Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Το Tetris του Gameboy έρχεται στον Commodore 64!

Αν μείνουμε στον τίτλο που μόλις διαβάσατε, όλα δείχνουν υπέροχα: το καλύτερο - κατ' εμέ - port του Tetris σε οποιονδήποτε υπολογιστή, κονσόλα ή handheld, ο μόνος σοβαρός λόγος ύπαρξης του Gameboy και της "απευθύνομαι-σε-νήπια-ή-σε-όσους-παίζουν-παιχνίδια-νηπίων" Nintendo (γνωστή η λατρεία και η εκτίμηση του γράφοντος για τον ιαπωνικό κολοσσό) έρχεται επιτέλους στην λαοφιλέστερη ψωμιέρα της ιστορίας των υπολογιστών (και όχι μόνο). Είναι όμως τα πράγματα πραγματικά τόσο καλά; Δυστυχώς, όχι...

Το port του Tetris του Gameboy είναι ένα project που έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιον καιρό ο Wiebo de Wit. Από όσα screenshots είχαμε δει η δουλειά που γινόταν έδειχνε πολύ καλή - εξαιρετική θα μπορούσα να πω. Είχαν κυκλοφορήσει και μια-δυο ημιτελείς εκδόσεις - περισσότερο ως proof of concept - και τώρα, οι άνθρωποι του group Laxity πήραν το παιχνίδι και το έφεραν σε όλους εμάς. Δυστυχώς όμως, λόγω προβληματικής επικοινωνίας με τον Wiebo de Wit και λάθος συνεννόησης, η έκδοση που διατέθηκε δεν είναι καθόλου μα καθόλου bug free, καθώς δεν είναι η τελική! Ειδικότερα, το μεγαλύτερο εμφανές πρόβλημα του παιχνιδιού είναι ότι εκεί που παίζεις ωραία και καλά, ξαφνικά εμφανίζεται από το πουθενά ένα ωραίο "Game Over"! Ναι, το λες και σοβαρό πρόβλημα κι ας μην είσαι γκρινιάρης!


Όμως, ενός κακού μύρια έπονται: κι αν το bug με το "Game Over" αναμένεται αργά ή γρήγορα να λυθεί, υπάρχουν κάποια άλλα προβληματάκια στο port που (πολύ) φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να διορθωθούν. Πρώτο - και λιγότερο σημαντικό - από τα modes του παιχνιδιού που υπήρχαν στο Gameboy διατηρείται μόνο το κλασσικό, στο οποίο απλά κάνετε γραμμές μέχρι να φτάσουν τα τουβλάκια στην κορυφή της οθόνης. Δεύτερον, φαίνονται να απουσιάζουν οι πύραυλοι που εκτοξεύονταν μετά το τέλος του παιχνιδιού στην original έκδοση (από τους 100.000 πόντους και πάνω, και κάθε 100.000 ακόμα ο πύραυλος ήταν μεγαλύτερος). Τρίτο, το παιχνίδι παίζεται με joystick (καλώς) ή με predefined πλήκτρα, των οποίων η επιλογή είναι - για να το θέσω κομψά - το λιγότερο ατυχής. Όλα όσα προανέφερα, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο τα προσπερνάς αν αυτό που πραγματικά σε ενδιαφέρει είναι να χαρείς το playability του κορυφαίου ίσως παιχνιδιού όλων των εποχών αυτούσιο στον 64άρη σου. Το τελευταίο όμως "κουσούρι" που θα μοιραστώ μαζί σας δεν καταπίνεται τόσο εύκολα. Ποιο είναι αυτό; Ότι η υπέροχη μουσική του original Tetris λάμπει δια της απουσίας της!


Αν κάποιος θυμάται εκείνα τα χρόνια, ακόμα και τη στιγμή που πρωτοκυκλοφόρησε το original Gameboy (που το Tetris δινόταν "πακέτο" μαζί του), το handheld της Nintendo δεν διέθετε εντυπωσιακά γραφικά - το αντίθετο, μάλιστα, καθώς αναφερόμαστε σε μια εποχή στην οποία ήδη μεσουρανούσαν οι 16bit υπολογιστές και κονσόλες. Όταν όμως συνέδεε κανείς ακουστικά στο Gameboy, αυτόματα το καταπληκτικό remix του Korobeiniki τον πλημμύριζε με τις νότες του και, σε συνδυασμό με το out-of-this-world gameplay χάριζε μια από τις κορυφαίες - ίσως και την κορυφαία - gaming εμπειρία όλων των εποχών! Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί δεν θεωρώ καθόλου αμελητέα την μη μεταφορά του original tune, έτσι; Και, ειλικρινά, δεν μπορώ να κατανοήσω τους λόγους για τους οποίους έγινε αυτή η επιλογή: αν θέλει να κυνηγήσει η Nintendo τον Wiebo de Wit μπορεί να το κάνει βασιζόμενη μόνο και μόνο στο ότι το port του παιχνιδιού έγινε χωρίς να επωφεληθεί η ίδια - δεν πρόκειται να κάνει πίσω λόγω της μη μεταφοράς του tune!


Τέλος πάντων, τα είπα και ησύχασα! Με όλα τα παραπάνω μπορεί μεν στα εστιάζω στα προβλήματα και στις ελλείψεις του port του Gameboy Tetris στον Commodore 64, αλλά το σημαντικό είναι ότι έχει ήδη γίνει το μεγαλύτερο βήμα και η (ορθή) ολοκλήρωση της μεταφοράς είναι πλέον θέμα καιρού. Αν μεταφερθεί τελικά και το ingame tune τότε θα έχουμε να κάνουμε με gaming heaven!

Μπορείτε να κατεβάσετε το παιχνίδι από εδώ. (Πηγή: csdb).

2 σχόλια:

  1. Άντε να δούμε...Μια σωστή και "σιδερωμένη" έκδοση του TETRIS port, είναι κάτι που σαφώς και περιμένω (εναγωνίως) να δω στον 64άρη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα, εκτός απροόπτου θα την δεις σύντομα, καθώς το συγκεκριμένο port είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση. Το θέμα της μεταφοράς της μουσικής όμως φοβάμαι πως δεν θα λυθεί... :(

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.