Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Ο σκληρός μετράει

Αφορμή για την σημερινή ανάρτηση έδωσε - και πάλι - το demoparty Arok του προηγούμενου Σαββατοκύριακου. Εκεί όπου, πέραν των Promised Land και Dreamtime 2K18 για τα οποία σας έγραψα τις προηγούμενες μέρες, παρουσιάστηκε και ένα wild demo, ήτοι ένα demo που απαιτεί και έξτρα hardware - και δεν μιλάω για κασετόφωνο ή disk drive...

...αλλά αναφέρομαι σε αυτό:


Όμορφο, έτσι; Το λοιπόν, αυτό που βλέπετε στην ουσία είναι ένας αυτοσχέδιος controller για σκληρό δίσκο με υποδοχή για κάρτες Compact Flash και μια επέκταση μνήμης RAM (όχι τίποτα το τρελό, 512KB). Το περιφερειακό αυτό (πώς αλλιώς να το χαρακτηρίσω, μου λέτε;) συνδέεται εξωτερικά στον Commodore Plus/4, και αναλαμβάνει να παράσχει ταχύτατη πρόσβαση σε αποθηκευτικά μέσα μεγάλης χωρητικότητας - σε σχέση με το floppy disk drive - ήτοι την κάρτα CF, ενώ τα 512ΚΒ της μνήμης RAM λειτουργούν ως buffer για τα δεδομένα που πρόκειται να τροφοδοτηθούν στο TED σε πακέτα των 16ΚΒ. "Ωραία η πολυλογία τεχνικής φύσεως και τα περιφερειακά Frankenstein" θα πει κάποιος, "αλλά ποια η πραγματική χρησιμότητα;".

Καλή ερώτηση. Την απάντηση έδωσε αρχικά το πρώτο wild demo στην ιστορία του Commodore Plus/4, που παρουσιάστηκε στο Arok. Όχι το φετινό, αλλά αυτό που διοργανώθηκε προ τετραετίας, την χρονιά που γιορτάζονταν τα 30 χρόνια των υπολογιστών της σειράς TED. Το demo αυτό ονομαζόταν Evo Lution και μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ:


Εντυπωσιακό, έτσι; Αν αναρωτιέστε ο ήχος είναι ψηφιοποιημένος - ένα ακόμα πλεονέκτημα του να "ταΐζεις" ταχύτατα με δεδομένα το μηχάνημα, όπως μπορεί να κάνει δηλαδή ένας σκληρός δίσκος ή μια κάρτα μνήμης. Το Evo Lution έφτιαξαν οι S., Balázs (BSZ), A., Zoltán (Stinky), D., András (bubis) και H., Levente (TLC), οι οποίοι βρίσκονται πίσω και από τη δημιουργία του τερατόμορφου αλλά υπερχρήσιμου περιφερειακού για το οποία σας έγραψα παραπάνω. Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για το όλο project μπορείτε να φτιάξετε ένα καφεδάκι και να κάτσετε να διαβάσετε αυτή τη σελίδα (στη δεξιά στήλη υπάρχει όλη η ιστορία και όλες οι πληροφορίες στα Αγγλικά).

Τι γίνεται όμως όταν - και με δεδομένη την ύπαρξη του παραπάνω hardware - κάποιος αποφασίζει να φτάσει την τεχνολογία αυτή στα όριά της; Μέχρι πού μπορεί να φτάσει; Ποια είναι πραγματικά τα όρια του TED και του Commodore Plus/4 συνεπικουρούμενου από μια επέκταση μνήμης και έναν controller για σκληρό δίσκο;

Η απάντηση είναι μονολεκτική: "MicroMorph0s1s". Παρουσιάστηκε στο φετινό Arok, λιγότερο από μια εβδομάδα πριν από σήμερα και είναι, απλά, φανταστικό. Αν κάποτε σας είχε εντυπωσιάσει το Sea of Colour (αναφέρομαι στην θεσπέσια εναρκτήρια σεκάνς του, που ήταν, απλά, video) στον Atari STE, τότε το MicroMorph0s1s απλά θα σας στείλει αδιάβαστους. Αν μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις τότε ένα video είναι εκατομμύρια οπότε δεν γράφω άλλα, απλά δείτε:


2 σχόλια:

  1. Ψάχνω να βρω ένα GIF με σαγόνι να πέφτει αλλά δεν βρίσκω!
    Κρίμα για την τύχη αυτής της σειράς... Υπό άλλες συνθήκες φαντάζομαι θα είχε εντελώς διαφορετική εξέλιξη η ιστορία ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα, το βέβαιο είναι ότι αν δεν είχε φύγει ο Tramiel από την Commodore θα είχε ακολουθήσει εντελώς διαφορετική πολιτική με τη συγκεκριμένη σειρά υπολογιστών η εταιρία, καθώς για άλλο σκοπό δημιουργήθηκαν τα μηχανήματα αυτά και διαφορετικά τα προώθησε η CBM στη συνέχεια.

      Κανείς δεν μπορεί καν να υποθέσει με ασφάλεια τι θα γινόταν τελικά, πέραν του ότι δεν θα συνέβαιναν τα όσα συνέβησαν και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

      Ευτυχώς πάντως, ακόμα κι έτσι πουλήθηκαν αρκετοί υπολογιστές της σειράς TED και σε συνδυασμό με την χαμηλή τους δημοφιλία τώρα πια μπορεί να τους βρει κανείς αρκετά εύκολα και σε λογικές τιμές, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με άλλα μοντέλα της Commodore...

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.