Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

CroZXy Road: ένα Crossy Road για τον ZX81!

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: "τι είναι ο ΖΧ81;", θα ρωτήσετε. Λοιπόν, σκεφτείτε έναν ZX Spectrum (τον κανονικό, όχι αυτά τα "φρούτα" με τα 128Κ!) χωρίς χρώματα, χωρίς ήχο, χωρίς γραφικά υψηλής ευκρίνειας (ναι, στην ανάλυση 256x192 pixels αναφέρομαι, πού το είδατε το αστείο;), με λιγότερη μνήμη και κάπως πιο ελλειπή BASIC. Α, αφαιρέστε ακόμα και το πληκτρολόγιο τύπου "γομολάστιχας" και αντικαταστήστε το με ένα πληκτρολόγιο αφής (ο Θεός να το κάνει). Ναι λοιπόν, αυτός είναι ο "μπαμπάς" του ZX Spectrum, ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής που κυκλοφόρησε στην αγορά της Αγγλίας με κόστος κάτω από 100 λίρες. Ιδού:


Όπως καταλάβατε, οι δυνατότητες του ΖΧ81 δεν ήταν και χμμμμ, τόσο μεγάλες. Δεν θα τον έλεγες και "gaming platform". Κι όμως, στο μικρό διάστημα της ακμής του - μικρό, γιατί τον "έφαγε" ο Spectrum! - ο ΖΧ81 τιμήθηκε με τις κυκλοφορίες εκατοντάδων παιχνιδιών. Φυσικά, λόγω των μικρών του δυνατοτήτων και της σχεδόν παντελούς έλλειψης γραφικών τα περισσότερα απ' αυτά ήταν άθλια, αλλά υπήρξαν και κάποιοι πραγματικά αξιόλογοι τίτλοι, όπως ο "παππούς" των FPSs 3D Monster Maze. Φτάσαμε λοιπόν κάπου στο 2010, όταν ένας - ιδιαίτερα ταλαντούχος - προγραμματιστής, ονόματι Bob Smith αποφάσισε να αρχίσει να φτιάχνει παιχνίδια για τον ΖΧ81. Ας δούμε την πιο πρόσφατη δουλειά του λοιπόν, το CroZXy Road...


To Crossy Road είναι ένα δημοφιλές παιχνίδι για tablets και smartphones που θυμίζει ισομετρική παραλλαγή του κλασικού Frogger, με γραφικά a la Minecraft! Ναι, ξέρω, ακούγεται λίγο γελοίο, αλλά το παιχνιδάκι είναι ιδιαίτερα εθιστικό και έγινε μεγάλο hit στις handheld συσκευές. Έτσι λοιπόν, ο Bob Smith αποφάσισε - και με τις "ευλογίες" των δημιουργών του Crossy Road - να φτιάξει το CroZXy Road, την δική του version του παιχνιδιού για τον ΖΧ81. "Φιλόδοξο σχέδιο", θα πείτε. Ναι, είναι αλήθεια. Αδύνατο όμως, όχι, καθώς ο Bob Smith έφτιαξε ένα παιχνίδι που τολμάω να το χαρακτηρίσω πιο playable από το original!


Το CroZXy Road είναι ουσιαστικά ένα ισομετρικό Frogger χωρίς ήχο, με ασπρόμαυρα γραφικά ανάλυσης 64x44 (!) pixels που scrollάρει ανάλογα με την κίνηση προς τις 4 διαγώνιες διευθύνσεις. Αν και τα γραφικά στη στατική οθόνη δείχνουν (και είναι) ιδιαίτερα χοντροκομμένα, όταν παίζετε, όπου και τα πάντα κινούνται, λειτουργούν μια χαρά και αποδίδουν σωστά τα (ισομετρικά) σχήματα που πρέπει να αποδώσουν. Τα πλήκτρα του παιχνιδιού ορίζονται από τον χρήστη και η απόκριση του χαρακτήρα σας σε αυτά είναι αμεσότατη, γεγονός που καθιστά το παιχνίδι διασκεδαστικό και εθιστικό. Αυτή ακριβώς η διαφορά στο χειρισμό είναι που καθιστά το CroZXy Road του ΖΧ81 πιο playable από το original Crossy Road, στο οποίο οι χειρισμοί πραγματοποιούνται με αγγίγματα στην οθόνη...


Συνολικά το CroZXy Road δεν είναι μόνο ένα καλό και σύγχρονο arcade παιχνίδι για τον ΖΧ81, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και προγραμματιστικό άθλο: είμαι απόλυτα βέβαιος ότι κανείς δεν πίστευε τότε, στις αρχές τις δεκαετίας του '80 ότι ο ΖΧ81 θα έχαιρε κάποτε παιχνιδιών όπως το CroZXy Road. Συγχαρητήρια λοιπόν στον Bob Smith για την - για ακόμα μια φορά - εξαιρετική δουλειά του. Το CroZXy Road μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ και τον εξομοιωτή για να το τρέξετε από εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.