Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Review: Barnsley Badger

Barnsley Badger (Commodore 64) - Trevor Storey (Graphics & Design)/Georg Rottensteiner (Code)/Andrew Fisher (Music)/Hugo Hoekstra (SFX)


Τρίτο στη σειρά παιχνίδι του 2016 γι' αυτό το τεύχος και σε 3ο διαφορετικό format. Το Barnsley Badger είναι μία commercial παραγωγή (εντάξει, δεν θα ξηλωθείτε κιόλας καθώς χρειάζονται μόνο 2,99€ για να το αποκτήσετε) για τον βασιλιά των home computers, τον Commodore 64. Με το που αγοράζει κανείς το digital download του παιχνιδιού αποκτά το manual του σε text αρχείο καθώς και εκδόσεις του Barnsley Badger σε μορφές .prg, .d64 και .tap ώστε να το παίξετε με άνεση με όποιον τρόπο σας βολεύει.


Η υπόθεση του παιχνιδιού είναι ενδιαφέρουσα αλλά και διασκεδαστική ταυτόχρονα: έχουμε τον έλεγχο του Barnsley, ενός τζογαδόρου και ολίγον τι αλκοολικού ασβού, ο οποίος, στην προσπάθειά του να ξεχρεώσει τα συσσωρευμένα χρέη του ξεκινάει να βρει τα κομμάτια της χρυσής μάσκας του Μεγάλου Tutanbodger, του ξακουστού βασιλιά του οποίου το βασίλειο και ο πολιτισμός εξαφανίστηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια, παίρνοντας μαζί τους και αμύθητους θησαυρούς. Φυσικά, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, το ενδιαφέρον του Barnsley για την όλη υπόθεση δεν είναι τόσο ιστορικό ή αρχαιολογικό όσο χρηματικό, καθώς η υπομονή των τοκογλύφων οδεύει προς την εξάντλησή της!


Το Barnsley Badger είναι ένα κλασικότατο platformer (πιο κλασικό πεθαίνεις!) στο στυλ των Monty On The Run και Auf Wiedersehen Monty. Και όταν λέμε "στο στυλ" εννοούμε μάλλον "σχεδόν ίδιο": η λογική του παιχνιδιού είναι παρόμοια, οι πίστες, τα αντικείμενα που συλλέγουμε, οι εχθροί, η κίνηση του χαρακτήρα μας, ακόμα και το ίδιο το sprite του Barnsley θυμίζουν… επικίνδυνα τον Monty! Φυσικά αυτό κάθε άλλο παρά κακό είναι, καθώς μιλάμε για έναν χαρακτήρα και για παιχνίδια που έγραψαν τη δική τους ιστορία στην πορεία του Commodore 64 μέσα στο χρόνο. Επί της ουσίας, το Barnsley Badger έχει "δανειστεί" όλα τα καλά στοιχεία από τα παιχνίδια με τον Monty και, στα σημεία όπου αυτά χώλαιναν, παρουσιάζει σημαντικές βελτιώσεις. Για παράδειγμα το παιχνίδι είναι αισθητά ευκολότερο και συγχωρεί περισσότερο τα λάθη μας, τα (υψηλής ανάλυσης) γραφικά είναι ακόμα καλύτερα και υπάρχουν και save points στα οποία μεταφερόμαστε κάθε φορά που χάνουμε ζωή. Ο χειρισμός με το joystick είναι άψογος, η κίνηση όλων των sprites ομαλότατη, οι πίστες καλοσχεδιασμένες και η μουσική που επενδύει όλα τα προηγούμενα είναι το next best thing μετά τα αριστουργήματα του Rob Hubbard που μας είχαν χαρίσει τα παιχνίδια της Gremlin Graphics στα μέσα της δεκαετίας του '80. Πραγματικά, το ingame tune του Andrew Fisher σε τραβάει να παίξεις λίγο ακόμα, ενώ διαθέτει ακόμα και αυτόν τον κεφάτο, παιχνιδιάρικο χαρακτήρα του tune του Monty On The Run!


Δεν ξέρω αν είστε λάτρεις των platform games ή κάτοχοι Commodore 64 (που δεν είναι και απαραίτητο, καθώς υπάρχουν και οι emulators εκεί έξω), απλά, εάν σας άρεσαν τα Monty On The Run και Auf Wiedersehen Monty τότε κοιτάξτε να αποκτήσετε το Barnsley Badger με… κλειστά μάτια! Για τους υπόλοιπους μπορώ να πω ότι όπως και να το δούμε πρόκειται για πραγματικά αξιόλογο τίτλο (γραφικά, ήχος, κίνηση, gameplay όλα βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο) με μόνο - ας το πούμε - ελάττωμα το ότι δεν διατίθεται δωρεάν. Απ' την άλλη πλευρά, το χρηματικό αντίτιμο που απαιτείται είναι τόσο μικρό που δύσκολα θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για όποιον πραγματικά ενδιαφέρεται…

Βαθμολογία: 8,5/10

Το παραπάνω review δημοσιεύθηκε στο 14ο τεύχος του περιοδικού Retro Planet, που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.