Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Amibian 1.3 για το Raspberry Pi

Αντιγράφω από το Amiga.gr, το ενδιαφέρον και με πληθώρα χρήσιμων οδηγών site του καλού φίλου και συνεργάτη Γιώργου Σωκιανού (κατά κόσμον Walkero):

Με το Amibian έχετε την δυνατότητα να φτιάξετε την δική σας Amiga με λίγα χρήματα και πολύ μικρή σε μέγεθος, καθώς υποστηρίζει το Raspberry Pi 3, το οποίο είναι ένας πολύ μικρός υπολογιστής τσέπης. Βασίζεται σε έναν επεξεργαστή SoC, παρόμοιο με αυτούς που χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα, ο οποίος έχει τέσσερις πυρήνες, και είναι χρονισμένος στα 1,2GHz. Για το Raspberry Pi υπάρχουν πάρα πολλά λειτουργικά συστήματα διαθέσιμα, με τα περισσότερα από αυτά να βασίζονται σε κάποια Linux διανομή. Έτσι είναι και το Amibian, το οποίο βασίζεται σε Linux και όταν ξεκινάει τρέχει απευθείας το uae4arm.

Το uae4arm είναι υπεύθυνο για την προσομοίωση της Amiga στο σύστημα. Αν έχετε χρησιμοποιήσει παλιότερα το WinUAE, θα βρείτε πολλά κοινά στοιχεία με αυτό. Μέσα από το uae4arm μπορείτε μεταξύ άλλων να:

   - ορίσετε τι είδους μνήμες (CHIP, FAST, RTG) και τι μεγέθους θα έχει η Amiga σας. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μεγάλες αναλύσεις με 24bit χρώμα τότε θα πρέπει να ορίσετε RTG μνήμη, κάτι που ενεργοποιεί αμέσως και την υποστήριξη για picasso.

   - ορίσετε τον επεξεργαστή που επιθυμείτε να προσομοιώσετε (68000, 68020, 68040)

   - ορίσετε τους σκληρούς δίσκους που θα έχετε. Υποστηρίζει hdd αρχεία και φακέλους. Σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε  hdd αρχεία τα οποία σας δίνουν μεγαλύτερη ταχύτητα.

   -  ορίσετε αν θέλετε το bsdsocket να είναι ενεργό, κάτι που σας δίνει πρόσβαση στο δίκτυο
  
   -  κάνετε mount τις ADF δισκέτες που θέλετε να χρησιμοποιήσετε

Για τη συνέχεια του οδηγού, δείτε εδώ. Παρακάτω μπορείτε να δείτε και το video που έφτιαξε ο Γιώργος, που μας δείχνει το Raspberry Pi με το Amibian σε δράση:


(Πηγή: Amiga.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.