Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Ένας χρόνος χωρίς το Amigaplanet: σε ευχαριστώ, Amigahellas! (μέρος 3ο)

Με όλον αυτόν τον κόσμο και όλη αυτή την κίνηση που είχε το Amigahellas εκείνο τον καιρό, ήταν λογικό η καθημερινότητα των moderators να γίνεται δυσκολότερη: πέραν των αντιδικιών σε νήματα όπως αυτά που ανέφερα στο πρώτο μέρος, η μαζική έλευση νέων μελών δημιουργούσε καταστάσεις πολλές φορές απρόβλεπτες και δύσκολες στη διαχείριση. Συνήθως, αν και οι moderators ήταν 5-6, τις θέσεις τους εκπροσωπούσε κυρίως ο Walkero, ο οποίος τις περισσότερες φορές αναλάμβανε και την όποια "αστυνόμευση" του site, γεγονός που, όπως ήταν αναμενόμενο, συχνά-πυκνά αφαιρούσε πόντους από τη δημοφιλία του παρουσιάζοντάς τον ως εκπρόσωπο της "εξουσίας" στα μάτια των χρηστών/μελών.


Παρά τις μεγάλες στιγμές που ζούσαμε ως ελληνική Amiga community (και που πραγματικά καταλάβαμε το μέγεθός τους αρκετά χρόνια αργότερα, είναι η αλήθεια) η γκρίνια και η μουρμούρα - καθώς και η διαγραφή ή το κλείδωμα ανάρμοστων topics - στο forum του Amigahellas ήταν πράγματα παλαιότερα ανήκουστα, μα πλέον υπαρκτά. Υπήρχε μια υποβόσκουσα δυσαρέσκεια, τόσο από την ομάδα των διαχειριστών που ένιωθε σα να έχει δώσει τα πάντα και κάποιοι να μην το εκτιμούν όσο και από αρκετούς χρήστες που επιθυμούσαν το Amigahellas να γίνει όπως αυτοί το είχαν στο μυαλό τους (άσχετα με το γεγονός ότι αυτό μάλλον δεν ήταν κάτι πολύ συγκεκριμένο ή προϊόν ενδελεχούς εξέτασης και ώριμης σκέψης). Κύριοι εκφραστές της δυσαρέσκειας αυτής οι χρήστες Phantom και Countraven - για εντελώς διαφορετικούς λόγους - ενώ και αρκετοί από τους υπόλοιπους είχαμε σοβαρές ενστάσεις με το moderation καθώς, όταν διαγράφονταν ολόκληρα threads με "ακατάλληλο" περιεχόμενο διαγράφονταν και δικά μας posts τα οποία δεν προσέβαλλαν κανέναν αλλά ούτε και χρησιμοποιούσαν άσχημη γλώσσα, χυδαίους χαρακτηρισμούς ή κάτι ανάλογο...

Στα τέλη του Ιουλίου του 2008, η διαχειριστική ομάδα του forum αποφασίζει να εισαγάγει και επίσημα το αυστηρότερο moderation, υπό τη μορφή των "κανόνων λειτουργίας και συμμετοχής στο Amigahellas": επρόκειτο στην ουσία για ένα ανανεωμένο disclaimer που όφειλαν να αποδεχτούν άπαντες οι συμμετέχοντες στο forum και το οποίο, λίγο ή πολύ νομιμοποιούσε την διαγραφή posts ή και ολόκληρων threads, και καταργούσε τη δυνατότητα συζήτησης επί θεμάτων άσχετων με την θεματολογία του site υπό τον φόβο ακραίων τοποθετήσεων κάποιων χρηστών. Επί της ουσίας, καλώς ή κακώς, αφαιρούσε από 300+ άτομα τη δυνατότητα να θίξουν κάποια θέματα (άσχετα πάντως με την Amiga ή το retro computing) μην τυχόν και βρουν αφορμή και αρχίσουν τις ακραίες και προσβλητικές τοποθετήσεις 3-4 συγκεκριμένοι άνθρωποι. Α, και τόνιζε ότι αναρτήσεις γραμμένες σε greeklish μπορεί ακόμα και να διαγράφονταν! Όλο αυτό το concept ενόχλησε ίσως πρώτα απ' όλους εμένα τον ίδιο (όχι για τα greeklish, αλλά για όλη αυτή την κίνηση που προσωπικά εισέπραξα ως "αποφασίζουμε και διατάζουμε"), οπότε, όντας αγανακτισμένος, προχώρησα σε μια κίνηση που - δυστυχώς - άνοιξε τον ασκό του Αιόλου: ξεκίνησα topic με τίτλο "Όχι στους κανόνες λειτουργίας & συμμετοχής στο amigahellas" (όπως και στα προηγούμενα μέρη απλά παραθέτω τοποθετήσεις και δεν διορθώνω ορθογραφικά λάθη, απουσία σημείων στίξεως κλπ):

"Φίλοι Αμιγκάδες, εγώ δεν θα επικροτήσω τη θέσπιση των κανόνων λειτουργίας και συμμετοχής στο amigahellas. Και δεν θα το κάνω, γιατί οι κανόνες αυτοί μου φαίνονται κατ' αρχάς περιττοί, και κατά δεύτερο λόγο από αυστηροί μέχρι και φασιστικοί. Αν οι φίλοι moderators πιστεύουν ότι μια ψηφιακή κοινότητα 200-300 ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα χρειάζεται αυστηρή αστυνόμευση για να υπάρξει και να λειτουργήσει, τότε ας τα παρατήσουμε όλα - και το φόρουμ, και τις Αμίγκες και τα πάντα. Ας πάμε στα βουνά να μένουμε σε σπηλιές ή πάνω σε δέντρα γιατί, προφανώς, σαν πολιτισμένοι άνθρωποι δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Αν είναι να φτάσει το amigahellas στο σημείο να μας υποδεικνύει για ποια θέματα μπορούμε να μιλήσουμε, πώς μπορούμε να μιλήσουμε για αυτά ε, τότε ας μας δώσετε και μια λίστα με 15-20 συγκεκριμένες προτάσεις που θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε - έτσι, για να μην κάνει ο καθένας το κεφαλιού του!

Πραγματικά, δεν γνωρίζω αν και κατά πόσο όλοι οι moderators διάβασαν προσεκτικά τους κανόνες λειτουργίας και συμμετοχής στο amigahellas. Διότι, γνωρίζοντας κάποιους απ' αυτούς προσωπικά (και όλους μέσα από τα posts στο amigahellas), αδυνατώ να πιστέψω ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι επέλεξαν για τους εαυτούς τους το ρόλο του "Μεγάλου Αδελφού" για την κοινότητά μας. Θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται περισσότερο για μια βιαστική κίνηση, μια κίνηση που ήταν αποτέλεσμα του μπάχαλου που δημιουργήθηκε με το topic για τους μετανάστες, ένα topic ΠΟΥ ΟΙ MODERATORS ΕΚΡΙΝΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΟΥΜΕ ΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΤΟ ΔΙΕΓΡΑΨΑΝ (και ναι, ΦΩΝΑΖΩ!). Και, μπορεί να διαφωνώ με τις απόψεις του Αντώνη (Phantom) για τους μετανάστες αλλά είμαι διατεθειμένος να έρθω στα χέρια με οποιονδήποτε ΤΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙ. Γι' αυτό υπάρχει το φόρουμ κύριοι, για να δίνεται στον καθένα από εμάς ένα βήμα για να διατυπώνει τις απόψεις του, ακόμη κι αν αυτές ενοχλούν ή προσβάλλουν κάποιους. Γιατί στη συνέχεια, θα δωθεί και σ' αυτούς τους κάποιους το βήμα για να απαντήσουν. Κι αν κάποιες φορές τα πράγματα παρεκτραπούν ε, ας γίνει κι αυτό - άνθρωποι είμαστε, όχι μηχανές για να προγραμματίζεται ο τρόπος λειτουργίας και δράσης μας!" (χρήστης Dony)

Η παραπάνω θέση μου έγινε δεκτή με ποικίλους τρόπους:

"Συμφωνώ με τον Dony 100%" (χρήστης tasosamiga)

"Αγαπητέ φίλε Dony που σε εκτιμώ αφάνταστα, ενώ συμφωνώ με τα περισότερα που λες, θα διαφωνίσω μόνο στο γεγονός ότι τουλάχιστον το παρών Forum δεν είναι δυνάστης τη ελευθερίας κανενός.

Η ελευθερία άλλωστε σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου και προκειμένου να υπάρχουν παρεξηγήσεις και απομακρύνσεις μελών από το site υπήρξε αυτή η διαγραφή του thread." (χρήστης mfilos)

"Καταρχάς έχεις κάθε δικαίωμα να συμφωνείς η να διαφωνείς.
Όπως και έχεις το δικαίωμα να είσαι αριστερών πεποιθήσεων. Κανείς δεν είναι τέλειος...

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το εξής απλό (και απορώ πως δεν το κατάλαβες):

Αυτό το site αφορά computers. Επίσης αφορά (εν μέρει) την νοσταλγία των 80's. Άλλο λοιπόν οι αναφορές σε κόμματα (της εποχής, όχι με τη σημερινή τους μορφή) και άλλο οι αναφορές σε ανθρώπινα δικαιώματα, μετανάστευση κτλ. Οι webmasters και moderators έκανα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ που έσβησαν το συγκεκριμένο thread. Άν κάποιος θέλει να ανοίξει τέτοια συζήτηση υπάρχουν εκατοντάδες άλλα site για αυτό το θέμα." (moderator Animagic)

"Οι κανόνες θεσπίστηκαν για ένα βασικό λόγο. Και δέν ήταν ούτε οι μετανάστες ούτε ο italodisco (αντε να τα λέμε ως έχουν τα πράγματα).

Θεσπίστηκαν διοτι πολύ σύντομα το Amigahellas γίνεται επίσημος Σύλλογος. Πολύ σύντομα θα διαθέτει και μόνιμο μουσείο Home Υπολογιστών (έχουμε προέκριση απο τον Δήμο Ροδίων). Όλα αυτά απαιτούν Νομική Υπόσταση.

Άρα είμαστε, εκ των πραγμάτων, υπόλογοι σε ότι γράφετε εδω μέσα!

Επειδή λοιπον έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε οικογένειες και όχι να περάσουμε τη ζωή μας στα δικαστήρια, έπρεπε να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα." (moderator Animagic)


"Ρε συ Dony, όχι και φασισμός! Για όνομα του Θεού. Αυτό δηλαδή σας μένει από τους κανόνες; Οτι πάμε για επιβολή και καταστολή;

...

Το έχω ξαναπεί, και το ξαναλέω, και το πιστεύω: Ένα forum το κανονίζουν και θέτουν τα όρια του οι χρήστες του, και όχι αυτοί που πληρώνουν τα έξοδα του. Καμία διαφορά δεν έχουν οι μεν από τους δε.

Από την άλλη έχω βαρεθεί να φεύγει κόσμος για άσχετα με την Amiga πράγματα, κόσμος που θα μπορούσα να μιλήσω για αυτό που πραγματικά γουστάρω.. Vag, xc8, και άλλοι, την έχουν κάνει επειδή εδώ μέσα ορισμένοι δεν μπορούν να ελέγξουν τον εαυτό τους.

Δείτε και την πλευρά μου: Αναγκάζομαι να αστυνομεύω το forum, αντί πραγματικά να συμμετέχω. Νομίζεις ότι ήμουν χαρούμενος για το τελευταίο topic και την ιστορία με τον Phantom; Άνοιξα το site να δω τα αθλητικά, πέρασα από δω, και ντράπηκα. Δεν ήξερα τι να κάνω, να μπει και κανένας ξένος να βλέπει τέτοια πράγματα" (moderator MrZammler)

"Καλημέρα Dony,

Το site αφορά το ένα και μοναδικό σίγουρα κοινό ενδιαφέρον των μελών του - την Amiga. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση - η οποία στις πλείστες των περιπτώσεων έχει καταλήξει σε περιττές προστριβές - δεν έχει λόγο ύπαρξης εδώ." (moderator Frank)

"Συμφωνώ με τον Animagic 100%." (χρήστης Takis)

"Εγω δεχομαι τους κανονες σαν προτροπη..οχι σαν καταναγκασμο..αν ηταν καταναγκασμος θα την ειχα κανει προ πολλου..." (χρήστης giannis_vassili)

"φίλε Dony είσαι κομπλέ άτομο και καταλαβαίνω τον σου προβληματισμό σου για κάποιο κοινωνικό θέμα (αριστερός εδώ με τεράστια οικογενειακή ιστορία) αλλά ας αφήσουμε το amigahellas να μας χαλαρώνει κάθε φορά που μπαίνουμε μέσα εγώ τουλάχιστον το έχω ανάγκη..." (χρήστης AmigosGR)

"Συμφωνώ 1000% μαζί σου. Αυτή είναι και η λογική μου τόσο καιρό. Αλλά όπως αποδείχτηκε, δεν δουλεύει δυστυχώς. Όσο και αν έχω εμπιστοσύνη και πίστη στους ανθρώπους, τόσο με απογοητεύουν. 

...

Και κάθε φορά είναι μαλακία όταν μου στέλνουν PM και μου λένε σε παρακαλώ διέγραψε με. Έχουν τους λόγους τους ο καθένας, και είναι σεβαστοί. Ο xc8 έφυγε γιατί όταν άνοιξε ένα thread για να μας πεί τις εντυπώσεις του από μια μάζωξη με Τούρκους demosceners, του την πέσανε λέγοντας ο καθένας τις προσωπικές τους απόψεις για τους γείτονες..." (moderator MrZammler)

"διαφωνώ καθετα με τη θέσπιση κανόνων
το amigahellas ειναι ένας οργανισμός οπου απαρτίζετε απο τους απανταχου Ελληνες χρήστες αν κάποιος δημιουργεί θέμα,ο "οργανισμός" θα τους περιθοριοποιησει και εν τέλη θα τους αποβάλει - όπως γίνετε μέχρι τώρα
" (χρήστης Α1200)

"Στην ουσία οι κανόνες λειτουργίας του amigahellas,δεν εμπεριέχουν τίποτα το καινούργιο παρά τον αυτονόητο τρόπο επικοινωνίας σε μια ψηφιακή κοινότητα.Όσοι ήταν και είναι εντάξει μέχρι τώρα και δεν έχουν δημιουργίσει ποτέ προβλήματα,δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.
Η υπενθύμιση τους έγινε ώστε να αποφεύγονται διαφόρου είδους προβλήματα γιατί μην ξεχνιόμαστε ότι το amigahellas σαν forum τον τελευταίο καιρό έχει περάσει απο τα όρια του διαδικτυακού κόσμου και σε άλλες υλοποιήσεις εκτός των amigatherings.Γενικώς μπαίνουν στο forum πολλοί επισκέπτες και είναι άσχημο να βρεθεί πάνω σε διάφορα topic που εξελίσονται με προσβλητικά σχόλια(κυρίως βρυσιές κτλ).Εμένα προσωπικά με ντροπιάζει το συγκεκριμένο θέμα.
" (moderator Pontium)

"Λοιπόν κύριοι, επειδή το καμπανάκι χτυπάει για μένα και το ξέρω έχω να πώ τα εξής:
Συμφωνώ με τους κανόνες, δε το βλέπω θέμα φασισμού όμως. Καλά έκαναν και διέγραψαν το topic περί ρατσισμού, μεταναστών και ό,τι άλλο παλιότερο topic είχε δημιουργηθεί. Γιατί; Μα είναι τόσο απλό, δεν βγαίνει πουθενά. Είναι ένα αδιέξοδο, και το μόνο που γίνεται τελικά στο τέλος είναι το χάος, ένα μπάχαλο.
Εγώ τότε είπα και στον Μανώλη τηλεφωνικώς. "Εγώ Μανώλη, γράφτηκα στο amigahellas γιατί είμαι Amigas". Δε θέλω τέτοια topics για τον απλούστατο λόγο ότι δε τα γουστάρω και δεν τους γουστάρω.
" (χρήστης Phantom)

"Το λέω ξανά και ας γίνω βαρετός, το site γενικά "χάνει" από όλες αυτες τις ιστορίες. Σε έναν ιδανικό κόσμο μερικά πράγματα θα ήταν αυτονόητα και οι κανόνες θα ήταν άχρηστοι...." (χρήστης Countraven)

"Μετά από προσεκτικό διάβασμα όλων των θεμάτων θέλω να πω μόνο το εξής. Πιστεύει κανείς ότι ένα site-forum μιας ομάδας-κοινότητας ανθρώπων δεν πρέπει να έχει την "αστυνόμευση" των webmaster; Να κάνει δηλαδή ο κάθε ένας ό,τι θέλει; Εγώ πιστεύω πως αυτό δεν γίνεται σε καμία περίπτωση.

...

Το θέμα με την μετανάστευση το είδα μόνο στην αρχή του, χωρίς τις παρεκτροπές, και αμέσως είπα "Ορίστε και ένα ωραίο post πέρα από BUMP, NIAOY και ΠΑΣΟΚ". Τώρα αν κάποιοι έχουν την πεποίθηση ότι μόνο αυτοί έχουν άποψη και μάλιστα την σωστή, και μιλάνε με τρόπο σαν αυτόν που μου μετέφεραν οι άλλοι, τότε εγώ θα διέγραφα μόνο τα δικά τους post κι όχι όλο το θέμα.

@dony
Φίλε μου, οι κανόνες είναι για αυτούς που θέλουν να κάνουν κακό στο amigahellas και σε αυτό που χτίζεται από όλους μας. Αυτοί που έχουν άψογη συμπεριφορά δεν έχουν να φοβηθούν κάτι. Δεν μπήκαν οι κανόνες για να αρχίσουμε εμείς να διαγράφουμε χρήστες.
" (moderator Walkero)

"ειμαστε εδω για (και εξαιτιας) της αγαπης μας για την amiga
και δεν εχουμε να χωρισουμε τιποτα μεταξυ μας. τα τελευταια δυο χρονια εχω γνωρισει απο κοντα
τοσους πολλους αμιγκαδες, οσους δεν ειχα γνωρισει τα προηγουμενα δωδεκα χρονια
που αχολουμουν με την amiga. και αυτο εγινε χαρις στο amigahellas και τα amigatherings.
αυτη την οικογενεια που εχουμε φτιαξει ολοι μαζι, δεν την αλλαζω με τιποτε.
αυτην την οικογενεια πανε να προστατευσουν αυτοι οι κανονες. ετσι απλα.
" (χρήστης amije)

"Αυτό που (πραγματικά) δεν καταλαβαίνω, είναι το που εξυπηρετεί το γεγονός να διαγράφουμε (και κατά συνέπεια να ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΥΜΕ) τα κακώς κείμενα. Δηλαδή, δεν συνέβησαν ποτέ; Όπως σοφά έλεγαν κάποτε, "scripta manent"! Τα γραπτά μένουν κύριοι, και ΠΡΕΠΕΙ να μένουν, και ΠΡΕΠΕΙ να είμαστε υπεύθυνοι γι' αυτά που γράψαμε. Ακόμα κι αν είναι off-topic...
BTW, ο τρελός καβγάς που είχε δημιουργηθεί κάποτε μεταξύ Walkero και Phantom μπορεί να μην είχε λάβει χώρα επειδή έπρεπε, αλλά το γεγονός είναι ότι ΣΥΝΕΒΗ. Μπορεί να μην ήταν η κορυφαία στιγμή στην ιστορία του amigahellas αλλά η ιστορία (ακόμη και ενός) δυκτιακού τόπου δεν γράφεται μόνο από τα γεγονότα για τα οποία είμαστε υπερήφανοι!
" (χρήστης dony)

"Η φύρα από τη γραμμή παραγωγής πάει για σκραπ, δεν πάει στα ράφια." (moderator Frank)

Και ενώ η κουβέντα φαινόταν να γίνεται σε κόσμια επίπεδα με ήρεμη αντιπαράθεση λογικών επιχειρημάτων, ξαφνικά το κλίμα αρχίζει να εκτραχύνεται:

"Έχω και εγώ έναν κανόνα λοιπόν. Walkero μην ξαναδώ να αναφέρεις πουθενά με έμεσα χλευαστικό τροπό την ατάκα μου. Είναι μια ατάκα για χαβαλέ μεταξύ φίλων, εσύ ούτε όρεξη για χαβαλέ έχεις σε γενικές γραμμές, ούτε φίλος μου είσαι οπότε αγνοησέ την, όταν θα γίνω μεγάλο παιδί και θα σοβαρευτώ και όταν θα φτάσω στο άπιαστο walkero-level ίσως να σταματήσω να την γράφω, μέχρι τότε όμως...." (χρήστης Countraven)

Κατόπιν η ομάδα των moderator κάνει edit 6 σερί αναρτήσεις, τρεις από τον χρήστη babis_d_max και άλλες τρεις από τον moderator Animagic. Η συνέχεια:

"Δυστυχώς φίλε μου κι εδώ τελικά επικρατεί η λογική της ¨κλειστής λίγκας¨ δηλαδή υπάρχουν κάποιοι που ασχολήθηκαν ίσως περισσότερο με το αγαπημένο μας μηχάνημα τα πέτρινα χρόνια και όντας προχωρημένοι το παίζουν ειδήμονες, νευριάζουν με τις απλοικές ερωτήσεις των ¨κοινών θνητών¨, ιδιοποιούνται καθολοκλήρου το εν λόγω site πιστεύοντας ότι μόνο αυτοί δικαιούνται να μιλάν όταν θέλουν και όποτε θέλουν κλπ
Οπως βλέπεις το site ΠΑΣΧΕΙ ΚΑΙ ΜΠΑΖΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ.
Προσωπικά άρχισα ήδη να μπαίνω σε ξένα site και βρήκα την υγειά μου.
Παρακαλώ πολύ διαγράψτε και μένα.Καλή σας τύχη.
" (χρήστης DIMOS)

"Προσωπικά θα σεβόμουν τους κανόνες του χώρου που με φιλοξενεί και έτσι πρέπει..
Αν με ενοχλούσε κάτι απλά δε θα ξαναπατούσα.
" (χρήστης Anemos)

"Οι κανόνες είναι σωστοί. Δεν διατυπώθηκαν σωστά. όταν τους πρωτοδιάβασα, σοβαρά σου μιλάω, γέλασα!
Είναι εντελώς λαθος η διατύπωση τους. Θα βάλω τον Λεφτέρη να τους μαζέψει. Και τότε θα καταλάβετε και θα συμφωνήσετε όλοι, είμαι σίγουρος
" (moderator Animagic)

"Λοιπόν επειδή είμαστε κλασσικοί ελληνάρες,δηλαδη όλοι μας λεμε το μακρύ μας και το κοντό μας χωρίς επί της ουσίας να προτείνουμε τίποτα

Σαν χρήστης εδω μέσα ασπάζομαι τους κανόνες ακομα και οταν δεν ηταν γραμμενοι πουθενά αλλα η αλήθεια ειναι οτι οταν εβλεπα ενα topic να παρεκτρέπετε με άσχημο τροπο με χαλαγε

Μου αρέσει το παρειστικο στυλ αλλα όντας πλεον 300 μελη και
πρεπει εκ των πραγματων να αναρτηθεί ενας κανονας λειτουργιας
με χαλαει που το λεω αλλα ειναι γεγονος-δεν ειναι πλεον 60 μελη(τοσα θυμαμαι οταν εκανα join)

Θα στενοχωρηθώ παρα πολυ αν δω χρήστες οπως ο dony να αποχωρούν γιατι ειναι ατομα που προσφερουν στη κοινοτιτα
και εχουν τεχνογνωσια που πρεπει να μεταλαμπαδευτει

Ας σκεφτουμε τι μπορουμε να κανουμε εμεις για τη κοινότητα και οχι τι μπορει η κοινότητα να κανει για εμας

το γελοιο ειναι πως βλεπω αρκετα ατομα να γκρινιάζουν που εχουν εχουν βοηθηθεί περισσότερο εδω μεσα παρα εχουν βοηθήσει

επαναλαμβάνω πως κι έμενα με χαλανε οι κανόνες αυτοι,με ξενιζουν,τους θεωρω αταίριαστους εδω μεσα,μετα απο σκέψη όμως ισως και να ειναι απαραίτητοι απλα να υπάρχουν
" (χρήστης Α1200)

"Και εμείς χαλαστήκαμε που χρειάστηκε να μπούμε στη διαδικασία αυτή. Δε το αποφασίσαμε εν μία νυκτί ούτε ελαφρά τη καρδία.
Ούτε ελιτιστές είμαστε, ούτε έχουμε όρεξη να το παίζουμε ιστορία. Αντίθετα η παιδαριώδης συμπεριφορά κάποιων χρηστών παραέγινε καταπιεστική τόσο για άλλους χρήστες όσο και για τους webmasters/moderators.
Στη πράξη θα δείτε ότι δεν αλλάζει απολύτως τίποτα για το 99,9% των χρηστών. Το 0,1% (30χρονοι με συμπεριφορά δεκάχρονου) μπορεί να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει να συμμετέχει στο site.
" (moderator Frank)

"Μηπως οσοι διαμαρτυρονται περι φασισμου να σκεφτουν τι σταση/τακτικη θα ακολουθουσαν αν ηταν "ιδιοκτητες"?" (χρήστης Wally)

Στη συνέχεια ο χρήστης Countraven δημοσιοποιεί PM προς τον ίδιο από τον moderator Walkero το οποίο διαγράφεται. Νομίζω ότι ελάχιστοι πρόλαβαν να το δουν και σίγουρα εγώ δεν ήμουν ανάμεσα σε αυτούς.

"Countraven αντιλαμβάνομαι τον εκνευρισμό σου, αλλα όπως γνωρίζεις τα PM αφορούν προσωπικές συνομιλίες και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημοσιεύονται.

Επίσης, επειδή δεν μου αρέσει να παρεμβαίνω στα προσωπικά δεδομένα του καθενός, σε παρακαλώ να αλλάξεις την υπογραφή σου. Περιέχει υλικό απο προσωπική συνομιλία.

Είσαι μεγάλο παιδί, δέν είσαι κανένα βλαμμένο και δε πίστευα ποτέ οτι θα χρειαζόσουν moderation. Κάποια πράγματα είτε υπάρχουν σε κανόνες είτε όχι είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ αυτονόητα.

ΝΙΑΟΥ
" (moderator Animagic)

"Τι μανούρα είναι αυτή ρε παιδιά; Προς τι ο τσακωμός; Καλοί οι κανόνες, όπως και παντού, έτσι κι εδώ πρέπει να υπάρχουν. Ειδικά αφού ξεκαθαρίστηκε το πνεύμα τους μετά την πρώτη (δικαιολογημένη, αφού και σε μένα φάνηκε αρχικά ότι κάτι στράβωσε ξαφνικά όταν τους διάβασα) ανάρτηση του dony." (χρήστης Vulture)

"Δεν είχα πρόθεση να γράψω κάτι μέχρι που πρόσεξα το post του Ζammler που ουσιαστικά δήλωνε πολύ ενοχλημένος με το να ασχολούμαστε με τσακωμούς συνεχώς και φαίνεται η πηγή του κακου να είναι τα off-Amiga θέματα.

Αναλογιστείτε γιατί μπαίνετ ο καθένας στη διαδικασία να μπει σε μια κοινότητα, και στην περίπτωση μας στο amigahellas. Αν το καλοσκεφτείτε υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι εδώ που έχουν από το 2005 κάνει πράγματα που πριν φάνταζαν επιστημονικη φαντασία - το να πας στη DTE ως amigahellas.gr και τα καρτελακια πάνω σου να γράφουν Amiga ναι είναι παράξενο. Κάνω λοιπόν την εξής απλούστατη ερώτηση προς όλους μας: Μας ενδιαφέρουν τέτοιες δραστηριότητες όπως και το amigathering από χημείο έγινε θεσμός σε ετήσια βάση;

Αν μας ενδιαφέρουν τον καθένα μας ξεχωριστά τον αντιπροσωπεύει; Αν ναι τότε το να γκρινιάζουμε είναι το πλέον εύκολο και καυθημερινό φαινόμενο στο Ελλαδιστάν. Ας είμαστε το υγιές κομμάτι του κυβερνοχώρου και ας θεωρούν μερικοι πως είμαστε ρετρο ( τη γνώμη μου τηνεχω γράψει στο περιοδικο για το ρετρο ).

Για να είμαστε υγιές κομμάτι θαρρώ πως όλοι μας πρέπει ξεχωριστά να είμαστε τα κύταρρα που θα συντηρούν και θα προωθούν τον οργανισμό amigahellas. Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει πως είναι ανάγκη να αναλογιστούμε ο καθένας μας μέσα του τι αναζητά εδώ μέσα και να το θέσει ως θεμα.

Οι διακυρήξεις και οι κανόνες δεν είναι τίποτα παραπάνω από το πλαίσιο στο οποίο διαμορφώνονται οι διαπροσωπικές σχέσεις.
" (χρήστης Prowler123)

"Ρε σεις, Ε-Λ-Ε-Ο-Σ.

Ρε Count, τι είναι αυτά; Για όνομα του Θεού, τι σχολιάσανε το "ΝΙΑΟΥ";;;; Θα τρελαθούμε εντελώς εδώ μέσα; Έχουμε χάσει πάσα αίσθηση λογικής και μέτρου; Δηλαδή θες να μου πεις οτι δεν κατάλαβες το νόημα του post του walkero και κόλλησες εκεί;
" (moderator MrZammler)

"Το παραπάνω post του Countraven, η συμπεριφορά του και η υπογραφή του αποδεικνύουν περίτρανα τι προσπαθούν να διαφυλάξουν οι κανόνες." (moderator Walkero)

"Κανένας εκνευρισμός. Και φυσικά έγινε αυτό που είχα στο μυαλό μου. Διαγραφή του published PM και Moderation. Όλα πήγαν σύμφωνα με το πλάνο μου. Τουλάχιστον ελπίζω να πρόλαβαν να διαβάσουν κάποιοι αυτά που γράφονται στο παρασκήνιο από αυτούς που υποτίθεται ότι είναι υπεύθυνοι για τη σωστή ροή του φόρουμ (walkero). Ο οποίος συνεχίζει τα ΠΜ αποκαλώντας την συμπεριφορά μου αδελφίστικη. Μανόλη δεν είναι το θέμα η ατάκα –όπως ο Animagic στράβωσε με τον χλευασμό της ατάκας ΠΑΣΟΚ από το ίδιο άτομο, έτσι και εγώ αλλά δεν είναι εκεί το Point-, απλά η συμπεριφορά και ο τρόπος μερικών μπορεί να ξεσκεπαστεί εύκολα ακόμα και με ένα ΝΙΑΟΥ.

edit: Και το γεγονός ότι κάποιοι κάνουν edit τα ίδια τους τα γραφτά όταν δημοσιεύονται σημαίνει πως μάλλον κάτι τους ενοχλεί στα ίδια τους τα λόγια. Ως δια μαγείας σε κανένα από τα ΠΜ του Walkero δεν είδα την ξύλινη και κυριλέ γλώσσα που έχει on public. Αντίθετα μας λέει ότι πρέπει να το βουλώνουμε και μας λέει αδελφές. Και όχι Animagic αυτά δεν είναι προσωπικά δεδομένα.
" (χρήστης Countraven)

"Τα περι συμπεριφοράς, λυπάμαι που θα στο πώ, τα ξεκίνησες εσύ στην τελική. Με το forum περι MOS. Άστο, παρακολουθώ απο κοντά την ιστορία, λεω αστο ατυχη στιγμή είναι, θα καταλάβει οτι ο ίδιος ξεκίνησε την "έχθρα" με το συγκεκριμένο άτομο, αλλα απο ότι βλέπω το συνεχίζεις. Μάθε λοιπόν οτι ούτε τσουτσέκια κανενός είμαστε, ούτε υποχρεωμένοπι είμαστε να υλοποιούμε προσωπικές ιδέες και βλέψεις του καθενός. Διαχειριζόμαστε εναν ιστοχώρο. Για την Amiga. Μέσα σαυτόν το χώρο χωράνε και τα ΠΑΣΟΚ και τα ΝΙΑΟΥ και τα Κατοστάρικα. Είναι μέρος της κληρονομιάς του IRC. Παρόλο που προσπαθούμε να το κρατήσουμε "AMIGA" κατα καιρούς ακούμε τα χίλια-δυο κουλά περι atari, mos, spectrum κτλ. Αυτά είτε το γουστάρουμε είτε οχι ΔΕΝ είναι καθαυτό Amiga. Παρόλα αυτα δεχθήκαμε και την εισοδο τους στο site και την στήριξη τους. Και αντί να έχουμε μια καθαρή συνέχεια βρεθήκαμε να μας την λένε!

Στην προσεχή συγκέντρωση μελών (όσων θέλουν) για το μέλλον του site ξεκάθαρα πλέον θα προτείνω την οριστική απόσπαση του Amigahellas απο τα υπόλοιπα ρετρό που δημιουργούν προβλήματα. Λυπάμαι το αυγολέμονο έκοψε, και δέν ευθυνόμαστε εμείς γι'αυτο. Αντί να συνεργατούν κάποιοι, μας βρίζουν κιολας. ΤΕΛΟΣ.
" (moderator Animagic)

"Έχθαρα? Εγώ? Με τον Walkero? Δεν τον έχω δει ποτέ στη ζωή μου... οπότε. Εκτός αν νομίζεις ότι του το κράταγα μανιάιτκο για΄τι δνε ήθελε sperated MorphOS Forum. Σογά μην του την έπεφτα και από καμιά γωνία, καταλαβαίνω απόλυτα την στάση σου που στηρίζει τους υπόλοιπους webmasters και το site και εγώ αυτό θα έκανα, δεν περίμενα να με χειροκροτήσεις κιόλας. Τέλος αν νομίζεις ότι το MorphOS είναι άσχετο με την amiga μπορώ να πάρω το forum από τον server. Δεν τρέχει και τίποτα. Δικό μου server και χώρο έχω, απλά ήθελα να ανέβει εδώ από καλή διάθεση και μόνο μην τα ξαναλέμε." (χρήστης Countraven)

Και το τέλος:

"Όπως όλοι καταλάβαμε, το παρόν δεν βγάζει πουθενά.

Το κλειδώνω για λίγο, μόνο και μόνο για να μπορέσει ο καθένας μας να σκεφτεί πλέον, και να ξανα-διαβάσει το post του Prowler στην προηγούμενη σελίδα. Θα παρακαλέσω όλους, να το δουν και να σκεφτούν ορισμένα πράγματα.

Ειπώθηκαν πολλά, ο καθένας πάντα είναι υπεύθυνος για τις πράξεις και τα λόγια του. Δεν θα στείλω ευθύνες από δω και από κει, όλοι συμμετείχαμε σε αυτό το χάος.
" (moderator Mr Zammler)


Το thread αυτό, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό σε όσους μπήκαν στον κόπο να το διαβάσουν, ήταν η αρχή του τέλους για το Amigahellas - τουλάχιστον του "μεγάλου" Amigahellas, όπως το βιώσαμε και το αγαπήσαμε εμείς που ήμασταν παρόντες στις πολύ καλές του μέρες...

(Συνεχίζεται...)

5 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ πάλι δεν καταλαβαίνω τον λόγο ή τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν προστριβές σε όλη την retro-κοινότητα γενικότερα! Όλα αυτά, που γίνονται χρόνια τώρα, ήταν και η αιτία που φτιάξαμε με τον Νίκο το retroshowcase.com ως απλό site! Χωρίς forum, threads κλπ! Έτσι, έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο ήδη από το 2004 κι' ας έχουμε μικρή (συγκριτικά) επισκεψιμότητα. Να την βράσω την επισκεψιμότητα αν μου μπαίνουν στο site μου 1000 άτομα την ημέρα και το κάνουν "κωλοχανείο"! Από τη στιγμή που δεν μοιράζουνε χωράφια ή σπίτια, είναι τουλάχιστον άτοπο και ανόητο να υπάρχουν έριδες ανάμεσα σε ώριμους (γιατί δεν είμαστε 17χρονοι χρήστες Νintendo Switch) ανθρώπους που αγαπάνε το Α ή το Β retro μηχάνημα και ακολουθούν το χόμπι τους. Έχω ζήσει κι' εγώ καταστάσεις "ανούσιας και ανόητης έριδας" (σε άλλα forums φυσικά)! Στο τέλος? Βαρέθηκα και αποφάσισα να παρατήσω την οποιαδήποτε επίσκεψη ή post στα εν λόγω forums. Αναφορικά στους κανόνες, η άποψή μου έχει ως εξής: Επειδή κάθε forum είναι και μια μικρή κοινωνία, σαφώς και πρέπει να υπάρχουν κανόνες! Διότι χωρίς κανόνες όλα θα γίνουν (επιεικώς) μπάχαλο. Όπως υπάρχουν κανόνες και στην εκτός οθόνης ζωή που, αν περάσεις με κόκκινο και σε "γραπώσουν", θα υποστείς τις συνέπειες της μαλακίας που έκανες. Δεν ξέρω πως διατύπωσαν τους κανόνες τους οι mods του ΑΗ και γενικότερα δεν έχει τύχει ποτέ να διαβάσω τους κανόνες σε οποιοδήποτε forum, γιατί πολύ απλά δεν έμπαινα σε αυτά για "εξυπνάδες", για "τσαμπουκάδες" ή για "φιτιλιές" κλπ. Άλλωστε, όπως και να 'χει, ο όρος "κανόνας" είναι από τη φύση του "αυστηρός"...έως και "aggressive" ενίοτε (ειδικά όταν κάποιοι δεν βάζουν μυαλό). Όποιος θέλει, λοιπόν, δέχεται τους κανόνες ενός forum και όποιος δεν θέλει, απλά πάει αλλού! Simple as that!
    Βασικά, η ένστασή μου είναι μια και μόνο: Δεν μου αρέσουν καθόλου και με ξενερώνουν ΠΟΛΥ οι έριδες ανάμεσά μας. Αυτά από μένα.
    Πάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάνο, δυστυχώς δεν είναι τα πάντα τόσο απλά ώστε να πεις "ή αυτό ή εκείνο": τουλάχιστον όχι στην περίπτωση του ΑΗ εκείνα τα χρόνια, κατ 'εμέ. Συμφωνώ 1.000.000% μαζί σου για το σκεπτικό το δικό σου και του αδερφού σου για το Retroshowcase - άλλωστε γι' αυτό και εγώ έφτιαξα το blog μου αντί να γράφω σε forum: με είχε κουράσει το γεγονός ότι δεν μπορούσα να γράψω ούτε μία πρόταση χωρίς να σχολιαστεί, να πέσει trolling και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο...

      Για τους κανόνες δεν μπορώ να σου πω ότι συμφωνώ ή διαφωνώ έτσι απλά γιατί, το επαναλαμβάνω, αναφερόμαστε σε μια πολύ "ιδιαίτερη" κατάσταση: βλέπεις, γίναμε όλοι μέλη του ΑΗ χωρίς να υφίστανται αυτοί οι κανόνες και μετά έπρεπε ή να τους αποδεχτούμε ή να διαγραφούμε από μέλη (ευτυχώς αυτό το τελευταίο διορθώθηκε στη συνέχεια). Και, το τονίζω, ήμασταν ως επί το πλείστον μια μεγάλη παρέα - γιατί κάποια από τα μέλη της παρέας έπρεπε σώνει και καλά να βάλουν κανόνες σε όλους τους υπόλοιπους;

      Πλέον, με τα χρόνια που έχουν περάσει καταλήγω στο ότι δεν διαφωνώ ριζικά (πια) με τους κανόνες εκείνους, αλλά - όπως φάνηκε κι απ' την αρχή - δεν ήταν η ιδανική λύση...

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.