Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

AmiPi drive: the Gotek killer

AmiPi drive λοιπόν... "Τι είναι αυτό ρε Dony;" θα αναρωτηθεί κάποιος εύλογα. Εντάξει, αφού το θέλετε, θα σας spoilerιάσω: το AmiPi drive είναι ένας floppy disk drive emulator για την Amiga. Ένας floppy disk drive emulator που έχει στην καρδιά του ένα ολόκληρο Raspberry Pi 1 model A+!

Το όλο project αποτελεί σύλληψη ενός Ιταλού, του Maurizio Ramondo από το 2012, αλλά βρισκόταν σε εντελώς ερασιτεχνικό στάδιο, ειδικά από την άποψη του hardware, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από το blog του. Ευτυχώς για εμάς, ο γνωστός και μη εξαιρετέος hardware & software guru, ο Δημήτρης Λ. που είναι ευρύτατα γνωστός ως MasterGR, αποφάσισε να συνεχίσει και να εξελίξει το όλο project, αλλά αυτή τη φορά με άλλα standards, με κανονικό case, με κανονικό τυπωμένο κύκλωμα και έτοιμο πλακετάκι, με έτοιμη SD κάρτα, γενικώς, ένα kit έτοιμο για τοποθέτηση στην Amiga. Επειδή όμως οι εικόνες μιλάνε πολύ καλύτερα από τις λέξεις, αντί να σας αραδιάσω 20.000-30.000 λέξεις κειμένου (!) θα σας εξηγήσω τα πάντα με 20-30 φωτογραφίες, μια ισοδυναμία που ισχύει εάν δεχτούμε αξιωματικά ότι 1 εικόνα=1.000 λέξεις όπως υποστήριζαν κάποτε οι Κινέζοι...

Να διευκρινίσω πριν ξεκινήσουμε ότι το AmiPi drive μπορεί θεωρητικά να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε μοντέλο Amiga, αρκεί κατά την παραγγελία σας να πείτε στον MasterGR πού θέλετε να το χρησιμοποιήσετε. Λόγω όμως της ευκολίας τοποθέτησης σκληρού δίσκου και λοιπών sexy extras (λέγε με WHDload) σε όλα τα υπόλοιπα μοντέλα, είναι καταλληλότερο για τις Amiga 500 και 500 Plus. Έτσι λοιπόν, όλα όσα θα δείτε στη συνέχεια δοκιμάστηκαν σε Amiga 500 με 512ΚΒ trapdoor RAM expansion - αυτό βασικά το configuration που έρχεται στο μυαλό όλων μας όταν ακούμε τη λέξη "Amiga"!

Πάμε, λοιπόν!

Ωπ! Καινούριο πακετάκι από τον MasterGR! Τι καλό μας ετοίμασε αυτή τη φορά;

Χμμμ... ένα Raspberry Pi 1ης γενιάς βλέπω...

Μάλιστα: Raspberri Pi 1 Model A+, AmiPi drive και μια SD καρτούλα.

Το ένα κουμπί ήταν θύμα της μεταφοράς. Ευτυχώς όχι κάτι που δεν διορθώνεται με λίγη UHU!

Ανοίγοντας το case του AmiPi drive...

Το Raspberry Pi περιμένει να τοποθετηθεί.

There you go!

Το floppy disk drive φεύγει, το AmiPi drive έρχεται!

ΟΚ, αφαιρέσαμε και την θωράκιση - ξεχάστε το ραδιόφωνο!

Προσθέσαμε και τα καλώδια data και τροφοδοσίας του drive και είμαστε έτοιμοι για τοποθέτηση αφού...

...αφού πρώτα κλείσουμε και βιδώσουμε το AmiPi drive, φυσικά!

Ορίστε, κάθισε "κουτί"!

Παρατηρούμε ότι η υποδοχή για την SD κάρτα κάθεται στη θέση της δισκέτας, ενώ τα κουμπιά ελέγχου βρίσκονται στη θέση του eject button. Έξυπνο, δεν μπορείτε να πείτε!

Βλέπουμε εδώ την πίσω όψη του AmiPi drive, όπου διακρίνεται ο διακόπτης ενεργοποίησης/απενεργοποίησης του df1:. Θα μιλήσουμε γι' αυτόν αργότερα...

Το θέαμα θα ήταν υπέροχο εάν είχα μπει στον κόπο να καθαρίσω την Amiga! Απ' ότι φαίνεται ο προηγούμενος ιδιοκτήτης πέραν της ελάχιστης σχέσης που είχε με τα ηλεκτρονικά και την τιμιότητα (ξέρω τι σας λέω!), είχε και ελάχιστη σχέση με την καθαριότητα!

Έτσι θα φαίνεται η 500άρα σας μετά την εγκατάσταση του AmiPi drive. Όμορφο, κομψό θέαμα χωρίς βανδαλισμούς στο case.

Και ναι, παίζει και το φωτάκι για το activity του floppy disk drive!

To menu του AmiPi drive. Μπορούμε να επιλέξουμε τα images που επιθυμούμε να τοποθετήσουμε στο κάθε disk drive (df0:-df3:) μέσω ποντικιού, πληκτρολογίου ή και joystick. Δεν σας χάλασε!

Αφού επιλέξαμε τα images που θέλουμε, ξεκινάει το φόρτωμα!
Ε, ναι, εντάξει, τι περιμένατε δηλαδή; SWOS θα έβαζα;
Λοιπόν, έχω την αίσθηση ότι μετά από όλες αυτές τις φωτογραφίες πήρατε μια μυρωδιά του τι εστί AmiPi drive, έτσι δεν είναι; Ας γράψω όμως και κάποια πραγματάκια λίγο πιο αναλυτικά...

Στην παρούσα φάση - γιατί υπάρχει ενδεχόμενο το software να εξελιχθεί στο άμεσο μέλλον - το AmiPi drive μπορεί να εξομοιώσει μέχρι και 4 φυσικά disk drives (df0:-df3:) με μέχρι και 4 images (.adf ή .adz) στο καθένα. Με λίγα λόγια, εάν το παιχνίδι ή η εφαρμογή που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε υποστηρίζει 4 disk drives, μπορούμε να έχουμε φορτωμένα στη μνήμη της Amiga (του Raspberry Pi, στην ουσία) μέχρι και 16 disk images! Φυσικά, αν το παιχνίδι υποστηρίζει 3 disk drives τα images πλέον γίνονται το πολύ 12, εάν υποστηρίζει 2 disk drives γίνονται 8 και, στην - όχι σπάνια, πάντως! - περίπτωση κάποιου ιδιαιτέρως δύστροπου παιχνιδιού, μπορούμε να έχουμε μέχρι 4 images ταυτόχρονα στην μνήμη. Η εναλλαγή των images γίνεται με τη χρήση του αριστερού κουμπιού του AmiPi drive (κυκλικά) ενώ με το δεξί κουμπί μπορούμε να επιλέξουμε να αποθηκεύσουμε το τρέχον image εφ' όσον έχουμε κάνει σε αυτό κάποιες αλλαγές. Εάν πατήσουμε και τα 2 κουμπιά ταυτόχρονα κάνουμε προσωρινό eject σε όλα τα images, ούτως ώστε μετά το επόμενο reset (Ctrl+A+A) να επιστρέψουμε στο menu επιλογής images και να μην ξαναφορτώσει αυτόματα το παιχνίδι που είχαμε επιλέξει τελευταίο. Γενικά η χρήση του AmiPi drive είναι ιδιαίτερα εύκολη για την πλειοψηφία των περιπτώσεων και, σε περίπτωση που δεν σας φτάνουν οι εικόνες και το κείμενο, μπορείτε να κατεβάσετε και να παρακολουθήσετε ένα σύντομο (αλλά κατατοπιστικό) video που έχει φτιάξει ο ίδιος ο Master GR από εδώ και εδώ (1ο και 2ο μέρος αντίστοιχα).

Όπως θα διαβάσατε και παραπάνω, το AmiPi drive έχει έναν διακόπτη στην πίσω πλευρά του. Ο διακόπτης αυτός ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί το εξωτερικό floppy disk drive (df1:). Μπερδευτήκατε; Δώστε βάση, λοιπόν: σε περίπτωση που επιθυμούμε να μεταφέρουμε κάποιο από τα images που βρίσκονται στην SD κάρτα μας σε φυσική δισκέτα, η δυνατότητα αυτή υπάρχει με το AmiPi drive (σε αντίθεση με το Gotek) και γίνεται ως εξής: συνδέουμε ένα εξωτερικό disk drive στην 500άρα μας, και πατάμε τον διακόπτη στο πίσω μέρος του AmiPi drive ώστε να το ενεργοποιήσουμε. Από το menu του AmiPi επιλέγουμε το XCOPY στο df0: και τη δισκέτα που θέλουμε να αντιγράφουμε στο df2:. Τοποθετούμε μία άγραφη δισκέτα στο εξωτερικό floppy disk drive (df1:), κάνουμε boot την Amiga και, αφού φορτώσει το XCOPY επιλέγουμε ως source το df2: και ως target το df1:. As simple as it gets!

Ολοκληρώνοντας, θα πρέπει να κάνουμε και μια αναφορά στην τιμή: το AmiPi drive κοστίζει 39€ + 4€ για την 4GB SD κάρτα με τα images των παιχνιδιών και τα αρχεία που χρειάζονται απαραίτητα προκειμένου να bootάρει το AmiPi drive. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προσθέσετε το κόστος ενός Raspberry Pi 1 Model A ή Α+, που κυμαίνεται από 15€-35€ (ανάλογα με το πόσο θα επιθυμήσει να σας αρμέξει αυτός που θα σας το πουλήσει). Κοστολογικά λοιπόν το AmiPi drive κοστίζει σχεδόν τα διπλάσια χρήματα από το Gotek, αλλά, συγκρινόμενο με αυτό έχει να επιδείξει μόνο πλεονεκτήματα. Αναφέρω επιγραμματικά τη δυνατότητα εξομοίωσης μέχρι και 4 disk drives (αντί ενός), τη δυνατότητα αλλαγής/εγγραφής των images, το γραφικό menu μέσω του οποίου επιλέγουμε τα images και τα disk drives, την μη ανάγκη απομνημόνευσης θέσεων μνήμης για το κάθε image και, τέλος, τη δυνατότητα εγγραφής φυσικής δισκέτας. Εάν όλα αυτά σας συγκινούν και θέλετε να δώσετε νέα ζωή στην Amiga 500(Plus) σας και να ξεφορτωθείτε όλες εκείνες τις κούτες με τις δισκέτες που φυλούσατε εδώ και χρόνια, το AmiPi drive είναι για σας!




3 σχόλια:

  1. Να προσθέσω ότι γίνεται και το ανάποδο!
    Δηλαδή το X-copy στο DF0, Empty.adf (ένα άδειο ADF, μπορούμε να κάνουμε όσα θέλουμε με το winuae)
    και την δισκέτα που θέλουμε στο DF1.. copy DF1 -> DF2.. όταν τελειώσει απλά rename το adf
    από empty .. σε ότι αντιγράψετε..

    Να θυμάστε το format της κάρτας SD είναι FAT32 άρα το PC την βλέπει κατευθείαν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπαρχει περιπτωση να κανει ο δημητρης και το αντιστροφο ?
    Δλδ drive df0: για το pi ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χμμμ... κάτι έχει πάρει το αυτί μου εδώ που τα λέμε, αλλά καλύτερα είναι να ρωτήσεις κατευθείαν τον ίδιο! ;-)

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.