Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Commodore 64 netbook

"Commodore 64 netbook; Αλήθεια; Γιατί;" - "γιατί μπορούμε", είναι η εμπεριστατωμένη απάντηση που, φυσικά,  βρίθει επιχειρημάτων.


Ο μερακλής retro lover που βρίσκεται πίσω από το The Future Was 8bit αποφάσισε να διορθώσει την ιστορική αδικία του φορητού Commodore 64. Όπου με το "ιστορική αδικία" αναφερόμαστε στη χλεύη και την κοινωνική κατακραυγή που εισέπρατταν οι κάτοχοι Commodore SX-64 όταν "έστρωναν" τον φορητό υπολογιστή τους (για την ακρίβεια όχι φορητό, αλλά μεταφερόμενο) στο τραπέζι της καφετέριας για να κάνουν το κομμάτι τους - αφού φυσικά πρώτα ζητούσαν από το γκαρσόνι να ενώσει 2 τραπέζια γιατί, απλά, αλλιώς το "εργαλείο" δεν χωρούσε!

Πράγματι, το τεχνολογικό αυτό "διαμάντι" των 11 κιλών με την οθόνη των 5 ιντσών (ναι, το ξέρω ότι το tablet σας έχει μεγαλύτερη, για νέο μου το λέτε;) και την παντελή απουσία δυνατότητας λειτουργίας εκτός δικτύου Δ.Ε.Η. δεν θα μπορούσε κανείς να πει ότι αποτέλεσε την "finest hour" της Commodore - που τότε ακόμα ήταν "στα καλά" της. Μάλιστα, υπήρξαν - στα χαρτιά, τουλάχιστον - σχέδια για ένα καλύτερο, "τουμπανιασμένο" μοντέλο, το DX-64 που θα έφερε 2 ενσωματωμένα disk drives αλλά, δυστυχώς, και προς μεγάλη απογοήτευση όσων διαθέτουν χιούμορ, αυτό δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Πάμε λοιπόν ξανά στο project του The Future Was 8bit. Σκέφτηκε λοιπόν ο Χριστιανός (καλά, μην το δένετε κιόλας!) ότι "εντάξει, netbook βρίσκουμε, αλλά πώς θα χωρέσει ένα motherboard από Commodore 64 μέσα σ' αυτό;" και τότε, ως μάνα εξ ουρανού, το βλέμμα του έπεσε πάνω στο 64DTV του: αυτό ήταν! Πέρασε κατά πάσα πιθανότητα μια βολτίτσα από αυτό το (επίσης μερακλήδικο) site, προμηθεύτηκε ένα netbook από τους καλούς μας φίλους τους Κινέζους και, οπλισμένος με γνώσεις, ταλέντο και πολλή όρεξη για δουλειά σήκωσε τα μανίκια και άναψε το κολλητήρι του!

Λίγο καιρό αργότερα, το πρώτο πρωτότυπο ήταν γεγονός! Ορμώμενος από της έπαρσή του και διαπιστώνοντας ότι υπάρχει - έστω και κάποιο περιορισμένο - αγοραστικό ενδιαφέρον, αποφάσισε να φτιάξει μερικά ακόμα C64 netbooks, τα οποία και ανέβασε για πούλημα στην ebay.

Πρέπει να έφτιαξε αρκετά (πάνω από 10, πάντως), δυστυχώς όμως φαίνεται ότι πλέον έχει σταματήσει την παραγωγή τους καθώς, ούτε 64DTV μπορούν να βρεθούν τόσο εύκολα και, από την άλλη, η δημιουργία του κάθε C64 netbook του έτρωγε πολύ χρόνο και κόπο. Ευτυχώς, για όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά και πιάνουν τα χέρια του, έχει ανεβάσει αναλυτικές πληροφορίες και φωτογραφίες από τη διαδικασία κατασκευής που μπορείτε να δείτε εδώ, εδώ και εδώ. Τα χαρακτηριστικά του C64 netbook (της πρώτης έκδοσης, τουλάχιστον) είναι τα ακόλουθα:

C64DTV PAL
7" TFT (480x234 Pixel) 4:3/16:9 + Infra Red Remote
Mouse pad emulates a 1350 Joystick mode mouse in port 2
Joystick Port x2
IEC (Disk/Printer) Port (Rear)
SD2IEC (Left)
Diskswap button (Left)
SD2IEC button Root/Reset (Left)
Speakers x2
Volume (Rear)
Power/Charge (Rear)
C64DTV Reset (Bottom)
C64DTV firmware upgradable via Joy2
LED - Green - Power
LED - Orange - Charge - Bright full charge rate - Dim trickle charge
LED - Blue - SD2IEC
1800mAh Battery (Runtime approx. 3,5hrs depending on system load)
Audio/Video out (Option, the output isn't switched so the display is dimmed)
100-250vAC Asus Charger 

Και εδώ, μπορείτε να δείτε το unboxing του πρώτου commercial C64 netbook:






2 σχόλια:

  1. Απ! Όλα κι όλα ! Θα φτιάξω κι εγώ ! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Easier said than done! Αν το φτιάξεις πάντως, θα είναι καλή φάση και μοναδικό στην Ελλάδα (απ' όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, τουλάχιστον)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.