Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Metamerism: TED is full of colors!

Εντάξει, μπορεί να λέει ο καθένας ό,τι θέλει, αλλά εμένα δεν μου το βγάζετε από το μυαλό: αν - με κάποιο μαγικό τρόπο - οι υπολογιστές της σειράς TED της Commmodore (o Plus/4 και ο Commodore 16) είχαν γνωρίσει αξιόλογη εμπορική επιτυχία, μπορεί να είχαν θέσει και νέα standards στην 8bit gaming σκηνή των 80s. Γιατί, ας μην κοροϊδευόμαστε, κανένα άλλο 8μπιτο μηχάνημα της "χρυσής εποχής" - αλλά, ούτε και 16μπιτο, καλά-καλά - μπορούσε να απεικονίσει 121 διαφορετικά χρώματα ταυτόχρονα στην οθόνη. Εδώ που τα λέμε, τα υπόλοιπα μηχανήματα της εποχής δεν είχαν καν 121 χρώματα στο σύνολο, οπότε ήταν κομματάκι δύσκολο να απεικονίσουν τόσα πολλά ταυτόχρονα!


Ναι, αυτό το πράγμα με τους Commodore 16 και Plus/4 και τις χρωματικές τους δυνατότητες τους καθιστά τόσο διαφορετικούς από τους υπόλοιπους home computers των 80s, που ώρες-ώρες, βλέποντας εικόνες από κάποιο demo αναρωτιέσαι "τι μηχάνημα είναι αυτό τώρα;". Να, κάποιο demo σαν το Metamerism των Bauknecht και των Electronic Knights, καλή ώρα. Ειδικά οι Bauknecht έχουν βαλθεί, χρόνια τώρα, να μας πείσουν με πράξεις (τις δημιουργίες τους) ότι ο Commodore 64 ήταν ο γερασμένος και μάλλον περιορισμένων δυνατοτήτων αδερφός των μηχανημάτων της σειράς TED. Κι αυτό γιατί, πολύ απλά, η πλειοψηφία των demos και των παιχνιδιών τους μας αφήνει (εύκολα) άφωνους.

Και δεν μιλάμε για 2019 τώρα: πίσω στον Αύγουστο του 2012 και το Evoke party, τότε που στην Ελλάδα ήταν παχιές οι μύγες και ανυπόφορη η ζέστη, οι Γερμανοί Bauknecht και οι συντοπίτες τους Electronic Knights παρουσίασαν το Metamerism, ένα demo για τα TED μηχανάκια με 64ΚΒ μνήμης το οποίο, σε κάποια σημεία του, ναι, τολμώ να το γράψω, βάζει τα γυαλιά ακόμα και σε παραγωγές του Atari ST! Τι, νομίζετε ότι υπερβάλλω; Για δείτε εδώ:


Αν μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις τότε ελάχιστα πρέπει να γράψω εγώ ακόμα, έτσι δεν είναι; Απλά, ότι αν θέλετε μπορείτε να κατεβάσετε το Metamerism από εδώ ή, αλλιώς, να το απολαύσετε στο video που ακολουθεί. Και να θυμάστε τα λόγια μου: πολύ χρώμα αυτό το TED, βρε παιδάκι μου!


2 σχόλια:

  1. Κάτι Metamerism εδώ και κάτι Numen πιο πάνω (εντάξει ας κάνουμε λίγο τα "στραβά μάτια" στο υπέρ "πλεόνασμα" μνήμης που απαιτεί. Της μόδας είναι εξάλλου τα υπέρ πλεονάσματα :) ) με κάνουν να αναρωτιέμαι πόσα πράγματα "πέρασα στο ντούκου" παλιά, πίσω στην ρομαντική εποχή των πανίσχυρων 8bit δεινοσαύρων. Κοίτα που υπήρχαν κι άλλα μηχανήματα πλην των συνήθων υπόπτων C64, ZX Spectrum. Εγώ τι έβλεπα τότε; ...ή ορθότερα: Εγώ τι διάβαζα τότε; ;)


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει φίλε, σωστό είναι μεν αυτό που λες, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τότε δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα να έχει μια οικογένεια 2 και 3 υπολογιστές: ήδη, όσοι είχαμε από έναν ήμασταν η εξαίρεση στον κανόνα των ελληνικών νοικοκυριών!

      Αν προσθέσεις και το γεγονός ότι τα υπόλοιπα μηχανήματα είχαν από ελάχιστη μέχρι και μηδενική κάλυψη από ελληνικό και ξένο τύπο, τότε καταλαβαίνουμε γιατί μας ξέφυγαν οι 8μπιτοι Atari και τα υπόλοιπα μηχανάκια της Commodore στην εποχή τους...

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.