Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Όλα όσα θέλατε να μάθετε για τον ZX Spectrum Next (και δεν ξέρατε ποιον να ρωτήσετε)

 Ο Victor Trucco, που είναι μέλος της ομάδας που φιλοδοξεί να φέρει στην αγορά τον ZX Spectrum Next, με ανάρτησή του στο Facebook πριν από λίγες μέρες ανέλαβε να μας διαφωτίσει για διάφορες γνωστές και άγνωστες πτυχές του επερχόμενου μηχανήματος. Πάμε λοιπόν!


1) Normal και Turbo mode λειτουργίας του Ζ80. Η εναλλαγή της ταχύτητας γίνεται μέσω του πλήκτρου F8 αν έχουμε συνδέσει εξωτερικό πληκτρολόγιο - ο Spectrum ΔΕΝ έχει function keys, αν θυμάστε! - ή μέσω της εντολής OUT από προγράμματα BASIC.
2) Μνήμη RAM: 512KB στάνταρ, επεκτάσιμη μέχρι και τα 2,5ΜΒ εσωτερικά ή και περισσότερο, με εξωτερική επέκταση.
3) Video Modes: Κανονική Spectrum, ULAplus, Hicolour και Hires Timex, Radastan, Layer2, Sprites. Πέραν όλων τα standard modes του ZX Spectrum και των κλώνων του, o Next υποστηρίζει Layers με 256 ανεξάρτητα χρώματα, το mode Radastan (128x96 pixels με 16 χρώματα) καθώς και ταχύτατα hardware sprites τα οποία μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στην οθόνη, ακόμα και στο border!
4) Έξοδος video: RGB 15KHz, VGA 31KHz, HDMI. Οι έξοδοι RGB και VGA παρέχονται επιλεγόμενα από την έξοδο video του Next. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε τηλεόραση με είσοδο SCART ή οποιοδήποτε VGA monitor. H έξοδος HDMI παρέχει και ήχο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα η VGA ή η RGB έξοδος με την HDMI, οδηγώντας 2 οθόνες.
5) 2 υποδοχές για κάρτες SD, συμβατές με DivMMC (esxDOS) και +3e ROMs IDEDOS).
6) Ήχος: Turbosound Next (3 x AY-3-8912 + FM synthesis) με στερεοφωνική έξοδο. Πλήρης συμβατότητα με τα παλαιότερα μοντέλα ZX Spectrum με ή χωρίς chip ήχου.
7) Joystick: μία στάνταρ υποδοχή DB9 για σύνδεση με 9πινο joystick που υποστηρίζει Kempston, Sinclair ή Cursor joystick interface.
8) Είσοδος PS/2: μπορεί να συνδεθεί PS/2 ποντίκι (εξομοίωση Kempston) και/ή PS/2 πληκτρολόγιο. Με χρήση PS/2 splitter μπορούν να συνδεθούν ποντίκι και πληκτρολόγιο ταυτόχρονα.
9) Είσοδοι/έξοδοι MIC και EAR: υπάρχουν και στον Spectrum Next, αν και σε ένα βύσμα αντί για δύο. Υποστηρίζεται κανονικό φόρτωμα/σώσιμο προγραμμάτων από και σε κασέτα.
10) WiFi: το RS232 interface του ZX Interface 1 εξομοιώνεται μέσω του WiFi module, δίνοντας τη δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων από το διαδίκτυο μέσω WiFi σύνδεσης. Υπάρχει σκέψη για δυνατότητα χρήσης των αρχείων που βρίσκονται στο World Of Spectrum και σε παρόμοια repositories.
11) Ρολόι πραγματικού χρόνου (υποστηρίζεται πλήρως από το esxDOS).
12) Extras: λειτουργία Multiface (όλες οι εκδόσεις). Δυνατότητα χρήσης DivMMC και Multiface ταυτόχρονα, για πρώτη φορά.
13) Επεκτασιμότητα: Υπάρχει το original expansion bus του ZX Spectrum καθώς και GPIO header όμοιο με του Raspberry Pi.
14) Υποστήριξη Raspberry Pi: Μπορεί να συνδεθεί Raspberry Pi στον Next το οποίο θα λειτουργεί ως USB hub (πληκτρολόγια, ποντίκια, gamepads κλπ) αλλά και ως 2η, ανεξάρτητη έξοδος για οθόνη με διαφορετικό output από τις ενσωματωμένες στον Next εξόδους.
15) Σύστημα "Anti-Brick" για να μην κινδυνεύει ο χρήστης να καταστρέψει τον Next του με προβληματικά firmwares κλπ.
16) Έξτρα cores: αν και δεν είναι αυτός ο σκοπός του μηχανήματος, υπάρχουν ήδη έτοιμα 42 έξτρα cores για την FPGA του Next.

5 σχόλια:

  1. Επιτέλους κυκλοφόρησε και ένας Spectrum της προκοπής! :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρε λες να τον "τσιμπήσουμε" τελικά; :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα βρε, ένα spectruμάκι είναι, πόσο χώρο να μας πιάσει...λες;

      Διαγραφή
    2. Παιδιά, σαφώς και θα πρέπει να τον "τσιμπήσουμε": εφόσον κυκλοφορήσει σε λογική τιμή, το case από μόνο του είναι ένα... κομψοτέχνημα! Από εκεί και πέρα, ακόμα και σαν σκέτο motherboard για τοποθέτηση σε case "κανονικού" Spectrum είναι ενδιαφέρον, αλλά, ρε παιδάκι μου, το case του Dickinson με έχει κάνει να... αλληθωρίζω από τότε που το πρωτοείδα! Και φυσικά respect στο γεγονός ότι αναγράφονται τα keywords της BASIC πάνω στα πλήκτρα - δείχνει, όσο κι αν ακούγεται "κάπως" εν έτει 2017, ότι δεν φτιάχτηκε μόνο για παιχνίδια! ;)

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.