Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Review: More Tea, Vicar? για τον ZX Spectrum

Στην εγγλέζικη αργκό, η φράση "more tea vicar" συνηθίζεται να ακούγεται ως αντίδραση στην πράξη ενός ατόμου να "αεριστεί" μπροστά σε κόσμο. Στον τομέα του retro computing είναι ο τίτλος ενός εξαίσιου shoot 'em up για τον Sinclair ZX Spectrum που είχε πρωτοκυκλοφορήσει ως demo το 2003 και τελικά ολοκληρώθηκε και κυκλοφόρησε κάτω από το label της Cronosoft το 2012. Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι η Cronosoft είναι μια εταιρία που αναλαμβάνει να κυκλοφορήσει τα παιχνίδια διαφόρων δημιουργών/προγραμματιστών για retro υπολογιστές σε "πρωτότυπες" κασέτες/δισκέτες με πλήρη συσκευασία που περιλαμβάνει κουτί, επαγγελματικά φτιαγμένο εξώφυλλο, οδηγίες κλπ και σε ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή (συνήθως κάτω από 5 λίρες Αγγλίας). Υπό το label της Cronosoft λοιπόν έχουν κυκλοφορήσει δεκάδες παιχνίδια για 8μπιτους (κυρίως) υπολογιστές τα τελευταία χρόνια, συνεπώς η εν λόγω εταιρία προβλέπεται να απασχολήσει τη στήλη και στο μέλλον…


Ας επιστρέψουμε όμως στο More Tea, Vicar?. Το παιχνίδι είναι ένα left-to-right side scrolling shoot 'em up, της σχολής που δημιούργησαν τίτλοι όπως το R-Type, το Nemesis και πολλά άλλα παιχνίδια-σταθμοί της δεκαετίας του '80. Είναι επίσης η ζωντανή απόδειξη ότι αν δεν υπήρχε ο Ανερούσης και τα δημιουργήματά του, το πιθανότερο είναι ότι θα την είχαμε πέσει όλοι στα… adventures! Πέραν της πλάκας, αναφέρω τον (κορυφαίο) κατασκευαστή joystick γιατί το More Tea, Vicar? απλά… δεν παίζεται χωρίς τη χρήση χειριστηρίου Tomahawk ή, κατά προτίμηση, Pacman! Όταν αρχικά (και επί μισή ώρα) προσπάθησα να παίξω το παιχνίδι με πληκτρολόγιο, η μέση διάρκεια ζωής σε κάθε "κανονάκι" ήταν γύρω στα 10-15 δευτερόλεπτα! Όταν τελικά αποφάσισα να χρησιμοποιήσω το Pacman, κατάφερα να φτάσω σχετικά άνετα στο 2ο level του παιχνιδιού (από τα 4). Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι το More Tea, Vicar? είναι από αρκετά μέχρι πολύ δύσκολο. Σε όλα τα σημεία του εκτός από τα bosses χρειάζεται κολασμένο firing που, αναγκαστικά θα το κάνετε… χειροκίνητα (!), καθώς το autofire υστερεί λιγάκι σε ταχύτητα. Στα σημεία που θα συναντήσετε τα bosses από την άλλη, απαιτείται υπομονή και ακρίβεια στις κινήσεις, καθώς θα προσπαθείτε να στριμώξετε το διαστημόπλοιό σας στο μοναδικό σημείο της οθόνης που δεν μπορεί να σας πετύχει η "γουρούνα".




Θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά σε κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά του More Tea, Vicar?. Καταρχάς τα γραφικά του, σχεδιασμένα από τον Javier Alcaniz είναι πολύ καλά (όχι εξαιρετικά, αλλά πολύ καλά) ενώ η μουσική που συνοδεύει το παιχνίδι - και θα μπορέσουν να την ακούσουν μόνο οι κάτοχοι 128άρη Spectrum - είναι εξαιρετική, και βοηθάει ιδιαίτερα στη δημιουργία μιας συνολικής shoot 'em up ατμόσφαιρας. Το πλέον εξαίρετο βέβαια στοιχείο που κυριαρχεί σε κάθε σημείο είναι ο άψογος προγραμματισμός από τον Jonathan Cauldwell: η ομαλότητα στις κινήσεις των sprites, το pixel-perfect sprite collision, το επίπεδο δυσκολίας που, αν και μεγάλο δεν αποτρέπει τον παίκτη από το να ξαναδοκιμάσει, όλα αυτά συντελούν στη δημιουργία ενός ιδιαίτερα αξιόλογου συνόλου - ενός shoot 'em up που μπορεί να σταθεί χωρίς κόμπλεξ δίπλα στους μεγάλους τίτλους του παρελθόντος.

Βαθμολογία: 8,5/10

Το review που διαβάσατε δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο 6ο τεύχος του περιοδικού Retro Planet, που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.