Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Hack your TheC64!

Όπως σας είχα γράψει στην προηγούμενη ανάρτησή μου σχετικά με τον TheC64, το μηχάνημα (και το TheC64 Mini, μαζί του) διαθέτει μια εξαιρετική online community πίσω του, που έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει λύσεις που κάνουν αυτά τα δύο μηχανήματα από καλά, καλύτερα στην προσπάθεια να γίνουν όσο πιο... Commodore 64 μπορούν, προσαρμοσμένα φυσικά στα δεδομένα της εποχής μας.

Ένα θέμα που απασχολούσε πολλούς οι οποίοι δεν ήθελαν να μπλέκουν με την BASIC ή με disk images, .PRG αρχεία κλπ. ήταν το αν και πώς θα ήταν δυνατό να προστεθούν παιχνίδια στο Carousel, δηλαδή στο default interface του The C64 έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας με ένα απλό πάτημα του fire button του joystick να έχει πρόσβαση και στα πραγματικά all time classics, και όχι στις... φλόμπες (γκουχ-γκουχ!) που επέλεξαν για λογαριασμό μας οι άνθρωποι της Retro Games Ltd.


Λοιπόν, θα χαρείτε να μάθετε ότι υπάρχουν ήδη έτοιμες λύσεις και πακέτα παιχνιδιών, κάποιες μόνιμες (ήτοι: μένουν στην μνήμη του TheC64 ακόμη και αφού σβήσουμε τον υπολογιστή) και κάποιες, ας τις χαρακτηρίσουμε "προσωρινές". Θα σας παρουσιάσω λοιπόν σήμερα ένα πακέτο με 157 τίτλους που είμαι βέβαιος ότι θα χορτάσουν τις gaming ορέξεις σας για αρκετό καιρό...

Καταρχάς, θα πρέπει να σας πω - και να σας τονίσω - ότι το συγκεκριμένο πακέτο με τα παιχνίδια δεν το έχω φτιάξει εγώ, και κατά συνέπεια δεν διεκδικώ την πατρότητα, τα δικαιώματα ή την... δόξα! Απλά, επειδή απ' όσο διαπίστωσα πρόκειται για μία πολύ αξιόλογη συλλογή η οποία έχει χαθεί μέσα σε ένα πλήθος από topics, posts και links και δεν γνωρίζω ούτε καν ποιος την δημιούργησε, την ανέβασα και εγώ στο Dropbox μου (link θα βρείτε παρακάτω) για να μη χαθεί γιατί θα είναι πραγματικά κρίμα.

Ας αρχίσουμε λοιπόν με τα παιχνίδια: αφού "εξοπλίσετε" τον TheC64 σας (ή και το C64 Mini - δουλεύει και σ' αυτό) με την εν λόγω συλλογή, θα έχετε μέσω του Carousel πρόσβαση στα παρακάτω (και, όπως θα δείτε, έχουμε να κάνουμε αφενός με παιχνιδάρες και αφετέρου και με τίτλους που δεν είναι μονάχα single file):

Alleykat
Amc
Anarchy
Antiriad
Arkanoid
Avenger
Aztec Challenge
Bangkok Knights
Barbarian
Battle Valley
Bc's Quest For Tires
Beach Head Ii
Beach Head
Bear Bovver
Beyondf The Forbidden Forest
Bombjack
Boulder Dash
Bounces
Bounder
Bruce Lee 2
Bruce Lee
Bubble Bobble
Buggy Boy
Cauldron 2
Cauldron
Chase H.Q.
Chips Challenge
Championship Wrestling
Combat School
Comic Bakery
Commando
Confuzion
Cosmic Causeway
Cyberdyne Warrior
Cybernoid Ii
Defender Of The Crown
Deflektor
Delta
Destroyer
Dragon's Lair 2
Dragon's Lair
Dropzone
Enigma Force
Entombed
Epyx California Games
Epyx Summer Games Ii
Epyx Winter Games
Epyx World Games
Everyone's A Wally
Fairlight
Firelord
Forbidden Forest
Frankie Goes To Hollywood
Fruit Machine Simulator
Galencia Mini
Gateway To Apshai
Ghostbusters
Ghosts N' Goblins
Giana Sisters
Green Beret
Gribbly's Day Out
Gridrunner C64
Gridrunner Vic20
Grog's Revenge
Gyruss
Hacker Ii
Head Over Heels
Heartland
Herobotix
H.E.R.O.
Highway Encounter
Hover Bovver
Hypersports '84
Ik+
Impossible Mission Ii
Impossible Mission
Io
Iridis Alpha
Jar's Revenge
Jumpman Junior
Jumpman
Karateka
Katakis
Kung-fu Master
Lode Runner
Maniac Mansion
Mega Apocalypse
Microprose Soccer
Mission A.D.
Montezuma's Revenge
Monty Mole
Monty On The Run
Morpheus
Mutants
Nebulus
Netherworld
Nodes Of Yesod
One On One
Paradroid
Park Patrol
Pitfall 2
Pitfall
Pitstop Ii
Planet Of Death
Platoon
Popeye
Project Firestart
Prince Of Persia
Psychedelia
Psycho Pigs
Rainbow Islands
Rambo The First Blood Part Ii
Ranarama
Rebounder
Rick Dangerous
River Raid
Robin Of The Wood
R-type
Salamander
Sanxion
Shadowfire
Silicon Warrior
Skate Crazy
Speedball 2
Spindizzy
Spy Vs Spy2
Spy Vs Spy3
Spy Vs Spy
Staff Of Karnath
Steel
Street Sports Baseball
Street Sports Basketball
Super Cycle
Super Pipeline
Sword Of Fargoal
Temple Of Apshai Trilogy
Tetris
The Arc Of Yesod
The Last Ninja 2
The Last Ninja 3
The Last Ninja
The Sentinel
Thing Bounces Back
Thing On A Spring
Track & Field
Trailblazer
Turrican 2
Turrican
Uridium
Way Of The Exploding Fist
West Bank
Who Dares Wins Ii
Wizball
Yie Ar Kung-fu
Zak Mckraken
Zynaps

Δεν σας χαλάνε, έτσι;


Εννοείται ότι, μετά το φόρτωμα της παραπάνω συλλογής, στο Carousel θα έχετε πρόσβαση σε όλους αυτούς τους τίτλους, με περιγραφή, screenshots, εξώφυλλα και, φυσικά, συμβατότητα (πλην λίγων εξαιρέσεων) με κανονικά, 9pin χειριστήρια χρησιμοποιώντας τον αντάπτορα της Retronic Design. Καλό δεν ακούγεται;

Λοιπόν, η εγκατάσταση του πακέτου με τα παιχνίδια είναι πολύ απλή. Ακολουθείστε απλά τα παρακάτω βήματα:

- 1. Κατεβάστε αυτό το αρχείο και αποσυμπιέστε το στο root directory ενός USB stick φορμαρισμένου σε FAT32 που έχετε δοκιμάσει ότι δουλεύει με τον TheC64.

- 2. Τοποθετήστε το USB stick που μόλις φτιάξατε στον TheC64, ανάψτε τον στο Carousel και πηγαίνετε στο κλειδί (επιλογές) στο κάτω μέρος της οθόνης. Πατήστε το και στη νέα οθόνη διαλέξτε "System Information". Ο υπολογιστής θα σας ενημερώσει ότι εντόπισε νέο firmware. Επιλέξτε "Apply" και πατήστε το fire button ή το RETURN. Ο TheC64 θα κάνει επανεκκίνηση στο Carousel ενημερωμένο με όλους τους τίτλους που παρέθεσα παραπάνω και με μία νέα background μουσική!

- 3. Παίξτε όσο αντέχετε!


Η συγκεκριμένη "επέμβαση" όπως σας έγραψα και στην αρχή είναι προσωρινή. Συνεπώς, αν σβήσετε τον TheC64 την επόμενη φορά που θα τον ανάψετε θα επανέλθετε στο αρχικό (official) Carousel. Όποτε το θελήσετε εκτελέστε εκ νέου το βήμα 2 ώστε να ενεργοποιήσετε το hackαρισμένο Carousel με τα 157 παιχνίδια. Εύκολο, βολικό, γρήγορο και αποτελεσματικό!


Ενημέρωση: όπως ίσως θα διαβάσατε σε προηγούμενη ανάρτηση, με το σωστό firmware update του adapter της Retronic Design δεν χρειάζεται να παίζετε παιχνίδια μέσω του Carousel για να λειτουργήσει σωστά το 9pin joystick.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.