Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Η ιστορία μιας Amiga 600 - Επεισόδιο 5

Τον τελευταίο καιρό, όπως και ο κάθε άνθρωπος σ' αυτόν τον πλανήτη που έχει στα χέρια του μια Amiga 600, είχα βάλει στο μάτι τον Vampire 2, τον καλύτερο - με τεράστια διαφορά από τον δεύτερο - επιταχυντή που έχει κυκλοφορήσει ποτέ για οποιοδήποτε μοντέλο Amiga. Ψάχνοντάς το όμως λίγο καλύτερα, διαπίστωσα ότι όχι μόνο ο Vampire 2 δεν είναι ετοιμοπαράδοτος, αλλά και το ότι για να μπει κανείς στη λίστα με τις προπαραγγελίες πρέπει να έχει μπάρμπα στην Κορώνη (!), καθώς απ' ότι φαίνεται ο kipper2k κάθε άλλο παρά συγκινείται από τα emails των δυνητικών πελατών του!

Επειδή - δεν θα το κρύψω - αυτή η συμπεριφορά εμένα προσωπικά με ξενερώνει κι επειδή θεωρώ ότι είναι υποχρέωση του καθενός να απαντάει στα emails που του στέλνουν - ειδικά όταν πρόκειται για ανθρώπους που απλά θέλουν να αγοράσουν αυτό κατασκευάζει και πουλάει - αποφάσισα να στραφώ σε κάτι άλλο, φθηνότερο και άμεσα διαθέσιμο. Κατέληξα σε 2 επιλογές, τον ACA 620 της Individual Computers και την Furia 2. Πάνω-κάτω έχουν και οι δύο την ίδια τιμή (περί τα 100€) αλλά, με μια προσεκτικότερη εξέταση, σε κάθε τομέα η Furia 2 υπερτερεί: αρχικά, φαίνεται και με γυμνό μάτι ότι είναι πιο στιβαρή, πιο ευμεγέθης και πιο σταθερή κατασκευή με ψύκτρα, βάσεις για βίδωμα στο motherboard της 600άρας κλπ. Δευτερευόντως, η Furia 2 είναι πιο γρήγορη, αποδίδοντας (με χρήση του Sysinfo) περί τα 5,90 MIPS σε σχέση με τα περίπου 3,40 MIPS του ACA 620. Τρίτον... και τι δεν έχουμε ακούσει για τον ACA 620 τον τελευταίο καιρό: ασυμβατότητες, ασταθές "κούμπωμα", κακό after sales support, άσχημη συμπεριφορά από τον Jens στους πελάτες του και πάει λέγοντας. Συνεπώς, η επιλογή ήταν μία, και ήταν πιο ξεκάθαρη από ποτέ: Furia 2.

"Made in Slovakia"; Καλό!

Ρίχνοντας μια γύρα στα "γνωστά μέρη" βρήκα την Furia 2 ετοιμοπαράδοτη με κόστος που κυμαινόταν από 105-125€ (με τα ταχυδρομικά να συμπεριλαμβάνονται στην τιμή). Κι εκεί ήταν που έσκασε μύτη η "υπηρεσία"! "Ποια είναι η υπηρεσία;" θα ρωτήσετε. Αχ, είστε τόσο αγνοί και άμαθοι! Αναφέρομαι στον πασίγνωστο - σε όσους ασχολούνται με το hobby του retro computing και όχι μόνο! - Mike, με την κλασική ατάκα του "θα τα βρει όλα η υπηρεσία"! Ναι, δεν είχα ιδέα ότι συνέβαινε κάτι τέτοιο αλλά ο Mike μου αποκάλυψε ότι είχε στην κατοχή του ΚΑΙ Furia ΚΑΙ Furia 2! Εντάξει, ήταν επόμενο τα πράγματα να πάρουν "τον δρόμο τους": έπεσε χρήμα κάτω απ' το τραπέζι, ύποπτοι τύποι σε σκοτεινά σοκάκια έκαναν τράμπα σε είδη και υπηρεσίες, ξέρετε πώς πάνε αυτά τα πράγματα. Το αποτέλεσμα της όλης αυτής ιστορίας είναι ότι εγώ βρέθηκα με μια Furia 2 για να εγκαταστήσω στην Amiga 600 του φίλου μου Διαμαντή (βασίλισσα σε έχω!) και ο Mike με 2 καφάσια Fix, ένα νεφρό σε μέτρια κατάσταση, μια ετήσια συνδρομή στο Guns n' Ammo και ένα σακί πασατέμπο (αλατισμένο). Καθόλου άσχημα!

Στην κάτω πλευρά της πλακέτας βλέπουμε τα ονόματα όσων έκαναν donation στο project. Ίσως να βρείτε και κάποιον γνωστό σας εδώ πέρα!

Λοιπόν, το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση στην Furia 2 είναι ότι είναι πιο μικρή απ' όσο νόμιζα, βλέποντας τις φωτογραφίες στο internet. Πράγμα λογικό βέβαια, καθώς αλλιώς δεν θα χώραγε μέσα στην 600άρα! Σαν κατασκευή είναι όντως εξαιρετική, και δείχνει σα να βγήκε από γραμμή παραγωγής μεγάλης εταιρίας ηλεκτρονικών. Είναι εξοπλισμένη με έναν Motorola 68EC020 (όπως και η Amiga 1200) στα 25MHz (της Amiga 1200 είναι στα 14MHz) που όμως είναι χρονισμένος τελικά στα 28MHz. Ο 68EC020 συνεπικουρείται από ένα μαθηματικό συνεπεξεργαστή Motorola 68882 (και αυτός λειτουργεί στα 28MHz - υπάρχει πάντως και φθηνότερη έκδοση χωρίς τον μαθηματικό συνεπεξεργαστή) και από 9,5ΜΒ μνήμης RAM. Λόγω της απουσίας MMU (Memory Management Unit) από τον 68EC020 σε σχέση με τον "κανονικό" 68020 η Furia 2 μειώνει αυτόματα την μνήμη την στα 4ΜΒ όταν διαπιστώνει ότι είναι συνδεδεμένη και ενεργή κάποια κάρτα στο PCMICA slot.

Μετά την τοποθέτηση της Furia 2 ο σκληρός δίσκος είναι... υποχρεωμένος να μετακομίσει!

Πέρα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά τώρα, η Furia 2 είναι πανεύκολη στην τοποθέτηση, το socket της εφάπτεται στεγανά στον 68000 της Amiga 600 και, δεν θα σας κρύψω ότι λόγω τεμπελιάς δεν μπήκα καν στον κόπο τα βιδώσω τους 3 αποστάτες που σταθεροποιούν την κάρτα στο motherboard της Amiga!

Δεν φαίνεται στη φωτογραφία, αλλά τελικά δυσκολεύτηκα πολύ να "βολέψω" κάπου τον σκληρό δίσκο...

Η Furia 2 λειτούργησε κατευθείαν την πρώτη φορά που άναψα την Amiga 600 μετά την τοποθέτησή της και, χωρίς να κάνω απολύτως τίποτα, εντυπωσιάστηκα από την ταχύτητά της! Πώς συνέβη αυτό; Πολύ απλά, είχα ρυθμίσει να φορτώνεται μια εικόνα ανάλυσης 1340x588 (αν θυμάμαι καλά) pixels ως wallpaper, η οποία, υπό νορμάλ συνθήκες (με τον 68000 και την 4ΜΒ fast RAM κάρτα του kipper2k) έκανε περίπου 8-10 δευτερόλεπτα να εμφανιστεί. Τώρα, με την Furia 2 σε λειτουργία, εμφανίστηκε μετά από 1-2 δευτερόλεπτα!

Το output του Showconfig.

Αφού το μηχάνημα έδειχνε να δουλεύει σωστά, αποφάσισα να αρχίζω να δοκιμάζω κάποια προγράμματα - αρκετά μάλιστα απ' αυτά δεν δούλευαν καθόλου με το προηγούμενο configuration, αφού απλά "κρεμούσαν". Για να τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά, όμως...

Αρχικά δοκίμασα το Personal Paint το οποίο δούλευε και πριν κανονικότατα, αλλά, η διαφορά στην ταχύτητα με τη χρήση της Furia 2 ήταν απλά... χαώδης! Εκεί που το άνοιγμα ενός αρχείου .jpg μπορεί να έπαιρνε μέχρι και... 5 λεπτά (!), πλέον έχουμε πέσει στα 20-30 δευτερόλεπτα. Και αναφέρομαι σε αρχείο υψηλής ανάλυσης και με πολλά χρώματα, έτσι;

To Personal Paint λειτουργεί ταχύτατα!

Στη συνέχεια δοκίμασα το Which Amiga?, το οποίο ποτέ πριν δεν είχα καταφέρω να τρέξω στο συγκεκριμένο μηχάνημα χωρίς να κρεμάσει. Με την Furia 2 απλά έτρεξε κανονικά!

Ναι, ΟΚ, Amiga 500+. Καλά τα λες!

Ένα άλλο πρόγραμμα που μέχρι τώρα δεν λειτουργούσε - προς μεγάλη μου απογοήτευση, μάλιστα - ήταν η νέα έκδοση (4.0) του Sysinfo καθώς η Amiga 600 "πάγωνε" μετά την εκτέλεσή του. Last year κι αυτό όμως, αφού τώρα έτρεχε κανονικά και μάλιστα μου έδωσε 5,89 MIPS (Million Instructions Per Second), κατατάσσοντας την Amiga 600 με την Furia 2 από πλευράς απόδοσης κάπου μεταξύ της Amiga 3000 με 68030 στα 25MHz και της Amiga 4000 με 68040 στα 25ΜΗz! Πάντως το Sysinfo ανέφερε μάλλον λάθος την ταχύτητα του 68EC020 στα 31,6MHz, ενώ το Which Amiga? "έπεφτε" πιο κοντά, αναφέροντας 28,4MHz...

"Smell the rubber?". Έτσι!

Επόμενο βήμα - αλλά και αρκετά "πονεμένη" ιστορία - η δοκιμή του WHDload. Γιατί πονεμένη; Θα σας πω. Το λοιπόν, είχα εγκαταστήσει κανονικά το WHDload (την τελευταία έκδοση), είχα περάσει το keyfile μου και είχα φτιάξει τον φάκελο kickstart μέσα στο DEVS: που είχε τις απαραίτητες ROMs από Α500 και Α1200 και τα αντίστοιχα .pat και .rtb αρχεία. Επίσης, είχα μεταφέρει και έναν σημαντικό αριθμό από παιχνίδια και demos - σε μορφή για εκτέλεση μέσω WHDload. Όλα αυτά στο προηγούμενο configuration, με 68000, 2ΜΒ chip RAM και 4MB fast RAM. Με αυτά που σας ανέφερα λοιπόν, κάποια παιχνίδια και demos έπαιζαν κανονικότατα, κάποια άλλα (λίγα) έβγαζαν κάποιο μήνυμα λάθους με τις "κλασσικές" επιλογές Suspend/Reboot και κάποια άλλα, πολλά μάλιστα, έκαναν το power LED της Α600 να αναβοσβήνει και μετά ο υπολογιστής έκανε reset. Επίσης, το κουμπί εξόδου από το WHDload ΔΕΝ λειτουργούσε. Σε κανένα πρόγραμμα. Όλα αυτά χωρίς κάποιο σαφές μήνυμα λάθους, έτσι, για να ξέρω τι συμβαίνει και να μπορώ να το αντιμετωπίσω...

Ερχόμαστε λοιπόν στον μαγικό κόσμο της Furia 2 στον οποίο το WHDload, ναι, κρατηθείτε, εμφανίζει μηνύματα λάθους! Επιτέλους, μετά από 3 εβδομάδες που παιδευόμουν και δοκίμαζα software άσκοπα μη μπορώντας να καταλάβω τι φταίει, τώρα, με τον 68EC020 επάνω, η Amiga - και το WHDload, βασικά - λειτουργούσε όπως υποτίθεται ότι θα έπρεπε και μου εμφάνισε το μήνυμα λάθους/θεόσταλτο δώρο: δεν βρέθηκε το αρχείο με την ROM της Α500 στο DEVS:kickstarts. Προσέξτε: kistartS! Ναι, είχα κάνει λάθος το τελικό "S" στο όνομα του φακέλου με τις ROMs και τα υπόλοιπα αρχεία και με τον 68000 το WHDload απλά "έσκαγε" σε τυχαίες φάσεις! Συμπέρασμα - και δώστε βάση σ' αυτό - είναι ότι όπως και τόσα προγράμματα FTP, web browsers, το Hippo Player και πολλά-πολλά άλλα, το WHDload, ό,τι κι αν λένε, ΔΕΝ λειτουργεί σωστά με τον "μαμά" 68000! Προφανώς, επειδή όλοι οι developers από το 1992 και μετά δούλευαν με Amiga 1200 ως το απόλυτο minimum, θεωρούσαν ότι οι εφαρμογές τους θα έτρεχαν σωστά και σε plain 68000, πράγμα που δυστυχώς δεν συμβαίνει! Συνεπώς, - και βάλτε το καλά στο μυαλό σας -, όποια μα όποια Amiga κι αν έχετε, αν θέλετε να κάνετε κάτι περισσότερο από το να τρέχετε παιχνίδια από δισκέτες, αναβαθμίστε την σε (τουλάχιστον) 68EC020! You have been warned!

Εννοείται φυσικά ότι μετά τα παραπάνω και την αλλαγή του ονόματος του directory από "kickstart" σε "kickstarts", όλα έπαιζαν κανονικά σε ό,τι αφορά το WHDload...

Τι AGA chipset και πράσινα άλογα; Το Lionheart έχει καλύτερα γραφικά από το 95% των AGA παιχνιδιών!

Τελευταίο πράγμα που δοκίμασα - για το παρόν επεισόδιο, εννοείται! - ήταν το θέμα του internet, και, για να ακριβολογώ, των browsers. Με τον 68000 δεν μου έτρεχε ούτε ο iBrowse, ούτε ο AWeb (οι εκδόσεις για 68000!), ούτε καν ο Voyager! Ε, ναι, καλά το καταλάβατε, και αυτά επίσης ανήκουν στο παρελθόν: εγκατέστησα τον iBrowse και το AmiSSL, πέρασα και το keyfile μου (ναι, κάποτε τα είχα αγοράσει όλα αυτά original προσδοκώντας στην κυκλοφορία ενός CSS capable browser!) και δοκίμασα - τι άλλο; - το amiga.gr του φίλου και χρόνιου ευεργέτη της Amiga community (δεν υπερβάλλω!) Walkero. "Γιατί το amiga.gr;" αναρωτιέστε; Γιατί πρόσφατα ο δημιουργός του με διαβεβαίωσε ότι το (πολύ ενδιαφέρον και αξιόλογο) site του "παίζει" σωστά σε classic Amiga. Ε, ναι λοιπόν, για του λόγου το αληθές μπορείτε να δείτε το παρακάτω screenshot!

Μην σας κάνουν εντύπωση τα "?": δεν έχει (ακόμα!) υποστήριξη ελληνικών η Α600...

Φυσικά, ο βασικός λόγος για τον οποίο ήθελα να λειτουργεί ο browser ήταν για download αρχείων στην Amiga. Έτσι λοιπόν ο iBrowse έπρεπε να συνδέεται και να λειτουργεί σωστά με το aminet και τον fileserver μου. Ιδού!

Ναι, διάβασε το keyfile...

To aminet είναι λειτουργικό και γρήγορο!

Όλα καλά και ρόδινα, λοιπόν; Δεν έχει μειονεκτήματα η Furia 2; Καταρχάς, για να απαντήσω στην ερώτηση αυτή πρέπει να την χρησιμοποιήσω κι άλλο - δεν είναι σωστό να καταλήγουμε σε συμπεράσματα με δοκιμές μίας μέρας, έτσι δεν είναι; Επίσης, θα πρέπει να δοκιμάσω κάποια killer apps (χαχα!) όπως τα Wing Commander, Wolfenstein 3D και, γιατί όχι και το Doom, για να δω πώς - και αν! - τρέχουν. Αυτό πάντως που διαπίστωσα μέχρι τώρα είναι ότι η καρτούλα είναι οικονομική, ταχύτατη και καλοφτιαγμένη και έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα, που δεν είναι άλλο από το ότι η διαθέσιμη fast RAM "πέφτει" στα 4ΜΒ αν ενεργοποιήσουμε την PCMCIA. Ναι, δυστυχώς, εκεί που έχουμε 9,5ΜΒ fast RAM ελεύθερα, με το που τρέχουμε το Miami η μνήμη πέφτει αυτόματα στα (περίπου) 3,5ΜΒ! Είναι θαύμα που έστω και έτσι λειτουργεί ο iBrowse! Απ' την άλλη φυσικά, δεν είμαστε πάντα υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούμε την PCMCIA οπότε, στην περίπτωση αυτή, η Furia 2 δείχνει να είναι υπερεπαρκής για οποιαδήποτε χρήση...

6 σχόλια:

  1. Παναγιώτη μπράβο για την νέα ανάρτηση σου. Αν και κάτοχος α1200 με blizzard στα 50mhz (keropi powered...) ομολογώ ότι ζήλεψα την δουλειά σου και το μεράκι σου. Θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι που ανέβασες σε προηγούμενο επεισόδιο για την α600 σου! Έγραψες λοιπόν ότι είχες ένα σκαρτ που δούλευε δοκιμασμένα σε lcd οθόνες-τηλεοράσεις! Θα ήθελες να μου πεις που το αγόρασες διότι το δικό μου δεν δουλεύει παρά μόνο σε απλές crt;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σπύρο, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Λοιπόν, το καλώδιο που χρησιμοποιώ, αν δεν απατώμαι, μου το έχει φτιάξει ο Δημήτρης (MasterGR). Μπορείς να βρεις το email του σε κάποια απ' τις αναρτήσεις μου, π.χ. αυτή για το bartop arcade ή αυτή για το Final Cartridge...

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ...θα μιλήσω μαζί του! Συνέχισε την καλή δουλειά! :)

      Διαγραφή
  2. ΤΡΕΛΑΝΕ ΜΕ! Να σου πω την αληθεια το περιμενα οτι αφου (ξανα)αρχισες το αθλημα με την 600αρα δεν θα κρατιοσουν χωρις accelerator.
    Γελασα πολυ εκει με το S στο kickstartS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, αυτό είναι πάντως: ό,τι βάλαμε, βάλαμε. Τώρα θα πρέπει να την βελτιώσουμε όσο πάει μέσω software. Εκτός κι αν κάποτε αξιωθούμε να βρούμε καμιά Vampire 2 (χλωμό)!

      Εγώ ρε Διαμαντή ΔΕΝ γέλασα με το S στο kickstarts! Όχι τίποτα άλλο, αλλά χρειάζεσαι αναβάθμιση στον επεξεργαστή για να δεις τα μηνύματα λάθους; Ούτε η Apple δεν τα κάνει αυτά! :-D

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.