Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Ξεκίνησε το Kickstarter campaign για τον ZX Spectrum Next!

Πέρασε καιρός, αλλά μη νομίζετε ότι δεν γινόταν τίποτα: ο Henrique Olifiers και η ομάδα του είναι πλέον έτοιμοι να δεχτούν τα χρήματά μας ώστε να προχωρήσουν στην έναρξη της παραγωγής του πολυαναμενόμενου ZX Spectrum Next.


Το email έφτασε στο account μου στις 3:49. Όταν το πήρα χαμπάρι και τσέκαρα τη σελίδα στο Kickstarter, περίπου στις 8:15, είχαν συγκεντρωθεί ήδη οι £79.000 από τις £250.000 που είναι ο στόχος της καμπάνιας. Τη στιγμή που γράφω την ανάρτηση, η ώρα είναι 11:40 και το ποσό έχει φτάσει στις £125.000, ακριβώς δηλαδή τα μισά από τον τελικό στόχο - και δεν έχει συμπληρωθεί καλά-καλά μισή μέρα από την έναρξη της καμπάνιας, κάτι που είναι πραγματικά εντυπωσιακό!

Υπάρχουν διάφορα πακέτα στήριξης του project που μπορούμε να επιλέξουμε, και κατέληξα στο ότι τα πλέον ενδιαφέροντα είναι τα παρακάτω:

- με £99 παίρνετε το motherboard του ZX Spectrum Next. Καθόλου άσχημα, καθώς μπορεί - έστω και με λίγη βοήθεια από το Dremel - να τοποθετηθεί σε κανονικό case από ZX Spectrum 16K/48K ("γομολάστιχας") ή σε case από ZX Spectrum+.

- με £175 παίρνετε έναν ολοκληρωμένο ZX Spectrum Next, μέσα στο πανέμορφο case του Rick Dickinson.

- με £215 παίρνετε τον ZX Spectrum Next Plus, ήτοι έναν πλήρη ZX Spectrum Next με real time clock και WiFi module (για εδώ με βλέπω).

Θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει τις τιμές "αλμυρούτσικες", αλλά δεν νομίζω ότι είναι πραγματικά. Σκεφτείτε ότι με τα ίδια χρήματα που αγοράζατε έναν ZX Spectrum 48K το 1982 (£175) μπορείτε τώρα, εν έτει 2017, να αγοράσετε έναν ZX Spectrum Next "κουτάτο". Αν υπήρχε έστω και μια υποψία retro feeling με το NES Classic τι μπορεί να πει κανείς για τον Next; Που θα μπορείς με το που θα τον βγάλεις από τη συσκευασία του να τον συνδέσεις σε οποιαδήποτε τηλεόραση ή monitor, να γράψεις software σε μια SD κάρτα και να το τρέξεις κατευθείαν; Και, αν είσαι και μερακλής, μπορείς ακόμα και προγράμματα σε BASIC να γράψεις: οι εντολές βρίσκονται εκεί, τυπωμένες πάνω στα πλήκτρα!

Θα σας αφήσω τώρα για να πάω να "κλείσω" τον Next μου. Για περισσότερες πληροφορίες για τον ZX Spectrum Next διαβάστε εδώ και εδώ ή αφήστε τον ίδιο τον Henrique να σας παρουσιάσει μερικές δυνατότητες του μηχανήματος στο παρακάτω video:


* Η ώρα είναι 12:20 τώρα που ετοιμάζομαι να πατήσω το πορτοκαλί κουμπάκι που λέει "Δημοσίευση" για να ανεβάσω την ανάρτηση. Το ποσό που έχει συγκεντρωθεί ανέρχεται στις £137.500!

8 σχόλια:

  1. Επειδή δεν βρήκα σχετική πληροφορία, τι γίνεται με το πληκτρολόγιο αν κάποιος πάρει μόνο το board για να μπει σε original case; Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το original όπως είναι ή πρέπει να γίνει κάτι άλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, Δημήτρη, το motherboard του Next έχει τις υποδοχές για να δεχτεί τα ribbons που είχαν οι ZX Spectrum 16Κ/48Κ/+. Με λίγα λόγια, το παλιό πληκτρολόγιο "κουμπώνει" κατευθείαν. Απλά θα χρειαστεί δουλειά με το Dremel: λίγη με στο πίσω μέρος (περισσότερες υποδοχές αλλά υπήρχαν έτσι κι αλλιώς τρύπες) και πιο πολλή στο πλάι (SD card slot) και μπροστά αριστερά (joystick port).

      Πάντως, αν κάποιος το κάνει καλά, θα είναι πολύ cool μετατροπή για το παλιό case του Spectrum!

      Διαγραφή
  2. Αυτό σκέφτηκα και εγώ ως πιθανότητα. Καταπληκτικό και πανέμορφο το νέο case αλλά η μόνη πιθανότητα να σκεφτώ ένα τέτοιο project είναι τελικά μπροστά μου έχω πάλι μια...γομολάστιχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω, γομολάστιχες έχω αρκετούς - γιατί βασικά βαριέμαι να τους τσεκάρω/επισκευάσω για να τους δώσω! Το νέο case με ψήνει άσχημα και, δεν θα σου πω ψέματα, αυτό που πραγματικά με "σκοτώνει" είναι το ότι έβαλαν τις εντολές στα πλήκτρα! Αυτό το θεωρώ προσωπικά εξαιρετική κίνηση, να μπούμε σε original ZX Spectrum mode να γράψουμε τα ηλίθια προγραμματάκια μας όπως παλιά και, αν πηγαίνουν αργά, ενεργοποιούμε και το Turbo mode άμα λάχει!

      Δεν ξέρω, εγώ ήδη έκανα pledge το μοντέλο των £215 (£240 με τα ταχυδρομικά). Ελπίζω να πάνε όλα καλά - ήδη σκέφτομαι τη μέρα που θα μυ έρθει ο "νέος" Spectrum με το ταχυδρομείο...

      Άσχετο, αλλά μήπως σκοπεύεις να περάσεις απόψε από VCS; Γιατί, απ' ότι το βλέπω, εγώ δεν θα μπορέσω να κατέβω την Τετάρτη. Αν δεν μπορείς no worries, θα την βρούμε την άκρη...

      Διαγραφή
    2. Θα το παλέψω, και αν τα καταφέρω θα σε ενημερώσω εγκαίρως. Τρέχω και εγώ όπως σου είπα το τελευταίο διάστημα. Θέλω να περάσω αλλά όλο κάποια εκκρεμότητα μου τρώει το χρόνο και σύμφωνα με το γνωστό νόμο Μέρφι, είναι πάντα ημέρες και ώρες "μαζωξης"...

      Διαγραφή
    3. Ναι, φυσικά, σε καταλαβαίνω απόλυτα! Εγώ πάντως θα κοιτάξω να πάω και να έχω μαζί μου και ένα HP απ' αυτά που γράφουν δισκέτες - αχρείαστο να 'ναι! :D

      Διαγραφή
  3. Το θέλω!...Το θέλω πολύ αλλά τα όβολα πενιχρά...Οι μέρες τελειώνουν και εγώ ακόμη μαδάω τη μαργαρίτα...Να το πάρω,Να μην το πάρω....Α, ρε σε τη χώρα ζούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ που το "έκλεισα" θα φροντίσω να διώξω (σχεδόν) ό,τι έχω και δεν έχω από παλιό Spectrum έτσι ώστε να ισοφαρίσω το έξοδο. Τι να κάνεις, Rick Dickinson είναι αυτός, φτιάχνει ωραία πράγματα ο άτιμος!

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.