Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Στην αναζήτηση laptop για παιχνίδια DOS

Ας μην κοροϊδευόμαστε: ναι μεν οι περισσότεροι που ασχολούμαστε με το "σπορ" του retro computing ξεκινήσαμε από τα 8bit μηχανήματα και προχωρήσαμε στα 16bit μερικά χρόνια αργότερα, αλλά σχεδόν όλοι περάσαμε από τη φάση του PC με το MS-DOS, την Adlib (αργότερα Soundblaster), την VGA και τον σκληρό δίσκο που, όπως και να το κάνουμε, ήταν ανέκαθεν ευκολότερο να μπει στα PCs απ' ότι στα υπόλοιπα μηχανήματα. Βλέπετε, μπορεί τα PCs - και ειδικά εκείνα τα χρόνια, προς τα τέλη των 80s - να ήταν μεγάλα μπεζ, άκομψα κουτιά, αλλά η ανοιχτή τους αρχιτεκτονική πάντα προσέφερε μια κάποια μαγεία σε όποιον ήθελε να σκαλίζει το μηχάνημά του. Και, το ξέρετε, όλοι ήμασταν λίγο ή πολύ τέτοιοι τύποι! Να μην αναφέρω το MS-DOS δηλαδή, που με τα όποια κουσούρια μπορεί να είχε για μένα είναι by far το αγαπημένο command-line λειτουργικό...

Και ποιος δεν έχει μνήμες από την εποχή εκείνη που παίζαμε παιχνιδάκια τύπου Digger στο PC και χαμογελούσαμε χαιρέκακα όταν τρέχαμε τα adventures της Sierra από τον σκληρό δίσκο γιατί απλά, οι κάτοχοι Atari ST και Amiga δεν είχαν δίσκο! Βέβαια, είχαν καλύτερα παιχνίδια, αλλά, με την έλευση των 90s και του Wing Commander τα PCs άρχισαν να παίρνουν τα πάνω τους - μέχρι που το Doom και το κύμα των first person shooters που το ακολούθησε έδωσε τη χαριστική βολή στα αγαπημένα home 16μπιτα.

Και ποιος δεν θα ήθελε να έχει στην κατοχή του ένα PC που να έχει τη δυνατότητα να παίξει όλα αυτά τα παλιά παιχνίδια - όχι μέσω emulation όμως, αλλά natively; Μάλιστα, επειδή ο χώρος είναι κάτι που σπανίζει, το ιδανικό θα ήταν αυτό το PC να ήταν laptop, έτσι δεν είναι; Ωραια, και ποιο laptop να διαλέξει κανείς για να παίξει DOS παιχνίδια; Τι εποχής, τι γενιάς, με ποια χαρακτηριστικά; Σε όλα αυτά τα ερωτήματα δίνει απλές, αναλυτικές και εμπεριστατωμένες απαντήσεις το βιντεο του 8-bit guy (ίσως κάποιοι να τον μάθατε ως ibook guy) που, όπως και όλες οι παραγωγές του, είναι ακριβώς όσο επεξηγηματικό χρειάζεται, χωρίς να πλατειάζει ή να παρακάμπτει ενδιαφέροντα topics. Δείτε το και θα με θυμηθείτε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.