Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Ένας χρόνος χωρίς το Amigaplanet: σε ευχαριστώ, Amigahellas! (μέρος 4ο)

Μετά το κλείδωμα του topic για το οποίο διαβάσατε στο προηγούμενο μέρος, τα γεγονότα, καλώς ή κακώς, είχαν πάρει το δρόμο τους: παρά τις συνεχείς προσπάθειες του MrZammler να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ moderators και "δυσαρεστημένων" χρηστών, κανένας δεν φαινόταν διατεθειμένος να κάνει το βήμα παραπάνω, να ρίξει λίγο νερό στο κρασί του και να δεχτεί τις καλές προθέσεις της άλλης πλευράς. Οι κινήσεις της διαχειριστικής ομάδας του ΑΗ, αν και ήταν το λογικό αποτέλεσμα/απάντηση/αντίδραση σε γεγονότα που είχαν συμβεί, έδειχναν - τουλάχιστον σε κάποιους - σπασμωδικές, πάσχουσες από έλλειψη κοινής λογικής και ίσως και ολίγον τι αντιδημοκρατικές. Φτάνοντας κάπου εκεί, στις αρχές του φθινοπώρου του 2008, γίνονται οι έσχατες προσπάθειες να παραμείνει το Greek MorphOS Community κάτω από τη στέγη του Amigahellas: ο (τότε moderator) MrZammler, ο πλέον ανιδιοτελής, λογικός, ήπιος και ευγενής άνθρωπος της όλης υπόθεσης, αναλαμβάνει θέλοντας και μη το ρόλο του διαιτητή. Από τη μία, εκφράζοντες την πλευρά των δυσαρεστημένων χρηστών οι Countraven, Dony, και Amije και από την άλλη ο Walkero ως εκπρόσωπος των moderators.

Την ίδια στιγμή που ό,τι γίνεται υποτίθεται ότι γίνεται για να παραμείνει ενωμένη και αδιάσπαστη η Ελληνική Amiga community, στο GMC από τη μία πέφτει γερό κράξιμο στο AH ενώ ταυτόχρονα, η διαχειριστική ομάδα του τελευταίου, πλην των MrZammler και Walkero δεν δείχνει να χαλιέται και ιδιαίτερα στην προοπτική της διάσπασης: στο μυαλό τους θα γλύτωναν απλά από μερικούς ταραξίες ή "αντιφρονούντες" χωρίς να πληγεί ιδιαίτερα το ίδιο το Amigahellas που τα τελευταία χρόνια πήγαινε... τρένο. Φυσικά, όλοι πλέον γνωρίζουμε εκ του αποτελέσματος ότι έπεσαν αρκετά έξω...


Δημόσια, στο forum του AH αλλά και σε αυτό του GMC έπεφταν μπηχτές όπως οι παρακάτω στο topic με τίτλο "Τώρα γεμίζουμε mini-bus" (αστείο που είχε να κάνει με τον αριθμό των εν Ελλάδι χρηστών MorphOS):

 "Πω-πω φίλε! Countraven, Phantom, Keropi, Dony, Walkero, Rigardie, Amije - ΔΕΝ ΧΩΡΑΜΕ ΠΙΑ ΣΕ ΤΑΞΙ! Γι' αυτό έχουμε και δικό μας forum! :-D" (χρήστης Dony)

"οι κάτοχοι Efika μετράνε? Ανεβαίνουν στο Mini-Bus?? 8-)

να ξέρω ρε παιδιά , γιατί έχω δώσει παραγγελιές. Μην περιθωριοποιηθώ :-D :-D
" (χρήστης npanag)

"ναι όντως, πάει για 9 το πράγμα και σε λίγο δε θα μας φθάνουν τα δάκτυλα των χεριών :-D 8-)

θα χρειαστούν και πόδια για την καταμέτρηση!!!
" (χρήστης npanag)

Η κατανόηση και η συμπαράσταση των moderators στους (τότε) MorphOSάδες είναι αμέριστη:

"Φτιάξτε και σύλλογο, τον ΑΜΕΑ (Amiga Morphos Enthusiasts' Association)." (moderator Frank)

"ΓΑΜΕΑ (GAMEA) = Greek Amiga Morphos Enthusiasts' Association" (moderator Animagic)

Οι υπόλοιποι στον (off-topic) κόσμο τους:

"παντως ρε Aντωνη, μεταξυ μας, τωρα με τους κανονες, οι αγγελιες ειναι ξενερωμα. τι λες?" (χρήστης Amije)

"Γιάννη, συμφωνώ και γω μαζί σου. Είχε κάποια δόση τρέλας κάθε αγγελία και γινότανε ο χαμός!!!" (χρήστης Phantom)

"ενω τωρα ειναι σαν να μπαινεις σε ενα μαγαζι και δεν βρισκεις ουτε τα αφεντικα" (χρήστης Amije)

Φυσικά, οι moderators έχουν εντελώς αντίθετη άποψη:

"Όχι" (moderator Frank)

"Μάλλον δεν βλέπεις τους δυσαρεστημένος πελάτες" (moderator Pontium)

"Γιάννη σε χαλάει γιατι πιθανώς δεν πούλησες κάτι πρόσφτα και αντί να βλέπεις προσφορές, βλέπεις παπαριές..." (moderator Animagic)

Παρασκηνιακά, γινόταν το έλα να δεις: emails, PMs, chat στο IRC, απ' όλα είχε ο μπαξές. Σε ένα chat μεταξύ των Dony, Countraven, Amije και MrZammler ο τελευταίος προσπαθούσε να πείσει τους πρώτους για τις καλές προθέσεις του moderator Walkero, ο οποίος, όπως έγραψα και στο προηγούμενο μέρος, "φαινόταν" προς τα έξω ως ο εκπρόσωπος της αστυνόμευσης και της εξουσίας του ΑΗ με αποτέλεσμα να έχει δημιουργήσει κάποιες "ιδιαίτερες" σχέσεις με κάποιους από τους χρήστες του forum. Ειδικά οι Countraven, Phantom και Rigardie σίγουρα δεν τον είχαν καταχωρημένο και στα... favorites!

Μετά λοιπόν το chat στο IRC που δεν κατέληξε πουθενά πέραν του να το επαναλάβουμε με συμμετοχή και του Walkero (κάτι που τελικά δεν συνέβη) έστειλα ένα email στους Countraven και Amije το οποίο είχε διαγραφεί εντελώς από τη μνήμη μου αλλά, ευτυχώς, όχι και από τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή μου. Παραθέτω κάποια τμήματα αυτού, τα οποία νομίζω ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και λένε πολλά ακόμα και σήμερα:

"Φίλοι μου, όπως σας είπα σας στέλνω αυτό το e-mail για να σας ενημερώσω για τις θέσεις μου όσον αφορά τα θέματα που θίξαμε εχτές μέσω IRC. Δυστυχώς, κατά την ταπεινή μου άποψη το chat δεν προσφέρεται για μακροσκελείς συζητήσεις και αναλυτική κατάθεση θέσεων και απόψεων - ούτε και τα greeklish, άλλωστε.

...

Και για να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις, σας ενημερώνω ότι ο λόγος που αντιτάχθηκα στην επανάληψη της κουβέντας μας με ταυτόχρονη παρουσία του Walkero, είναι αυτός ακριβώς: η  - κατά τη γνώμη μου - ακαταλληλότητα του IRC ως μέσου για σοβαρές συζητήσεις και ανάπτυξη θέσεων...

    Να επαναλάβω λοιπόν ξεκινώντας, αυτό που σας είπα και χθες, ότι δηλαδή κατά την άποψή μου ΔΕΝ είναι ο Walkero το πρόβλημα του Amigahellas. Και δεν είναι, γιατί απλούστατα ενώ κάποιες φορές αντιδρά με πολύ άσχημο τρόπο και χωρίς εμφανή σε μας τους υπόλοιπους λόγο, παρόλα αυτά οι θέσεις του γενικότερα δεν είναι ακραίες, και, σε γενικές γραμμές, δεν νομίζω ότι απέχουν ιδιαίτερα από τις δικές μου ή των υπολοίπων. Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα για το amigahellas είναι ο Phantom αλλά ΚΑΙ ο Animagic, δεδομένου ότι αν μια οποιαδήποτε κουβέντα καταλήξει σε κάποιο απ’ τα θέματα που είναι κόκκινο πανί γι’ αυτούς τους δύο ... τότε, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το thread θα μεταβληθεί εν ριπή οφθαλμού σε …American bar! Κι αν για τον Phantom πεις "ή συμμορφώνεται, ή τον διαγράφω", τότε δηλαδή τι θα πεις για τον Animagic, που είναι και moderator; Αφήστε που, κατά τη γνώμη μου, η διαγραφή ΔΕΝ είναι λύση. Γιατί προφανώς και οι δύο έχουν προσφέρει το κατιτίς τους στην κοινότητά μας - ο Animagic μάλιστα ΠΟΛΥ περισσότερα από το απλό κατιτίς... Και ναι, δεν είμαι σύμφωνος με την υποταγή μιας ολόκληρης ομάδας ανθρώπων σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας μόνο και μόνο επειδή ένας ή δύο απ’ αυτούς δεν μπορούν να λειτουργήσουν σαν λογικοί άνθρωποι, αλλά, αφού δεν γίνεται αλλιώς, so be it…

...

Τέλος πάντων, ας μείνουμε σ’ αυτό που είπαμε και χτες: αποδεχόμαστε όλοι τους κανόνες λειτουργίας εφ’ όσον αυτοί ισχύουν ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ανεξαρτήτως θέσεως και ρόλου στο amigahellas. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι ο Μανώλης θα κάνει οτιδήποτε περνάει από το χέρι του για να το τηρήσει αυτό..."

Διαπιστώνω λοιπόν από τα παραπάνω ότι σαφώς και υπήρχε η πρόθεση - τουλάχιστον από τη δική μου πλευρά - για "υποταγή" στους νέους κανόνες λειτουργίας του Amigahellas, εφ' όσον αυτό θα εξυπηρετούσε το γενικότερο καλό. Όπως επίσης και ότι, ήδη από τότε, μάλλον ήταν εμφανές ότι ο Walkero ενεργούσε με γνώμονα το καλό του Amigahellas και της Amiga commmunity κι όχι για να εξυπηρετήσει δικά του συμφέροντα ή κάτι τέτοιο. Και φυσικά ο άνθρωπος το απέδειξε και με το παραπάνω στα χρόνια που ακολούθησαν...

Όμως, παρά τις θετικές τάσεις και την καλή διάθεση, τελικά τα πράγματα οδηγήθηκαν στα άκρα και το Greek MorphOS Community σταμάτησε να αποτελεί κομμάτι του ΑΗ στο τέλος του Σεπτέμβρη του 2008. Ακολούθησε η μετονομασία του σε "Amigaplanet" και τα δύο fora συνυπήρχαν (όχι και τόσο) αρμονικά για αρκετά χρόνια. Ενώ όμως θα περίμενε κανείς το Amigahellas να διατηρούσε τη δυναμική του σχεδόν στο ακέραιο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη...

(Συνεχίζεται...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.