πρέπει να μας απασχολεί - προσωπικά σταμάτησα να ασχολούμαι όταν είδα τις πρώτες Amiga 500 που ξεπερνούσαν τις 100 λίρες. Ναι, τις ίδιες που εγώ, 4-5 χρόνια νωρίτερα τις έδινα προς 25€ το κομμάτι! Τέλος πάντων, ας αφήσουμε την ομαδική αυτή παράκρουση πωλητών και αγοραστών στην ησυχία της, κι ας επιστρέψουμε στον ZX Spectrum Next...

Ο file browser του Next

Πριν από μία εβδομάδα είχα αγοράσει ένα adaptor που μετέτρεπε το ψηφιακό σήμα μίας HDMI εξόδου σε αναλογικό, composite. Γιατί; Μα για να έχω oldskool retro ποιότητα εικόνας με τον TheC64, συνδέοντάς τον σε CRT οθόνες! Κάποιος λογικός άνθρωπος ίσως να χαρακτήριζε την όλη ιστορία ως "μεγάλο κάψιμο", αλλά ξέρω ότι εσείς που με διαβάζετε είστε "δικοί μας", οπότε με καταλαβαίνετε!

Αν και το παραπάνω εγχείρημα στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, δεν είχα μεριμνήσει να τραβήξω φωτογραφίες, οπότε δεν έχω κάτι να σας δείξω. Τι θα λέγατε όμως εάν έκανα κάτι ανάλογο με την HDMI έξοδο του ZX Spectrum Next; Ακριβώς, σκίστηκαν οι δημιουργοί του μηχανήματος να βγάλουν κρύσταλλο ψηφιακή έξοδο και εγώ ο παλαβός θα την μετατρέψω σε blurry composite σήμα. Και όχι μονάχα αυτό, ούτε καν έγχρωμη απεικόνιση δεν θα σας δείξω, αφού γύρισα το 1084S σε πράσινο, μονόχρωμο mode! Τι είπατε; Η τρέλα δεν πάει στα βουνά; Πολύ σωστά!

Είμαι σίγουρος ότι αυτή η εικόνα δεν είχε περάσει από το μυαλό του Malcolm Evans όταν έφτιαχνε το Trashman!

Όπως μπορείτε να δείτε από τις φωτογραφίες το τελικό αποτέλεσμα έχει την πλάκα του και με το παραπάνω, καθώς, αυτό που βλέπουμε είναι δίνει 100% retro αίσθηση. Και ναι, μπορεί να μην είναι το ιδανικό για οτιδήποτε άλλο ίσως, αλλά για παιχνίδια είναι ό,τι πρέπει (ΟΚ, εννοείται όχι σε πράσινο, εκτός κι αν είστε uber-hardcore users).

O file browser από κοντά. Ταχύτατος και χρηστικότατος.

Στις φωτογραφίες βλέπετε τον Next να τρέχει software για 48K Spectrum, για ZX81, αλλά και τον file browser και τον sprite editor του μηχανήματος. Είπαμε, κάνει πολλά ο άτιμος - έτσι μάλλον θα εξηγούνται και τα 882,83€!

Το μηχάνημα των 882,83€ προσποιείται ότι είναι ZX81!

Τι νόημα έχει να υποστηρίζεις hardware sprites αν δεν τα συνοδεύεις με sprite editor, ε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.