Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Atari STE: το σωστό μηχάνημα στον λάθος χρόνο

Ποτέ μου δεν συμπάθησα πραγματικά τον Atari STE (μην κοιτάτε που θέλω να αποκτήσω επιτέλους έναν σαν τρελός!): όχι ότι πρόκειται για κακό μηχάνημα, άσχημο, προβληματικό ή κάτι τέτοιο, κάθε άλλο. Ο Atari STE ήταν ίσως ο μοναδικός υπολογιστής της σειράς ST που συγκρινόμενος με την Amiga 500, σε επίπεδο τεχνικών χαρακτηριστικών, δεν έχανε σχεδόν πουθενά. Σε κάποια (λίγα) σημεία μάλιστα ήταν και ανώτερος, αλλά αυτό συνέβαινε και με τον "απλό" ST. Οπότε τι; Ποιο είναι το πρόβλημά μου; Τι με ξενίζει; Θα σας πω. Ένα και μόνο απλό πράγμα: το timing. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...


Όταν, στα τέλη του 1984 η Commodore αγόρασε την Amiga και οι άνθρωποι της εταιρίας επέστρεψαν την επιταγή των 500.000 δολαρίων που είχαν πάρει δανικά από την Atari, η τελευταία βρέθηκε ξαφνικά χωρίς τεχνολογία για να δημιουργήσει αυτό που αποτελούσε τον στόχο του Jack Tramiel, έναν 16μπιτο υπολογιστή για τις μάζες, που θα έριχνε στα βράχια το καράβι της Apple (Macintosh) και, κυρίως αυτό της μισητής πλέον Commodore, του δημιουργήματός του που ο Irving Gould τον είχε αναγκάσει να εγκαταλείψει. Έτσι λοιπόν, οι μηχανικοί της Atari - που στην συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν πρώην υπάλληλοι της Commodore που είχαν εργαστεί στα projects των PET, VIC-20 και Commodore 64 και ακολούθησαν τον Tramiel όταν αυτός απέκτησε τον (πρώην) κολοσσό του gaming - έπρεπε, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, να φτιάξουν έναν 16bit υπολογιστή από το μηδέν. Η μόνη λύση φυσικά για να γίνει κάτι τέτοιο, ήταν να χρησιμοποιήσουν ήδη διαθέσιμα parts αλλά και λειτουργικό σύστημα - δεν υπήρχε καιρός για τη δημιουργία custom chipset ή λειτουργικού από την αρχή: ο Jack Tramiel ήθελε να προλάβει την Commodore προτού κυκλοφορήσει αυτή το νέο της μηχάνημα στην αγορά, αυτό που τελικά θα γνωρίζαμε όλοι ως "Amiga 1000".


Οι άνθρωποι της Atari έκαναν πραγματικά ένα μικρό θαύμα, καθώς, μέσα σε 6-8 μήνες είχαν έτοιμο έναν 16bit υπολογιστή με χαρακτηριστικά που έκαναν τον "πολύ" Macintosh να κλαίει στη γωνίτσα του ντροπιασμένος κι ένα λειτουργικό σύστημα με GUI που θύμιζε πολύ αυτό του άσπονδου φίλου του. Ναι, το GEM της Digital Research είχε σαφέστατες ομοιότητες με το MacOS, σε ύποπτο βαθμό θα μπορούσε να πει κανείς. Από την άλλη όμως, και οι άνθρωποι της Apple "έκλεψαν" το όλο concept του GUI που αποτέλεσε τη βάση του λειτουργικού τους συστήματος από την Xerox, οπότε βλέπετε πώς πάει η δουλειά...

Όταν κυκλοφόρησε τελικά ο Atari ST τον Ιούνιο του 1985 στο μακρόστενο ανοικτό γκρίζο case του που είχε σχεδιάσει ο Ira Velinsky με τις χαρακτηριστικές διαγώνιες θυρίδες εξαερισμού και τα διαγώνια function keys,  όχι μόνο πρόλαβε την Amiga 1000 (η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό σε ένα φαντασμαγορικό event, στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης, στις 23 Ιουλίου του 1985), αλλά αποτελούσε ένα υπερ-πλήρες πακέτο σε μια "θανατηφόρα" τιμή: 799 δολάρια Η.Π.Α. κόστιζε η 16μπιτη ναυαρχίδα της Atari. Με αυτά τα 799 δολάρια ο αγοραστής αποκτούσε έναν "καθαρό" 16bit υπολογιστή με 512ΚΒ μνήμης RAM, το λειτουργικό σύστημα και το GUI του σε ROM για γρήγορο φόρτωμα και ελάχιστη κατανάλωση μνήμης, floppy disk drive 3 1/2", γραφικά με μέγιστη ανάλυση 640 x 400 pixels (μονόχρωμα) ή 640 x 200 ή 320 x 200 pixels με 16 χρώματα ταυτόχρονα στην οθόνη από μία παλέτα 512 χρωμάτων. Ο ήχος ήταν μονοφωνικός τρικάναλος και, το καλύτερο, στην τιμή του μηχανήματος περιλαμβανόταν το περίφημο για τα δεδομένα της εποχής (και όχι μόνο) ασπρόμαυρο, υψηλής ευκρίνειας monitor της Atari. Τον ίδιο καιρό, ο "πολύς" (στα χαρτιά) Apple Macintosh, με μονόχρωμη οθόνη χαμηλότερης ανάλυσης, 128ΚΒ μνήμης RAM, χωρίς δυνατότητα απεικόνισης χρωμάτων, κόστιζε - κρατηθείτε - 2.495 δολάρια! Με απλά λόγια, μπορούσε κανείς αντί να αγοράσει τον υποδεέστερο Macintosh να αποκτήσει 3 (!) Atari ST και να του μείνουν και 98 δολάρια ρέστα για να τα φάει σε... Φουντούνια!

Η Amiga 1000 από την άλλη - καθώς λόγω τεχνικών χαρακτηριστικών αυτή ήταν ο πραγματικός αντίπαλος του ST - άρχισε να κυκλοφορεί μαζικά μερικούς μήνες αργότερα, στην τιμή των 1.285 δολαρίων (χωρίς οθόνη). Ήτοι, 486 δολάρια πιο ακριβή και με 256ΚΒ μνήμης λιγότερα. Αν βάλετε στην όλη εξίσωση και το γεγονός ότι η 1000άρα φόρτωνε ΚΑΙ Kickstart αλλά ΚΑΙ Workbench από τη δισκέτα στην RAM, καταλαβαίνετε για τι καθυστέρηση μιλάμε και πόσο λίγη μνήμη έμενε τελικά ελεύθερη στον χρήστη...


Αν σταθούμε λοιπόν στα όσα παρέθεσα στις 2 προηγούμενες παραγράφους, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι με μόνο γνώμονα τη λογική ο ST θα έπρεπε να συντρίψει τους αντιπάλους του και, κυρίως, τον Macintosh. Κι όμως, αυτό δεν συνέβη. Αυτό που τελικά έγινε ήταν ότι το μηχάνημα με το ανώτερο hardware (Amiga 1000) κυριολεκτικά πάτωσε σε πωλήσεις, ο φθηνός, αξιοπρεπής και "τίμιος" Atari ST πούλησε λίγο στην Αμερική και πολύ περισσότερο στις Ευρωπαϊκές χώρες και, ο με διαφορά χειρότερος και ακριβότερος όλων Apple Macintosh κράτησε την Apple ζωντανή για 12 ολόκληρα χρόνια, μέχρι το 1997 όταν και επέστρεψε ο Steve Jobs στην εταιρία! Εντάξει, η Apple "το είχε" ανέκαθεν με το marketing, αλλά αυτό που συνέβη με τον Macintosh είναι πραγματικά ανήκουστο: ήταν κατά πολύ κατώτερος και κατά ακόμα περισσότερο ακριβότερος των ανταγωνιστών του κι όμως αποτέλεσε το εναρκτήριο μοντέλο μιας υπερεπιτυχημένης σειράς υπολογιστών, που συνεχίζει να κυκλοφορεί ακόμα και στις μέρες μας (χωρίς φυσικά την παραμικρή τεχνολογική συγγένεια). Από την άλλη, οι Amiga και Atari έχουν χαθεί στη λήθη και μόνο "πειραγμένοι" σαν τους ρετρο-χομπίστες ασχολούνται πλέον με τα μηχανήματα αυτά. Αλλά ας επιστρέψουμε στην ιστορία μας...

Όσο δεν εκτιμήθηκε στην πατρίδα του ο Atari ST τόσο εκτιμήθηκε στην Γηραιά Ήπειρο, όπου και αποτέλεσε και την λογική "αναβάθμιση" όσων χρηστών ήθελαν να μετακινηθούν από τα 8bits (Sinclair ZX Spectrum, Commodore 64, Amstrad CPC, Acorn BBC & Electron) στα 16bits. Ήδη, από τα τέλη του 1985 οι πρώτοι STs άρχισαν δειλά-δειλά να μπαίνουν στα σπίτια των κομπιουτεράδων, με αποτέλεσμα, αρκετά σύντομα, να αρχίσει να ανθεί η παραγωγή software για το μηχάνημα. Κι όταν μιλάμε για software ναι μεν εννοούμε κάθε λογής εφαρμογές αλλά, κυρίως, παιχνίδια!

Φτάνοντας στο 1987, ο ST είχε εγκαθιδρύσει μια αξιοζήλευτη βάση χρηστών (κυρίως) στην Ευρώπη. Ο Macintosh είχε μονοπωλήσει την Αμερικάνικη αγορά και η Amiga, ο υπολογιστής με το ανώτερο hardware, η dream machine της Commodore, δεν υπήρχε πουθενά στον χάρτη. Τότε ήταν που οι υπεύθυνοι της Commodore πήραν μία απόφαση που έμελε να αλλάξει αν όχι τον ρου της ιστορίας, τουλάχιστον τον υπολογιστή που θα κυριαρχούσε στα 16bits. Τι έκαναν; Δημιούργησαν 2 νέες σειρές Amiga, με την πρώτη να απευθύνεται στους home χρήστες και την δεύτερη στους επαγγελματίες. Κυκλοφόρησαν έτσι τις Amiga 500 και 2000 και σταμάτησαν την παραγωγή της Amiga 1000 η οποία πλέον ήταν ακριβότερη αλλά και... χειρότερη (λιγότερη μνήμη RAM, το Kickstart σε δισκέτα) από την 500άρα! Βλέπετε, στο διάστημα των 2 αυτών ετών που μεσολάβησαν από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκαν οι ST και Amiga 1000, οι τιμές των μνημών RAM είχαν μειωθεί κατά πολύ, με αποτέλεσμα η Amiga 500 να διαθέτει 512ΚΒ μνήμης και να κοστίζει μονάχα 699 δολάρια (χωρίς οθόνη), τιμή χαμηλότερη από αυτήν με την οποία λανσαρίστηκε ο ST. Και εδώ πλέον φτάνουμε στην πλέον κρίσιμη καμπή της ιστορίας που έχει να κάνει με - τι άλλο; Την αντίδραση της Atari.

Βάλτε τα λίγο κάτω και σκεφτείτε πώς έχει η κατάσταση: η Atari έχει κερδίσει σημαντικό κομμάτι της αγοράς, έχει ήδη αντικαταστήσει τον ST με τους 520STFM (ουσιαστικά το ίδιο μηχάνημα, αλλά με τη λογική όλα-σε-ένα όπως και η Amiga 500) και 1040STF (ίδιος με τον 520, αλλά με 1ΜΒ μνήμης RAM) και ξαφνικά εμφανίζεται η Amiga 500. Η Amiga είναι κοινό μυστικό ότι έχει καλύτερο, πιο "πλήρες" hardware, ότι έχει δυνατότητες preemptive multitasking κι άλλα τέτοια ωραία, και πλέον διατίθεται και σε μια τιμή που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως απαγορευτική. Το μόνο που της μένει, είναι να αποκτήσει και software, ώστε να αποτελέσει το απόλυτο "πακέτο". Οι οιωνοί, για πρώτη φορά μετά από 2+ χρόνια, είναι θετικοί.


Τι κάνει λοιπόν η Atari στην φάση αυτή; Ποια είναι η κίνηση-ματ του Jack και των υιών του για να αποτρέψουν την επέλαση της Amiga; Καμία! Ναι, καλά διαβάσατε, καμία! Κανένα άγχος, κανένας προβληματισμός, σχέδια για "μεγάλα" μηχανήματα (Atari Mega ST, TT κλπ) αλλά επί της ουσίας, τίποτα! Η Amiga 500 ξεχύθηκε σαν χείμαρρος στην αγορά και οι εταιρίες παραγωγής παιχνιδιών άρχισαν εν μία νυκτί να την υποστηρίζουν με νέους τίτλους. Ο υπολογιστής που όταν παρουσιάστηκε, το 1985, ήταν "10 χρόνια μπροστά απ' την εποχή του" όπως υποστήριζαν οι δημιουργοί του, θα κατάφερνε πλέον να κερδίσει τη θέση που του άρμοζε στην αγορά με άρμα του τα... παιχνίδια! Όπως και ο ST λίγο νωρίτερα, έτσι και η Amiga εδραίωσε την κυριαρχία της χάρη (σε συντριπτικό ποσοστό) στα video games. Κι αν η επιτυχία του ST ήταν η λογική εξέλιξη καθώς οι χρήστες μετακινούνταν από τα 8 στα 16bits, αυτή της Amiga είχε και κάποιον άμεσα θιγόμενο που, φυσικά, δεν ήταν άλλος από τον ίδιο τον Atari ST!

Όταν τελικά η Atari αποφάσισε να αντιδράσει, ήταν πια πολύ αργά. Η απάντηση της Atari στην Amiga 500 ήταν ο Atari STE: ένας υπολογιστής που ουσιαστικά είχε τα χαρακτηριστικά της 500άρας που έλειπαν από τον ST (στερεοφωνικός PCM ήχος, 4096 χρώματα, blitter, υποστήριξη Genlock) αλλά έφτασε στην αγορά ολίγο τι αργοπορημένος, προς το τέλος του 1989, γύρω στα 2+ χρόνια μετά τη μεγάλη του αντίπαλο, τόσο όσο χρειαζόταν ώστε να μη μπορεί πλέον να αναστραφεί η κατάσταση. Ο πόλεμος των 16bits είχε λήξει, και μεγάλη νικήτριά του ήταν η Amiga. O Atari STE το μόνο που κατάφερε ήταν να αποδείξει ότι η Atari μπορούσε, αλλά άργησε. Αν είχε κυκλοφορήσει 2 χρόνια νωρίτερα, ώστε να βρίσκεται απ' την αρχή απέναντι στην Amiga 500 και έχοντας στο τσεπάκι του το σεβαστό user base και την αξιόλογη software βιβλιοθήκη του ST, θα ήταν μάλλον απίθανο να κατάφερνε να βρει τον δρόμο της στην αγορά η 500άρα. Το ότι τα κατάφερε, το χρωστάει, περισσότερο απ' όλους, στην ίδια την Atari. Και στον αργοπορημένο (και γι' αυτό αντιπαθή) STE...

Ηθικό δίδαγμα Νο.1: τα πάντα ήταν και είναι θέμα marketing, συγκυριών, κλπ. Δεν έχει μεγάλη σημασία ποιος πουλάει το καλύτερο προϊόν, παρά το ποιος θα πείσει τον καταναλωτή. Η άδικη επικράτηση του Macintosh απέναντι σε Atari 520ST και Commodore Amiga 1000 το αποδεικνύει περίτρανα...

Ηθικό δίδαγμα Νο.2: η πλειοψηφία αυτών που ακόμα υποστηρίζουν ότι "η Amiga ήταν το καλύτερο μηχάνημα" χωρίς να μπορούν να επιχειρηματολογήσουν επαρκώς επ' αυτού δεν ξέρουν την τύφλα τους. Αυτήν είχαν μεγαλώνοντας, σε αυτήν έπαιζαν, με αυτήν δέθηκαν συναισθηματικά, γι' αυτήν μας πρήζουν πλέον. Αν είχε επικρατήσει ο Atari ST ή ο Acorn Archimedes ή οποιοσδήποτε άλλος υπολογιστής, θα μας έλεγαν γι' αυτόν τώρα. Δεν το λένε επειδή είναι δεινοί computer users, ρέκτες της τεχνολογίας ή κάτι άλλο. Απλά, αυτό είχαν, αυτό υποστηρίζουν. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ανέκαθεν η ιστορία γραφόταν από τους νικητές...

107 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ ρε φίλε! Βασικά περίμενα ότι όχι μόνο δεν θα άρεσε, αλλά θα με έβριζαν κιόλας! Χαίρομαι πολύ που βλέπω θετική ανταπόκριση - αυτό σημαίνει ότι κάποιοι, έστω και λίγοι, προσπαθούν να την βλέπουν αντικειμενικά την όλη ιστορία και αυτό είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο!

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Έλα βρε Γιώργο, σε ευχαριστώ πολύ! Βασικά, ό,τι έγραψα και στον Αντώνη από πάνω! Να 'σαι καλά!

      Διαγραφή
  3. Έγραψες αυτά ακριβώς που έπρεπε, όπως ακριβώς έπρεπε...!!!

    Φίλε, αυτά που ανακαλύπτω καθημερινά για το ste μου με κάνουν να αντιληφθώ ακριβώς γιατί αδικήθηκε εκείνα τα χρόνια. Σε πολλούς τομείς οι amigaδες θα κοιταζονταν αμήχανα. Αλλά βέβαια, σοβαρή συζήτηση με οπαδό amiga είναι αδύνατον να γίνει. Ειπαμε, κυριάρχησε στην αγορά επειδή εμφανίστηκε σε τηλεοπτικά στούντιο αλλά επίσης... είχε και καμιά 50αριά η NASA...!!! Εντελώς τυχαία, όλοι έπαιζαν μόνο παιχνίδια σε αυτή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thanks, pal!

      Φίλε, έχω την εντύπωση ότι με την επικράτηση της Amiga όχι μόνο είχαν άσχημη πορεία (εμπορικά) άλλα μηχανήματα, αλλά τελικά δημιουργήθηκε και η εντελώς λανθασμένη εντύπωση ότι οι υπόλοιποι υπολογιστές ήταν... για κλωτσιές!

      Δεν γνωρίζω εάν αυτό συμβαίνει διεθνώς ή πρόκειται για καθαρά ελληνική παράνοια, πάντως τα συμπτώματά της (κομπασμός, ασχετοσύνη, υποτίμηση του αντιπάλου λόγω κόμπλεξ) είναι καθαρά δικά μας χαρακτηριστικά που κυριάρχησαν τα τελευταία 30-35 χρόνια...

      Τέλος πάντων, όποιος μπορεί να χαρεί ένα μόνο μηχάνημα από τα... 50 και βάλε που υπάρχουν, αυτός είναι ο χαμένος. Ας χαρούμε εμείς τα υπόλοιπα κι άσε τους κολλημένους να βράζουν στο ζουμί τους!

      Υ.Γ. Εννοείται ότι δεν πιστεύω ότι όλοι οι Αμιγκάδες είναι κολλημένοι: έχω γνωρίσει δεκάδες ανοιχτόμυαλους (αλλά και γνώστες) οι οποίοι έχουν την Amiga στην καρδιά τους. Αλλά, διάολε, εκείνων η επιλογή είναι συνειδητή, δεν μας πρήζουν τον έρωτα για το μηχάνημα που, εντελώς συγκυριακά, έτυχε να είναι η παιχνιδομηχανή τους όταν βρίσκονταν σε τρυφερή ηλικία!

      Διαγραφή
  4. εντάξει παναγιώτη είσαι όλα τα λεφτά, δεν μπορώ να πω κάτι άλλο .......... (Sinistargr)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ ρε Χρηστάρα! Ελπίζω μόνο αφού "είμαι όλα τα λεφτά" να μην μου... ζητήσει κανείς τα ρέστα! :D

      Διαγραφή
  5. Φίλε μου, είχα όλη την καλή διάθεση να διαβάσω αυτά που έγραψες, αλλά δυστυχώς μετά από λίγες γραμμές ζαλίστηκα! Ευτυχώς που από την αρχή ξεκαθάρισες τους λόγους που γράφεις έτσι, αλλά όποια και αν είναι η άποψή σου πάντως αδυνατώ να την παρακολουθήσω...
    Στις τελευταίες γραμμές πάντως αναγνωρίζω ότι είσαι και εσύ άλλος ένας φανατικός φίλος της "κυρίας" οπότε δεν ξέρω κατά πόσο έχει λόγο να ξεκινήσει άλλος ένας διάλογος που - απλά - δεν θα οδηγήσει πουθενά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. O STE είναι το πιο ενδιαφέρον μηχάνημα της Atari κατ εμέ. Δεν θα έλεγα ότι ήταν ακριβώς too late αλλά σίγουρα δεν ήταν εκείνη η αναβάθμιση που θα σε ανάγκαζε να απομακρυνθείς από τον ST. Μάλιστα σε συνδυασμό με την πτώση της τιμής του ST και τα Powerpacks ειλικρινά δεν είχες λόγο να το αγοράσεις. Παρόλα αυτά ήταν μια σημαντική αναβάθμιση σε πάρα πολλά επίπεδα, τόσο με το h/w scrolling (εντελώς διαφορετικό πράγμα με τον blitter) όσο και με LMC1992 (το φοβερό τσιπ ήχου με το οποίο έχουμε φοβερά εφέ).
    Ο STE ήταν λίγο μπερδεμένο μηχάνημα, από τη μια φαντάζομαι ότι ήταν ένα αποτέλεσμα μιας έρευνας αγοράς σε developers για το τι σας λείπει σε σχέση με την Amiga όπου το αποτέλεσμα ήταν τα h/w scrolling (μην ξεχνάμε ότι η Atari είχε blitter από το 1987 τον οποίον και μπορούσες να βάλεις σε οποιοδήποτε STFM που είχε το socket στη MB), από την άλλη μιας έρευνας σε μουσικούς όπου προστέθηκε το DAC για τον ήχο (είναι ξεκάθαρα φτιαγμένο για sampling σε εφαρμογές μουσικής, και κατάλληλο μόνο για sound effects σε παιχνίδια) ενώ ταυτόχρονα βλέπουμε και λίγο Panther (EJP) και ταυτόχρονα όλα αυτά έπρεπε να είναι συμβατά με τον ST.
    Πάντως έχουμε δει καταπλητικά πράγματα στον STΕ και μπορώ να πω ότι με ενέπνευσες για το επόμενο long post μου στο iamretro.
    Προσυπογράφω πάντως όλα όσα λες για την Amiga. Μπορεί πολλοί να θεωρούν ότι από την Amiga αντιγράφηκαν όλα (και να μας κάνουν να πέφτουμε από τις καρέκλες μας, όσοι τουλάχιστον έχουμε διαβάσει 5 πράγματα), αλλά το χειρότερο είναι ότι διαβάζουν κάποια πράγματα και επειδή δεν καταλαβαίνουν τι είναι αυτό που διαβάζουν το μεταφράζουν όπως θέλουν. Ένας Γάλλος αμιγκάς (τον οποίο συμπαθώ και λιγάκι κατα κάποιον τρόπο) μου' ρχεται στο μυαλό... Παράδειγμα: H Atari αντέγραψε τον blitter. Πέραν του ότι ο blitter κάνει bit λειτουργίες σε συγκεκριμένα τμήματα μνήμης η λογική και ο τρόπος λειτουργίας των δύο τσιπ είναι εντελώς διαφορετικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε μου, τώρα που έχουμε άλλες γνώσεις και άλλες εμπειρίες πάνω στο θέμα "υπολογιστής" μπορούμε αν θέλουμε να έχουμε πιο σφαιρική άποψη και κρίση πάνω στο τι συνέβαινε τότε. Και - κυρίως - πιο αντικειμενική. Αλλά αυτό προϋποθέτει να θέλουμε να κάνουμε μια σωστή συζήτηση.
    Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η amiga είχε πανίσχυρο - για την εποχή - hardware. Αλλά από εκεί μέχρι το "όλοι αυτή αντέγραφαν" και το "την έθαψε το σύστημα" η απόσταση είναι τεράστια...

    Τέλος, να σου πω ότι και εμείς δεν είμαστε κάποιοι "περαστικοί" ή πιτσιρικάδες. Έχουμε και εμείς μεγάλη επαφή με το αντικείμενο όλα αυτά τα χρόνια και επιπλέον για κάποιους από εμάς ο εργασιακός τους βίος του δίνει το δικαίωμα να πουν και το "κάτι παραπάνω" γιατί οι υπολογιστές έγιναν για αυτούς κάτι πολύ περισσότερο από ένα ενδιαφέρον ή ένα χόμπι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η απάντησή μου πήγαινε στον παραπάνω φίλο. Εν τω μεταξύ πρόλαβε και ο christos. Μην παρεξηγηθώ...

      Διαγραφή
    2. Προφανώς για να μην παρεξηγηθώ, αναφερόμουν γενικά σε ανθρώπους που ούτε έχουν την γνώση ούτε θέλουν να καταλάβουν, όχι σε κάποιον εδώ μέσα

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. Κι εδώ κάνεις λάθος. Πρώτον ο ST έχει custom chips και δεν τα κάνει όλα η cpu. Επίσης bit blit κάνουν οι υπολογιστές από τότε που υπάρχουν υπολογιστές. Δεν χρειάζεται καν οθόνη για να το κάνεις ή υποστήριξη γραφικών για να το κάνεις. Μια απλή αναζήτηση στη wikipedia και ο πρώτος πρώιμος blitter είναι εδώ:

      The 1973 Xerox Alto, where the term bit blit originated, had a bit block transfer instruction implemented in microcode, making it much faster than the same operation written on the CPU.[2] The microcode was implemented by Dan Ingalls.[2]

      Να μην αναφέρω άλλα arcade cabinets που έχουν blitters πολύ πριν την Amiga. Αυτό που γίνεται δεν είναι αντιγραφή, είναι η προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα των αργών bit block operations και γι αυτό υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές λύσεις. Αν η Atari για λόγους Marketing δεν το ονόμαζε blitter αλλά ξέρω-γω blast processor κανένας δεν θα έλεγε ότι είναι αντιγραφή. Ξέρεις γιατί οι περισσότερες εφαρμογές αλλά και κάποια παιχνίδια τρέχουν γρηγορότερα όταν υπάρχει blitter στο μηχάνημα χωρίς να γίνει καμιά αλλαγή στον κώδικα; Επίσης ξέρεις ότι ειδικά ο blitter δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στις AGA αμίγκες;

      O STE έχει εμπνευστεί από την Amiga όπως και η Amiga από τον ST αλλά αυτό δεν λέει κάτι παραπάνω. Κανένας STE δεν έχασε την μοναδικότητα του και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του εκτός ίσως από το πως το βλέπεις εσύ.

      Διαγραφή
    5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    8. Και η Amiga άκουσε τον Xerox Alto.. Το ίδιο μηχάνημα που ενέπνευσε τα GUI των Mac/Lisa και τα Windows. Δηλαδή αυτό που άκουσαν όλοι..
      Στα υπόλοιπα, η Amiga στην ουσία είναι το 16-μπιτο Atari 800, και βλέπεις πολλά κοινά στην αρχιτεκτονική τους, όπως για παράδειγμα τα Copper lists που θυμίζουν υπερβολικά τα Antic lists, τα hardware sprites που έχουν πολύ παρόμοιους περιορισμούς με τα player-missile graphics του Atari και αρκετές άλλες ομοιότητες.
      Τέλος, κάνεις λάθος για τον blitter. Και 128-bit να ήταν θα ήταν άχρηστος μιας και από 68020 και ειδικά με τον 68030 τα bit-blit γίνονται πιο γρήγορα με την cpu.

      Διαγραφή
    9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    11. O Jay Miner ήταν ΕΝΑΣ από τους μηχανικούς που δούλεψαν στον Atari 800 και η συμμετοχή του ήταν αυτή που του αναλογεί και όχι παραπάνω. Αν θες από την άποψη ενός s/w developer ο Atari ST διαφέρει περισσότερο από την Amiga από ότι ο Atari 800 με την Amiga και αυτό είναι γεγονός.

      Διαγραφή
    12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    15. Είναι απλό, απλά δες την Amiga 500 και θα καταλάβεις.

      Διαγραφή
    16. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    17. Σε ότι αφορά το jaguar, μιας και φτιάχνω αυτό τον καιρό το πρώτο μου παιχνίδι για αυτή την κονσόλα, ναι έχω ακούσει κάτι λίγα..

      Διαγραφή
    18. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    19. Όχι δεν είχα συνδρομή στους automation (βασικά πες λίγο περισσότερα για τη συνδρομή, αν είναι να τους τρολάρω λίγο), αλλά έχω πολύ καλούς φίλους εκεί. Τέλος πάντων, το κόβω εδώ γιατί χαλάμε από ένα σημείο και μετά το πολύ όμορφο θέμα του dony και δεν έχει κανένα μα κανένα νόημα.

      Διαγραφή
    20. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  9. Πολύ όμορφο άρθρο Dony, συγχαρητήρια. Να καταθέσω και εγώ το λιθαράκι μου, θέλοντας να εξηγήσω τη νωθρή αντίδραση της Atari στην παρουσίαση της Amiga 500:

    πιστεύω ότι το ζητούμενο για τους Tramiel ήταν να καταφέρουν να χτυπήσουν με αξιώσεις την πόρτα της αγοράς επαγγελματικών υπολογιστών και αυτό είναι λογικό γιατί οι πωλήσεις που προσδοκούσαν από αυτό το μερίδιο αγοράς ήταν σαφώς μεγαλύτερες από το κομμάτι των 16bit home υπολογιστών. Οπότε απόλυτα λογικά προώθησαν το Mega ST και το Atari TΤ καθώς και τον φθηνό laser printer, διαβλέποντας την ραγδαία εξάπλωση του Desktop Publishing.

    Το γιατί δεν τα κατάφεραν, παρόλο που είχαν ένα πολύ καλό προϊόν σε πολύ καλή τιμή, χρειάζεται ένα ολόκληρο άρθρο για να αναλυθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και για όσους βρίσκουν υποτιμητικές τις αναφορές του Dony στον Macintosh, να προσθέσω ότι στο πρώτο mac που είχε 128 KB μνήμης, το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, το MacWrite μπορούσε να επεξεργαστεί κείμενα με μέγιστο μέγεθος τις 2.5 σελίδες (ότι πρέπει για ποιηματάκια, ραβασάκια κλπ). Λογικό, αφού σε 128 KB έπρεπε να χωρέσει λειτουργικό, εφαρμογή και κείμενο - τραγικό για έναν υπολογιστή που κόστιζε χιλιάδες δολάρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, Νίκο!

      Νομίζω ότι ο λόγος της μη εξάπλωσης των "μεγάλων" ST αλλά και ο λόγος της επιτυχίας του Macintosh ήταν ο ίδιος: το marketing. Τι να το κάνεις να έχεις ένα καταπληκτικό, με πολλές δυνατότητες (και πανέμορφο, αν μιλάμε για τον MegaST) μηχάνημα σε λογικότατη τιμή αν δεν μπορείς να πείσεις τον κόσμο να το αγοράσει; Δυστυχώς, στους "σοβαρούς" χρήστες είχε περάσει η πεποίθηση ότι Macintosh=innovation, quality κι άλλα τέτοια που μάλλον απέχουν αρκετά από το να χαρακτηρισθούν απολύτως αληθή!

      Διαγραφή
    2. Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι το όνομα της Atari ήταν (και συνεχίζει να είναι ακόμα και σήμερα σε μικρότερο βαθμό) συνώνυμο των video games. Φαντάσου να ήσουν στη θέση του υπεύθυνου μηχανοργάνωσης μιας εταιρίας το 1988 και να ήθελες να προτείνεις στο διοικητικό συμβούλιο την αγορά ενός αριθμού από Atari ST για τις ανάγκες της εταιρίας. Θα σε κοιτούσαν με μισό μάτι, μπορεί να έχανες τη θέση σου, οπότε, IBM και σιγουριά! Το αντίστοιχο φυσικά ίσχυε και για την Commodore, όπου και το όνομα Amiga=μεξικάνα φιλενάδα, δεν βοηθούσε να την πάρεις στα σοβαρά...

      Διαγραφή
    3. Σωστό, πολύ σωστό. Είναι αυτό που λένε "καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα"! :D

      Διαγραφή
  11. Ο STE είναι μια πρόκληση από μόνος του, αφού εξαιτίας της χρεοκοπίας της εταιρείας, ποτέ δε πρόλαβε να δείξει μέχρι που μπορεί να φτάσει. Δε γνωρίζουμε ακριβώς πως, και το πότε, προέκυψε ακριβώς η ανάγκη της διαδοχής του ST, αλλά γνωρίζουμε ότι σχεδόν αμέσως (με τα πρώτα ST) η Atari δούλευε με άκρα μυστικότητα σε ένα Super ST που το ονόμαζαν EST. Το EST ως φυσική συνέχεια του ST,βασίζονταν στον MC68020, δέχονταν συνεπεξεργαστή και είχε βελτιωμένες εκδόσεις των παλαιών custom chips. Είχε επίσης και blitter ( παλιά φιλοσοφία αφού κάποια μηχανήματα της apple,διέθεταν software υλοποιήσεις bit blit που τις αντέγραψαν από τη Xerox (ειπώθηκε)). Το μηχάνημα ίσως να είχε UNIX και τη δυνατότητα 256 χρωμάτων. Ατυχώς το project πέρασε από διάφορες φάσεις ωρίμανσης για να ανεξαρτητοποιηθεί τελικά και να κυοφορήσει ως Atari TT. O STE βγήκε στην αγορά αργότερα αφού έφυγε ο δημιουργός της σειράς ST Shiraz Shivji. Δε μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε αντιγραφή ή κακέκτυπο της Amiga. Είναι γνήσιος ST με τα υπέρ του και με τα κατά του. Η Amiga είναι απίθανο μηχάνημα, αλλά παρθενογένεση στην επιστήμη και την τέχνη δεν υπάρχει. Από κάποιον πήρε και αυτή το γραφικό περιβάλλον και το ποντίκι, κάποιος άλλος που ειδικευόταν στους tripods installers έδωσε το OS (UNIX του κερατά σε σύστημα μάλιστα χωρίς...memory protection σκέτη τρέλα)!.Η Atari inc επίσης είχε από πριν στον ήχο τον ΑΜΥ, hardware sprites είχε και ο C64, και πάει λέγοντας. Είναι επίσης ανεξερεύνητο το αν ο Tramiel ήθελε να αγοράσει την Amiga. Η Προηγούμενη Atari inc είχε τη συναλλαγή. Αν ο Tramiel ήθελε να αντιγράψει κάτι από την Amiga θα έμπαινε απλώς στο εργαστήριο των prototypes της νέας του εταιρίας και θα αναζητούσε στοιχεία για το project mickey ή Atari 1850XL, που υποτίθεται ότι δούλευαν οι τεχνικοι της Atari inc.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Σε ευχαριστώ για την τοποθέτησή σου, Δημήτρη. Είναι καταπληκτικό το πώς καταφέρνεις πάντα να μας παρουσιάζεις κάποιες πτυχές της ιστορίας που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα! Άξιος!

      Διαγραφή
    4. Σε ευχαριστώ Πάνο για το σχόλιο και το υπέροχο κείμενο.
      Συνεχίζω τη σκέψη μου και λέω (αυτό που είπες και εσύ) ότι η επιτυχία τελικά ενός υπολογιστή δεν έχει καμία σχέση με τη δυναμικότητα του ή την καινοτομία του, αλλά με την οικονομική επιφάνεια της από πίσω του, μητρικής εταιρίας. Η IBM ήταν σκουπίδια, τα MAC ενδιαφέροντα μηχανήματα, αλλά αρκετά πίσω, αλλά ήταν και οι δυο κολοσσοί και τα κατάφεραν να υποστηρίξουν τα προϊόντα τους μέχρι τέλους,ανεξαρτήτως του κομματιού που θα είχαν τελικά στην αγορά. H Atari inc χρεοκόπησε, η Atari corporation το ίδιο, ο Sinclair μια απο τα ίδια, η commodore...άστα.
      H Amiga φαλίρισε δύο φορές, μια με τον Miner και μια με την Commodore. Δε γίνεται χωρίς μια τράπεζα από πίσω σου να κυριαρχήσεις. Από την άλλη μιλάμε για ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα της ιστορίας (περίπου δέκα χρόνια) που οι ιδέες και οι καινοτομίες στην τεχνολογία των υπολογιστών πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας, προερχόμενες από πολλά και διαφορετικά κέντρα. Το UNIX ήταν το λειτουργικό του μέλλοντος, και ακόμα και ο QL έδωσε multitasking για home χρήση. Οι Βρετανοί χτύπησαν με την πολυεπεξεργασία (transputers) και τους RISC επεξεργαστές. Οι Blitters (όπως βαφτίστηκαν οι κάθε λογής συνεπεξεργαστές)ήρθαν από παντού. Το επόμενο βήμα ήταν οι DSP. Ο DSP προέβλεπαν τα think tanks ότι ήταν το μόνο μέλλον. Απέκτησαν τέτοιους τα NEXT αλλά και τα falcon. Γέμισαν από αυτούς όλες οι κονσόλες κάθε γενιάς (τους έλεγαν μάλιστα BLitters αλλά δεν είχαν σχέση). Τζίφος, ξεπεράστηκαν και αυτοί. Ποιος ενέπνευσε ποιον; Γινόταν χαμός. Ποιος έφτιαξε την ατομική βόμβα; Μάλλον οι Αμερικάνοι, αλλά βρισκόντουσαν τουλάχιστον τρεις χώρες κοντά. Το ίδιο έγινε και στους πυραύλους. Η τεχνολογία δεν έχει στεγανά, ομοιάζει με τα συγκοινωνούντα δοχεία. Ο STE πράγματι βελτίωσε κάποια χαρακτηριστικά ώστε να μπορέσει να μετριάσει την υπεροχή της Amiga στα games. Δε τα κατάφερε τελικώς. Τι πρόσφερε ακριβώς η Amiga (και ο Atari αν θέλετε) στο σύγχρονο computing; Δε μπορώ να σας απαντήσω με σιγουριά. Όμως σίγουρα ο τότε εξειδικευμένος σχεδιασμός του hardware, γεννήθηκε όχι σαν αποτέλεσμα της μεγάλης δύναμης, αλλά μάλλον από την αδυναμία. Αδυναμία της ασθενικής υπολογιστικής ισχύος να αντεπεξέλθει στο ζητούμενο. Σήμερα, η φιλοσοφία άλλαξε, οι blitters δεν ακούγονται, τα hardware sprites ξεπεράστηκαν και εγκαταλείφθηκαν τοθλάχιστον απο τα 90'ς ως αναχρονιστικά, και η αληθινή horse power πραγματοποιεί τα πάντα με κορυφαία ποιότητα και ταχύτητα. Είναι όλα θέμα φυσικής εξέλιξης και νομοτέλειας.

      Διαγραφή
    5. Σεβαστός γνώστης ο Turri και ειδικός στο Atari field.
      Θα ήθελα να απαντήσω στο θέμα πρωτιάς, sprites και blitter.
      Πρωτιά πιστεύω είχε η Amiga ως τη πρώτη υλοποίηση λειτουργικού multimedia machine.
      Τα spites τα είδαμε στο atari 2600 (Jay Miner) αν και νομίζω προ υπήρχαν σε άλλη κονσόλα που μου διαφεύγει το όνομα.
      O blitter ήταν και αυτός πρωτιά της Amiga. Blitting κάνουν οι sprite και tile engines αλλά ο πρώτος ολοκληρωμένος (move, draw, fill) με πατέντα ήταν από την Amiga.
      Οι blitters παιδιά ζουν και βασιλεύουν στις κάρτες γραφικών μέχρι και σήμερα σε εξελιγμένη μορφή.
      Όπου βλέπεται texture engines, shader units και λοιπά που αλλάζουν όνομα συχνά για εντυπωσιασμό, δεν είναι τπτ άλλο από blitters.

      Διαγραφή
    6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    7. Εντάξει, αν ψάξουμε τον βίο των ιστορικών εταιριών, θα ανακαλύψουμε ότι στον ελεύθερο χρόνο τους μήνυαν ο ένας τον άλλον. Ήταν μέρος του παιχνιδιού και τότε και σήμερα. Πόλεμοι γίνονταν πάντοτε. Η Texas έκλεισε τη μισή silicon valley, η commodore έκλεισε την texas. Η Atari μήνυσε τη nintendo και την commodore, η Motorola έκλεισε τη MOS. Με αυτά που είδαμε, ίσως Atari και Amiga να έπεσαν και λίγο στα μαλακά γιατί η apple δε τους υπολόγισε ποτέ σαν σοβαρούς εχθρούς για να τους λιώσει στα δικαστήρια. Και είναι βέβαιο ότι θα κέρδιζε (για πατέντες του λειτουργικού) που χρησιμοποιούσαν και τα δύο μηχανήματα. Αντί για αυτό την έπεσε στη Microsoft και την D.R διαλύοντας σχεδόν τη δεύτερη. Έβλεπε μακριά, τους άφησε μόνους τους να σβήσουν. Αν και η ιστορία δε γράφεται ποτέ με τα "αν", εντούτοις, αν ο Tramiel έβγαζε το 1986 το EST (ή τον TT αν προτιμάτε), η Amiga θα είχε απέναντι της ένα σύστημα με multitasking λειτουργικό, και 32 bit power. Αυτό συνεπάγεται (εκτός από σοβαρό multitasking με memory protection)και με το μαγικό αριθμό των 256 χρωμάτων (που ενώ ο TT έχει το απαραίτητο (λόγω επεξεργαστή) bandwidth για να τα αποδώσει, το OCS παρόλες τις καινοτομίες, δεν...). Τι θέλω να πω: Μόνο ένας μεγαλύτερος επεξεργαστής χρειαζόταν για να κάνει τη διαφορά, και αυτομάτως το αριστούργημα miner θα έμπαινε στο βιβλίο των χαμένων διαμαντιών και των μάταιων επιδόσεων. Σέβομαι την Amiga, αλλά θα επαναλάβω, ότι παρόμοιες ιδέες, υπήρχαν σε πολλά εργαστήρια και πρωτότυπα ανά τον κόσμο. Ήταν θέμα (πολύ λίγου) χρόνου να σκάσουν μύτη. Αν μπούμε στη λογική ότι ένα computer επηρέασε τόσο δραματικά, και με αυτό τον τρόπο την computer industry, τότε και εγώ με την ίδια λογική (για να σας προβοκάρω λίγο)μπορώ να ισχυριστώ ότι: Όλοι μα όλοι τους αντέγραψαν τον Atari ST. Γιατί; Γιατί αρχικά, ήταν ο πρώτος personal computer με έγχρωμο GUI. Άρα, η Amiga σαφώς τον αντέγραψε, το ίδιο και η Apple και η IBM. Ήταν το πρώτο Personal computer που σχεδιάστηκε για αυτό μονάδα CD-ROM. Άρα πήρανε απο τον ST τα laser αποθηκευτικά μέσα. Το ενσωματωμένο midi μάλιστα, δεν μπόρεσε κανείς να το αντιγράψει, παρά μόνο στην εποχή του PC με το USB.
      (Να χαιρετήσω επίσης και τον VincentGR)

      Διαγραφή
    8. R-E-S-P-E-C-T, Δημήτρη, οι απαντήσεις σου είναι απολαυστικές, πληρέστατες και, τουλάχιστον από τη δική μου οπτική δείχνουν και αντικειμενικότατες. Well done! Ειδικά αυτό που γράφεις για το πώς έβλεπε η Apple τις Atari και Commodore, δεν είναι τόποτα περισσότερο από την ωμή αλήθεια: έχω δει και διαβάσει δεκάδες συνεντεύξεις του Steve Jobs για εκείνα τα χρόνια της δημιουργίας και της κυκλοφορίας του Macintosh και ποτέ μα ποτέ δεν αναφέρθηκε σε Atari και Commodore: ο μόνος υπολογίσιμος αντίπαλος για εκείνον ήταν η ΙΒΜ. Γι' αυτό και έπεισε τον κόσμο ότι αγοράζοντας PCs επαναστατούν απέναντι στον "Μεγάλο Αδελφό". Άσχετα που ο ίδιος άνθρωπος από το 2006 και μετά PCs τους πούλαγε! :D

      Διαγραφή
    9. "αγοράζοντας Macs" ήθελα να γράψω!

      Διαγραφή
    10. Δεν θα έλεγα πως η Amiga αντέγραψε τον ST στο έγχρωμο gui διότι προ υπήρχε, απλά δεν υπήρχαν τα χρήματα να κυκλοφορήσει. Ο ST έγινε στο μπαμ. Όμως τα gui πολύ σωστά ήταν ήδη γεγονός και προ χεροχ εποχής, μη ξεχνάμε το Sketchpad.

      Διαγραφή
    11. Προϋπήρχε σαν κονσόλα, ή σαν computer; Για να υπολογίσω το πότε αποφασίστηκε και έγινε το γραφικό της περιβάλλον:P Δεν ισχυρίζομαι ότι αντέγραψε κανείς κανένα (αν και τώρα, μου μπήκαν ψύλλοι στα αφτιά και σκέφτομαι ότι η Amiga αντέγραψε τα δύο μας πλήκτρα του mouse, μα τις ίδιες ιδέες είχαμε βρε παιδιά;;;). To Sketchpad δε το είχα ξανακούσει. Φαντάζομαι όμως ότι ο στρατός και η ΝΑΣΑ θα είχαν ακόμα πλήθος "ανακαλύψεων", που αφού έκαναν πρώτα το καθήκον τους απέναντι στην πατρίδα, βγήκαν 20 χρόνια μετά στο ελεύθερο εμπόριο. Μπορούμε επίσης να μιλήσουμε για πολλά άλλα που ορίζουν ένα υπολογιστή του μέλλοντος, όπως η ικανότητα δικτύωσης. Και εδώ τα πράγματα ήταν λίγο μπερδεμένα. Ο ST πάντως χρησιμοποίησε τις Midi θύρες του που ήταν ιδανικές για αυτή τη δουλεια. Στα επόμενα μοντέλα προσπάθησε να υιοθετήσει τις λύσεις της Apple (χωρίς επιτυχία για άσχετους λόγους). Apple Και IBM τα πήγαν και σε αυτό πολύ καλύτερα τελικά...
      @Dony: Μας είχαν βρε φίλε πραγματικά ξεγραμμένους! Τη θυμάσαι τη διαφήμιση με την τύπισσα που τα έκανε λαμπόγυαλο; Όπως τα είπες!!!

      Διαγραφή
    12. Δημήτρη, έχω διαπιστώσει ότι τελικά υπήρξαν 2 ειδών "μεγάλες" προσωπικότητες στον χώρο των υπολογιστών: αυτοί, τους οποίους εμείς οι home users θεωρούμε ως μεγάλες προσωπικότητες (Clive Sinclair, Jack Tramiel, Rick Diskinson, Jay Miner, Ira Velinsky to name a few) και αυτοί που θεωρούνται μεγάλες προσωπικότητες του κλάδου και αναγνωρίζονται καθολικά και παγκοσμίως, δηλαδή άνθρωποι όπως οι Steve Jobs, Bill Gates, John Carmack, Peter Molyneux κ.ά. Νομίζω ότι ο πλέον χαρακτηριστικός συνδετικός κρίκος των 2 κατηγοριών δεν είναι άλλος από τον Bill Gates, που είχε καταφέρει να έχει πελάτες την Apple, την IBM, την Commodore, τα MSX, βασικά... σχεδόν τους πάντες! Εννοώ ότι ο Gates θα μπορεί να σου πει ιστορίες με τον Tramiel - o Jobs από την άλλη τους θεωρούσε μυρμήγκια όλους αυτούς. Ευτυχώς, ο Gates τους έβλεπε σαν πελάτες ($$$)!

      Διαγραφή
    13. Δεν νομίζω ότι είναι ακριβώς έτσι. Αν δούμε λίγο τα πράγματα οι Mac δεν πούλησαν καλύτερα από τον ST ή την Amiga, ή τουλάχιστον δεν πούλησαν πολύ καλύτερα. Επίσης αν θυμάστε η Apple υπάρχει αυτή τη στιγμή λόγω cash injection από την Microsoft, η οποία χρειαζόταν την Apple για να μην αναγκαστεί να σπάσει λόγω των αντιμονοπωλιακών νόμων στην Αμερική (κατά το παράδειγμα των 7 αδελφών).
      Πάντως φυσικά αυτοί που λέμε μεγάλους αναγνωρίζονται ως τέτοιοι, απλά δεν είναι διασημότητες. Ο Αϊνστάιν είναι διασημότητα και ο Lorentz θα πρέπει να είναι σχεδόν άγνωστος σε μη φυσικούς/μαθηματικούς/μηχανικούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζεται ως μεγάλος στους γνώστες του αντικειμένου.

      Διαγραφή
    14. Απο την ιστορία φάνηκε ότι ο Gates συνδύασε τη γνώση των υπολογιστών και την επιχειρηματική δεινότητα. Είχε τη διορατικότητα (ή την τύχη) να μην εμπλακεί άμεσα με το Hardware με αποτέλεσμα να βρεθεί μπροστά στις εξελίξεις. Όλοι όσοι επένδυσαν στο Hardware, ο ένας μετά τον άλλο στράφηκαν προς πιο "αεριτζίδικες" δουλειές. Θέλεις την SUN; Την IBM; Ακόμα και η SEGA το έριξε στο light. Τώρα όσοι έχουν απομείνει, έχουν μια περίεργη σχέση συνεργασίας και "αγάπης" που έχει σφυρηλατηθεί με αμέτρητες συναλλαγές και δίκες. Η Αpple απο παλιά είχε δώσει πολλές πατέντες στης στη Μ$, και η M$ έβγαζε στα μήλα τις σουίτες της. Δε θα με ξάφνιαζε αν υπάρχει ακόμ και σήμερα κάποια μυστική συμφωνία, κάτω υπό την απειλή δικαστηρίων, και προτίμησαν οι δυο τους να τα βρουν αλλιώς. Δε θα με ξάφνιαζε κατά τον ίδιο τρόπο επίσης, να υπήρχε συμφωνία Apple και Atari που θα δέσμευε τη δεύτερη σε κάτι, ώστε να μη πάνε στα δικαστήρια. Πάντως, το τρομακτικό ήταν, ότι για να πετύχεις, έπρεπε να πας στον Gates. Αν είχες τα προγράμματα του, ήσουν στο σωστό δρόμο. Για να στα δώσει όμως, ίσως να έπρεπε να κάνεις πολλές παραχωρήσεις. Θέλετε κύριε το World; Μάλιστα, θα σας στο δώσω, αλλά θα βάλετε και τη Basic μου στο νέο σας μηχάνημα, θα βάλετε και τα win στο νέο σας 16bit, και θα κόψετε επαφή με κάποιες εταιρίες που θα σας πούμε, επειδή δεν κάνουν καλό στο προφίλ σας. Θα βγάλουμε επίσης το Office πρώτα στη δική σας πλατφόρμα. Αυτό θα αυξήσει τη τιμή της μετοχής σας κατά 30%, θα σας στείλουμε μια μελέτη. Χαμός παιδιά, πόλεμος κανονικός! Τι να σου κάνει ακόμα και ένας Gary Kildall...
      (Θεωρούσε και αυτός μυρμήγκια την IBM και...). Το σημαντικό πάντως ήταν να μη χρεοκοπήσεις. Και ο Tramiel είχε χρεοκοπήσει τουλάχιστον 1-2 φορές. Ας θυμηθούμε πως τον αγόρασε ο Irving Gould. Ας θυμηθούμε πως με την απειλή πάλι δικαστηρίων ο Tramiel απέκτησε τη MOS. Όσοι πάντως έμπλεξαν με Hardware και ήταν μικροί, έχασαν και τα σπίτια τους (για να μη πω και τις οικογένειες τους).

      Διαγραφή
    15. Γενικώς ήταν πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος, όπως θα διαπιστώσει ο ιστορικός του μέλλοντος (βλακείες, μιας και το έχουμε διαπιστώσει ήδη!). Θεωρώ ότι η ενασχόληση με το hardware ήταν, είναι και θα είναι πάντα πιο risky, καθώς δεν μπορείς να περιορίσεις το κόστος σου κάτω από κάποιο επίπεδο, που είναι πολύ μεγαλύτερο του αντίστοιχου του software.

      Θεωρώ πάντως ότι ο Bill Gates είναι αξιοθαύμαστος από πολλές απόψεις, γιατί συνήθως αυτοί που αλλάζουν τον ρου της ιστορίας (όπως ο Steve Jobs, για παράδειγμα) δεν έχουν φτιάξει ούτε μια... σαΐτα (!) οι ίδιοι - σε πλήρη αντιδιαστολή με τον Gates που είχε προγραμματίσει ο ίδιος τις διαλέκτους BASIC δεκάδων υπολογιστών της εποχής και συνέχισε να έχει ενεργή συμμετοχή ως coder τουλάχιστον μέχρι και την εποχή του MS-DOS...

      Διαγραφή
  12. Αν θυμάμαι καλά, μου είπες ότι δεν είσαι οπαδός της Amiga! Φαντάσου να ήσουν δηλαδή...

    Ωραία όλα αυτά που γράφεις και μπράβο για τον κόπο που έκανες να τα αναζητήσεις στο internet (μη μου πεις ότι τότε τα ήξερες όλα αυτά) αλλά εκείνο που δεν μας λες και μάλλον δεν παραδέχεσαι κιόλας είναι το ΤΙ έκανες εσύ με μια amiga εκείνα τα χρόνια. Να σου πω εγώ; Παιχνίδια και μόνο παιχνίδια όπως άλλωστε και οι 9 στους 10 χρήστες της! Και μη μου πεις τώρα οτι εσύ έκανες word processing, datasheets, video editing, software development κλπ ή οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή που συνιστά το home computing όπως αυτό τουλάχιστον είχε έννοια σε οποιαδήποτε άλλη σοβαρή χώρα. Στην ελλαδάρα, παιχνιδάρες και x-copy! Εκεί τελείωνε το home computing!
    Τι consoluter και κουραφέξαλα, όλοι τη θυμούνται για τα παιχνίδια της και μόνο! Η τεράστια εμπορική επιτυχία της amiga ήρθε με την 500αρα και σε αυτή οποιοδήποτε σχόλιο περί λειτουργικού συστήματος πέφτει στο κενό! Οι περισσότεροι παραπέταγαν τη δισκέτα του WB σε ένα συρτάρι και τη χρησιμοποιουσαν αραιά και που για να εντυπωσιάσουν φιλαράκια που είχαν 8μπιτα. Καταπληκτικό hardware που η αξία του χάθηκε στο δρόμο.

    Αφού όπως λες θέλεις την αλήθεια, αυτή είναι και μόνο αυτή. Το ξέρουν όλοι και δεν καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα να το παραδεχτεί κάποιος. Ούτε κατηγορία είναι, ούτε την αδικεί στην τελική αφού είναι μια πραγματικότητα! Όλοι, όποιο μηχάνημα και αν είχαμε τότε κρυφοκοιταξαμε και κάποιες στιγμές τη ζηλέψαμε. Αλλά κουράστηκα να ακούω ότι ηταν το απόλυτο μηχάνημα, την έθαψαν, και αν υπήρχε σήμερα θα ειμασταν ευτυχισμένοι! Βασικά, αν υπήρχε σήμερα (πράγμα αδύνατο γιατί η φιλοσοφία αυτή των υπολογιστών είχε προδιαγεγραμμενη ημερομηνία λήξης) θα ήταν κάτι άλλο. Οτιδήποτε άλλο, αλλά home computing δεν θα θύμιζε σε τίποτα γιατί τίποτα πια δεν μπορεί να το θυμίσει. Και δεν βρίσκω σε τι θα μπορούσε να διέφερε από έναν σημερινό υπολογιστή. Ακόμα και οι παιχνιδομηχανες, είναι πια καμουφλαρισμενοι υπολογιστές.

    Είμαστε μια κατηγορία ανθρώπων που λάτρεψε εκείνη την εποχή με τη "γλυκιά" είσοδο των υπολογιστών στη ζωή μας. Τίποτε από αυτά που μας λες δεν μας τη θυμίζει, παρά μόνο ο ήχος της κασέτας που φορτώνει, το γουργουρισμα της δισκέτας, η προσμονή του νέου παιχνιδιού σε πειρατική - εννοείται - κόπια, η μάζωξη σε φίλο για να θαυμάσουμε το δικό του ανώτερο μηχάνημα, τα άρθρα του Λεκόπουλου και πάει λέγοντας. Την ιστορία της amiga, του Atari, του Tramiel και του Jay Miner τη μάθαμε πολύ αργότερα, και έμειναν ακριβώς αυτο:"ιστορία "...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη, νομίζω ότι η ουσία είναι αυτή ακριβώς που αναφέρεις: ότι η Amiga μπορεί μεν (hardware-wise) να ήταν ο ανώτερος υπολογιστής, αλλά αυτή την ανωτερότητά της την έδειχνε βασικά μέσω των video games. Κανείς δεν θυμάται το κουσουριασμένο Workbench 1.x και γενικώς τα προβλήματα λειτουργικού, filesystem κλπ γιατί, απλά, δεν τα χρησιμοποίησαν!

      Όπως νομίζω αρκετοί αναφέραμε, αν εξετάσουμε τα μηχανήματα ως υπολογιστές και όχι ως παιχνιδομηχανές και εστιάσουμε στην περίοδο 1985-1990 κυρίως (τότε που ΔΕΝ υπήρχε ακόμα Workbench 2.x - 3.x) θα διαπιστώσουμε ότι η περίφημη ανωτερότητα της Amiga δεν δείχνει πλέον και τόσο εντυπωσιακή. Το γεγονός και μόνο πως για να την χρησιμοποιήσει κανείς ως στοιχειωδώς ως υπολογιστή προϋπέθετε την ύπαρξη 2ου disk drive, επέκτασης μνήμης ή ακόμα και σκληρού δίσκου αποτελεί από μόνο του ένα υπερμεγέθες "μείον" για το μηχάνημα, τη στιγμή που ένας 520ST δεν χρειαζόταν ούτε δραχμή παραπάνω για να κάνεις το οτιδήποτε (προγραμματισμός, εφαρμογές γραφείου, σχεδιαστικά προγράμματα, ακόμα και software εξομοίωση PC)...

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χαίρετε,θα ήθελα και εγώ να πω την άποψη μου πάνω στο θέμα.
    Η Αmiga ήταν ένα μπερδεμένο μηχάνημα εξ αρχής.Ξεκίνησε να κατασκεύαζεται ως κονσόλα και τελικά κατέληξε ως ένας άλλος Mac για σοβαρές υποτίθεται καταστάσεις με απαγορευτική τιμή για το σπίτι.
    Το πρόβλημα αυτό το έλυσε με την έλευση της 500άρας,έχωντας βέβαια χάσει τα πρωτεία και αρκετό έδαφος από τoν ST ο οποίος από την αρχή στόχευε τους home users ως πρώτος απόγονος των 8bit homes.
    Φυσικά ανέκαμψε και ξεπέρασε τον ST λόγω του πιο ανεπτυγμένου συνολικά κυκλώματος γραφικών-ήχου που διέθετε,στα 2 χρόνια όμως μεταξύ της 1000-500 δεν υπήρξε η παραμικρή βελτίωση πάνω σε αυτά και τελικώς η 500άρα είναι ένας βελτιωμένος ST σε θέματα παιχνιδιών και όχι κάτι παραπάνω συνολικά (που θα μπορούσε να ήταν πολύ παραπάνω στα 2 χρόνια που μεσολάβησαν).
    Με τον ST πρωτοέπαιξε ο κόσμος 16bit παιχνίδια και με τον ST παρέμειναν κολλημένοι τελικώς όσοι ήθελαν κάτι παραπάνω από παιχνίδια καθότι ήταν καταλληλότερος για σοβαρότερες καταστάσεις εφόσον διέθετε τα σωστά προγράμματα,πχ για μουσικούς,Callamus,κτλ
    Ο Ste από την άλλη,όντως ήταν μια αντιγραφή της 500άρας και δε πρόσφερε τίποτα την εποχή που βγήκε (όπως και δε πρόσφεραν τίποτα η 500+,600),εκείνος που αδικήθηκε όμως ήταν ο Falcon.
    Γενικά ναι η Amiga παίζει καλύτερα τα παιχνίδια αν το δούμε καθαρά από αυτή την άποψη (αν και τα τοπ που όντως έκαναν τη διαφορά ήταν λίγα,πχ Shadow of the Beast,Agony),αλλά για μένα τουλάχιστον,ο St κερδίζει συνολικά ως πιο πλήρης σαν home computer.
    Αν ήθελα μηχάνημα μόνο για παιχνίδια όμως δε θα προτιμούσα κανένα από τα 2 διότι υπήρχε εκεί έξω τα ΝΕS-Master System-Megadrive-Snes που τα ισοπέδωναν (όπου τελικά εκεί κατέληγα πάντα).
    Και πιστέψτε με,κανείς στην Ελλάδα δε θα ασχολούνταν με τα homes αν δεν υπήρχε η πειρατία :)

    Ευχαριστώ και Καλή Ανάσταση εύχομαι σε όλους.
    -Οι απόψεις μου μπορεί να είναι λαθεμένες,είναι καθαρά προσωπικές.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεκτές οι απόψεις σου Βασίλη, και χαίρομαι που τις μοιράστηκες μαζί μας. Πάνω σε αυτά που έγραψες θα ήθελα να σημειώσω ότι εάν δεν υπήρχε ο παράγοντας "πειρατεία", τότε η πορεία της Amiga στην ελληνική αγορά θα είχε πάρει την κατιούσα από το 1990-91 που εμφανίστηκε επίσημα και στα μέρη μας η Sega Megadrive και λίγο αργότερα το SNES...

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  15. Λόγο ασθένειας έριξα μια πρόχειρη ματιά στις απαντήσεις και αυτό είναι λάθος μου.
    Ας πω και εγώ τη γνώμη μου σαν σκληροπυρηνικός Amigaς.
    Ξεκίνησα με CPC όπου και μου δίδαξε πολλά και ο παράγοντας νοσταλγία ανήκει σε εκείνων αφού τον πήρα τυφλά.
    Την Amiga την αγόρασα όταν είδα αρκετά μηχανήματα σε φίλους και πλέον ήταν επιλογή μου.
    Φυσικά και θα πω πως η Amiga είναι η Βασίλισσα των Home και αυτιά δε χαϊδεύω.
    Δεν θα αναφέρω NASA, Broadcasting και τέτοια αφού είναι γνωστά σε όλους.
    Θα σας πω πως όταν όλοι οι φίλοι έσβηναν τις δισκέτες με το OS για να περάσουν παιχνίδια, εγώ έγραφα κώδικα σε AMOS για να συνδυάσω animation και μουσική που είχα δημιουργήσει νωρίτερα.
    Το τι έκαναν οι άλλοι δεν λέει πως το μηχάνημα δεν ήταν ικανό η τους έσπρωχνε εκεί από τα λάθη του, απλά αυτοί ήταν άχρηστοι ;-)
    Έχω ασχοληθεί σε βάθος σε όλους του τομείς της Amiga με εκατοντάδες software&hardware, από MIDI, Genlocking, Scala automated scripts με modem και video backup κτλ κτλ.
    Το ότι έπασχε σε κάποια προγράμματα είναι φυσικό αφού σε όλες τις πλατφόρμες υπήρχαν αδαείς coders.
    Αν δεν υπήρχε η Amiga θα αγόραζα ST και δεν θα ήξερα για χρόνια τι είναι το Multitasking.
    Φυσικά και ειλικρινά δεν έχω μίσος για κανένα μηχάνημα αλλά μισώ όλες τις εταιρείες από πίσω όπου τα καταδίκασαν βγάζοντας συνέχεια το ίδιο μηχάνημα…
    Τις Apple&Nintendo τις μισώ θανάσιμα λόγο της πολιτικής τους.
    Χωρίς λοιπόν να φανεί επιθετική η παρακάτω πρόταση θα ήθελα να σας πω πως στη σχολή όπου και είχαν PC, εγώ έκανα δουλεία στον IBM Transformer με DOS και GWBasic στη 500 v1.3 με 1MB και πήγενα τα αποτελέσματα μετά εκεί.
    Το λειτουργικό του ST με τα καλούδια του το είχα και αυτό σε emulation και μάλιστα έτρεχαν και κάποια system friendly παιχνίδια.
    Με crossdos και άλλα, διάβαζα PC, Atari και MAC δισκέτες.
    Ποιος από τους υπόλοιπους έκανε emulation Amiga???
    Ως γνώστης και όχι παντογνώστης λοιπόν της Amiga, η προσωπική μου άποψη είναι πως νικούσε στα σημεία.
    Dony, η γραφή σου εξαίσια όπως πάντα. Μια μέρα πρέπει να μαζευτούμε να κάνουμε μια τέτοια συζήτηση όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Όταν επιστρέψω (κάποτε), το video backup θα είναι το πρώτο video review που θα κάνω σπίτι.
      Το σκέφτομαι χρόνια.

      Διαγραφή
    4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  16. Σε ευχαριστώ Vins και για το δικό σου λιθαράκι στην κουβέντα μας: από όσα γράφεις, βγάζω το συμπέρασμα ότι αν υπήρχαν περισσότεροι Amiga users σαν κι εσένα που πραγματικά χρησιμοποιούσες το μηχάνημα και εκμεταλλευόσουν πλήρως τα όσα έκανε, τώρα θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Αλλά, δυστυχώς, δεν υπήρχαν.

    Αυτό που γράφεις στο τέλος, είναι νομίζω αυτό στο οποίο λίγο-πολύ όλοι καταλήξαμε: ότι νικούσε στα σημεία. Άλλο αυτό, και άλλο το "η μέρα με τη νύχτα με τον Atari" στο οποίο αρέσκεται να βολεύεται η πλειοψηφία των χρηστών του χώρου μας, έτσι δεν είναι;

    Και σε ευχαριστώ εννοείται και για τα καλά σου λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η μέρα με τη νύχτα αν είσαι απόλυτος στο θέλω multitasking η pcm ήχο ναι, το να συγκρίνεις έναν 8άμπιτο.
    Εξαρτάται πως το βλέπει ο καθένας. Προσωπικά δε θα χρησιμοποιούσα τον όρο αυτό αφού και στα δυο μηχανήματα μπορεί να είχες σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα. Αυτό ίσως κολλάει σε πράγματα που έχουν τεράστια διαφορά μεταξύ τους η ένα feature το οποίο δεν υπάρχει καν. Ίσως αν συγκρίναμε το broadcast όπου τα άλλα δεν το είχαν αλλά και πάλι θα είναι άδικο στο όλο πακέτο που προσφέρει o ST. Μέρα με τη νύχτα πάντως κολλάει στο ST/MAC(84).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, κάτι τέτοια γράφεις σαν την τελευταία σου πρόταση και με σκλαβώνεις! Εύγε!

      Διαγραφή
  18. Αμάν...!!! Εγώ ρε παιδιά άφησα το θέμα με κάπου εξήντα - φεύγα σχόλια...!!! Πως πήγε έτσι στα 89;
    Κρίμα, γιατί μέσα στο χαμό και στο παραλήρημα χάθηκαν και αξιοπρεπή σχόλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη, περίμενε μια-δυο εβδομάδες και κάτσε τότε να τα διαβάσεις που θα έχει ηρεμήσει το πράγμα 100%. Και μετά ξεκίνα να απαντάς σε όλα! :p

      Διαγραφή
  19. Παιδιά έχετε καταλάβει τι έχει συμβεί αυτή την στιγμή ? υπάρχει μια ελαφριά κόντρα για τα 2 μηχανήματα, σαφώς και τα 2 μηχανήματα ήταν αξιόλογα, και το καθένα στον τομέα του, τώρα το ποιος έκλεψε ποιον πιάσε το αβγό και κουρευτώ, η κατάληξη είναι μια και η ποιο αντικειμενική, και τα 2 μηχανήματα πήραν τον πούλο και ας πρόσεχαν, ας είχαν μυαλό να εξελιχτούν όπως τα pc, και ναι σημειώνω τα pc που όλη κοροϊδεύουν και λένε σιγά μωρέ, και όλη τα χρησιμοποιούμε παρόλα αυτά για διαφορες δουλειές, τώρα για ποιο Blitter και ποιο dma λέτε είναι απλά αδιάφορα, ακόμα και σήμερα η περισσότερη χρησιμοποιούν pc για να εξομοιώνουν amiga η τον atari, τι να λέμε...... Νατο πάλι το pc εδώ :) αυτή την στιγμή υπάρχουν απλά για να τα θυμόμαστε και να τα χρησιμοποιούμε που και που, μην πω για τα πεταμένα λεφτά πλέον που έχουν δόση ανά καιρούς η περισσότερη, οποτε παιδιά όλα αυτά είναι απλά ένα όμορφο παραμύθι που ζήσαμε που πέρασε πλέον, και που μερική το κρατάμε ζωντανό για προσωπικούς μας λόγους, να θυμάστε ότι μόλις φυγή η δικη μας η γενιά κατά 90%, αυτό το παραμύθι θα σβήσει τα χρονια πίσω δεν γυρνούν , οποτε χαρείτε ο καθένας το μηχάνημα σας και ας αφήσουμε τις κόντρες.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαφώς και αυτή είναι η ουσία, Χρήστο: το να χαρεί ο καθένας το μηχάνημά του και τίποτα παραπάνω. Απλά, αυτό που γενικώς εισπράττω - και δεν μπορώ να το χωνέψω - είναι ότι κάποιοι εκ των φανατικών Αμιγκάδων θεωρούν ότι οι υπόλοιποι δεν μπορούν να χαρούν όσο αυτοί, γιατί έχουν κατώτερα μηχανήματα! :p

      Διαγραφή
  20. Δεν είναι περίεργο που κάθε φορά που Ο Παναγιώτης γράφει για την διαφορά AMIGA VS (εδώ βάζετε ότι θέλετε) σφάζονται παλικάρια στα πόδια του??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά, ειδικά στη συγκεκριμένη ανάρτηση σφάχτηκε πολύ παλικάρι μιλάμε! :D

      Διαγραφή
  21. Το περίεργο είναι ότι μερικοί δεν δέχονται καν οποιουδήποτε είδους συγκριτικό... Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμά του... Και το χειρότερο είναι οτι δεν δέχονται και αντίρρηση επί της δικής τους άποψης...
    Και καλά όταν μιλάμε για ένα φόρουμ. Οταν μιλάμε για ένα προσωπικό blog, που βέβαια έχει δημόσιο χαρακτήρα, τότε τουλάχιστον θα έπρεπε να υπάρχει και μια στοιχειώδης ευγένεια η οποία επιβάλλει να μην γίνεται κατάχρηση του (ιντερνετικού) χώρου ο συγγραφέας του blog ευγενικά παραχωρεί!

    Προσωπική μου άποψη το παραπάνω, μπορεί ο Πάνος να δώσει το ελεύθερο για οποιαδήποτε... παραλήρημα όπως αυτό που ειχαμε την τύχη (;) να ζήσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα, Δημήτρη, αν η κατάσταση δεν ξεφεύγει με βρισιές και προσβολές νομίζω ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να γράψει ό,τι θέλει και πιστεύει και να το στηρίξει με τα επιχειρήματα που αυτός κρίνει ως σωστά, επαρκή κλπ. Από εκεί και πέρα όποιος δεν βαριέται μπορεί να κάτσει να διαβάσει και να καταλήξει στο ποια θέση/άποψη τον εκφράζει περισσότερο. Αν τα βάλεις κάτω ας πούμε, και όλα αυτά που έγραψα εγώ χθες και σήμερα στο amigaplanet άνετα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως παραλήρημα, όχι για το περιεχόμενό τους αλλά για την αφορμή που με έκανε να ξεκινήσω αυτή την κουβέντα.

      Αυτό πάντως που μπορώ να βγάλω ως συμπέρασμα από την όλη συζήτηση/αντιπαράθεση απόψεων κλπ των τελευταίων ημερών είναι ότι όπου ακούς κάποιον να σου λέει ότι χρησιμοποιεί/χρησιμοποιούσε και γούσταρε τα ST, μάλλον Αμιγκάς θα είναι! :D

      Διαγραφή
  22. Γιατί ρε παιδιά το παίρνετε κατάκαρδα?
    Το να μειώσετε την Amiga, προσωπικά δε με ενοχλεί καθόλου.
    Ίσα ίσα που έχει χαβαλέ να τη λέμε ο ένας στον άλλον.
    Δεν αναπολείτε καθόλου τα διαλείμματα στο σχολείο και τις κόντρες?
    Εγώ εντάξει μπορεί να είμαι μαζόχα αλλά αυτό είναι το πραγματικό ταξίδι στο παρελθόν και όχι το σήμερα που φοράμε όλοι την ίδια ρόμπα που επιβάλει ο Μάο Τσετούνγκ :-D
    Όλοι έχουμε τα μηχανάκια μας και πεταγόμαστε μέχρι εκεί, όμως τις κόντρες δεν τις αποθηκεύουμε στη ντουλάπα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ σε όλα μαζί σου, εκτός από ένα: ποιος, πού και πότε μείωσε την Amiga; Ειλικρινά, δε νομίζω να το έκανα καθώς και το μηχάνημα έχω σε εκτίμηση και δεν καταφεύγω σε ακρότητες (συνήθως!) προκειμένου να υποστηρίξω την άποψή μου. Έχω την εντύπωση πως παρέθεσα μόνο γεγονότα στην όλη ιστορία - αν κάπου συνέβη το αντίθετο έχω όλη την καλή διάθεση να μου το υποδείξεις είτε εσύ είτε οποιοσδήποτε άλλος!

      Διαγραφή
  23. "Το να μειώσετε την Amiga, προσωπικά δε με ενοχλεί καθόλου."

    Ηταν δηλωση και οχι κατι συγκεκριμενο :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πολύ καλό άρθρο, εύγε!
    Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με αυτήν την άποψη, ότι δηλαδή αν η απάντηση της Atari ήταν δυναμικότερη μετά την εμφάνιση της Α500 και Α2000, τότε η ιστορία θα ήταν πολύ διαφορετική και καλύτερη για την Atari.
    Ακόμα και η διαρροή φημών για την κυκλοφορία νεόυ μοντέλου ST ικανού να μπει στην μύτη της Amiga (ασχέτως αν στο τέλος θα κυκλοφορούσε αυτό το μοντέλο) θα ήταν αρκετό για να ανασχέσει την ξέφρενη πορεία της Α500 και Α2000. Ούτε αυτό έκαναν όμως.
    Τέλος συμφωνώ με την σκιαγράφηση της ανθρώπινης ψυχολογίας που κάνεις.
    Όπως και με τις αθλητικές ομάδες έτσι εν πολλοίς συμβαίνει και με τους φανατικούς των υπολογιστών.
    Το ιδανικότερο σενάριο για εμάς τότε, θα ήταν να έχουμε πρόσβαση στην τεχνολογία και των δύο στρατοπέδων, Amiga και ST, έτσι ώστε να αποκτήσουμε σφαιρική και καθαρή άποψη για το τι μπορεί να προσφέρει το καθένα.
    Δυστυχώς, θες επειδή ήταν ακριβό σπορ, θες επειδή είμασταν έφηβοι και κατά συνέπεια επιρρεπείς στο να ανήκουμε κάπου, θες λίγο το Pixel λίγο το User, στο τέλος η ύπαρξη ανεγκέφαλων fanboys ήταν κάτι το αναπόφευκτό.
    Σήμερα όμως αυτό δεν θα έπρεπε να θεωρείται δικαιολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΟΚ, respect - συμφωνώ απόλυτα με όλα όσα γράφεις και σε ευχαριστώ θερμά για τα καλά σου λόγια!

    Νομίζω ότι θα είχε πραγματικό ενδιαφέρον μια κυκλοφορία του STE 2 χρόνια νωρίτερα απ' ότι τελικά κυκλοφόρησε, καθώς ναι μεν θα ήταν απόλυτα στα "κυβικά" της Amiga και θα είχε και τη μεγάλη software βιβλιοθήκη αλλά, από την άλλη, τα software houses τι θα έκαναν, άραγε; Θα έφτιαχναν παιχνίδια ειδικά για τον STE ή θα έβγαζαν μια έκδοση για όλα χωρίς να εκμεταλλεύονται τις έξτρα δυνατότητες του νέου μηχανήματος; Ποτέ δεν θα μάθουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ευκολη ερωτηση. Δεν θα εκαναν τπτ.
    Πολλα παραδειγματα εχουμε να μην ασχολουνται με addons λογο χρονου και χαμηλης αγορας. Δες το MKII πχ στην Amiga, παιζει σε 512Κ chip ram. Γενικα εφτιαχναν για default οπου ηταν οι περισσοτεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, κι εγώ αυτό πιστεύω ότι θα ήταν το πιθανότερο. Οπότε τι τα θες, πάλι τα ίδια θα είχαν γίνει - με μόνη φυσικά διαφοροποίηση το ότι θα είχε πουλήσει λιγότερο η Amiga. So what? Δε νομίζω ότι τελικά θα έβγαινε κάποιος κερδισμένος. Εκτός φυσικά και αν η Atari, βασιζόμενη στην επιτυχία των ST και STE αργότερα κυκλοφορούσε τον Falcon νωρίτερα και κατάφερνε να τον κάνει να πιάσει στην αγορά. Πολλά "αν", πάντως...

      Διαγραφή
  27. Νομίζω έχουμε κολλήσει λιγάκι στην ασήμαντη ελληνική αγορά. Ναι, εδώ η μεγάλη πλειοψηφία ασχολούνταν μόνο με Amiga games. Αλλού όμως δεν ήταν καθόλου έτσι. Το να λέμε ότι η επιτυχία της Amiga βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στους game players είναι μεγάλη ανακρίβεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Μεγάλη ανακρίβεια; Το βασίζεις κάπου αυτό ή απλά πιστεύεις ότι δεν ισχύει; Πίστεψέ με, δεν τα βγάζω από το μυαλό μου: βρες και δες το ντοκυμαντέρ From bedrooms to billions: The Amiga years όπου ο RJ Mical και άλλοι από την ομάδα που έφτιαξε την Amiga λένε ξεκάθαρα ότι την επιτυχία της την οφείλει στην Α500 και τα video games που κυκλοφόρησαν γι' αυτήν. Και δεν νομίζω και αυτοί να είχαν ως γνώμονα την ελληνική αγορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν τώρα μιλάμε για καθαρά εμπορική επιτυχία, μα φυσικά. Κανείς δεν αρνείται τη σημαντική συμβολή των games. Όμως το άρθρο δεν αναφέρεται τόσο στα νούμερα. Ξεκινά με τον STE και μετά περιορίζει το φαινόμενο Amiga, παρουσιάζοντάς το ως αποκλειστική υπόθεση της 500άρας: ένα ψιλοσυνηθισμένο μηχάνημα που απλά... πρόλαβε την εξίσου ικανή αλλά αργοπορημένη Atari και που κάποιοι βαριεστημένοι gamers έτυχε να μεγαλώσουν με αυτό λόγω μόδας της εποχής.
      Ξεχνάμε τις Amiga 2000, 3000 (για πολλούς η σημαντικότερη/καλύτερη όλων), 4000 (αυτό κι αν είναι αργοπορημένο μηχάνημα) που μύησαν μια ολόκληρη γενιά στο computing και τη δημιουργία γενικότερα. Κλασική η 500άρα αλλά όχι «η Amiga», εκτός αν έχουμε ως πυξίδα τις πωλήσεις και μόνο.

      Διαγραφή
    2. Αυτό που εννοώ - και οι Amiga lovers δείχνουν να μην θέλουν να το κατανοήσουν - είναι ότι όσο καλή και αν ήταν η Amiga, όσο κι αν ήταν μπροστά από την εποχή της, όσο κι αν ήταν το πρώτο multimedia μηχάνημα και οτιδήποτε άλλο την χαρακτηρίζει, αν δεν είχε κυκλοφορήσει η Amiga 500 ώστε να δώσει με τις πωλήσεις της και το απαραίτητο έναυσμα στις εταιρίες που έφτιαχναν παιχνίδια, τώρα πια ούτε που θα την θυμόταν κανένας, καθώς θα ήταν μια γιγαντιαία εμπορική αποτυχία. Τόσο απλά. Δες και το "ηθικό δίδαγμα νο.1"!

      Διαγραφή
    3. Δηλαδή αν ο ST δεν είχε παιχνίδια, σήμερα θα τον θυμόταν μόνο ο Καρβελας?
      Δε νομίζω, ο Archie δεν είχε games και τον θυμούνται αρκετοί.
      Για την 500 τα λες σωστά, αλλά θα διαφωνήσω για τα games.
      Και αν πάμε στα ίσως ναι, μπορεί να είχε πατώσει η να είχε λάμψει αν αναγκάζονταν να τη λανσάρουν επαγγελματικά όπου είχε ήδη μια πορεία.

      Διαγραφή
    4. Έλα τώρα, καταλαβαίνεις τι εννοώ: εννοώ ότι θα είχε αποτύχει σαν πλατφόρμα. Και ο QL ας πούμε αποτέλεσε τεράστια εμπορική αποτυχία αλλά όλοι τον γνωρίζουμε και το θυμόμαστε: κάτι αντίστοιχο εννοώ ότι θα συνέβαινε και με την Amiga.

      Ο Atari μάλλον δεν θα ήταν δυνατόν να μην έχει παιχνίδια: σκέψου ότι για σχεδόν 2 χρόνια (1985-1987) ήταν μάλλον η μοναδική επιλογή για κάποιον που ήθελε να κάνει το "βήμα παραπάνω" από τα 8μπιτα χωρίς να απαρνηθεί το αξιοπρεπές gaming (αλλιώς θα αγόραζε PC).

      Σε ό,τι αφορά το να την λανσάρουν επαγγελματικά που γράφεις, δεν νομίζω ότι θα είχε την παραμικρή τύχη - αν ήταν έτσι θα ήταν επιτυχημένη και η Amiga 1000!

      Δεν καταλαβαίνω γιατί προβληματίζει το γεγονός ότι καθιερώθηκε χάρη στα παιχνίδια: αυτό δεν την καθιστά κακό μηχάνημα ή παιχνιδομηχανή σώνει και καλά. Ακόμα και ένα PC στις μέρες μας μπορεί να το πάρει κάποιος μόνο και μόνο για να παίζει - αυτό δεν σημαίνει ότι το μηχάνημα δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει 1.000.000 ακόμα διαφορετικά πράγματα, έτσι δεν είναι;

      Εκτός εάν αυτό που ενοχλεί είναι το ότι τελικά πέτυχε χάρη στα παιχνίδια σε συνδυασμό με ότι οι περισσότεροι Αμιγκάδες αποδείχτηκε ότι δεν ήταν τίποτα παραπάνω από gamers: το πληκτρολόγιο το χρησιμοποιούσαν μόνο για να γράψουν το όνομά τους στο high score table! Και, για να προλάβω ενδεχόμενες έριδες, τονίζω το "περισσότεροι", δεν λέω "όλοι". Εκτός και αν κανείς πιστεύει ότι για κάθε 1.000 που έπαιζαν Sensible υπήρχαν άλλοι 1.000 που δούλευαν Deluxe Paint, Scala κλπ... :p

      Διαγραφή
    5. Η 3000 και η 4000 μύησαν ολόκληρη γενιά στο computing; Αλήθεια, το πιστεύεις αυτό; Σε πόσα σπίτια μπήκαν δηλαδή;

      Διαγραφή
    6. Απορώ με τι κριτήρια το λες αυτό και είσαι σίγουρος. Είχε ήδη επαγγελματικές χρήσεις ακόμα όταν είχε ST ports. Δεν διαφήμισαν κάτι που δεν έκανε και είχε τα μέσα τότε που δεν έβλεπες αλλού.
      Όσο για τα μεγάλα μοντέλα το "ακριβά" είναι σχετικό.
      Ακριβό ήταν για μένα οπότε βολευόμουν με μικρότερο μηχάνημα να κάνω αυτό που ήθελα. Όμως ήταν πάμφθηνο π.χ για ένα studio όπου έσκαγε 2,5 3,0Κ για κάτι τέτοιο με video toaster, ενώ για SGI + κονσόλες έπρεπε να δώσει 100 - 300Κ.

      Διαγραφή
    7. Κοίτα, απολύτως σίγουρος είμαι μόνο για τον θάνατο και για το ότι δεν θα βγούμε ποτέ από τα μνημόνια! Για την πορεία της Amiga δεν είμαι σίγουρος (με τον τρόπο που το λες). Απλά, θα γράψω για 10η (;) φορά εδώ πέρα: μην ακούτε εμένα, δείτε στο From Bedrooms To Billions: The Amiga Years τι λένε ΟΙ ΙΔΙΟΙ οι δημιουργοί της Amiga για την κατάσταση εκείνα τα χρόνια και το πώς η 500άρα έσωσε την πλατφόρμα. Συνεπώς, οι όποιες διαφωνίες σου πρέπει να κατευθυνθούν στους Dave Haynie, RJ Mical και τους υπόλοιπους - εγώ απλά μεταφέρω αυτά που είδα και που απλά επιβεβαίωσαν αυτά που πίστευα. Don't shoot the messenger! :D

      Διαγραφή
    8. Δεν θέλω να ρωτήσω κανέναν διότι μαζί κάνουμε τη συζήτηση και λέμε απλά τη γνώμη μας.
      Ούτε εγώ είμαι σίγουρος αν θα συνέχιζε ή όχι. Κοιτάω τα χρονολογικά γεγονότα όπου και είχε επαγγελματική εφαρμογή, έτσι χωρίς να είμαι σίγουρος είμαι στο μισό μισό.
      Το ίδιο φυσικά και για τον ST, χωρίς παιχνίδια πάλι πιστεύω πως θα έμπαινε στη μουσική.
      Όσο για τους κυρίους του παρελθόντος είμαι τουλάχιστον σίγουρος σε κάτι.
      Κάποιοι ήταν εφευρέτες, άλλοι έμποροι και άλλοι τυχοδιώκτες. Κανείς όμως από αυτούς δεν ήταν οραματιστής. Κάτι λίγο από τη προσχολική ηλικία των πραγμάτων, κάτι από κατάσταση Ελληνικού δημοσίου όπου όλοι πίστευαν πως είναι οι γαμάουα και γενικά ένα χάος, και φυσικά λάθος επιλογής θέσης. Π.χ δε μπορείς ρε Θείε να είσαι τα πάντα εκεί μέσα, ΟΚ φτιάξε έναν QL αλλά άκοθ και άλλες γνώμες και φυσικά άσε άλλους να το λανσάρουν. Το ίδιο ισχύει για όλους εκτός του Βασιλάκη που ήταν γάτα με πέταλα.

      Διαγραφή
  29. Συμφωνώ απόλυτα στον Βασιλάκη και του βγάζω και το καπέλο.

    Για όλους τους υπόλοιπους δύσκολο να πεις, διαφορετικές περιπτώσεις ο ένας με τον άλλον. Έτσι όπως το βλέπω εγώ πάντως, τον Miner θα μπορούσα να τον χαρακτηρίσω οραματιστή: οραματιζόταν τουλάχιστον το τέλειο arcade μέσα σε κάθε σπίτι. Και με τους Atari 400/800 και με την Amiga. Μια προσεκτική εξέταση του Battle Squadron δείχνει ότι κάπου, έστω και λίγο, το πέτυχε!

    Τέλος, Atari και Amiga νομίζω ότι χωρίς τα games δεν θα έκαναν τίποτα: μιλάμε για προϊόντα που φτιάχτηκαν για να πουληθούν μαζικά, δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια εξειδικευμένη αγορά όπου θα δικαιολογούνταν μηχανήματα πολλών χιλιάδων δολαρίων. Οι Commodore και Atari είχαν ακριβότερους υπολογιστές μεν στην γκάμα τους (Mega ST, TT, A3000, A4000) αλλά αυτοί στηρίχτηκαν από την επιτυχία των entry μοντέλων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.