Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

ZZ9000: Μια νέα κάρτα γραφικών (και όχι μόνο) για την Amiga!

Εσείς δηλαδή γνωρίζετε μια εταιρία που ονομάζεται MNT Research GmbH; Όχι; Ούτε κι εγώ - μέχρι σήμερα, τουλάχιστον. Κι όμως, αυτή η εταιρία έχει φτιάξει κάποια πολύ αξιόλογα και ενδιαφέροντα περιφερειακά για την Amiga. Και σήμερα θα σας μιλήσω για το νεότερο εξ αυτών, μία FPGA κάρτα γραφικών για τις big boxed Amigas (2000, 3000(Τ) και 4000(Τ)).

Αν βρισκόμασταν ας πούμε στο 2006, τότε που το ενδιαφέρον μου για οτιδήποτε σχετικό με την Amiga βρισκόταν στο peak του (διαβάστε εδώ και θα καταλάβετε), είναι βέβαιο ότι θα είχα ήδη παραγγείλει την κάρτα στην οποία αναφέρομαι, την ZZ9000. Επίσης, είναι ακόμα πιο βέβαιο ότι θα ήμουν 13 χρόνια νεότερος - μήπως αυτό άραγε να είναι πιο σημαντικό; Αστειεύομαι, φυσικά, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι αυτό θα ήταν σημαντικότερο!

Πίσω στην κάρτα μας, η ZZ9000 είναι μία πολυκάρτα γραφικών (δεν ξέρω αν είναι δόκιμος ο όρος, αλλά πάντως έχει βάση, όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια) η οποία μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε Amiga διαθέτει Zorro slot. Μπορεί να απεικονίσει αναλύσεις μέχρι 1920x1080 με 32bit χρώμα (!), διαθέτει έναν εξαιρετικό scandoubler με έξοδο HDMI (ξεχάστε VGA D-sub και λοιπές αρχαιολογίες), καθώς και USB port, RJ45 Ethernet port, microSD card slot και... 1GB μνήμης RAM! Είστε ακόμα μαζί μας; Είστε καλά; Θέλετε ένα ποτηράκι νερό να συνέλθετε μήπως;


Ας σας παραθέσω όμως αναλυτικά τα χαρακτηριστικά της ZZ9000 όπως αναγράφονται στο website της εταιρίας παραγωγής της:

RTG: Up to 1920x1080 FHD screen resolution at 8bit 256-colors "Chunky", 16bit or 32bit color depths
Enhanced VA2000CX Amiga native video passthrough functionality with AGA support (scandoubler with interlace flicker-fixer)
Dual 666MHz ARM Cortex A9 coprocessors to offload computing tasks like JPEG, MP3 decoding and graphics acceleration
1GB DDR3 RAM
Ethernet interface
SD Card interface (for firmware updates, not currently usable from AmigaOS)
Includes ZZ9000CX video slot capture card with cable
Includes metal slot bracket
Includes a minimal SDK with C examples for running ARM code from AmigaOS

Όπως θα ήταν αναμενόμενο για ένα τόσο νέο προϊόν, δεν δουλεύουν ακόμα (δηλαδή δεν έτοιμο το software) όλα τα features της ΖΖ9000. Τα πιο βασικά όμως, ήτοι η RTG κάρτα γραφικών, ο scandoubler και η κάρτα δικτύου λειτουργούν, ενώ πολύ σύντομα αναμένεται να ενεργοποιηθούν και κάποια άλλα χαρακτηριστικά.

Η ZZ9000 τιμάται 329€ και παράγεται σε batches των 100 τεμαχίων. Το πρώτο batch έχει εξαντληθεί και, αν βιαστείτε, ίσως να προλάβετε να "χωθείτε" στους 100 τυχερούς που θα συμμετάσχουν στο 2ο batch. Επειδή όμως ως συνήθως οι εικόνες λένε περισσότερα από τις λέξεις (ή, τέλος πάντων, είναι πιο εύκολες στο μάτι), μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα σύντομο review της κάρτας στο παρακάτω video του Ravi Abbott:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.