Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Παιχνίδια Που Αξίζει Να Παίξετε #3 - Deathchase (Sinclair ZX Spectrum)

Υπάρχουν πολλά καλά παιχνίδα στον ΖΧ Spectrum; Σαφώς. Υπάρχουν πολλά από τα παιχνίδια αυτά που κέρδισαν την αναγνώριση του Game Of The Month από το Crash; Αρκετά. Πόσα απ' αυτά συγκαταλέγονται σε αυτή τη μικρή λίστα με τα υποψήφια ως "το καλύτερο παιχνίδι του ZX Spectrum"; Λίγα. Και, απ' αυτά τα λίγα πόσα τρέχουν σε 16ΚΒ μνήμης; Ναι, σωστά διαβάσατε, σε 16ΚΒ! Η απάντηση είναι "μόνο ένα, το Deathchase".

Το Deathchase είναι δημιούργημα του Mervyn Estcourt και κυκλοφόρησε από την Micromega πίσω στο μακρινό 1983. Παρόλο που ήταν από την "πρώτη φουρνιά" εμπορικών τίτλων για τον Spectrum, είναι ένα αειθαλές δείγμα απαράμιλλης προγραμματιστικής δεινότητας και ταλέντου και ενδεικτικό του τι μπορεί να δημιουργήσει ένας εξαιρετικός προγραμματιστής όπως ήταν ο Mervyn Estcourt με ελάχιστους (υπολογιστικούς) πόρους.


Στο Deatchchase οδηγούμε μία μοτοσυκλέτα που έχει δυνατότητα να πυροβολεί και κινούμαστε σε ένα δάσος, ανάμεσα στα δέντρα, προσπαθώντας να πετύχουμε 2 αντίπαλες μοτοσυκλέτες. Η δράση απεικονίζεται με προοπτική πρώτου προσώπου και, από ένα σημείο και μετά, η ταχύτητα του παιχνιδιού είναι φρενήρης, καθιστώντας την αποφυγή των δέντρων ολοένα και δυσκολότερη. Εκτός από τους αντίπαλους μοτοσυκλετιστές εμφανίζονται στην πίστα κάποια τανκς και ελικόπτερα, η καταστροφή των οποίων μας βραβεύει με έξτρα πόντους (χρήματα, για την ακρίβεια, αφού το σκορ μετράται σε δολάρια). Το Deathchase διαθέτει και εναλλαγή νύχτας-μέρας ώστεν να προσδίδεται ακόμα περισσότερος ρεαλισμός. Αν και γενικά ακούγεται απλό το όλο concept (και όντως, είναι απλό) το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα εθιστικό και αφήνει πάντα τον παίκτη με αυτή τη γλυκειά αίσθηση του "ας παίξω ακόμα μια φορά". Συνιστώ να το δοκιμάσετε, είναι μια gaming εμπειρία που αξίζει να ζήσετε.


Το Deathchase αποτέλεσε το 2ο εμπορικό παιχνίδι του Mervyn Estcourt μετά το Luna Crabs, που ήταν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παραλλαγή του Space Invaders με βελτιωμένα γραφικά. Ακολουθήθηκε από 2 racing τίτλους με μηχανές, τα Full Throttle (Spectrum) και Speed King (Commodore 64), με το πρώτο εκ των δύο να είναι επίσης εξαιρετικό, στα υψηλά standards που καθιέρωσε το Deathchase.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.