Τρίτη 18 Απριλίου 2017

HC508: The AIBB results

Όσο αυξάνεται η τριβή μου με τον HC508, τόσο μεγαλώνει ο θαυμασμός μου για αυτό το μικρό κομμάτι hardware, αυτήν την λιλιπούτεια πλακέτα που απογειώνει τις επιδόσεις της 500άρας. Γιατί, αν το σκεφτεί κανείς, καλές όλες οι υπόλοιπες Amigas, αλλά για την πλειοψηφία όσων έζησαν και θυμούνται την εποχή της εισχώρησης των 16μπιτων υπολογιστών στην αγορά (αλλά και στα σπίτια μας) μία είναι η πραγματική Amiga - και αυτή είναι φυσικά η Amiga 500.

Η Amiga 500 είναι που έφερε αυτό το μαγικό hardware στα χέρια των απλών ανθρώπων - και ποτέ άλλοτε κάποιο μοντέλο Amiga δεν είχε τέτοιο impact όσο αυτό της 500άρας. Δυστυχώς, επί χρόνια, ειδικά από την έλευση της τρέχουσα χιλιετίας και μετά, η Amiga 500 δεν αποτελούσε την ιδανική επιλογή για όποιον ήθελε να έχει στην άκρη μια Amiga στιβαρή, αξιοπρεπή, που να μπορεί να κάνει και 5-10 πράγματα (το εξής ένα βασικά, το να παίζει παιχνίδια μέσω του WHDLoad) καθώς η έλλειψη controller για σκληρό δίσκο, η δυσκολία μεταφοράς δεδομένων από και προς αυτήν και οι αλμυρές τιμές των (αρκετά σπάνιων) accelerators και επεκτάσεων fast RAM έστρεφαν σχεδόν άπαντες στην λογικότερη επιλογή της Amiga 1200 ή ακόμα και της Amiga 600.

Είμαι χαρούμενος λοιπόν που διαπιστώνω ότι πλέον, χάρη σε προϊόντα όπως ο HC508 (και οι ACA 500 Plus, Wicher κλπ.), μπορούμε επιτέλους να βγάλουμε την 500άρα από το πατάρι, το μπαούλο ή τη ντιβανοκασέλα όπου και την είχαμε αποθηκεύσει και να της δώσουμε την θέση που της αξίζει, στο γραφείο μας. Τα λιγοστά τετραγωνικά cm που θα απαιτήσει παραπάνω λόγω του HC508 που "περισσεύει" από το Zorro II slot δεν μπορούν και δεν πρέπει να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα, καθώς τα οφέλη που μας παρέχουν είναι αντιστρόφως ανάλογα του (μικρού) εμβαδού της κάρτας: ταχύτατος επεξεργαστής, επαρκέστατη μνήμη, "σφαιράτος" controller είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του θαυματουργού accelerator στον οποίο αναφέρθηκα αναλυτικά σε αυτήν εδώ την ανάρτηση/παρουσίαση. Σαν συμπλήρωμα λοιπόν στην παραπάνω ανάρτηση, θα παραθέσω τα αποτελέσματα από όλα τα tests του ΑΙΒΒ που δείχνουν με αριθμούς και γραφήματα αυτό που λίγο ή πολύ είχε γίνει κατανοητό εδώ και μερικές μέρες, ότι δηλαδή μία Amiga 500 με έναν HC508 είναι πολύ κοντά σε ισχύ σε μία Amiga 3000. Για την ακρίβεια, λίγο καλύτερη!

Για να μη νομίζετε ότι σας φλομώνω με λόγια του αέρα, δείτε κι εσείς τα αποτελέσματα σε όλα τα benchmarks του AIBB...
 
EmuTest

Writepixel

Sieve

Dhrystone

Sort

EllipseTest

Matrix

IMath

MemTest

TGTest

LineTest

Savage

FMath

FMatrix

BeachBall

InstTest

Flops

TranTest

FTrace

CplxTest





2 σχόλια:

  1. Ωωω! Ευχαριστώ.
    Περίμενα καλύτερα αποτελέσματα για την RAM αλλά ας μην είμαι και απαιτητικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλώ, να 'σαι καλά.

      Γιατί περίμενες καλύτερα αποτελέσματα; Είναι ταχύτερος από A600/A1200/A4000 και σχεδόν στα ίδια επίπεδα με Α3000. Δεν τον λες και αργό νομίζω - ειδικά αν λάβεις υπόψη και τις επιδόσεις του σε όλα τα υπόλοιπα benchmarks!

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.