Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Παιχνίδια Που Αξίζει Να Παίξετε #7 - West Bank (Sinclair ZX Spectrum)

Είναι κοινό μυστικό σε όλους τους βετεράνους gamers ότι τα καλύτερα παιχνίδια βασίζονται στις απλούστερες ιδέες. Σκεφτείτε ότι όλα τα coin-ops (που αποτελούσαν, τουλάχιστον μέχρι την αλλαγή της χιλιετίας, πηγή έμπνευσης - και αντιγραφής! - για τα home computers) βασίζονταν σε ιδιαίτερα απλά concepts και μόνο τα παιχνίδια ξύλου (beat 'em ups, για τους... γαλλομαθείς!) διέθεταν πάνω από 2 κουμπιά ανά παίκτη. Ένα τέτοιο παιχνίδι, απλό στη σύλληψη και εθιστικό στο παίξιμο ήταν και το West Bank, μια εξόφθαλμη αντιγραφή/μεταφορά του Bank Panic της Sega στα home computers που κυκλοφόρησε στα μέσα της δεκαετίας του '80...


Ο σκοπός του παίκτη (σερίφη;) στο West Bank είναι απλός: να πυροβολεί του εγκληματίες που εμφανίζονται σε μία από τις 3 πόρτες που φαίνονται ανά πάσα στιγμή στην οθόνη. "Και πού είναι το δύσκολο;", θα αναρωτηθείτε εύλογα. Λοιπόν, καθώς ανοίγουν οι πόρτες μπορεί να εμφανιστούν άκακοι πολίτες, ζογκλέρ με καπέλα που πρέπει να πυροβολήσετε μέχρι να αποκαλυφθεί τι κρύβουν από κάτω (χρήματα ή βόμβα) ή ακόμα και πολίτες που θα τους παραμερίσει κάποιος κακοποιός. Πρέπει να πάρετε την απόφαση αν θα πυροβολήσετε ή όχι αστραπιαία, γιατί αλλιώς έχετε καλές πιθανότητες να σας πυροβολήσει ο κακοποιός. Έτσι - και καθώς αυξάνεται συνεχώς η ταχύτητα με την οποία ανοιγοκλείνουν οι πόρτες - έχετε αρκετές πιθανότητες να πυροβολήσετε τον λάθος άνθρωπο ή να μην πυροβολήσετε αυτόν που πρέπει να πυροβολήσετε: σε κάθε περίπτωση, χάνετε και από μία ζωή! Καθώς προχωράτε στα επίπεδα η ταχύτητα αυξάνεται, όπως και η ποικιλία των χαρακτήρων που εμφανίζονται από τις πόρτες, κάνοντάς έτσι τα δάκτυλά σας να... τρέμουν πάνω στα πλήκτρα και γεμίζοντάς σας με άγχος και όλο και περισσότερες πιθανότητες να κάνετε το λάθος που θα σας κοστίσει μία ζωή!


Το West Bank όπως ανέφερα και στην αρχή είναι ένα πολύ απλό παιχνίδι σαν σύλληψη και η υλοποίησή του από την Dynamic για τους home computers της εποχής ιδιαίτερα επιτυχημένη. Είναι κλασικό παράδειγμα παιχνιδιού που μπορεί να παίξει κανείς για 10-20 λεπτά και να το καταχαρεί, χωρίς να ζορίσει ιδιαίτερα την... φαιά ουσία του! Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!


2 σχόλια:

  1. Τι μου θύμησες!! πω πω δεκάρικα που έφαγα στο coin op

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ρε φίλε δεν έτυχε ποτέ να συναντήσω το ηλεκτρονικό: μόνο στον Amstrad και στον Spectrum το έχω παίξει. Ωραίο θα πρέπει να ήταν όμως, αν κρίνω από τα screenshots...

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.