Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Παιχνίδια Που Αξίζει Να Παίξετε #12 - Microprose Soccer (Commodore 64)

"Απίστευτο! Αυτό είναι το καλύτερο ποδοσφαιράκι που έχει βγει ποτέ σε υπολογιστή!" σκέφτηκα όταν πρωτοέπαιξα το Microprose Soccer στον Atari ST μου. Και μετά από 3 μήνες περίπου έπεσε στα χέρια μου το Kick Off και, εντάξει, άλλαξα γνώμη!


Όχι όμως, δεν είναι το θέμα μας ο ST και τα ποδοσφαιράκια του, αλλά το Microprose Soccer που είναι όντως το καλύτερο ποδοσφαιράκι που κυκλοφόρησε ποτέ για 8bit μηχάνημα και στην καλύτερη έκδοσή του, που είναι φυσικά αυτή του Commodore 64!


Σε μια εποχή που ο όρος "overhead soccer" ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος στο μυαλό μας με το Tehkan World Cup (και καλά έκανε!) και οι home computers είχαν να επιδείξουν - στην καλύτερη! - παιχνίδια τύπου Match Day, οι άνθρωποι που λίγα χρόνια μετά χάρισαν στον κόσμο του gaming το Sensible Soccer μας "ανοίχτηκαν" για πρώτη φορά με το Microprose Soccer!


Τι να πρωτοαναφέρει κανείς; Τα υπέροχα, ολοκάθαρα, υψηλής ανάλυσης γραφικά που θα έπρεπε να διδάσκονται ως μάθημα σε όλους τους game developers του Commodore 64; Το ομαλότατο scrolling της οθόνης προς 8 κατευθύνσεις; Τα tacklings; Την βροχή και τις... "σούπες"; Τα "banana shots" (σουτ με φάλτσο); Τα replays τύπου τηλεόρασης με το rewind με τον "θόρυβο"; Το υπέροχο gameplay; Ή, μήπως, το εξαιρετικό, χαρωπό tune που είχε επιμεληθεί ο - ένας και μοναδικός - Martin Galway; Είναι πραγματικά δεκάδες τα πλεονεκτήματα και τα θετικά χαρακτηριστικά του Microprose Soccer, οπότε δεν πρόκειται να σας κουράσω άλλο αναφέροντάς: απλά παίξτε το!

2 σχόλια:

  1. Tο είχα πάρει όταν πρωτοκυκλοφόρησε...το έχω ακόμη ! Αληθινό διαμάντι ! Τι KickOff και Sensible...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, ναι, μην το συζητάς: τώρα πια μου αρέσει κι εμένα περισσότερο από το Kick Off (που δεν το προλαβαίνω λόγω γήρατος!). Το Sensible έτσι κι αλλιώς δεν μου πολυάρεσε ποτέ, οπότε... "and the winner is Microprose Soccer"!

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.