Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Ένας χρόνος χωρίς το Amigaplanet: σε ευχαριστώ, Amigahellas! (μέρος 2ο)

Πριν προχωρήσω με τη συνέχεια της (θέλω να πιστεύω) ενδιαφέρουσας ιστορίας της δημιουργίας του Amigaplanet και της περίφημης "διάσπασης" ή "σχίσματος" μεταξύ των μελών του τελευταίου και αυτών του Amigahellas, θα ήθελα να τονίσω ότι εκφράζω - προφανέστατα - προσωπικές απόψεις και παραθέτοντας posts ή τμήματα αυτών που δημοσιεύθηκαν στο παρελθόν στο εν λόγω forum σε συνδυασμό με τα όσα θυμάμαι ο ίδιος προσπαθώ να καταστήσω εμφανείς και κατανοητούς τους λόγους που οδήγησαν τα πράγματα στο σημείο που έφτασαν, δέκα χρόνια πριν. Γιατί είναι γεγονός ότι κάποιοι δεν καταλαβαίνουν, κάποιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και κάποιοι, πολύ απλά, δεν θέλησαν ποτέ να καταλάβουν...

Το 2007-2008 λοιπόν, το Amigahellas ήταν πραγματικά στα "ντουζένια" του. Τα μέλη του αυξάνονταν... γεωμετρικά, τα posts ήταν χιλιάδες και η επισκεψιμότητα over the roof. Η συμμετοχή στην DTE του 2007 καθώς και το 8ο Amigathering που έλαβε χώρα στο Bios με την περίφημη παρουσίαση του AmigaOS 4 για classic Amigas έθεσαν τον πήχη τόσο ψηλά που μόνο τώρα που έχουν περάσει όλα αυτά τα χρόνια μπορούμε, αποστασιοποιημένα, να εκτιμήσουμε τι πραγματικά οργανώθηκε, με τι επίπεδο και πόση δουλειά...



Μέσα σε αυτό χρονικό διάστημα, και πιο συγκεκριμένα για πρώτη φορά στις 14 Μαρτίου του 2008, ο (σχετικά νέος τότε) χρήστης Countraven ζήτησε από τη διαχειριστική ομάδα του Amigahellas την άδεια για τη δημιουργία ενός νέου forum, με αποκλειστική θεματολογία σχετική με το MorphOS, το οποίο όμως να αποτελεί κομμάτι του website του ΑΗ. Η ετυμηγορία των moderators ήταν προς τιμήν τους θετική, καθώς μόνο και μόνο σαν concept φαντάζει ολίγον τι ουτοπικό (και μάλλον άνευ ουσίας, αλλά το βλέπαμε διαφορετικά τότε) ένα forum να "κρέμεται" κάτω από ένα άλλο. Παρόλα αυτά, οι διαχειριστές του ΑΗ προχώρησαν σε μια μοναδική στα χρονικά κίνηση και επέτρεψαν στον Countraven τη δημιουργία του νέου forum, που ονομάστηκε Greek MorphOS Community και το οποίο ήταν, στη ουσία, η πρώτη υλοποίηση του Amigaplanet! Κατάφερα και εντόπισα το σχετικό νήμα, απ' όπου και σας παραθέτω μερικά ενδιαφέροντα posts ή, τέλος πάντων, τμήματα αυτών. Όπως και στο πρώτο μέρος, απλά παραθέτω: δεν διορθώνω ορθογραφικά λάθη κλπ...

Ιδού το "ιστορικό" post που οδήγησε στη δημιουργία του Greek MorphOS Community:

"Πρόταση - Ελληνικό Pegasos Forum
 Προτείνω την δημιουργία ενός μικρού Peg forum. Όχι ότι είμαστε και πολλοί αλα για να είναι περισσότερο νοικοκυρεμένο το πράγμα και επειδή μας απασχολούν εμάς τους λίγος και μερικά λίγο ποιο «εξειδικευμένα» θέματα για Peg που οι περισσότεροι Native Amiga Users δεν θα τα διαβάσουν ποτέ. Βλέπε Linux σε Peg, Emulation σε Peg κτλ και τα πμ πέφτουν αβέρτα.
 Να πω ότι η πρόταση δεν έχει κανέναν απολύτως διαχωριστικό χαρακτήρα από την υπόλοιπη κοινότητα και όποιος τολμήσει να το σκεφτεί έτσι θα φάει πράσινο ήλιο στο κεφάλι.
 Λοιπόν τα σενάρια που προτείνω είναι δύο:
 1. Δημιουργία sub forum εδώ μέσα.
 2. Παραχώρηση ενός domain του στυλ peg.amigahellas.gr και ανέβασμα ενός νέου μικρού forum εκεί. Το στήσιμο του φόρουμ το αναλαμβάνω εγώ. Αυτό θα έχει λίγο περισσότερη πλάκα γιατί θα φτιάξουμε και γραφικά κτλ.
 Δεν ξέρω αν κάποιος έχει επαφή και με τα παιδιά από το AmigaSympan που είχαν φτιάξει παλιότερα μια μικρή Peg community. Ίσως κάποιος να θέλει να συμμετάσχει ή να το ενσωματώσουμε στο site του AmigaSympan που έχει είδη αναφορές και υποσέλιδα για Peg.
" (χρήστης Countraven)


Παρά το μάλλον... ασυνήθιστο του πράγματος, οι αντιδράσεις, όπως θα δείτε κι εσείς, ήταν θετικές:

"παλιοζαγαρο με προλαβες πανω που σκεφτομουν να γραψω στον Μανωλη για αυτο το θεμα" (χρήστις amije)

"Εγώ πάντως, ως περήφανος ιδιοκτήτης ενός απ' αυτά τα γλυκύτατα αλογάκια, είμαι μέσα!" (χρήστης Dony)

"φιλική συμετοχή rigardie" (χρήστης rigardie)

"Μέσα παίδες, ότι θέλετε.

Αποφασίστε τι από τα δύο θέλετε καλύτερα, και ενημερώστε με για να σας στήσω είτε το subdomain είτε εδώ sub-forum.

Θα έλεγα πάντως να το δείτε πιο MorphOS, παρά Pegasos
" (moderator MrZammler)

"Και εγώ μέσα για νέο domain του στυλ
Pegasos.amigahellas.gr
ή
Morphos.amigahellas.gr
ότι αποφαίσετε.
" (χρήστης Countraven)

Κι όχι μονάχα θετικές, θετικότατες θα τις χαρακτήριζε κάποιος με μια πρώτη ανάγνωση:

"Επιτέλους. Είστε άψογοι. Κάποιοι πρέπει να το ξεκινήσουν και να το υποστηρίζουν.

Προτείνω πάντως το mos.amigahellas.gr σαν subdomain και sub forums σε αυτό εδώ το forum ώστε να είναι όλα μαζεμένα εδώ και να μην χρειάζεται κάποιος να ψάχνει σε πολλαπλά forums. έτσι, με μια αναζήτηση εδώ να μπορεί να βρει ό,τι χρειάζεται.
" (moderator Walkero)

Γύρω στις 2-3 ωρίτσες αργότερα αχνοφαίνεται μια ψιλο-διαφωνία:

"@ countraven

Φαντάσου όμως ότι κάποιος που θα θέλει να ρωτήσει για ένα 68Κ πρόγραμμα που το τρέχει στο MOS, πχ. το ArtEffect, θα πάει και θα βάλει και στα δύο forums το ίδιο θέμα. Ενώ με απλός διαχωρισμό subforums στο ίδιο forum του amigahellas, θα το βάλει μια φορά και θα μπορούν όλοι να απαντούν στο ίδιο, και μετα αν κάποιος ψάξει το ίδιο θέμα, θα το κάνει σε ένα μόνο forum.

Βασικά, αν το sub domain έχει δικό του forum διαχωρίζεται αρκετά. Σε γενικές γραμμές δεν έχω δει και πολύ κίνηση για το MOS στο forum μας, που να επιβάλλει τον διαχωρισμό του.
" (moderator Walkero)

"@Walkero

Πρακτικά τότε μπορούμε να αφήσουμε το πράγμα ως έχει και να ποστάρουμε θέματα για Πήγασο εδώ. Δεν είναι το sub-forum που θα κάνει τη διαφορά στη πράξη. Η ιδέα μου βασίστηκε κυρίως σε ένα ξεχωριστό –αλλά όχι διαχωριστικό- φόρουμ, για αυτό μίλησα και για sub domain. Φόρουμ το οποίο φυσικά θα είναι προέκταση του site με παρουσιάσεις κτλ για το οποίο έκανες λόγο εσύ.
" (χρήστης Countraven)

Και μία ακόμα, αλλά άσχετη με τα παραπάνω:

"@rigardie
Για τα ελληνικά σε MOS μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο www.amitrace.gr ώστε να δείτε tutorial πως μπαίνουν. Για μετάφραση προγραμμάτων στα ελληνικά μπορείτε να δείτε tutorial στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού μας. Εσύ πάντως καλό είναι να μην τα βάλεις, μιας και τα ελληνικά σου, ιδίως η ορθογραφία, σπάνε κόκκαλα. Γράφε καλύτερα σε greeklish.
" (moderator Walkero)

Η απόφαση τελικά λαμβάνεται με αυτό:

"ta analambano ola ego. Proteino ksexoristo mikro forumaki se subdomain typoy morphos.amigahellas.gr. Ayto lene kai oloi oi upoloipoi basika (plin tou Walkero). Ypolipoi: Parakalo epibebeoste.

Plhn tou forum 8a ftiaoxume kai site me paorusiash, ala to anebasma tou ulikou sto "main site" prepei na to analabei kapios alos. ego mporo na kanoniso to forum.

Dose mou apla xoro sto site kai 8a pareis etoimo to forum stimeno me petalouditses kai ola ta sxetika.

Th domh thn exo postarei merika posts parakato.

Perimeno to ok gia na ksekiniso.
" (χρήστης Countraven)

Αλλά η τελική μορφή (sub-forum ή ολόκληρο, ανεξάρτητο forum) δεν έχει ακόμη αποφασιστεί:

"Λοιπόν η αρχή έγινε και το κόμμα μας παραχώρησε χώρο και morphos.amigahellas.gr domain. Πάμε σε ψηφοφορία τώρα.

Όσοι είναι να συμμετέχουν ενεργά στη φάση παρακαλούνται να ψηφίσουν:

1. Θέλουν ένα νέο μικρό φόρουμ μέσα στο morphos.amigahellas.gr με δικό του περιβάλλον, skins, στο οποίο θα γραφτούμε εκ νέου και θα ξεκινήσουμε από το 0 να μιλάμε μόνο για Morphos / Peg..

2. Θέλουν ένα sub forum μέσα στο Amigahellas forum με θέματα για morphos / peg?

Ψηφίστε.. Όποιο σενάριο μαζέψει τα περισσότερα θα είναι το τρέχον. Σκεφτείτε ότι ο βασικός σκοπός θα είναι η συλλογή και η οργάνωση της πληροφορίας ώστε να προκύπτουν και κάποια επίσημα άρθρα για το περιοδικό με την υπογραφή όλων!

Έχοντας αυτό στο μυαλό εγώ ψηφίζω το 1.
" (χρήστης Countraven)

"Μπήκε η δημοσκόπηση! Ψηφίστε και κερδίστε! :-D

Και γω, σαν αντιπολίτευση, όπως είπα ήδη και στον Countraven, προτείνω το δεύτερο. Στην ουσία πιστεύω ότι σε ξεχωριστό forum, θα διασπάσει την πληροφορία αντί να την συγκεντρώνει, και θα είναι δύσκολο να το παρακολουθήσει κάποιος.

Το morphos.amigahellas.gr υπάρχει ήδη, έστειλα και κωδικούς στον Countraven για να μπει περιεχόμενο. Μένει το θέμα του forum, που..... ΕΣΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙΣ! :-D
" (moderator MrZammler)

Τελικά επικρατεί η πρόταση του ανεξάρτητου forum, η διαχειριστική ομάδα όπως είχε ήδη δεσμευθεί την δέχεται και την 5η Μαΐου του 2008 το GMC ανοίγει τα φτερά του, στη φιλόξενη αγκαλιά του Amigahellas:

"Forum up and running!

Ante ante na blepo eggrafes!
" (χρήστης Countraven)

Φυσικά, όπως είχε τραγουδίσει ο Τόλης Βοσκόπουλος, "ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο". Έτσι, όπως ξαφνικά ξεκίνησε το Greek MorphOS Community, άλλο τόσο (και πολύ περισσότερο) απότομα τελείωσε, γύρω στα 9μησι χρόνια αργότερα. Μέχρι να φτάσουμε εκεί όμως έχει δρόμο ακόμα...

(Συνεχίζεται...)

2 σχόλια:

  1. Με το σταγονόμετρο μας πας.
    Τα γράφεις ωραία, μας μαθαίνεις ιστορία του χώρου και προφανώς... περιμένω τη συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, πιο σταγονόμετρο ρε φίλε; Είναι μεγάλη η ιστορία! Άσε που "το καλό αργεί να γίνει", "όποιος βιάζεται σκοντάφτει" και τα σχετικά - μην ξεχνιόμαστε, ε;

      Σε ευχαριστώ πάντως και μην ανησυχείς, θα έρθει και η συνέχεια σύντομα!

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.