Χαράς ευαγγέλια για τους απανταχού Commodoreάδες, καθώς χθες κυκλοφόρησε το νέο, 8ο τεύχος του περιοδικού K & A Plus. Για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν το K & A Plus είναι ένα πολωνικό περιοδικό σε ψηφιακή μορφή που έχει ως αντικείμενο τα 8μπιτα μηχανήματα της Commodore αλλά, φυσικά, και την Amiga. Κι αν το "πολωνικό" και η "ψηφιακή μορφή" σας αποθάρρυναν προσωρινά θα χαρείτε να μάθετε ότι το K & A Plus κυκλοφορούσε ανέκαθεν σε δύο... versions (πολωνικά, αγγλικά) και ότι, εδώ και 2-3 τεύχη, έχετε τη δυνατότητα να το αποκτήσετε και σε φυσική, έντυπη έκδοση.
Στο νέο τεύχος του K & A Plus θα διαβάσετε ειδήσεις για κυκλοφορίες νέων παιχνιδιών (κυρίως για τον Commodore 64) και θα απολαύσετε αναλυτικά reviews των The Train - Escape to Normandy, Valdgir's Swords II, DreamWeb, Rowman, Yogi's Big Clean Up, $B, Gunfright, Boxx 3, Max Knight, Maze of the Mummy, Total Pattern, Go Ahead!, Bridge Strike, Bomb Runner 2, English Civil War και Rise of the Robots.
Αν τα reviews δεν σας λένε και πολλά πράγματα θα χαρείτε να μάθετε ότι το 8ο τεύχος του K & A Plus βρίθει ποιοτικών θεμάτων, συνεντεύξεων και αφιερωμάτων που το καθιστούν - κατά την ταπεινή άποψη του γράφοντος - το καλύτερο μέχρι τώρα τεύχος. Δώστε βάση, λοιπόν: παρουσίαση της δουλειάς του graphic artist Jojo073, συνέντευξη του Πολωνού coder Krzysztof Augustyn, θέμα για τα Bruce Lee 3D και τα remakes του Bruce Lee σε PC, αφιέρωμα στα movie games που είχε κυκλοφορήσει η Datasoft στα 80s, θέμα για το Laser Squad, παρουσίαση της πολωνικής αγοράς υπολογιστών στην χρυσή εποχή των home computers, συνέντευξη του Katod στον δικό μας Geoanas, report της έκθεσης Pixel Heaven 2017 και, ας βάλουμε μια τελεία για να πάρουμε μια ανάσα γιατί... τα καλύτερα έρχονται!
ΟΚ, έτοιμοι; Ας συνεχίσουμε λοιπόν με το κυρίως πιάτο: παρουσίαση του C64 Telnet Wifi Adapter και αναλυτικός οδηγός σεταρίσματος και εγκατάστασης ώστε να σερφάρετε στις dedicated BBSs (ναι, υπάρχουν) με τον 64άρη σας μέσω του διαδικτύου. Δοκιμή του USBjoy. Οδηγός για εξομοίωση Amiga σε Android TV box. Οδηγός για επισκευή ρωγμών και σπασιμάτων σε cases παλιών (και όχι μόνο) υπολογιστών. Οδηγός για AROS ARM σε Android. Αφιέρωμα στα 3D παιχνίδια του VIC-20 (!). Άρθρο για την Hollywood και συνέντευξη του ανθρώπου που βρίσκεται πίσω από αυτήν τα τελευταία 15 χρόνια, του Andreas Falkenhahn. Συνέντευξη των ανθρώπων πίσω από την Digital Team. Ένα σύντομο αρθράκι για το Captain Claw. Παρουσίαση του βιβλίου "8-bit Kids: Growing up with the Commodore 64". Ένα ευθυμογράφημα με τίτλο "Therapy". Και, για το τέλος, ένα θέμα στο οποίο οι συντελεστές του περιοδικού λένε την άποψη τους για τα εκπαιδευτικά παιχνίδια.
Εντάξει, δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ για να καταλάβετε ότι η ύλη του περιοδικού είναι υπερπλήρης και χορταστική, έτσι δεν είναι; Γενικώς η ποιότητα των θεμάτων είναι ικανοποιητικότατη και μόνη μου προσωπική ένσταση είναι ότι δεν μπορεί το απλοϊκό Bridge Strike να έχει βαθμολογία 8 στα visuals και στον ίδιο τομέα το - αισθητικά εντυπωσιακό - Rise of the Robots να βαθμολογείται με ένα ταπεινό 5άρι, έτσι δεν είναι;
Φυσικά αυτό είναι μια απειροελάχιστη ένσταση ενός παράξενου ανθρώπου που δίνει σημασία σε (φαινομενικά ανύπαρκτες) λεπτομέρειες, οπότε μη δίνετε ιδιαίτερη σημασία: απλά κατεβάστε το 8ο τεύχος του K & A Plus από εδώ και απολαύστε το!
Πάνο για άλλη μια φορά, ευχαριστώ για την κοινοποίηση και την υπερ-πληρέστατη κάλυψη του περιοδικού μας που με ιδιαίτερο ζήλο επιμελήθηκες. Μας έχει συνηθίσει όλους στην πολύ υψηλή ποιότητα των κειμένων σου και μπράβο σου. Όσο αφορά την απειροελάχιστη ένσταση, επειδή για τους φίλους μου έχει σημασία ακόμα και η παραμικρή λεπτομέρεια, θα τους τα μεταβιβάσω και θα τους τα χώσω...με τακτ! Είναι εξαιρετικά παιδιά και δεν παρεξηγούνται!
ΑπάντησηΔιαγραφήCheers!
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και κυρίως ευχαριστώ εσένα και τους συνεργάτες σου για την πολύ καλή δουλειά που κάνετε με το περιοδικό το οποίο όσο πάει και γίνεται καλύτερο!
ΑπάντησηΔιαγραφήKeep up the good work, mate!
Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο για την αγορά της Πολωνίας την δεκαετία του 80, όπως στα υπόλοιπα θέματα. Να σταθώ λίγο στην εξομοίωση Amiga σε Android που με ενδιαφέρει πολύ. Αν και παρουσιάζονται αναλυτικά όλα τα βήματα το βρίσκω λίγο "αποθαρρυντικό" για έναν απλό χρήστη (η για μένα τουλάχιστον) να ακολούθησει όλη αυτήν τη διαδικασία (δημιουργία εικονικών drives σε windows, images, roms κλπ), και η ερώτησή μου είναι η εξής:
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχει απλούστερος τρόπος να εξομοιωθεί το λειτουργικό της Amiga η κάποια παιχνίδια της απευθείας από το περιβάλλον του android χωρίς μεσολάβηση pc σε android boxes η tablets;
Είμαι λίγο (πολύ!) άσχετος σε αυτό και θα πει κάποιος "τα θες όλα έτοιμα στο πιάτο φίλε", αλλά ίσως και να υπάρχει...
Αν είμαι εκτός θέματος παρακαλώ ας διαγραφεί το σχόλιο...
Ευχαριστώ,
Μάκης
Δυστυχώς δεν μπορώ να σε βοηθήσω, καθώς η επαφή μου με συσκευές Android γενικότερα είναι ελάχιστη. Έχω ασχοληθεί αρκετά με το Amiga emulation σε Raspberry Pi και σε low end PCs οπότε αν τυχόν σε ενδιαφέρει κάτι σχετικό, εδώ είμαστε! ;)
ΔιαγραφήΤο άρθρο στο περιοδικό είναι πολύ καλό, νομίζω όμως ότι περιπλέκει λίγο τα πράγματα ή μάλλον αφήνει την εντύπωση ότι είναι δύσκολο να γίνει.
ΔιαγραφήΜια χαρά μπορούν να γίνουν τα πράγματα κατευθείαν στο tablet σου ή στο (ικανό) τηλέφωνό σου. Θα χρειαστεί φυσικά να βρεις με κάποιο τρόπο τις roms των kickstarts (πανεύκολο με ένα γρήγορο ψάξιμο) ή - αν βαριέσαι - τότε δώσε 2 ευρώ για το Amiga Forever Essentials.
- για απλό gaming σε amiga 500 περιβάλλον δεν χρειάζεσαι τίποτα περισσότερο από adfs των παιχνιδιών που θελεις
- για whdload "φάση" κατέβασε επιπλέον adfs του workbench 3.1 και μια έκδοση του ClassicWB που έχει έτοιμα hdf (εικονικοί δίσκοι σκληρού) και είσαι ΟΚ.
Είναι πολύ ευκολότερο από ότι ακούγεται...
Χίλια ευχαριστώ Δημήτρη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις δίκιο, το άρθρο ενώ τα εξηγεί αναλυτικά σε κάνει να νομίζεις ότι είναι κάπως "κατόρθωμα" να το πετύχεις. Μόλις βρω χρόνο και με την ησυχία μου θα κατεβάσω το Uae4all2 η το UAE4Droid. Οι roms απ' ότι είδα είναι εύκολο να βρεθούν! Μια διευκρίνηση: Άλλο Kickstart rom (φαντάζομαι αυτό περιέχει κάποια κομμάτια που χρειάζεται το λειτουργικό) και άλλο adf όπου είναι ένα αρχείο ολόκληρης της δισκέτας και χρησιμοποιείται σαν μια δισκέτα Amiga... έτσι δεν είναι;; Επίσης όλα αυτά τα αρχεία είναι σε μορφή .zip η άλλες... θα χρειαστούν αποσυμπίεση η γίνεται αυτόματα;
Sorry, είπαμε άσχετος!
Θα μεταφέρω εντυπώσεις από την τελετουργία για την μύηση στην Amiga μόλις μπορέσω... :P :P
Ναι, βέβαια, άλλο η kickstart rom και άλλο το adf.
ΔιαγραφήΤο kickstart είναι σε ολοκληρωμένο με βάση στο motherboard (εξαιρείται η A1000 που ήταν και αυτό σε δισκέτα) και χρειάζεσαι το αντίστοιχο dump ανάλογα με την amiga που θέλεις να προσομειώσεις.
Τα adf είναι images των δισκετών. Αυτά θα "φορτώνεις" στο εικονικό floppy.
Θα τα βρεις όλα πολύ εύκολα και η μορφή τους (συμπιεσμένα ή όχι) εξαρτάται από την πηγή που θα τα βρεις. Αν πάλι δυσκολευτείς, εδώ είμαστε...
Πολύ ωραία, τα adfs κατάλαβα τι είναι και δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα στην εύρεσή τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό που δεν κατάλαβα, και μέχρι τώρα νόμιζα ότι είναι "ένα κομμάτι/βιβλιοθήκη λογισμικού" είναι οι Kickstart roms...
Άρα πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο (hardware δλδ) που έχει σε μνήμη που δεν διαγράφεται όλες εκείνες τις εντολές/κώδικα για να φορτώσει το λειτουργικό σύστημα.
Και το dump τι είναι; Κάποια βάση/θήκη/cartdrige για να κουμπώσει πάνω του η rom;;
Και που συνδέεται μετά;
Τελικά νόμιζα πως είναι "plug 'n play" η φάση αλλά έκανα λάθος.... :cry: :P
Το kickstart (χοντρικά) χρησιμοποιείται για να φορτωθούν βασικές λειτουργίες συστήματος πριν τη διαδικασία του boot. Στην πραγματική amiga βρίσκεται εγκατεστημένο σε μία (ή περισσότερες ανάλογα το μοντέλο) rom και εξαιρείται μόνο η amiga 1000 που όπως σου είπα φορτώνεται άπαξ από δισκέτα.
ΔιαγραφήDump είναι η καταγραφή και μεταφορά του kickstart από την (ή τις) rom σε κάποιο αρχείο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε emulators ή ακόμα και για να ξαναγραφτεί σε eproms. Τέτοια dumps αποτελούν τα αρχεία με την κατάληξη rom που είναι αυτά που θα βρεις και θα αφορούν τις διάφορες εκδόσεις του kickstart.
Μη μπερδεύεσαι λοιπόν, δεν χρειάζεται να συνδέσεις τίποτα και πουθενά. Απλά να βρεις τα αρχεία που απαιτούνται...
Σε ευχαριστώ και πάλι που μοιράζεσαι τις γνώσεις σου και το ενδιαφέρον που δείχνεις!
ΔιαγραφήΛοιπόν... κατέβασα το Uae4all2 όπως και κάποια adfs images καθώς και τις kickstart roms 1.2 και 2.0. Το θέμα είναι ότι μου βγάζει μήνυμα μόλις πάω να το τρέξω: "Warning kickstart rom not found storage/emulated/0/android/data/atua.anddev.uae4all2/files/.. παρακάτω δεν μπορώ να διακρίνω την συνέχεια γιατί το μνμ κόβεται στο παραθυράκι και δεν υπάρχει τρόπος να το scrollάρω. Μάλλον θα εννοεί ότι δεν μπορεί να βρει τις roms στην τρέχουσα διαδρομή. Σε ποιό directory ψάχνει και δεν τις βρίσκει;
Any idea?...
Μάλλον βρήκα την λύση!...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έτρεξα σε ένα Samsung Galaxy tab A 10.1 )2016) ενώ υπάρχει και ένα δυνατότερο Sony Xperia Z4 tablet που θα το δοκιμάσω και εκεί. Οι roms πρέπει να είναι στην sd card όπως και τα images σε έναν διαφορετικό φάκελο που τον έφτιαξα και έβαλα όλα τα adfs εκεί. Με έναν file manager μετακίνησα τις roms στο "ίδιο" path που δημιουργείται αυτόματα από το android στην sdcard και όχι στην εσωτερική μνήμη που ήταν πριν και δεν μπορούσε να τις δει (κουφό ε;) Στο μενού "misc" ορίζεις την διαδρομή που ζητάει για να δει τις roms (πάντα στην sd, στο internal storage δεν τις βλέπει γιατί πατάς τον φάκελο και δεν ανοίγει) και μετά "ok". Στην αρχική οθόνη φορτώνεις τα images στα εικονικά drives από τον φάκελο που τα έχεις πατάς "start"... και όλα καλά! Σχεδόν...
Θέλει αρκετή παραμετροποίηση το Uae4all2 για να τρέξει σωστά απ'ότι είδα στον λίγο χρόνο. Εν τω μεταξύ οι χρόνοι φορτώματος είναι σχεδόν ίδιοι με της Amìga (πλήρης εξομοίωση LOL).Θα το περάσω και σε ένα Minix U1 που θα έχω και χειριστήριο/πληκτρολόγιο γιατί στα tablets δεν "λέει". Τώρα που είδα ότι δεν είναι δύσκολο και μπήκα στη φιλοσοφία θα δοκιμάσω και άλλους emulators. Πάντως να πω την αλήθεια συγκινήθηκα καθώς άκουγα την μουσική του Shadow of the beast στην αρχική οθόνη με την στατική εικόνα ασχέτως αν δεν είχα χειριστήριο έτοιμο για να το παίξω. :P
Συγχαρητήρια που τα κατάφερες!
ΔιαγραφήΓια το Shadow of the Beast τώρα, το σημαντικό είναι να ακούς τη μουσική και να το αφήσεις στο attraction mode παρακολουθώντας τα υπέροχα γραφικά και το ομαλότατο parallax scrolling. Τι να το κάνεις το χειριστήριο, αφού σαν gameplay είναι (γκουχ-γκουχ) μέτριο;
Χαχα!
ΔιαγραφήΣε αυτό δεν έχεις άδικο Παναγιώτη!
Και τα τρία (και ειδικά το πρώτο) ενώ είχαν κορυφαία γραφικά και ήχο στην εποχή τους το gameplay ήταν επιεικώς μέτριο. Παραδόξως η σύγχρονη έκδοση στο PS4 συνεχίζει την "παράδοση" (δεν θα μπορούσε να γίνει το αντίθετο άλλωστε) στα γραφικά και ήχο αλλά όμως σε βάζει κυριολεκτικά μέσα στο παιχνίδι με τον χειρισμό του. Βέβαια λείπει εκείνο το "κάτι" που είχαν τα παιχνίδια της Psygnosis πριν την αναλάβει η Sony και την καταστρέψει, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία... 😢