Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

NuXT: το (νέο) PC XT των ονείρων σας!

Monotech PCs Νέας Ζηλανδίας. Σας λέει κάτι; Όχι; Ε, ούτε και σε μένα έλεγε μέχρι χθες, μέχρι που είχα την τύχη να πέσω πάνω στο νέο video του LGR. Και ήταν μια από αυτές τις φορές που πραγματικά με έπιασα να σκέφτομαι "πωπω, τι ωραίο πράγμα είναι τούτο, θα ήθελα πραγματικά να έχω ένα από δαύτα". Τι είναι αυτό το "τούτο", όμως; Τι το ιδιαίτερο έχει που δεν μπορούσαμε να το βρούμε και να το αποκτήσουμε μέχρι τώρα;

Λοιπόν, καλοί μου φίλοι και φίλες, το "τούτο" στο οποίο αναφέρθηκα παραπάνω, είναι ένα motherboard PC. Καλό, ε; Και με ενθουσίασε λοιπόν ο ταχύτατος, 64πύρηνος νέος Ryzen, η κάρτα γραφικών με ανάλυση 48Κ Uber eXtraterrestrial HD και η μνήμη RAM του 1ΤΒ που φήμες λένε ότι θα επαρκεί (οριακά, βέβαια) και για τα νέα Windows... 20!

Φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει (αν και βλέπω ήδη ορισμένους από σας να ψάχνουν το link στην ανάρτηση για να αποκτήσουν το παραπάνω (φανταστικό) σύστημα). Άλλωστε, και να ίσχυαν, θα τα διαβάζατε κάπου αλλού - παντού σχεδόν, ίσως, αλλά όχι στο Dony's Old Computers...

Για να αφήσουμε στην άκρη τελικά την πλάκα και τις εξυπνάδες, το "τούτο" είναι όντως ένα PC motherboard. Πιο συγκεκριμένα, είναι ένα ολοκαίνουριο, handmade PC motherboard εφοδιασμένο με Intel 8088 και... 832ΚΒ (ολόκληρα) μνήμης RAM! Και όχι μονάχα αυτό, αλλά έχει και onboard VGA κάρτα, με 256KB video RAM: με λίγα λόγια, αν ψάχνατε για PC συμβατό το 1986, μονάχα 33 χρόνια θα χρειαζόταν να περιμένετε μέχρι να κυκλοφορήσει το απόλυτο προϊόν, το ένα και μοναδικό NuXT!


Το NuXT, πέρα από την υλοποίηση που είναι το motherboard που μόλις σας ανέφερα, είναι, πάνω απ' όλα, μια πολύ καλή ιδέα. Αν είστε από αυτούς που ανδρώθηκαν στην PC era και ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζετε το MS-DOS με στοργή και τρυφερότητα χωρίς να μπορείτε να καταλάβετε τους λόγους για τους οποίους κάποιοι άλλοι το χλεύαζαν, αν τα παιχνίδια της νιότης σας είχαν 4 χρώματα και μονοκάναλο ήχο άθλιας ποιότητας από το PC speaker, αν είχατε συνηθίσει το παίξιμο με το πληκτρολόγιο και την σπαστή κίνηση των sprites στην οθόνη τότε ναι, είστε πραγματικοί, hardcore PCάδες και το NuXT είναι για εσάς!

Γιατί, αντί να μπείτε στη διαδικασία να πληρώσετε ΠΟΛΛΑ ευρώ για ένα επώνυμο PC των 80s και μετά να του κάνετε recap, να βρείτε κάποιο σύγχρονο αποθηκευτικό μέσο για να το εξοπλίσετε, δισκέτες για να του περάσετε DOS και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο θα χρειαστεί, μπορείτε απλά να αγοράσετε ένα NuXT, να το εγκαταστήσετε σε οποιοδήποτε σύγχρονο PC case που να δέχεται motherboards από microATX και πάνω, και να του δώσετε να καταλάβει! Και αυτό γιατί το NuXT τα έχει (σχεδόν) όλα και συμφέρει (αυτό το τελευταίο σηκώνει λίγη κουβέντα). Βλέπετε, το νέο αυτό motherboard έχει ενσωματωμένο PCMCIA slot (για χρήση ως σκληρό δίσκο) και δίνεται μαζί με μια τέτοια καρτούλα που περιέχει το MS-DOS 6.22, τα απαραίτητα προγράμματα για υποστήριξη mouse κλπ, καθώς και μερικά παιχνίδια. Επίσης διαθέτει serial port, VGA port αλλά και PS/2 port για πληκτρολόγιο, πράγμα που σημαίνει ότι με σχετική ευκολία θα το συνδέσετε με τα απαραίτητα περιφερειακά για είσοδο και έξοδο. Συν τοις άλλοις, δέχεται τροφοδοσία από κανονικό, σύγχρονο ATX τροφοδοτικό, άρα μπορείτε όντως να το τοποθετήσετε σε όποιο PC case θέλετε - αρκεί αυτό να κυκλοφόρησε από το 1999 και μετά! Μόνο μια κάρτα Adlib θα χρειαστείτε (τις παρέχει και αυτές η εταιρία που κατασκευάζει το NuXT) και θα έχετε το σύστημα των ονείρων σας, το μηχάνημα πάνω-κάτω που είχα εγώ μέχρι το 1992!


Περισσότερες λεπτομέρειες για το NuXT μπορείτε να διαβάσετε στο website της Monotech, καθώς και στο video του LGR μετά το τέλος του κειμένου. Ένα τελευταίο που θα ήθελα να σας πω είναι αυτό που, όπως έγραψα, σηκώνει κουβέντα, ήτοι το θέμα της τιμής του NuXT. Το εν λόγω motherboard λοιπόν κοστίζει 340 δολάρια συν την επιβάρυνση της εταιρίας courier για αποστολή από Νέα Ζηλανδία, συν ό,τι σας χρεώσει το τελωνείο. Και δεν είναι μονάχα αυτό, χθες το βράδυ κόστιζε 320 δολάρια ενώ στο video του LGR η τιμή του φαίνεται να είναι 300 δολάρια! Πράγμα που σημαίνει - και διορθώστε με αν κάνω λάθος - ότι η Monotech αλλάζει την τιμή πώλησης προς τα πάνω αναλόγως της ζήτησης (μέσα σε 12-14 ώρες "έφυγαν" τα 39 από τα 49 διαθέσιμα κομμάτια). Μία τακτική που, βλέποντάς την ως πελάτης, δεν μπορείς να πεις ότι σε ενθουσιάζει κιόλας...

Συνεπώς ναι, εξαιρετική ιδέα, υπέροχο προϊόν που λύνει τα χέρια στον end user, αλλά θα σας κοστίσει λογικά από 500 δολάρια και πάνω για να το φέρετε στην Ελλάδα. Ε, δεν τα λες και λίγα...


2 σχόλια:

  1. Καμιά φορά με πιάνει μια λόξα και διαβάζω backwards, από το τέλος προς την αρχή. Κακώς που με έπιασε κι εδώ και παραλίγο θα παρατούσα την ανάγνωση ενός ακόμη υπέροχου άρθρου σου. Περί εκνευρισμού ο λόγος και το συναίσθημα αποπνικτικό. Έκανα την καρδιά μου πέτρα, δεν χρειάστηκε πολύ -είχε ήδη σφιχτεί (από τα 500* plus plus να δούμε ως που θα μας το πας) ντάλαρς- και συνέχισα προς τα πάνω, και καλά έκανα.

    Φίλε δεν με ενοχλούν οι τιμές. Δεν είμαι ειδικός, εκτιμητής, ερευνητής, χρηματιστής, retro ιστορικός ή δεν ξέρω τι άλλα κολοκύθια. Ας το βάζαν και 550 και 600 ντάλαρς. Πάλι θα το αγόραζαν. Και καλά θα έκαναν. Για την τσέπη του καθενός δεν μου πέφτει λόγος και ούτε είναι δουλειά μου να κρίνω. Αλλά... Με ενοχλεί τρομερά η πονηριά. Και περισσότερο η κουτοπονηριά. Λες και δεν καταλαβαίνουμε ή δεν θα ψάξουμε, αφού το ταμπελάκι της τιμής κάνει "ΚΡΑ" σαν την ψείρα στον γιακά.


    *Βρε συ...λες να εννοούν $ Αυστραλίας; :P
    (Wishful thinking ;) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε φίλε, τι να πω; Ίσως να είναι Νέας Ζηλανδίας (αν έχουν δολάρια εκεί, που δεν το γνωρίζω). Μακάρι. Αλλά αν από τη μία ανεβάζουν την τιμή κάθε φορά που βλέπουν ότι υπάρχει ζήτηση (αυτό υποθέτω ότι σε ενόχλησε και σένα) και, από την άλλη, αν το παραγγείλεις από Ελλάδα δεν έχεις ιδέα τι θα τους έρθει να χρεώσουν οι λεβέντες στο τελωνείο, τι να πας να αγοράσεις; Καταπληκτικό board, υπέροχη ιδέα και εξαιρετική υλοποίηση, δεν θα πω το αντίθετο. Αλλά, ας μας πει κάποιος, πόσο κάνει; Πόσο πρέπει να πληρώσει κάποιος για να το πάρει στην Ελλάδα; 500; 600, 800, 1000; Πόσα;

    Και επίσης, αν τελειώσουν τα διαθέσιμα κομμάτια, το επόμενο batch πόσο θα κοστίζει; Γιατί, απ' όσο γνωρίζουμε εμείς, όσο μαζικότερη η παραγωγή τόσο μικρότερο το κόστος, isn't it?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.