Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Ant Attack για ZX81!

Όσοι παρακολουθούν τακτικά το blog ίσως θυμούνται μία παλαιότερη ανάρτηση, στην οποία είχα αναφερθεί στον ταλαντούχο κύριο Bob Smith και στην μεταφορά του Crossy Road που είχε κάνει στον ΖΧ81. Σήμερα θα ασχοληθούμε με μία άλλη μεταφορά, από τον ZX Specrtum αυτή τη φορά, και το περί ου ο λόγος παιχνίδι είναι το Ant Attack.


To Ant Attack του Sandy White κυκλοφόρησε στη δύση του 1983 για τον 48K ZX Spectrum και ήταν το πρώτο πραγματικό ισομετρικό παιχνίδι με scrolling προς 4 κατευθύνσεις. Στο παιχνίδι είχατε το ρόλο ενός νεαρού (ή μίας νεαρής) που προσπαθούσε να σώσει τον/την σύντροφό του/της μέσα σε μια πόλη που είχε καταληφθεί από γιγαντιαία μυρμήγκια, με μόνη βοήθεια έναν ιδιαίτερα περιορισμένο αριθμό πυρομαχικών.

To Ant Attack στον ZX Spectrum...

Το Ant Attack δημιούργησε μεγάλη αίσθηση όταν κυκλοφόρησε, καθώς σχεδόν κανείς δεν πίστευε ότι ο ταπεινός ZX Spectrum ήταν πλατφόρμα ικανή για τη δημιουργία ενός τέτοιου ισομετρικού τίτλου. Μάλιστα η ίδια η Sinclair Research αγόρασε τα δικαιώματα του παιχνιδιού, το οποίο αποτέλεσε έναν από τους τίτλους που δίνονταν σε ένα bundle από microdrive cartridges σε όσους αγόραζαν το πακέτο επέκτασης του ZX Interface 1 + ZX Microdrive.

...και στον ΖΧ81!

Τι κι αν το Ant Attack "ρουφούσε" και τα 48Κ μνήμης του Spectrum; Τι κι αν χρησιμοποιούσε την - επαρκώς υψηλή για την εποχή - ανάλυση γραφικών των 256 x 192 pixels; Αυτά όπως έχουμε δει δεν λένε απολύτως τίποτα στον Bob Smith, ο οποίος αποφάσισε να μεταφέρει το Ant Attack στον ΖΧ81, με τα 16Κ μνήμης και την ανάλυση των - κρατηθείτε - 64 x 48 pixels! 


Ναι, είναι γεγονός, οι δεύτερες σκέψεις είναι για τους δειλούς - κι ο Bob Smith δεν είναι ένας απ' αυτούς, καθώς δεν υπάρχει απ' ότι φαίνεται προγραμματιστικό challenge που να τον αφήνει ασυγκίνητο! Έτσι λοιπόν, το Ant Attack στον ΖΧ81 μπορεί να δείχνει άκρως χοντροκομμένο ακόμα και με τα δεδομένα του 1983, αλλά δεν παύει να αποτελεί έναν μικρό προγραμματιστικό άθλο και μια ακόμα απόδειξη ότι αυτά τα παλιά μηχανάκια, αν κάποιος έχει τη διάθεση να τα "στύψει" έχουν ακόμα να μας δώσουν πράγματα που δεν τα είχαμε ξαναδεί. Απλά respect...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.