Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Pietro Bros για Spectrum 128

Δεν θα σας πω ψέματα: δεν είμαι φίλος του Mario και των παιχνιδιών στα οποία πρωταγωνιστεί ο μυστακιοφόρος Ιταλο-αμερικάνος υδραυλικός-μασκότ της Nintendo. Για την ακρίβεια, δεν είμαι φίλος των παιχνιδιών του πλην των 2 πρώτων εμφανίσεών του: ναι, αναφέρομαι φυσικά στα κλασικά Donkey Kong και Mario Bros, που μας έρχονται από τα μακρινά 1981 και 1983, αντίστοιχα. Μιλάμε για παιχνίδια τόσο κλασικά που, αν και ξεκίνησαν τη σταδιοδρομία τους από τα arcades, μεταφέρθηκαν όχι μόνο στους home υπολογιστές και τις κονσόλες, αλλά και σε οτιδήποτε κρύβει μέσα του επεξεργαστή και μνήμη, ήτοι κινητά τηλέφωνα, tablets, ρολόγια και δεν ξέρω κι εγώ πού αλλού!

Φυσικά, ο συμπαθής ZX Spectrum δεν γινόταν να μείνει έξω απ' τον χορό, οπότε τιμήθηκε κι αυτός με τις κυκλοφορίες δεκάδων official και unofficial μεταφορών των παραπάνω παιχνιδιών. Μεταφορές που ξεκίνησαν να εμφανίζονται από το 1982 και φτάνουν μέχρι και τις μέρες μας, καθώς, πριν από έναν περίπου μήνα εμφανίστηκε το Pietro Bros, ένας κλώνος του Mario Bros για το δημοφιλέστερο δημιούργημα του "θείου" Clive.


Το παιχνίδι φτιάχτηκε χρησιμοποιώντας την Plus (+) έκδοση της Nirvana Engine, πράγμα που σημαίνει ότι όχι μόνο δεν θα δείτε color clashing, αλλά και θα συναντήσετε περισσότερα από 2 χρώματα σε blocks των 8x8 pixels, γεγονός που δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα στο οπτικό κομμάτι του Pietro Bros. Ή, τουλάχιστον, όσο εξαιρετικά χρειάζεται για έναν κλώνο του Mario Bros!


Το Pietro Bros δείχνει γενικώς προσεγμένο και διασκεδαστικό σαν παιχνίδι - τουλάχιστον σε όσους αρέσει το Mario Bros - αλλά έχει κάποια "κουσούρια" τα οποία προσωπικά δεν γινόταν να προσπεράσω. Τα αναφέρω εν συντομία, λοιπόν:

- τρέχει μόνο σε ZX Spectrum με 128Κ μνήμης
- στην εξομοίωση crashαρε σε ZX Spectrum +2 (όχι όμως και στον +2A!)
- δεν έχει δυνατότητα επαναπρογραμματισμού των πλήκτρων, και παίζεται μόνο με τα cursor keys και το "0"
- υποστηρίζει μόνο Sinclair joystick

Τα παραπάνω ίσως να μην ενοχλούν κάποιους και, οφείλω να ομολογήσω ότι μπορεί κάποιος να ζήσει και μ' αυτά. Απλά οφείλω να τα σχολιάσω, καθώς, ειδικά τα reconfigurable πλήκτρα και η υποστήριξη του Kempston joystick θεωρούνται εκ των ουκ άνευ από το 1984 και μετά!

Μπορείτε να κατεβάσετε το Pietro Bros από εδώ. (Πηγή: Indie Retro News).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.