Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

ZX Spectrum Next: κάθε αρχή και δύσκολη

Όπως σας είχα ενημερώσει, οι αποστολές των πρώτων motherboards του ZX Spectrum Next ξεκίνησαν και ήδη, αρκετοί τυχεροί backers παρέλαβαν τα boards τους. Όμως, επειδή ως γνωστόν "κάθε αρχή και δύσκολη", κάποια προβληματάκια εμφανίστηκαν για να χαλάσουν την τέλεια μέρα τους. Αν και δεν είχαμε κάποια επίσημη ενημέρωση από τον Henrique Olifiers μέχρι στιγμής - συνήθως άλλωστε επικοινωνεί μαζί μας Κυριακή προς Δευτέρα - σας μεταφέρω ό,τι κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και εδώ θα είμαστε για οτιδήποτε καινούριο...

1. Πρόβλημα συμβατότητας του NextOS με τα πληκτρολόγια των original ZX Spectrum: είναι θέμα software και θα λυθεί άμεσα, αφού στο esxDOS όλα δουλεύουν κανονικά.

2. Πρόβλημα τροφοδοσίας του board μέσω της θύρας HDMI: δεν απαντάται μόνο στον Next αλλά και σε άλλες συσκευές που χρησιμοποιούν HDMI όπως είναι για παράδειγμα το Raspberry Pi Zero. Απλά, χρησιμοποιήστε άλλη θύρα HDMI!

3. Μικροπροβλήματα στην απεικόνιση: σχετίζονται κατά πάσα πιθανότητα με το προηγούμενο και θα λυθούν με το επόμενο firmware update.

4. Η έξοδος HMDI δεν μεταφέρει ήχο: το χαρακτηριστικό αυτό είχε "κοπεί" κατά την διάρκεια κάποιων δοκιμών (μέσω software) και θα διορθωθεί άμεσα με το επόμενο firmware update.


Αν τα παραπάνω σας ανησύχησαν μην ξεχνάτε ότι είναι ακόμα αρχή αλλά και ότι, όπως θα διαβάσατε, τα πάντα είναι θέματα software και θα λυθούν άμεσα. Εννοείται ότι με το που θα συμβεί αυτό θα σας ενημερώσω πάραυτα.

Μέχρι τότε θα σας αφήσω με μια γρήγορη ματιά στις νέες (αλλά και στις "ενισχυμένες" παλιές) εντολές της BASIC του ZX Spectrum Next, αλλά και με ένα video που παρουσιάζει τον file browser του NextOS σε δράση. Δώστε βάση στο γεγονός ότι, προς το τέλος του video διαπιστώνουμε ότι ο Next τρέχει ΚΑΙ software του ZX81, ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό που δεν είχε γίνει γνωστό μέχρι σήμερα. Enjoy! (Πηγή: Vintage Is The New Old).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.