Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Amigaplanet: ένα αλλιώτικο forum

Μετά την οριστική (;) παύση λειτουργίας του Amigaplanet και τον... επικήδειο που διαβάσατε εδώ, ακολούθησαν δεκάδες συζητήσεις με μέλη της κοινότητας, που αφορούσαν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του πάλαι ποτέ αγαπημένου forum, σε ό,τι είχε να κάνει με την παντελή (σχεδόν) έλλειψη moderation από τους διαχειριστές του, ένας εκ των οποίων υπήρξε και ο γράφων.

Όπως καταλαβαίνετε, και όπως συμβαίνει συνήθως, οι απόψεις διίστανται: κάποιοι λάτρεψαν τον moderation-less τρόπο λειτουργίας, ενώ κάποιοι άλλοι τον μίσησαν. Σχεδόν κανένας πάντως δεν τον πέρασε στο ντούκου!

Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλές ενδιαφέρουσες και συγκροτημένες απόψεις με την πλειοψηφία πάντως να τάσσεται υπέρ του moderation. Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να πιστεύω ότι αρκετοί από αυτούς που επιζητούν την πλήρη ελευθερία λόγου και έκφρασης δεν μπήκαν στον κόπο να μοιραστούν τις θέσεις τους. Πράγμα που συνέβη ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν αλλά και κατά το διάστημα λειτουργίας του Amigaplanet!

Επειδή έχει γίνει μεγάλη κουβέντα σχετικά με το αν χρειάζονται κανόνες και πόσο αυστηροί θα πρέπει να είναι αυτοί, θα μοιραστώ και μαζί σας την προσωπική μου θέση επί του θέματος: εάν υπάρχει ένας πυρήνας ανθρώπων που ενδιαφέρονται για το forum και που διαθέτουν απλά κοινή λογική και έχουν την όρεξη να ενεργοποιούνται (μέσω του διαδικτύου) όταν και όποτε απαιτείται, τότε όχι, δεν χρειάζεται κανενός είδους moderation παρά σε εξαιρετικά σπάνιες και ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Βλέπετε, τα προβλήματα δεν δημιουργούνται όταν εμφανιστεί σε μια τέτοια ιντερνετική κοινότητα ένας χρήστης "διαφορετικός", προβληματικός, "ιδιαίτερος", ένας άνθρωπος τέλος πάντων που δεν δείχνει τη διάθεση να σεβαστεί τον χώρο που τον φιλοξενεί και τους ανθρώπους που συχνάζουν σε αυτόν. Όχι, όπως συνέβη κάποιες φορές και στο Amigaplanet, πρόβλημα υπήρξε όταν οι άνθρωποι τους οποίους εξέφραζε η απόλυτη ελευθερία του εν λόγω forum δεν μπήκαν στον κόπο να ενεργοποιηθούν, να "κράξουν" και εν τέλει να απομονώσουν άτομα σαν το παραπάνω. Βέβαια, είναι γεγονός ότι τις περισσότερες φορές, έστω και με κάποια καθυστέρηση αυτό συνέβη με τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα: αν κάποιος βρισκόταν εκεί για να δημιουργήσει προβλήματα και χρησιμοποιούσε τις ελευθερίες του για να καπελώσει τους υπολοίπους και να τους επιβληθεί αργά ή γρήγορα θα κατέβαινε από το τρένο του Amigaplanet αφού η στάση των υπολοίπων θα του έδειχνε ότι είναι ανεπιθύμητος. Και, προσέξτε, χωρίς να προηγηθεί κάποια συνεννόηση, PMs, SMSs, τηλέφωνα ή κάτι άλλο: ήταν η κοινή λογική και η ανάγκη διατήρησης της μορφής και της φύσεως του ιδιαίτερου αυτού διαδικτυακού χώρου που ωθούσε τους χρήστες του στο να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Ένα αξιοθαύμαστο δείγμα μιας μικρής κοινωνίας στην οποία, παρά την έλλειψη γραπτών κανόνων, τα πράγματα μπορούσαν να λειτουργήσουν σωστά καθώς ο καθένας σεβόταν τον χώρο, τις απόψεις και τα δικαιώματα των υπολοίπων. Είπαμε, δεν συνέβαινε πάντα αυτό (και ειδικά τα τελευταία χρόνια ακόμα λιγότερο λόγω της αποστασιοποίησης κάποιων εκ των ιδρυτικών μελών) αλλά όταν συνέβαινε αποτελούσε ένα καλό παράδειγμα σε πλήρη αντίθεση του μοντέλου των moderators-δικτατορίσκων (που όλοι γνωρίζουμε ότι κάθε άλλο παρά σπανίζουν στον χώρο).

Τι γίνεται όμως με το (καθόλου σπάνιο) φαινόμενο του trollαρίσματος; Είναι σωστό που κάποιοι "δούλευαν" κάποιους άλλους; Για να μην τα ξαναγράφω θα σας παραθέσω ένα τμήμα μιας απαντήσεώς μου στο σχόλιο ενός φίλου στην προηγούμενή μου ανάρτηση:

"Από εκεί και πέρα, για τα χιουμοριστικά threads και τα (ακόμα πιο πολύ) χιουμοριστικά troll-accounts εγώ δεν έχω να πω την παραμικρή κακή κουβέντα: ναι, για εμένα όταν το site έχει πήξει στην αγγελία για το κάθε άσχετο με υπολογιστές πράγμα χρειάζεται να ανοίξει ένα thread όπου κάποιος θα πουλάει ευνουχιστίρι προβάτων (πραγματικό γεγονός)! Όταν κάποιος ανεβάζει 100 αγγελίες και απαιτεί όλα τα πάρε-δώσε να γίνονται στη Νέα Ερυθραία χρειάζεται η αντίδραση του troll που θα απαιτεί συναντήσεις στα... Μετέωρα (επίσης πραγματικό γεγονός)! Και πάει λέγοντας - όλα αυτά ήταν το αλατοπίπερο του Amigaplanet, όχι το κουσούρι του. Γι' αυτό και το forum και τα μέλη του "κάθονταν στον λαιμό" πολλών που είχαν μάθει να λειτουργούν αλλιώς, και επιζητούσαν κιόλας την "προστασία" του moderation καθώς η γενικότερη συμπεριφορά τους σήκωνε πολύ κράξιμο (που στο Amigaplanet αργά ή γρήγορα θα το έτρωγαν)..."

Φυσικά, όπως ήδη έγραψα, η πλειοψηφία διαφωνεί με τα παραπάνω: το "ελεγχόμενο" περιβάλλον ενός χώρου με ένα τυπικού επιπέδου moderation φαίνεται ότι τελικά εκφράζει τους περισσότερους που θέλουν απλά να κάνουν το hobby τους χωρίς ξαφνικά απρόοπτα και μη αναμενόμενες "συγκινήσεις".

Παρόλα αυτά, επειδή και όσοι ασπάζονται την εκ διαμέτρου αντίθετη θέση δεν είναι τόσο ελάχιστοι όσο νομίζουμε είναι (σχεδόν) βέβαιο  ότι αργά ή γρήγορα κάποιος νέος χώρος θα δημιουργηθεί που θα λειτουργεί στα πλαίσια που λειτουργούσε και το Amigaplanet. Όπως το τελευταίο είχε σκάσει σαν κομήτης στα ελληνικά ρετρο-κομπιουτερίστικα δρώμενα, όλο και κάτι παρόμοιο θα κάνει την εμφάνισή του. Don't say I didn't warn you!

6 σχόλια:

  1. "Όπως το τελευταίο είχε σκάσει σαν κομήτης στα ελληνικά ρετρο-κομπιουτερίστικα δρώμενα, όλο και κάτι παρόμοιο θα κάνει την εμφάνισή του. Don't say I didn't warn you!"

    want.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια! Αν μου επιτρέπετε, τα δικά μου 2 σεντς:

    http://winterland.no-ip.org/blog/%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-amiga-greek/


    (PS, προσπάθησα να το κάνω γράψω εδώ, αλλά πήρα: Το HTML σας δεν μπορεί να γίνει δεκτό: Πρέπει να είναι 4.096 χαρακτήρες το μέγιστο, sorry για το link έξω :-) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μανώλη, δεν ξέρεις πόσο χαίρομαι που ξανακούω από σένα! Πραγματικά, μου θυμίζεις τις καλές στιγμές της εποχής του Amigahellas - που έτσι κι αλλιώς ήταν οι περισσότερες - συν του ότι σε πάμπολλες περιπτώσεις ήσουν η φωνή της λογικής μέσα σε ένα περιβάλλον που, από ένα σημείο και μετά, μύριζε μπαρούτι!

      Συμφωνώ γενικά στα όσα γράφεις, αν και πραγματικά δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα εάν το κλείσιμο του Amigaplanet οφείλεται στο ότι απλώς εμείς οι λίγοι διαφωνήσαμε μεταξύ μας ή επειδή υπήρχαν και άλλα θέματα. Σίγουρα όμως έπαιξε ρόλο, ας μην κοροϊδευόμαστε...

      Θεωρώ ότι επειδή είναι (πάντα) ενδιαφέρουσα η θέση σου και προκειμένου να μπορέσουν να την δουν περισσότεροι - καθώς δεν γνωρίζω πόσοι διαβάζουν τα σχόλια - καλό είναι να την αναδημοσιεύσω στο blog μου. Αν έχεις κάποια αντίρρηση, πες μου να την κατεβάσω.

      Α, και εννοείται ότι, όποια στιγμή θες, οποιαδήποτε παρέμβασή σου είναι καλοδεχούμενη!

      Διαγραφή
  3. Παναγιώτη, σε ευχαριστώ. Κανένα πρόβλημα με την δημοσίευση στο blog σου!

    Ναι, πάντως έχεις δίκιο, ίσως δεν ήταν εμφανές όπως το έγραψα. Μιλάω κυρίως για το τι πιστεύω οτι έπαιξε ρόλο στην πορεία του amigahellas/gmc κυρίως (συνεπαρμένος από εκεί δηλαδή). Προφανώς οι καταστάσεις δεν ήταν ίδιες για το amigaplanet, και δεν γνωρίζω ούτε θα ήθελα να φανώ ότι ξέρω τι έγινε.

    Πιστεύω πάντως στην κεντρική ιδέα. Πρέπει κατά τη γνώμη μου να είναι δεμένη η κύρια ομάδα, και με σαφή προσανατολισμό. Αν μη τι άλλο, και λάθος να έχω στην προσέγγιση, καλό είναι να προσπαθήσουμε να δούμε πως "χάλασαν" παλιότερες προσπάθειες ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

    Τέλοσπαντων, όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Μανώλη - θα το προσπαθήσουμε!

      Σε αυτό που γράφεις, με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο: εάν η ομάδα που βρίσκεται πίσω από το forum παραμένει ενωμένη και με σαφή προσανατολισμό με τον οποίο συμφωνούν άπαντες, τότε όλα θα πάνε καλά - ή, τέλος πάντων, θα έχουν πολύ καλές πιθανότητες να πάνε καλά. Απλά, θα πρέπει με κάποιον τρόπο αυτοί οι 3-4-5-6 τύποι πόσοι θα είναι να τα 'χουν καλά μεταξύ τους γιατί αλλιώς...

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.