Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Rezzurection demo για 1K ZX81

O ZX81 της Sinclair Research Ltd. ήταν ένα υπέροχο μηχάνημα: την εποχή που ένας "κανονικός" υπολογιστής κόστιζε περίπου το 1/5 της τιμής ενός αυτοκινήτου (και τα αυτοκίνητα τότε ήταν πραγματικά ακριβά!), ο "Θείος" Clive έδωσε στο διψασμένο για τεχνολογία κοινό ένα μηχάνημα που ναι, ήταν υπολογιστής και ναι, κόστιζε κάτω απο 100 λίρες Αγγλίας (σε μορφή kit ηλεκτρονικών). Βέβαια, για να καταφέρει κάτι τέτοιο, έκανε μερικές παραχωρήσεις: ας πούμε, για παράδειγμα, ο ΖΧ81 δεν είχε πληκτρολόγιο με κινούμενα πλήκτρα, αλλά πλήκτρα αφής (ο Θεός να τα κάνει, καθώς ήθελαν 150Ν δύναμη για να πατηθούν!). Επίσης, δεν είχε ήχο. Και δεν είχε και γραφικά υψηλής ανάλυσης. Ούτε και μεσαίας, για να είμαστε ακριβείς, καθώς η ανάλυση γραφικών του μικρού μαύρου κουτιού της Sinclair ήταν - κρατηθείτε - 64x48 pixels! Και, φυσικά, δεν είχε και χρώματα. Κερασάκι στην τούρτα η onboard μνήμη RAM που έφτανε μετά βίας το... χαώδες (!) 1ΚΒ. Ναι, σωστά διαβάσατε, 1ΚΒ: το 1/48 της μνήμης του ZX Spectrum (που δεν τον λες και... server!).

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό από τα παραπάνω, ο ΖΧ81 δεν ήταν και δεν έγινε ποτέ το αγαπημένο μηχάνημα των demosceners γιατί, πρακτικά, αυτά που μπορούσε κανείς να κάνει σ' αυτόν ήταν ελάχιστα. Επειδή όμως real men do it keyboard only (ή κάτι τέτοιο, τέλος πάντων!) το group Calodox αποφάσισε να φτιάξει ένα... multipart demo στον ZX81 (!) το οποίο αποτελείται από 5 parts που συνολικά έχουν μέγεθος... 4Κ! Το demo αυτό τρέχει σε unexpanded ZX81 (φυσικά, τι, δεν σας φτάνει το 1Κ;) και πιστεύω ακράδαντα ότι αν υπήρχε το 1981 θα είχε αλλάξει εντελώς το status quo της αγοράς των home υπολογιστών γιατί, πολύ απλά, αυτά που κάνει... δεν γίνονται! Τι ομαλότατο scrolling, τι starfields, τι high resolution graphics (256x192 pixels), τα παιδιά του Calodox μπορούν να κάνουν τα πάντα σε 1Κ!


Αν θέλετε (και έχετε έναν πραγματικό ΖΧ81) μπορείτε να κατεβάσετε το demo από εδώ. Αλλιώς, απλά απολαύστε το στο video που, εννοείται, είναι από real hardware (ZX81 + CRT τηλεόραση). Μην κάνετε τον κόπο να δυναμώσετε την ένταση, είπαμε, ο ΖΧ81 δεν έχει ήχο! Α, και οι ακανόνιστες γραμμές που θα δείτε μεταξύ των parts του demo είναι το loading του ΖΧ81. Γιατί πάω στοίχημα ότι οι περισσότεροι δεν το έχετε ξαναδεί! Viva Sinclair!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.