Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Γράφοντας δισκέτες για τον Atari ST με USB floppy drive

Πριν από ένα χρόνο περίπου είχα αναρτήσει τον οδηγό "Atari ST για άσχετους", όπου και περιέγραφα την διαδικασία με την οποία μπορεί κανείς να γράψει δισκέτες με software για τον ST από το PC του, εφ' όσον αυτό διαθέτει floppy controller και floppy disk drive 3 1/2". Όπως είναι γνωστό, η διαδικασία τείνει να γίνει λίγο προβληματική στις μέρες μας, καθώς τα σύγχρονα PCs δεν έχουν floppy controller (ούτε και drive) και, ταυτόχρονα, τα USB floppy disk drives είναι ακατάλληλα, καθώς δεν μεταφέρουν όλα τα σήματα που μεταφέρει κανονικά ένας floppy controller και, κατά συνέπεια, δεν μπορούν να υποστηρίξουν "εξωτικά" formats. Μάλιστα, το utility που γράφει τις δισκέτες για τον ST, το FloImg δεν "ανάβει" καν το USB floppy drive αν έχετε κάποιο τέτοιο συνδεδεμένο στο PC σας...

Κι όμως, τελικά, με ψάξιμο και πειραματισμούς διαπίστωσα ότι είναι δυνατόν να γίνει εγγραφή δισκετών Atari ST χρησιμοποιώντας κάποιο σύγχρονο PC (USB floppy disk drive, Windows 7-8-10), υπό μία προϋπόθεση: οι δισκέτες που θα γράψετε να έχουν το κανονικό (στάνταρ) format του Atari ST, ήτοι 720ΚΒ.


Γενικά, καλό είναι αποφεύγετε συλλογές τύπου TOSEC στον ST: θα πρότεινα να "βολευτείτε" με τα compilation disks από τα διάφορα crews (Automation, Medway Boys, Pompey Pirates κλπ) που και οικονομία χώρου προσφέρουν, και δυνατότητα επιλογής 50/60Hz, και, συνήθως, από την πλευρά του Atari, αντιγράφονται άνετα και γρήγορα με το Fastcopy. Μπορείτε να βρείτε images δισκετών του τύπου αυτού εδώ ή ψάχνοντας στο internet.

Αν κατεβάσετε λοιπόν μερικά images, θα παρατηρήσετε ότι κάποια απ' αυτά είναι 720KB, ενώ κάποια άλλα (η πλειοψηφία, δυστυχώς) δεν είναι:


Αυτά που είναι 720ΚΒ μπορούμε να τα γράψουμε σε δισκέτα ακόμα και με USB floppy disk drive - για τα υπόλοιπα θα χρειαστεί να ακολουθήσετε τα βήματα που περιγράφω στον οδηγό "για άσχετους". Για πάμε λοιπόν να δούμε πώς θα γράψετε τις 720άρες δισκέτες σας...

Καταρχάς, προμηθευτείτε δισκέτες 3 1/2" double density ή, αν δεν μπορείτε να βρείτε τέτοιες, χρησιμοποιείστε high density αφού κλείσετε την τρύπα που βρίσκεται επάνω αριστερά με ένα αυτοκόλλητο ή σελοτέιπ. Φορμάρετε τις δισκέτες σε έναν πραγματικό Atari ST (μην ξεχάσετε να επιλέξετε "double sided") ή στο PC σας, μέσω command prompt: 


Αφού φορμάρετε όσες δισκέτες επιθυμείτε, κατεβάστε όχι το FloImg αλλά το OmniFlop από εδώ. Βάλτε μια φορμαρισμένη δισκέτα στο USB floppy disk drive και εκτελέστε το OmniFlop.exe ως διαχειριστής (εννοείται ότι πρώτα αποσυμπιέσατε το omniflop.zip). Θα δείτε την παρακάτω προειδοποιητική οθόνη:


Αγνοήστε την, και πατήστε "ΟΚ". Θα εμφανιστεί το ακόλουθο παράθυρο:


Επιλέξτε "write disk" και πατήστε το next. 


Στο παράθυρο αυτό επιλέξτε το "Floppy Disk Drive A:" και βεβαιωθείτε ότι είναι τσεκαρισμένο το "Auto detect format". Πιέστε next.


Αν όλα έχουν πάει καλά, το OmniFlop κατάλαβε ότι η δισκέτα που έχετε στο USB floppy disk drive είναι φορμαρισμένη για Atari ST. Πατήστε το next.


Τώρα, πατήστε το κουμπί Browse και επιλέξτε το imagefile που θέλετε να μετατρέψετε σε δισκέτα (εννοείται πως έχετε ήδη σιγουρευτεί ότι είναι 720ΚΒ). Πατήστε το Finish και η διαδικασία εγγραφής θα ξεκινήσει!

Η εγγραφή της κάθε δισκέτας θα χρειαστεί γύρω στα 2-3 λεπτά. Με την ολοκλήρωση της εγγραφής υπάρχει περίπτωση το OmniFlop να σας βγάλει μήνυμα λάθους: συνήθως αυτό δεν θα πρέπει να σας προβληματίσει, αλλά, αν θέλετε να είστε σίγουροι, μπορείτε να επιλέξετε την επανάληψη της εγγραφής. Εγώ έγραψα 15-20 δισκέτες, και, εκτός από μία που χρειάστηκε να την ξαναγράψω, όλες οι άλλες έπαιξαν κατευθείαν!

Η διαδικασία που σας περιέγραψα φυσικά δεν αποτελεί πανάκεια: δείτε την περισσότερο ως έναν τρόπο για να γράψετε μερικές δισκέτες για να ξεκινήσατε αν μόλις έπεσε ένας Atari ST στα χέρια σας. Το ιδανικό, όπως ήδη ανέφερα, είναι ένα PC με "κανονικό" floppy disk drive το οποίο, με τη χρήση του FloImg, θα σας επιτρέψει να γράψετε δισκέτες με ό,τι "παλαβό" format θέλετε!

23 σχόλια:

  1. παντα σωστός και κατατοπιστικός παναγιωτη :) αυτο κανω και εγω με το NetVista Pc που εχω, και το κραταω μονο και μονο επιδη εχει το floppy επανω του, για τα διαφορα φορματ που κανει με το FloImg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ ρε φίλε!

      Καλά, εννοείται ότι κρατάμε PC με "κανονικό" floppy drive: εγώ βρήκα και έβαλα στο "καλό" μου που είναι quad core! :o

      Το FloImg είναι πολύ βολικό για Atari ST, αλλά το Omniflop έχει το πλεονέκτημα ότι γράφει... τα πάντα! Εννοείται όχι Amiga βέβαια, δισκέτες Amiga από το PC είχα καταφέρει να γράψω μόνο με το παράλληλο interface του MasterGR...

      Διαγραφή
  2. Πολύ καλά έκανες και επισήμανες αυτή την ανταλλακτική μέθοδο Πάνο. Δυστυχώς βέβαια όπως ήδη είπες τα περισσότερα images είναι σε μεγαλύτερο format αλλά και το usb floppy αποτελεί ένα ακόμη χρήσιμο "όπλο" .
    Το μόνο κακό είναι ότι πολλά usb floppy drives πλέον δεν υποστηρίζουν το 720kb format παρά μόνο το 1.44mb! Ευτυχώς που είναι πάμφθηνα γιατί τελικά σε εμένα έπαιξε το τρίτο που παράγγειλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο "δαίμων του τυπογραφείου"... Φυσικά, "εναλλακτική" ήθελα να γράψω και όχι "ανταλλακτική" ...!!!
      Αυτά παθαίνει κανείς με τα πληκτρολόγια των κινητών...

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ, Δημήτρη!

      Δεν ξέρω ρε φίλε, όσο περισσότερο αρχίζω και ξαναασχολούμαι με τον ST όλο και περισσότερο με εντυπωσιάζει ένα πράγμα: ότι ήταν φτιαγμένος με την λογική ότι με αυτό που αγοράζεις, με τον stock ST με τα 512ΚΒ θα κάνεις τα πάντα! Δουλειές, προγραμματισμό, gaming, demos, hacking... έχει ακριβώς ό,τι χρειάζεται! Εννοείται φυσικά ότι αν θες να αναβαθμίσεις το μηχάνημα απλά την έκατσες (!), αλλά υπήρχαν και άλλες πλατφόρμες εκείνα τα χρόνια που ήταν περισσότερο upgrade friendly. Ο ST για μένα είχε φτιαχτεί με τη λογική που φτιάχνονταν τα 8μπιτα: "αυτό που αγοράζεις είναι, θα το κάνουμε όσο πιο πλήρες γίνεται". Όπως παλιότερα με έναν Spectrum κι ένα κασετόφωνο ή με έναν Commodore 64 κι ένα disk drive (ή με οποιονδήποτε Amstrad, for that matter) έτσι και με τον ST είχες τα πάντα (που μπορούσε να δώσει, φυσικά) out of the box. Νομίζω ότι τώρα πια άρχισε να μου φεύγει μέχρι και η επιθυμία για STE! :D

      Αυτό που μου γράφεις για τα USB floppy drives που δεν υποστηρίζουν 720ΚΒ κόντεψε να μου καραφλιάσει και... τις μασχάλες! Τι θα δούμε ακόμα...

      Διαγραφή
    3. Μα, για αυτό λέω και εγώ ότι - συνολικά - ο Atari St για εμένα είναι ένας πιο ολοκληρωμένος home computer από την Amiga!
      Φράση που, βέβαια, οι περισσότεροι amigaδες αρνούνται να μπουν στον κόπο να κατανοήσουν και βλέπουμε όσα βλέπουμε (και διαβάζουμε) τώρα τελευταία με τα νεύρα μας να γίνονται "τσατάλια"...

      Anyway, πέρα από οπαδισμους και άλλες ανοησίες, ο Atari St σαφώς και ήταν ιδιαίτερα "τίμια" αγορά καθώς ισχύει ακριβώς αυτό που λες: δεν σου λείπει τίποτα με το καλημέρα. Ακόμα και σήμερα, για τους retroεξερευνητές (όπως εγώ) αποτελεί ιδιαίτερα "τίμιο" απόκτημα, αφού μπορείς να το απολαύσεις χωρίς έξτρα αγορές και αναγκαίες προσθήκες. Στο τσακίρ κέφι, βάζεις ένα ultrasatan και αυτό είναι όλο...

      Διαγραφή
    4. Ε, κάποτε θα το πάρουμε κι αυτό το Ultrasatan. Ελπίζω...

      Δεν θέλω να ρίξω άλλο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης Amiga-Atari γιατί, όπως θα παρατήρησες, είχαμε διάφορες ακραίες αντιδράσεις. Ας δεχτούμε λοιπόν ότι τα όποια προτερήματα/πλεονεκτήματα του Atari δεν τα κατανοούν ή δεν τους ενδιαφέρουν ή δεν τα θεωρούν καν πλεονεκτήματα οι Αμιγκάδες και ότι η απέναντι πλευρά μπορεί να ζήσει και χωρίς hardware sprites κι ας είναι έτσι όλοι ευτυχισμένοι!

      Διαγραφή
  3. Μια ερώτηση πίσω στο θέμα μας... Έχεις υπόψη σου κάποιο desktop σε sff case από τις σειρές ibm/lenovo/dell στο οποίο να μπαίνει floppy; Με μια γρήγορη αναζήτηση δεν βρήκα σαφή απάντηση, και νομίζω κατά καιρούς έχεις ασχοληθεί με παρόμοια μηχανήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα, εγώ χρησιμοποιώ γενικώς όλα αυτά τα "μικρά" της Dell της προηγούμενης γενιάς, που δέχονται όλα το ίδιο floppy drive και μπορούν να τοποθετηθούν είτε σαν desktop είτε σαν tower (Optiplex 380, 755, 760, 780 κλπ). Αν το θες για εγγραφή δισκετών, λογικά σε 2-3 μέρες θα μπορέσω να σου δώσω αν θες ένα ΠΟΛΥ low end laptop για να κάνεις τη δουλειά σου που θα γράφει όλα τα formats...

      Διαγραφή
  4. Βασικά, ναι, για αυτό το θέλω. Μια χαρά βέβαια τις γράφω στον st αφού έχω τα images που με ενδιαφέρουν σε ένα partition της sd του ultrasatan, αλλά λυπάμαι να χρησιμοποιηθεί το drive για μαζική εγγραφή.
    Πες μου λεπτομέρειες για το τι έχεις διαθέσιμο γιατί ένα laptop (αν και ειχα σταματήσει την αναζήτηση) παραμένει καλή ιδέα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα το έχω στα χέρια μου μεθαύριο λογικά, οπότε και θα σε ενημερώσω. ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πω!Πω! Πάνο το έχεις πάρει πολύ ζεστά το θέμα! Τα καταραμένα USB drives έχουν προβληματίσει πολύ κόσμο! Συγχαρητήρια και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ, Δημήτρη! Εννοείται ότι το έχω πάρει ζεστά το θέμα: είχα να ασχοληθώ "σοβαρά" με τον ST από το... 1990! Shame on me!

      Τώρα πια, μετά από τόσα χρόνια αποχής από την ST scene και ενασχόλησης με την Amiga σε βαθμό που χρήζει εξέτασης από γιατρό (και συνεχίζω, εν τω μεταξύ), μπορώ να δω - θεωρώ - πολύ καθαρά πόσο καλός και ολοκληρωμένος υπολογιστής ήταν ο ST για την εποχή που κυκλοφόρησε και σε ποια σημεία υπερτερούσε και σε ποια άλλα μειονεκτούσε σε σχέση με τους ανταγωνιστές του. Και, τολμάω να πω, ότι το αποτέλεσμα με εντυπωσιάζει: αν δει κανείς τις δυνατότητες και την πληρότητα του μηχανήματος είναι φανερό ότι ο ST είναι ο πραγματικός διάδοχος των 8bit υπολογιστών (με τη λογική ότι αυτό που αγοράζεις είναι πλήρες και ολοκληρωμένο και δεν χρειάζεται να ξαναβάλεις το χέρι στην τσέπη).

      Επί της ουσίας τώρα, απλά βρισκόμουν σε ένα δωμάτιο με ένα PC, ένα USB floppy disk drive και έναν 520STFM και δεν μπορούσα να χωνέψω το ότι ενώ έχει το βολικότατο format των 720ΚΒ δεν μπορούσα να γράψω δισκέτες, οπότε άρχισα να "την ψάχνω"...

      Διαγραφή
  7. Ωραίο το άρθρο, αλλά δεν κάνεις και έναν οδηγό πως θα γράψω adf στο PC χωρίς Amiga, έτσι για να ασχοληθούμε με το top 16-bit σύστημα της εποχής :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο, υπάρχει σοβαρός λόγος για τον οποίο δεν έγραψα κάποιον ανάλογο οδηγό για Amiga: με USB floppy disk drive ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. Επίσης, σε αντίθεση με πολλά άλλα μηχανήματα, η Amiga έχει "περίεργο" floppy controller και floppy format, 15KHz RGB output και πολλά άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν θα με βοηθούσαν σε καμία περίπτωση να γράψω έναν απλό και κατανοητό οδηγό "Για άσχετους" όπως έκανα με άλλα μηχανήματα...

      Θεωρώ ότι στην Amiga οι λύσεις είναι 3, βασικά: WHDload, Gotek και AmiPi drive. Εξετάζεις το καθένα - και την τσέπη σου - και επιλέγεις. Τις δισκέτες ξέχνα τις, είναι για hardcore παράξενους όπως εγώ και ο Mike! :D

      Διαγραφή
    2. Να πω ότι έχεις άδικο, δεν έχεις. Αλλά για να μπορέσω να χρησιμοποιήσω σαν άνθρωπος την Amiga εν έτη 2019 θέλω, όπως σωστά μου είχατε πει, επέκταση μνήμης τουλάχιστον. Αλλιώς με WHDLoad δεν παίζει σχεδόν τίποτα. Μέχρι λοιπόν να γίνει αυτό πρέπει να βρω τρόπο να γράψω δισκέτες. Έχω πάρει εκείνο το parallel σε floppy καλώδιο από τον Master πριν μερικά χρονάκια αλλά έλα μου ντε που το PC μου σήμερα δεν έχει παράλληλη θύρα, ούτε καν connector στο motherboard.

      Διαγραφή
    3. Γιώργο, δεν νομίζω ότι το αντιμετωπίζεις σωστά το όλο θέμα: δεν πρέπει να το βλέπεις ως "μέχρι να γίνει αυτό, θα πρέπει να κάνω εκείνο". Η σωστή προσέγγιση είναι ότι "μέχρι να γίνει αυτό, δεν θα κάνω τίποτα" γιατί, απλά, δεν αξίζει τον κόπο.

      Αν καίγεσαι τόσο, πες σε Κώστα ή Μάικ να σου φέρουν καμιά σακούλα δισκέτες (που έχουν) να παίξεις. Αλλά το να κάτσεις να γράψεις δισκέτες από την αρχή με παράλληλα, σειριακά καλώδια και δεν ξέρω κι εγώ τι; Ρίξτο στα ναρκωτικά καλύτερα, λιγότερο κάψιμο θα είναι! :D

      Διαγραφή
    4. Παίζει να είναι και οικονομικότερη η ενασχόληση με τα ναρκωτικά. Πράγματι δεν ψήνομαι να γράφω δισκέτες, μπορεί να πάρω κανένα gotek να τελειώνω.

      Διαγραφή
    5. Σωστός! Σκέψου και αυτό: https://donysoldcomputers.blogspot.com/2017/01/amipi-drive-gotek-killer.html

      Διαγραφή
    6. Αυτό ωραίο, το έχω δει σε λειτουργία που το είχε φέρει ο Δημήτρης στο amicamp αλλά υψηλό το κόστος με το raspberry για να διαβάζεις δισκέτες. Καλύτερα ένα σκέτο gotek, τη δουλειά την κάνεις.

      Διαγραφή
    7. Ναι, ίσως να έχεις δίκιο. Δεν έχω ιδέα βέβαια πόσο κοστίζει το Gotek, αν μπορείς να το βάλεις εξωτερικό σαν DF0:, αν χρειάζεται να μακελέψεις την Amiga σου κι άλλα τέτοια ωραία. Ελπίζω όλα αυτά να ανήκουν πια στο παρελθόν...

      Διαγραφή
    8. Είδα στα γρήγορα το πρωί στο ebay, παίζουν στα 40-50 ευρώ με μεταφορικά και τουλάχιστον ένα που είδα έλεγε ότι είχε και τρύπες στο σημείο που βιδώνει το floppy για να μην μακελεύεις την Amiga. Άλλη μια λύση θα ήταν η μεταφορά μέσω PCMCIA σκέφτομαι από το PC αλλά δεν ξέρω πως να το κάνω. Θέλει μελέτη.

      Διαγραφή
    9. Γιώργο, εγώ θα σου πρότεινα με τέτοιες τιμές να κάνεις έναν κόπο και να ρωτήσεις τον Δημήτρη αν μπορεί να σου φτιάξει ένα εξωτερικό AmiPi drive και να σου δώσει μαζί και το Raspberry (αν έχει). Μπορεί να σου δώσει κάτι έτοιμο, πολύ καλύτερο, σε παραπλήσια τιμή και χωρίς ανάγκη να ανοίγεις ή να τρυπάς την Amiga σου. Η άλλη λύση είναι να πάρεις μια επέκταση μνήμης 8ΜΒ (φτιάχνει ένας στο Amibay με περίπου 110€) και να τελειώνεις...

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.