Αν και επισήμως η σημερινή ανήκει στις μέρες αργίας, παρόλα αυτά ήταν μια καλή ευκαιρία για μένα να βρω λίγη ωρίτσα να γράψω κάτι που ήθελα να γράψω από καιρό, και ταυτόχρονα να ξεφύγω από αυτό:
Το λοιπόν, εδώ και αρκετές μέρες ήθελα να γράψω δυο λογάκια για ένα website το οποίο νομίζω ότι πολλοί το γνωρίζουν, αλλά μάλλον λίγοι έχουν πραγματικά διαπιστώσει τι υπέροχη βιβλιοθήκη πληροφοριών αποτελεί. Αναφέρομαι στο Retrocity, του φίλου και γείτονα Δημήτρη Κ.
Γιατί, πέραν του πολύ ενδιαφέροντος "σαν σήμερα" blog κομματιού που μας ενημερώνει για τεκταινόμενα του χώρου της πληροφορικής και του gaming που συνέβησαν την ίδια ημέρα αλλά πολλά χρόνια πριν, το Retrocity κρύβει και άλλα καλούδια.
Δεν θα σας μιλήσω βασικά ούτε για τους οδηγούς για αντικατάσταση πυκνωτών σε παλαιούς υπολογιστές, ούτε για τα arcade games που μπορείτε να παίξετε online, αλλά ούτε καν για τα ψηφιοποιημένα περιοδικά και βιβλία που υπάρχουν σε ειδικό section του Retrocity. Ούτε και για τα μηχανήματα της συλλογής του Δημήτρη: να τα ψάξετε, να τα βρείτε και να τα διαβάσετε μόνοι σας όλα αυτά - πιστέψτε με, το αξίζουν.
Θα σας μιλήσω όμως για το ειδικό section με τα άρθρα για τους παλιούς υπολογιστές και τις παιχνιδοκονσόλες της εποχής: η δουλειά που έχει γίνει σε αυτό το κομμάτι είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Δεν είναι ότι θα μπορέσετε να βρείτε και να διαβάσετε πληροφορίες για όλα τα γνωστά (και πάρα πολλά άγνωστα) μηχανήματα της εποχής ή να βρείτε φωτογραφικό υλικό για αυτά. Είναι ακόμα περισσότερο το ότι, για ορισμένα, οι πληροφορίες που υπάρχουν σε αφήνουν κυριολεκτικά με ανοιχτό το στόμα να αναρωτιέσαι "μα πού τα βρήκαν αυτά τα στοιχεία;". Ε, έλα μου ντε!
Ως υπεύθυνος της στήλης "8 Magic bits" του περιοδικού Retro Planet εδώ και 6 χρόνια, είμαι σε θέση να γνωρίζω από πρώτο χέρι το ψάξιμο και την έρευνα που απαιτούνται προκειμένου να βρει κάποιος επαρκείς πληροφορίες για κάποιον παλιό υπολογιστή και την ιστορία του - ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με όχι και τόσο δημοφιλή μηχανήματα. Στο Retrocity λοιπόν θα βρείτε αρκετές πληροφορίες για σχεδόν οποιονδήποτε υπολογιστή ή κονσόλα σας έρθει στο μυαλό, ενώ η σειρά των άρθρων για το "Computer του Μήνα" είναι απολαυστική, όπως μπορείτε για παράδειγμα να δείτε και εδώ.
Δεν θα σας γράψω περισσότερα. Αν θέλετε να μπείτε σε ένα website για retro computing/gaming και να "χαθείτε" για ώρα μελετώντας τις πληροφορίες και θαυμάζοντας τις φωτογραφίες του, το Retrocity.gr του Δημήτρη αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.