Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Planet Golf για Commodore 64

Διαβάζοντας την ενδιαφέρουσα ανάρτηση του φίλτατου Geonas στο forum του iamretro άρχισα να "ψήνομαι": "βρε, λες να το αγοράσω;", σκέφτηκα. Το περί ου ο λόγος Planet Golf για τον Commodore 64 φαινόταν να είναι ενδιαφέρον παιχνιδάκι και τα καλά λόγια του επιφανούς Έλληνα Commodore-ά με έβαλαν στο τριπάκι.


Από την άλλη βέβαια, σκεφτόμουν εδώ και μέρες να αγοράσω το Galencia, που ταιριάζει και περισσότερο στην gaming μενταλιτέ μου, όπως και να το κάνουμε. Ε, μιας και είχα 10€ στο Paypal (ας είναι καλά ο Νίκος) είπα να τα πάρω και τα δύο για να μην μπαίνω και σε διλήμματα.

Έτσι και έγινε, αλλά, προς (δυσάρεστη) έκπληξή μου διαπίστωσα ότι οι κατά τα άλλα λογικές τιμές των 4,99 και 3,99 δολαρίων Η.Π.Α. για τα Galencia και Planet Golf αντίστοιχα επιβαρύνονταν "στο ταμείο" και με 24% ΦΠΑ οδηγώντας σε τελικό κόστος 5,50€ για το space shooter και 4,40€ για το παιχνίδι golf. Φυσικά μικρή η διαφορά τελικά και αφού τελικά δεν βγήκα εκτός του σφιχτού (πιο σφιχτό πεθαίνεις) budget των 10€, όλα καλά. Μου έκανε όμως δυσάρεστη εντύπωση η σκέψη ότι παλαιότερα είχα αγοράσει μέσω του itch.io και το πανέμορφο Barnsley Badger για το οποίο τότε (πριν από 9-10 μήνες περίπου) είχα πληρώσει 2,99 δολάρια. Συνεπώς διαπιστώνω μια ανοδική πορεία στις τιμές, γεγονός που οφείλω να ομολογήσω δεν με ενθουσιάζει καθόλου σε συνδυασμό με τα 40άρια στα οποία είχα αναφερθεί πριν μερικές μέρες...


Ας αφήσουμε τη γκρίνια όμως, και ας δούμε λίγο το Planet Golf, shall we?


Το παιχνίδι είναι στην ουσία ένα 2D golf - ας το πούμε - simulator, με πίστες σε διάφορους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και, φυσικά, με τις ανάλογες διαφορές σε βαρύτητα (αλλά και γραφικά). Ο χειρισμός είναι πολύ απλός, τα menus του παιχνιδιού απολύτως κατανοητά και λειτουργικά και ο ήχος πάρα πολύ καλός, καθώς εμπεριέχει όμορφα tunes και καθαρότατη ομιλία (όχι ταυτόχρονα, πάντως).

Τα γραφικά του Planet Golf θα τα χαρακτήριζα ως "συμπαθητικά" και "λειτουργικά". Χρησιμοποιείται σε όλο το παιχνίδι η υψηλή ανάλυση του 64άρη (320 x 200 pixels) με αποτέλεσμα σαφή και καθαρή απεικόνιση αλλά δεν μπορούμε να πούμε σε καμία περίπτωση ότι η δημιουργία του Antonio Savona θα μας εντυπωσιάσει αισθητικά.


Εκεί που σίγουρα θα μας εντυπωσιάσει είναι όμως στον τομέα των physics καθώς, άλλο να σας τα γράφω και άλλο να τα βλέπετε! Τα μπαλάκια κινούνται με φυσικότατο τρόπο, η βαρύτητα είναι αυτή ακριβώς που θα περιμέναμε στον κάθε πλανήτη και, φυσικά, επηρεάζει ανάλογα την ώρα που θα μείνει η μπάλα στον αέρα (σε συνδυασμό πάντα με τη γωνία και τη δύναμη του χτυπήματος) ενώ τα γκελ σε διάφορες επιφάνειες δείχνουν να είναι ακριβώς τα αναμενόμενα. Το ίδιο ισχύει και με τον τρόπο που συμπεριφέρεται το μπαλάκι όταν πέφτει σε ολισθηρή (πάγος) ή το αντίθετο (λάσπη) επιφάνεια ή σε κυλιόμενους ιμάντες (μη ρωτάτε!): αντιδρά με τον πλέον ενδεδειγμένο και αναμενόμενο τρόπο, συνεπώς, ένα πολύ-πολύ μεγάλο "μπράβο" στον κύριο Savona για την physics engine του παιχνιδιού του.


Συνολικά το Planet Golf έχει σίγουρα το ενδιαφέρον του και μπορεί να σας κρατήσει να παίζετε αρκετή ώρα χωρίς καν να το καταλάβετε. Έχω τις αμφιβολίες μου για το εάν κάποιος, αφού ολοκληρώσει έναν πλανήτη, υπάρχει πιθανότητα να τον ξαναπαίξει για να βελτιώσει το score του όπως και για το εάν το είδος αυτό του παιχνιδιού μπορεί να προκαλέσει σε άπαντες το ενδιαφέρον (η απάντηση είναι μάλλον αρνητική). Παρόλα αυτά πρόκειται για μια προσεγμένη και σίγουρα αξιόλογη δημιουργία και, το να δίνουμε έστω και το κατιτίς μας σε όλους αυτούς που κρατάνε ζωντανές τις ρετρο-πλατφόρμες μας με τις δημιουργίες τους είναι μάλλον υποχρέωσή μας. Τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ, εφόσον πάντα το κόστος είναι λογικό και δεν ξεφεύγει. 

Τέλος, δυσάρεστη εντύπωση μου προκάλεσε - και οφείλω να το τονίσω - η μη συμβατότητα με devices τύπου SD2IEC. Ναι, μπορεί να έχω πλέον τη δυνατότητα να μεταφέρω το παιχνίδι σε δισκέτα μέσω του Easyflash 3 ή κάποιοι άλλοι να χαίρονται τις ευκολίες που τους προσφέρει ένα Ultimate 1541 αλλά, η αλήθεια είναι, ότι οι συσκευές τύπου SD2IEC είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, αρκετά έως πολύ φθηνές, αλλά και συμβατές με όλους τους 8μπιτους home computers της Commodore (C16, Plus/4, VIC-20, C64, C128) οπότε δεν νοείται να μην υποστηρίζονται από τις σύγχρονες παραγωγές. Και, αν τα demos δικαιολογούνται λόγω custom loaders που πρέπει να φορτώνουν ταχύτατα ενώ ο υπολογιστής κάνει ταυτόχρονα και άλλα πράγματα (που και εκεί θα μπορούσε να βρεθεί λύση εάν υπήρχε η διάθεση) στα νέα παιχνίδια απλά είναι α-ν-ε-π-ί-τ-ρ-ε-π-τ-η αυτή η παράλειψη. Ορίστε, τα είπα και ησύχασα!

Μπορείτε να αγοράσετε το Planet Golf από εδώ. Για το Galencia θα τα πούμε κάποια άλλη στιγμή. (Πηγή: iamretro forum).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.