Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Η ιστορία μιας Amiga 600 - Επεισόδιο 3

Έφτασε λοιπόν η ώρα η ώρα να κάνω αυτό που όλο και περισσότερο βαριέμαι τα τελευταία χρόνια - ναι, είναι καθαρά σημάδι της ηλικίας! -, το να ανοίξω την Amiga προκειμένου να εγκαταστήσω τις 2 επεκτάσεις μνήμης και τη νέα ROM. Παραδόξως, και σε πλήρη αντίθεση με τα όσα περίμενα, ούτε βατράχια βρήκα μέσα, ούτε σκουριές, ούτε... μελισσοφωλιές (!): μόνο λίγη σκόνη, that's it. Α, και φυσικά το πολύ μακρύ καλώδιο για τον σκληρό δίσκο για το οποίο με είχε... προειδοποιήσει ο Διαμαντής!


Το πρώτο πράγμα που διαπίστωσα ήταν το ότι θα έπρεπε να φύγει η βάση του σκληρού δίσκου, προκειμένου να χωρέσει η επέκταση της fast RAM. Μικρό το κακό, μιας και ο δίσκος ήταν απλά ξαπλωμένος ανάποδα επάνω της!


Αφαίρεσα λοιπόν την βάση του σκληρού και κούμπωσα την 4ΜΒ fast RAM επέκταση του kipper2k πάνω στον 68000. Για να είμαι ειλικρινής προσπάθησα να την σταθεροποιήσω πλήρως χρησιμοποιώντας έναν αποστάτη και τις ανάλογες βίδες, αλλά αυτό είχε μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα καθώς "τραβούσε" την επέκταση από τη μία πλευρά με αποτέλεσμα να την ξεκουμπώνει. Αν υπήρχε η δυνατότητα να τοποθετήσω αποστάτη και βίδες και από την απέναντι πλευρά τότε θα μπορούσα να εξασφαλίσω σταθερό και παντώς καιρού "κούμπωμα" αλλά, μιας και δεν υπάρχει, απλά αφαίρεσα και τον πρώτο αποστάτη. Ακόμα κι έτσι, η επέκταση φαίνεται να κάθεται μια χαρά στη θέση της πάντως. Στη συνέχεια τοποθέτησα και την "νέα" ROM (Kickstart 3.1):


Μετά ήταν η σειρά της επέκτασης μνήμης της chip RAM (1MB) η οποία όμως μπορούσε να τοποθετηθεί με τα chips να "κοιτάνε" είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω - και δεν είχα την παραμικρή ιδέα για το πώς θα έπρεπε να μπει! Τελικά, και με σαφέστατο τον κίνδυνο να τα κάψω όλα (!), την τοποθέτησα με τα chips από την πάνω πλευρά και άναψα την Amiga: δεν είδα κάποιον καπνό να βγαίνει ή κάτι αντίστοιχο, οπότε κατάλαβα ότι μάλλον... καλά πάμε! Και, όντως, μετά από μερικά δευτερόλεπτα είδα το Workbench! Έλεγχος στο "About" και..


Ναι, την βλέπει την ROM! Εκτέλεση του showconfig και... ορίστε και οι επεκτάσεις μνήμης!


Τέλεια λοιπόν, όλα δείχνουν να δουλεύουν σωστά! Λόγω καθαρά προσωπικής παραξενιάς και ιδιοτροπίας, ήθελα πριν κλείσω την Amiga να αφαιρέσω και την θωράκιση που βρισκόταν στην κάτω πλευρά του motherboard (η επάνω θωράκιση πρέπει να είχε "κάνει φτερά" από τα 90s!).


Πάει κι αυτή! Τοποθέτησα καλού-κακού και τον σκληρό δίσκο μέσα σε ένα σακουλάκι για να αποφύγω κάποια ανεπιθύμητη επαφή με κάποιο μεταλλικό κομμάτι (όχι και η πλέον "επαγγελματική" λύση, αλλά λέμε τώρα...) και πλέον ήμουν έτοιμος για να ξανακλείσω την Amiga στο case της!


Φυσικά, μετά από την όλη διαδικασία κάποια parts περίσσεψαν:


Και πλεόν μπορώ να εγκαταστήσω όποια έκδοση του AmigaOS (Workbench, για τους πιο ηλικιωμένους!) θέλω:


Εντάξει, θα κάνω το αναμενόμενο εννοείται, θα εγκαταστήσω το AmigaOS 3.1 πάνω από την εγκατάσταση του AmigaOS 2.05 που είχα ήδη φτιάξει...


Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και το απαραίτητο restart ένας γρήγορος έλεγχος για μνήμες και λειτουργικό (οι ρυθμίσεις μου διατηρήθηκαν όπως τις είχα από το OS 2.05):


Όλα εντάξει! Αφού λοιπόν είμαστε στο σημείο που επιθυμούσαμε από hardware και λειτουργικό σύστημα, είμαστε έτοιμοι για να περάσουμε στο επόμενο σκέλος που δεν είναι άλλο από την δικτύωση! Όπως θα θυμάστε ίσως είχα προμηθευτεί από τον φίλο Vulture μια ασύρματη κάρτα δικτύου, οπότε...

Αλλά ας τα αφήσουμε αυτά, καθώς τα δούμε βήμα-βήμα αναλυτικά στο επόμενο επεισόδιο!

12 σχόλια:

  1. 2 ερωτησουλες παρακαλω.
    - Γιατι αφαιρεσες την κατω θωρακιση?
    - Ο σκληρος δισκος δεν υπαρχει πιθανοτητα να υπερθερμανθει μεσα στο πλαστικο σακουλακι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωχ, τσαντίσαμε τον ιδιοκτήτη!

      Λοιπόν, τη θωράκιση την αφαίρεσα γιατί από τη μία είναι παντελώς άχρηστη - εκτός αν έχεις τρανζιστοράκι ΑΜ δίπλα! - και από την άλλη έχω κόψει τόσες φορές τα δάχτυλά μου σε θωρακίσεις Amiga που δεν θέλω ούτε να τις βλέπω! Εννοείται ότι την έχω φυλάξει κι αν κάποτε το αποφασίσουμε την ξαναβάζουμε...

      Ο δίσκος όχι, δεν κινδυνεύει από το σακουλάκι. Ειδικά στο AmigaOS που δεν δουλεύει ακατάπαυστα όπως στα Vista/Win 8 κλπ δεν έχει θέμα...

      Διαγραφή
    2. Δεν τσαντιστηκα ρε καμενε! Σου εχω απολυτη εμπιστοσυνη στο θεμα τις Αμιγκουλας μου. Ηταν ειλικρινεις ερωτησεις :)

      Διαγραφή
  2. Παναγιώτη, μου φαίνεται θα σου δώσω την Α1200 μου να πειραματιστείς ανάλογα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα! Σου περισσεύει κι εσένα η κάτω θωράκιση; :-)

      Διαγραφή
    2. Δεν την έχω ανοίξει ακόμα και δεν έχω ιδέα αν έχει θωράκιση κάτω, πάνω ή είναι γυμνή,

      Διαγραφή
    3. Δεν την έχεις ανοίξει ακόμα; Wow! Τότε παίζει να έχει θωράκιση και πάνω και κάτω. Που δεν είναι κακό πράγμα εννοείται, απλά, την ώρα και τη στιγμή που θα αποφασίσεις να βάλεις (ή να αλλάξεις) δίσκο θα διαπιστώσεις ότι θα χάσεις 5-10 λεπτά παραπάνω απ' τη ζωή σου λόγω της ύπαρξής της...

      Διαγραφή
    4. Δεν την έχω ανοίξει εγώ! Μεταχειρισμένη την πήρα, βαμμένη μαύρη ήταν, έχει CF στο IDE, οπότε φαντάζομαι - κανονικά με εικόνες - τον προηγούμενο ιδιοκτήτη να ξηλώνει βίδες, καπάκια, καλωδιοταινίες κτλ.
      Τι θα βρω μέσα αν την ανοίξω είναι το θέμα :-)

      Διαγραφή
    5. Είναι μαύρη και με μαύρο πληκτρολόγιο; Αν ναι, είναι καλή φάση!

      Διαγραφή
    6. Μαύρη με κιτρινισμένο πληκτρολόγιο δυστυχώς. Άσε που το μαύρο θέλει ένα πέρασμα γιατί έχει αρπάξει.

      Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.