Δεν ξέρω σε πόσους εκεί έξω λέει κάτι το όνομα Jim Sachs, αλλά είμαι βέβαιος ότι άπαντες γνωρίζουν το γνωστότερο δημιούργημά του, το περίφημο Defender of the Crown, το παιχνίδι που αποτέλεσε ουσιαστικά την απαρχή του gaming στην Amiga και τον παρθενικό τίτλο της πάλαι ποτέ κραταιάς Cinemaware. Ο Jim Sachs ήταν ο υπεύθυνος για τα γραφικά του Defender of the Crown τα οποία - ας μη γελιόμαστε - ήταν το ιδιαίτερο γνώρισμα που έκανε το παιχνίδι να ξεχωρίζει και του έδωσε για πάντα μία θέση στο πάνθεο των video game classics.
Όμως ο κύριος Sachs, πριν φτάσουν οι ημέρες της συνεργασίας του με την Cinemaware, είχε προλάβει να ιδρύσει το δικό του software house, με την... πομπώδη ονομασία Sachs Enterprises. Η τελευταία κυκλοφόρησε το 1984 ένα από τα δημοφιλέστερα video games της εποχής στις Η.Π.Α. για τον Commodore 64, το Saucer Attack, που διαδραματιζόταν σε μία Washington που δεχόταν επίθεση από εξωγήινους. Δυστυχώς για τον Sachs, το παιχνίδι του οφείλει τη δημοφιλία του στο γεγονός ότι άπαντες το είχαν σε κόπια και όχι σε original, με αποτέλεσμα η Sachs Enterprises να μη μακροημερεύσει τελικά.
Ωστόσο, αμέσως μετά τη δημιουργία του Saucer Attack, ο Jim Sachs ξεκίνησε να δουλεύει πάνω σε ένα ιδιαίτερα μεγαλεπήβολο project, που επρόκειτο να ονομαστεί Time Crystal και, στον αισθητικό τομέα, ήταν αντίστοιχου επιπέδου με το Defender of the Crown. Ο Sachs, διαπιστώνοντας τις ελάχιστες πωλήσεις του Saucer Attack, αποφάσισε να εγκαταλείψει την πλατφόρμα του Commodore 64 και να στραφεί σε κάποιο άλλο format που δεν θα μαστιζόταν τόσο από την πειρατεία και θα μπορούσε ταυτόχρονα να λειτουργήσει ως ο καμβάς για τα υπέροχα γραφικά που τόσο ήθελε να φτιάξει. Το μηχάνημα στο οποίο κατέληξε ήταν φυσικά η Amiga, η οποία, την εποχή που κυκλοφόρησε το Defender of the Crown δεν είχε θέματα με την πειρατεία καθώς οι χρήστες της ήταν από τη μία ελάχιστοι και από την άλλη ιδιαιτέρως φραγκάτοι. Φυσικά όλα αυτά άλλαξαν αργότερα με την έλευση της Amiga 500, η οποία ήταν κατά πολύ φθηνότερη και σηματοδότησε και την εποχή που... ό,τι κυκλοφορούσε, αντιγραφόταν!
Πίσω όμως στο Time Crystal. Η ακροτελεύτια δημιουργία του Jim Sachs στον Commodore 64 δεν έφτασε πέρα από ένα - εντυπωσιακότατο - intro και ένα early stage του πρώτου level. Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα της δουλειάς του Sachs ήταν απολύτως ενδεικτικό του συνολικού του έργου, με γραφικά που, όχι απλά ξεχώριζαν, αλλά ήταν ίσως και ό,τι καλύτερο είχε εμφανιστεί μέχρι τότε στην πλατφόρμα. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την αρχή του Time Crystal, από το αρχείο του εξαιρετικού website Games that weren't.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.